Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ZSombó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ZSombó."— Előadás másolata:

1 ZSombó

2 Története 1949-ben az anyatelepülés, Kiskundorozsma határából szervezték önálló községgé a mára virágzó zöldség-gyümölcs termesztéséről híres, a napfényben gazdag Homokháton fekvő Zsombót. A település nevét a mai Rózsa Sándor csárda mögötti terület elnevezéséből eredeztetik. A tulajdonos neve után a vizenyős, zsombéksással benőtt területet „Forro Somboja” néven emlegették. Az első, településünk területéről hírt adó 1742-ől származó írott forrás a „forrosomboi” csárdát említi. Pincéjének réti mészkő boltozata a hagyomány szerint a török időkből való. Rózsa Sándor a híres betyár is gyakran múlatta itt az időt ig állt az a termetes mocsári tölgy amelyikhez „a Sándor” a lovát kötötte. Zsombó a szomszédos Szatymaz községről elnevezett híres őszibarack termőtáj része. Az első őszbarack csemetéket községünkben Sági János tanító úr adta tanítványainak a megfelelő gondozási utasításokkal. A szőlő-gyümölcs kultúra központjai az úgynevezett mintagazdaságok voltak. Minőséginek számított az itt szűrt fehér és siller bor. Az itt szüretelt gyümölcsök szegedi és tiszántúli piacokon találtak vevőre. A zöldségtermelés nagyban a II. Világháború alatt indult be a Szegedi Konzervgyár felvásárlási akciói nyomán.

3 Település: Zsombó Település rangja: község Lakosok száma: 3 500 Telefon körzetszám: 62 Irányítószám: 6792

4 Elhelyezkedés Zsombó Csongrád megye Duna-Tisza közi homokhátságon terül el, Szeged központjától 16 km-re, a kiskunmajsai út mellett. Szomszédos települések: Szeged, Bordány, Forráskút, Balástya és Szatymaz községek. Zsombó megközelíthető közúton - az M5-ös autópálya felől a Szeged-Északi kijárat, valamint a Balástya – Forráskúti kijárat felől. - Szeged irányából Kiskundorozsma városrészen keresztül a Szeged-Kiskunmajsai úton, - Kiskunmajsa irányából a Szeged-Kiskunmajsai úton, - Kiskunhalas – Szegedi útról 2 km-es átkötő út vezet a település központjába, - Az 5-ös út felől Szatymazon át. Településünkre rendszeresen közlekednek a volán társaságok helyközi és távolsági járatai. ( A vonattal érkezők a Budapest – Szeged vasútvonalon a szatymazi állomásról és Szegedről is autóbusz csatlakozással érhet. ( A szomszédos Szeged városban regionális repülőtér, Szatymazon sportrepülőtér üzemel. Településünk a kerékpárral megközelíthető Eurovelo útvonalon. Egyéb közlekedési eszközökhöz a következő földrajzi koordináták hasznosak: keleti hosszúság: 19° 58’ északi szélesség: 46° 19’

5 Rendezvények http://www.zsombo.hu/index.php
ZSOMBÓI FARSANG ÉS SZOMSZÉDOLÓ ZSOMBÓI KI-MIT-TUD? ZSOMBÓI HÉTPRÓBA GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI NAP ARATÓ ÜNNEP KATALINI TÁNCHÁZ ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS

6 Zsombói Farsang Többéves hagyomány az általában február második szombatján megrendezett esemény, mely délután maszkás felvonulással kezdődik. A jelmezesek a falu utcáin végigviszik a telet jelképező bábut, majd a művelődési ház elé érkezve elégetik azt. Közben a helybéliek által sütött fánkokat lehet kóstolgatni, forralt bort vagy teát kortyolgatva melegedni. A jelmezt öltőket egy zsűri értékeli és díjazza. Erre az időpontra szervezzük a szomszédolót is, azaz valamelyik Csongrád megyei település érkezik hozzánk kulturális műsorral, melyet egy későbbi időpontban Zsombó hasonló műsorral viszonoz, így hozva kicsit közelebb a települések lakóit. A napot Táncház zárja, ahol együtt tanulhatjuk valamelyik tájegység tánclépéseit a szomszédoló küldöttséggel.

