Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Hemicellulázok Monek Éva Leontina
2
Az előadás tartalma Mik a hemicellulózok?
Hemicellulázok a mezőgazdaságban Hemicelluázok az élelmiszeriparban Egyéb felhasználás
3
Hemicellulóz I. Gyűjtőnév Poliszacharidok A sejtfal építőelemei
A sejtfalvázat kitöltik a cellulózszálak közt
4
Hemicellulóz a sejtfalban
pektin hemicellulóz A hemicellulóz és a cellulóz összekapcsolódik (kovalens kötéssel)
5
Hemicellulóz és cellulóz I.
Kristályos Nehezen oldható Hosszú fonalak Hemicellulóz Változatos, gyenge struktúra Könnyen oldódik gyenge savakban, bázisokban Rövidebb, elágazó szálak
6
Hemicellulóz és cellulóz II.
7
Pentozán Pentóz egységekből felépülő poliszacharid
Leggyakoribb hemicellulóz Például: Xilán Főként D-xilóz egységek Béta-1,4-glikozidos kötés Tartalmazhat még: D-arabinóz D-galaktóz D-glükuronsav
8
Hemicellulózok még Hexozánok, hexóz egységekből felépülő poliszacharidok Cellulóz felépítésű poliszacharidok, melyek molekulatömege lényegesen kisebb, mint a cellulózé
9
Hemicelluláz Gyűjtőnév Hemicellulózokat lebontó enzimek
Gyakori használatuk Mezőgazdaság Élelmiszeripar
10
Hemicellulózok a mezőgazdaságban
Elsősorban a takarmány előkészítésénél Nem emészthető poliszacharidok Búza Pentozanáz Arabinoxilanáz Szója, csemegebab, extrahált napraforgódara Alfa-galaktozidáz
11
Példa (probléma) Baromfi takarmányozás Sok nem emészthető NSP
Csökkenti az emészthető tápanyagok hasznosulását antinutritív hatás Növekelik a béltartalom viszkozitását Meg nem emésztett szerves anyag Nagy nedvességtartalom Patogén kórokozók potenciális táptalaja
12
Példa (megoldás) Hemicelluláz enzimek Nő a takarmány hasznosulása
Béta-glükanáz 1,4-béta és 1,3-béta-glükánok Főként árpa és búzakorpa Talaromyces emersonii Xilanáz 1,4-béta-xilán Búza, árpa, szója Bacteroides fajok
13
Élelmiszeripar Gyümölcslevek, olivaolaj kinyerése
Cél a viszkozitás csökkentése Borkészítés – Inozyme Nagy tisztaságú pektolit Mustülepítés Szűrhetőség Vörösbornál segíti a szín kialakulását Hatása: hidrolizálja a pektin összetevőket
14
Egyéb Biofehérítés a papíriparban
Az enzim módosítja a szubsztrátum szerkezetét A kémiai fehérítés során a vegyszer hatékonyabb Főleg xilázt használnak
15
Köszönöm a figyelmet!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.