Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hemicellulázok Monek Éva Leontina.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hemicellulázok Monek Éva Leontina."— Előadás másolata:

1 Hemicellulázok Monek Éva Leontina

2 Az előadás tartalma Mik a hemicellulózok?
Hemicellulázok a mezőgazdaságban Hemicelluázok az élelmiszeriparban Egyéb felhasználás

3 Hemicellulóz I. Gyűjtőnév Poliszacharidok A sejtfal építőelemei
A sejtfalvázat kitöltik a cellulózszálak közt

4 Hemicellulóz a sejtfalban
pektin hemicellulóz A hemicellulóz és a cellulóz összekapcsolódik (kovalens kötéssel)

5 Hemicellulóz és cellulóz I.
Kristályos Nehezen oldható Hosszú fonalak Hemicellulóz Változatos, gyenge struktúra Könnyen oldódik gyenge savakban, bázisokban Rövidebb, elágazó szálak

6 Hemicellulóz és cellulóz II.

7 Pentozán Pentóz egységekből felépülő poliszacharid
Leggyakoribb hemicellulóz Például: Xilán Főként D-xilóz egységek Béta-1,4-glikozidos kötés Tartalmazhat még: D-arabinóz D-galaktóz D-glükuronsav

8 Hemicellulózok még Hexozánok, hexóz egységekből felépülő poliszacharidok Cellulóz felépítésű poliszacharidok, melyek molekulatömege lényegesen kisebb, mint a cellulózé

9 Hemicelluláz Gyűjtőnév Hemicellulózokat lebontó enzimek
Gyakori használatuk Mezőgazdaság Élelmiszeripar

10 Hemicellulózok a mezőgazdaságban
Elsősorban a takarmány előkészítésénél Nem emészthető poliszacharidok Búza Pentozanáz Arabinoxilanáz Szója, csemegebab, extrahált napraforgódara Alfa-galaktozidáz

11 Példa (probléma) Baromfi takarmányozás Sok nem emészthető NSP
Csökkenti az emészthető tápanyagok hasznosulását  antinutritív hatás Növekelik a béltartalom viszkozitását Meg nem emésztett szerves anyag Nagy nedvességtartalom Patogén kórokozók potenciális táptalaja

12 Példa (megoldás) Hemicelluláz enzimek Nő a takarmány hasznosulása
Béta-glükanáz 1,4-béta és 1,3-béta-glükánok Főként árpa és búzakorpa Talaromyces emersonii Xilanáz 1,4-béta-xilán Búza, árpa, szója Bacteroides fajok

13 Élelmiszeripar Gyümölcslevek, olivaolaj kinyerése
Cél a viszkozitás csökkentése Borkészítés – Inozyme Nagy tisztaságú pektolit Mustülepítés Szűrhetőség Vörösbornál segíti a szín kialakulását Hatása: hidrolizálja a pektin összetevőket

14 Egyéb Biofehérítés a papíriparban
Az enzim módosítja a szubsztrátum szerkezetét A kémiai fehérítés során a vegyszer hatékonyabb Főleg xilázt használnak

15 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Hemicellulázok Monek Éva Leontina."

Hasonló előadás


Google Hirdetések