7 ZSOMBÓI KI-MIT-TUD? Amatőr zsombói művészek bemutatkozási lehetősége hazai közönség és hozzáértő zsűri előtt. A különböző kategóriákban induló versenyzők hasznos tanácsokat kaphatnak a zsűri tagjaitól további fejlődésük érdekében, a legjobbak pedig bemutathatják műsorukat a Szomszédolón, valamelyik környező település közönsége előtt óta rendezzük meg ezt a vetélkedőt, általában március és az elmúlt évek tapasztalatai alapján szépszámú közönségre és változatos, színvonalas műsorra számíthatunk.

8 ZSOMBÓI HÉTPRÓBA 2003. óta rendezzük meg, évente hét alkalommal szombat délelőttönként, a zsombói Kós Károly Általános és Alapfokú Művészeti Iskolával közösen ezt a szabadidősport rendezvényt. Célunk az volt, hogy megmozgassuk községünk és a környező települések lakóit, egy kis erőpróbára bírjunk ifjakat és felnőtteket. Másik célunk a környék természeti értékeinek, szépségeinek bemutatása és közösségteremtés volt. A szintidőket és a sportágakat úgy választottuk meg, hogy mindenki eredménnyel részt vehessen rajtuk. A próbán 300 Ft-os nevezési díj ellenében jelvényt, üdítőt és csokoládét kapnak a versenyzők. Lehet nevezési díj befizetése nélkül is teljesíteni a próbát, ez esetben csak a teljesítést igazoljuk a versenyzőnek a teljesítési lapján. Várunk minden helyi és környékbeli sportbarátot nemtől és kortól függetlenül!

9 GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI NAP
Évek óta megrendezzük ezt a programot május utolsó, vagy utolsó előtti szombatján községünk fiataljainak szórakoztatására. Délután kb. egy órás gyermeknapi műsort nézhetnek meg a gyerekek a nagyteremben. A művelődési ház udvarán különböző kézműves foglalkozások, ügyességi játékok, sport- és egyéb tréfás vetélkedők zajlanak. Az utcán ingyen utazhatnak a jelentkezők pónilovas fogaton, valamint a kicsiket és a nagyokat is megvendégeljük egy-egy tányér paprikás krumplival. Este DISCO-val zárjuk a rendezvényt a nagyteremben.

10 ARATÓ ÜNNEP Egy régi hagyományos zsombói rendezvényt indítottunk újra 2002-ben, az Aratóünnepet. Júniusban a Péter-Pál naphoz legközelebb eső szombaton délután kezdődnek a programok, általában egy, erre az alkalomra rendezett kiállítás megnyitójával. Ezután az aratás helyszínére fogatokkal, énekszóval vonul ki az arató csapat és a nézősereg. Itt a hagyományos kézi aratás bemutatásával (kaszálás, marokszedés, keresztrakás, kaszakalapálás, stb.) emlékezünk elődeink nehéz munkájára. A learatott termést a művelődési ház mellett muzeális gépek (Hofher G35-ös traktor) segítségével csépeljük ki. A folytatás egy ünnepi műsor, ahol a helyi és vendég amatőr művészeti csoportok mutatják be legsikeresebb produkcióikat. Egy-két neves előadóművész, vagy együttes műsora jelenti az est fénypontját. Befejezésül Utcabálon szórakozhat a közönség. Ez községünk legnagyobb és legtöbb embert megmozgató rendezvénye.

