Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Fehérjék biológiai jelentősége
2
A fehérjék aminosavakból állnak.
Az aminoecetsav a legegyszerűbb aminosav. Ma már több mint 20 aminosav ismeretes.
3
A fehérje térszerkezetének szintjei
Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Negyedleges
4
Biológiai tevékenységük alapján is lehet a fehérjéket csoportosítani:
Katalitikus hatást kifejtő fehérjék (enzimek) Különböző anyagokat szállító fehérjék (transzportfehérjék) Vázfehérjék
5
Biológiai jelentősége
Szerepük: Enzimek az élő szervezetek kémiai folyamataiban. Szervezetünk táplálásához jelentős mennyiségű fehérjére van szükség. Denaturálni kell(megfőzni) a fehérjéket az emésztéshez.
6
Enzimek zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontása építő folyamatok
immunrendszer működése szervezetbe bejutott kórokozók elpusztítása Hétköznapi életben
7
Fehérjék csoportosítása funkciójuk szerint:
Enzimek: tripszin, citochrom-c Transzportfehérjék:hemoglobin, hemocianin, szérumalbumin. Védőfehérjék: ellenanyagok, fibrinogén, trombin. Toxinok: kígyómérgek. Hormonok: inzulin, mellékvesekéreg-serkentő hormon (ACTH), növekedési hormon (GH). Struktúrfehérjék: kollagén,elasztin,retikulin Motorfehérjék: aktin, miozin, kinezin, dinein Tartalékfehérjék: ovalbumin, kazein.
8
Készítette: Tóth Adrienn 10.B
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.