Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaSzebasztián Vass Megváltozta több, mint 10 éve
1
Takarmányismeret 5. Melléktermékek
2
Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa) -melegen extrahált (extrahált darák) → nyerszsír-tartalmuk, nyersrost-tartalmuk különböző Extr. szójadara: 44-46-48% nyersfehérje aminosav garnitúra: kiváló biológiai érték legkiválóbb növényi eredetű fehérjehordozó, lizintart. magas, tripszininhibitor: nedves hőkezeléssel inaktiválható, monogasztrikus állatok takarmányában legfőbb fehérjehordozó,
3
Növényolajipari melléktermékek Extr. Napraforgódara Mo-n nagy mennyiségben termelődik Nyersfehérje: ~44 %, nyersrost 12 % Lizinben nem túl gazdag (Napliz) Met-ból sokat tartalmaz Antinutritív a.-kat nem tartalmaz, de sok, durva rost, éles maghéj= gyulladások → apróra darálva etetni sok rost higítja: energia-értéke jóval kisebb, mint szójadaráé (Napenerg) tyúkfaj takarmányába kb. 5% viziszárnyas fajok: 10-15 %
4
Növényolajipari melléktermékek Extr. repcedara: Nyersfehérje: kb. 44 % Antinutritív anyagok: 00-s 000- fajták etetése, Tejben, húsban ízrontó hatása lehet: halíz Kb. 5%-ban keverjük a monogasztrikusok takarmányába Lenmagdara, gyapotmagdara, földidódara
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.