Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán 2003. szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán 2003. szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma."— Előadás másolata:

1 A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán 2003. szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma 1.IX.15.A Weende-i takarmány-analitikai rendszer, takarmányok szárazanyag és víztartalma 2.IX.22.Takarmányok N-tartalmú anyagai 3.IX.29.Takarmányok zsírszerű anyagai 4.X.6.Takarmányok rost és Nmka anyagai 5.X.13.Ásványi anyagok, vitaminok 6.X.20.Antinutritív anyagok 7.X.27.Kérődző állatok emésztési sajátosságai 8.XI.3.Monogasztrikus állatok emésztési sajátosságai 9.XI.10.Takarmányok tartósítása erjesztéssel 10.XI.17.Takarmányok tartósítása szárítással 11.XI.24.Takarmányozás hatása az állati termékek minőségére 12.XII.1. ZH 13.XII.8.Keveréktakarmány gyártás és forgalmazás 14.XII.15.Keveréktakarmány gyártás és forgalmazás

2 A félév elfogadásának feltételei: az előadások és gyakorlatok látogatása a ZH-n legalább 60 %-os eredmény elérése az egyéni feladatok határidőre történő beadása

3 A Weende-i takarmányanalitikai rendszer Takarmány minta víztartalom szárazanyag-tartalom szennyeződések (föld, homok) hamutartalom szervesanyag-tartalom valódi hamu Nitrogén mentes kivonható anyagok nyersrost nyersfehérje nyerszsír amid anyagokvalódi fehérje

4 Néhány lényeges eltérés az állatok és a növények összetételében Szénhidrát–tartalom: növény >állat –növényi sejtfal: cellulóz, hemicellulóz stb. –állati sejtfal: fehérje, lipidek Zsírtartalom: állat > növény –növény: keményítő a tartalék táplálóanyag –állat: zsír Fehérjetartalom: állat >=< növény –az életkorral, vegetációs idővel változik Rosttartalom: csak növény Vitaminok: a növények önellátók, az állatok nem Ásványi anyagok: növények (P, K); állatok (Ca, P)

5 Vízsz.a.ZsírFehérjeRostSzénhidrátHamu legelő fű7802201144459822 búza130870191222368917 tej8761243633-478 tök940607118286 extr. szója 100900144933329466 hús72028042214-615

6 Takarmányok víztartalma Állatok 50 - 80% A vízhiányt az állatok nem képesek tolerálni Legfőbb szerepe: –táplálóanyagok szállítása –a metabolikus végtermékek eltávolítása –enzimműködés (hidrolízis) –hőháztartás

7 Vízforrások: ivóvíz takarmány metabolikus víz (szénhidrátok, zsírok elégetésekor) Halmazállapot szerint: folyékony – lédús – száraz takarmány

8 A takarmányok víztartalma befolyásolja a táplálóértéket (koncentrált; terimés) szállíthatóságot eltarthatóságot (gabonák 14%; tápok, darák 12%; széna 16-18%) a tejelő állatok teljesítményét

9 Takarmányok szárazanyag – tartalma Eredeti - 100%-os - légszáraz szárazanyag- tartalom Meghatározza, hogy mennyi takarmányt képes az állat elfogyasztani Jóllakottsági érzés Nagyobb sz.a. több táplálóanyag Koncentrált takarmányok


Letölteni ppt "A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán 2003. szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma."

Hasonló előadás


Google Hirdetések