11 KATALINI TÁNCHÁZ 1997 óta kerül megrendezésre novemberben Katalin naphoz legközelebb eső szombaton ez, a környező települések és helyi együttesek, énekesek részvételével zajló találkozó. Az eseményen Zsombó néptánc csoportjain kívül a 2001-ben az iskola művészeti oktatásába felvett népi ének tanszak énekesei, és néhány, néptánc együtteséről híres környékbeli település néptánc csoportja kb. egyórás műsort ad, majd egy neves előadó ( ban Berecz András), vagy zenekar (2005-ben a Csík zenekar) műsorát láthatják az érdeklődők. Ezután veszi kezdetét a táncház, ahol a meghívott és hazai táncosok és a közönség együtt tanulhat új lépéseket és élvezheti a népzene és tánc szépségét. A talpalávalót egy környékbeli zenekar húzza.

12 ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS A karácsonyi készülődéshez nyújt segítséget a művelődési ház ezzel a december első szombatján zajló programmal. A gyerekeknek különleges élmény a felnőttekkel közösen készített karácsonyfadísz, mézeskalács, sóliszt-gyurma figura, terménykép. Kipróbálhatják ügyességüket a gyertyaöntésben, csuhéfonásban, szalmadísz készítésben, üvegfestésben. Karácsonyi dalok tanulására is van lehetőség. Az anyukák pedig sütemény receptekkel gazdagodhatnak. A felnőttek forraltbort, a gyerekek teát kortyolhatnak és a frissen sült mézeskalács figurákat kóstolhatják meg. Már hagyományosnak mondható, igazi családias rendezvény.

13 FALUKARÁCSONY 2000 óta szokás községünkben a művelődési ház előtt egy közös karácsonyfa állítása, és feldíszítése. A közös díszítés után a művelődési ház csoportjai és a község különböző egyesületei adnak egy kis ünnepi műsort a nagyteremben. Betlehemes játék, karácsonyi dalok, kis jelenetek, versek alkotják a műsor gerincét. A műsor után jelképes ajándékkal, egy kis emlékkel távozhatnak a jelenlévők. Így talán azok is részesülnek az Ünnep hangulatából, akik egyedül töltik a Karácsonyt. Általában december harmadik szombatján rendezzük.

14 Lovardánk Szeged belvárosától 14 km-re található.
Equitania Lovardánk Szeged belvárosától 14 km-re található.

15 Equitania Lovas Club Lovasudvar
Lovasudvarunk Szegedtől 14 km-re Zsombó és Kiskundorozsma határában várja vendégeit, szép környezetben. Fő profilunk a lovak bértartása és a versenyzés. Mindkettőben igyekszünk a legjobbat nyújtani.  Rendelkezünk mindazon technikai, infrastruktúrális és személyi feltételekkel amelyek a színvonalas szolgáltatást garantálják. Régi lovas család révén több generáció tapasztalatának vagyunk birtokában a lóval való bánásmód és annak tartása területén. Telepvezetőnk agrármérnök, lovasaink szintén megbízható szakemberek: Váczi Erika évtizedek óta foglalkozik lovak kiképzésével, Réti Dávid az ország díjugrató élmezőnyéhez tartozik, a négyfős junior válogatott keret tagja, edzője Fodor Gábor.

16 Lovas udvar szolgáltatásai
Bértartás boxos istállókban, karám- és legelőhasználattal Fedett lovarda Jártatógép Egy füves és egy homokos gyakorlópálya Komplett akadálypark Kiváló tereplehetőségek Lovasoktatás és lovasedzés minden szinten Belovaglás, lovaglás, versenyzés nagydíj szintig Lóbeszerzés, értékesítés

17 Képek a lovasudvar életéböl

18 Elérhetőségek Váczi Erika telepvezető Tel.: 30/       62/   Réti Dávid Equitania LC elnöke Tel.: 30/   Equitania LC postacíme: 6791, Szeged Balabás u. 59. Fax.: 62/

19 A község Temploma

20

21

22

23 Kovács Dániel, SZIE-GTK 3. Csoport
Kovács Dániel, SZIE-GTK 3. Csoport


Letölteni ppt "ZSombó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések