Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Élelmiszerek gyártása
Írta: Dorogi Balázs és Vrabély Márk
2
Kristálycukor cukorrépából (Európában)
3
Gyártás folyamata: Megtisztítás I. Felaprítás
Cukor vízzel való kioldása Megtisztítás II. Bepárlás („Oltókristály” használata)
4
Szeszipar
5
Bor (szőlőből) C6H12O6 2 CH3 – CH2 – OH + 2 CO2
élesztőgombák C6H12O6 2 CH3 – CH2 – OH + 2 CO2 10-15% alkoholtartalomnál az élesztőgombák elpusztulnak, így ennél töményebb alkohol-oldatot erjesztéssel nem lehet előállítani.
6
Hogyan készült a Bor? http://www.youtube.com
7
Pálinka (szilvából, körtéből, szőlőből)
Magozás és aprítás után több hetes erjesztés, majd többszöri lepárlás – 40-60% alkoholtartalom.
8
Sör Árpát, komlót, élesztőt és vizet használnak az elkészítéséhez.
főzés erjesztés sörélesztővel Árpa Maláta Maláta + Komló Sör
9
Hogyan készült a sör? http://www.youtube.com
10
Ételecet
11
A kis alkoholtartalmú borokban az ecetsav-baktériumok oxigén jelenlétében evetsavvá oxidálják az etanolt – 10%-os ecet élesztőgombák C2H5 – OH + O2 CH3 – COOH + H2O
12
Napraforgóolaj
13
A napraforgómagról zúzással leválasztják a héját, majd °C-on kisajtolják az olajat. Ezután finomítják (nem kívánt alkotórészek eltávolítása) és étolajként kerül a polcokra.
14
Margarin
15
Növényi olajokból készül, melyek telítetlen zsírsavait katalizátor jelenlétében hidrogénnel telítik, amelynek hatására az olaj megszilárdul.
16
Tejtermékek
17
Tej Nagy zsírtartalmú teljes tejből állítják elő. Először centrifugálással különválasztják a zsírdús tejszínt a sovány tejtől. Később ezek újrakeverésével alakítják ki a kívánt zsírtartalmú tejet. Pasztőrözéssel elpusztítják a kórokozó mikroorganizmusokat, majd teljesen csírátlanítják és így tartós tejet kapnak. Ha a tejet nem csírátlanítják, csak lehűtik, akkor friss tejet kapnak.
18
Joghurt Ezt is nagy zsírtartalmú teljes tejből állítják elő. Először centrifugálással különválasztják a zsírdús tejszínt a sovány tejtől. Később ezek újrakeverésével alakítják ki a kívánt zsírtartalmú tejet. Pasztőrözéssel elpusztítják a kórokozó mikroorganizmusokat, majd a beoltást és az erjesztést követően joghurt jön létre.
19
Köszönjük a figyelmet! :D
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.