Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Malomipari termékek
2
A malomipari feldolgozás célja
A szemtermésnek a táplálkozásélettani szempontból hasznosítható anyagait a kevésbé értékes részektől elkülöníteni Emberi táplálkozásra alkalmas, Tápanyagokban gazdag, Könnyen emészthető termékeket előállítani
3
A malomipar módszerei Őrlés Hántolás Pelyhesítés őrlemények
hántolt termékek Pelyhesítés pelyhek
4
Őrlemények Lisztek Darák Korpa Csíra Céllisztek
5
Lisztek A lisztek búzából, vagy más gabonából (rozs, kukorica, rizs stb.) Tisztítással, Őrléssel, Részleges héjeltávolítással nyert finom szemcséjű termékek
6
Búzalisztek tipusai Korpatartalom és szemcsenagyság szerint
Finomlisztek Fogós lisztek Kenyérlisztek
7
Finomlisztek Apró szemcseméret Alacsony korpatartalom Világos szín
Háztartások, péksütemények BL 55, RL 60* *Hamutartalom – A lisztek (élelmiszerek) tökéletes elégetése után oxidok formájában visszamaradó ásványi anyagok
8
Fogós lisztek Nagyobb szemcseméret Sikértartalom kevésbé károsodott
Szárított tészták, kelt tészták BF 50, BFF 55
9
Kenyér liszetek Több héjrész Sötétebb BL 80, BL 112, GL 200
RL 90, RL 125, RL 190
10
Darák Étkezési búzadara AD
Szemcsnagyság lényegesen nagyobb, mint a liszteké Csíratöredékeket , héjrésztöredékeket is tartalmaz Gyermektápszerek előállítása
11
Egyéb őrlemények Kukoricaliszt Rizsliszt Szójaliszt (lizin, K, Mg)
Búzacsíra E-vitamin, B1-vitamin, K, Mg Búzakorpa élelmi rost Céllisztek Tésztaliszt, (TL 50, TDD, DSL) Piskótaliszt, ostyaliszt
12
Lisztek tárolása Száraz, hűvös, szellős 15-20 oC Csomósodás
Penészesedés, dohos íz, szag (mikotoxinok)
13
Hántolt termékek A magok külső, elfásodott, cellulóztartalmú héját eltávolítják úgy, hogy a szem épen maradjon Hántolt rizs Hántolt árpa Hántolt köles Hántolt hajdina
14
Pelyhek Natúr pelyhek Tisztítás Hántolás (részben, vagy teljesen)
Gőzölés (puhítás, duzzasztás) Hengerpárok között szétlapítás Szárítás
15
Búza Rozs Zab Árpa Pehelymix
16
Reggeliző pelyhek Összetétele – 1 példa
Masszakészítés Formázás Szárítás Összetétele – 1 példa Teljes búzaőrlemény, cukor, rizsdara, kukoricadara, méz, maláta, kakó, só, tejpor, növényi olaj, természetazonos aromák, karamell, kurkuma
17
Malomipari termékek élelmi rost tartalmának összehasonlítása (g/100g termék)
18
Malomipari termékek E-vitamin tartalma (μg/100g)
19
Malomipari termékek B-vitamin tartalma (μg/100g)
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.