Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Kutya- macskatápok minőségük és ellenőrzésük
Kereskedelmi tápok termék és gyártási jellemzők Szempontok a kereskedelmi tápok közötti választáshoz Kereskedelmi tápok minőségi ellenőrzése
2
Tápok felosztása Víztartalom szerint: Száraz Félnedves Nedves
Hatóanyag tartalom szerint: Komplett Kiegészítő
3
Száraz eledelek Kezdetben-
száraz, komplett tápok lisztes, dercés formában vagy granulálva forgalmazták Cereáliák keményítő tartalmát hidrotermikus pelyhesítéssel tárták fel, pelletálás, zsírral történő bevonás térfogattömeg viszonylag nagy (>600g/liter)
4
Száraz eledelek Nedvesség tartalom: <10%
Korszerű tápok – extrudálással készülnek Extruder – összemért alapanyagokat csiga összekeveri, nagy nyomással át préseli egy szűk nyíláson, miközben a termék jelentősen felmelegszik. Ebbe a térbe gőz injektálható – jó főzőhatás Térfogattömeg viszonylag kicsi < 400g/liter Lehetőség van zsír olaj permetezésre javítható az energia koncentráció, ízletesség
5
Félnedves eledelek Nedvesség tartalom: 20 – 30%
Főleg húsipari, tejipari és szójatermékeket tartalmaz Különböző szerves savakkal állítják be a konzisztenciáját Könnyen túladagolható, mert ízletes ezért sokszor „porciók”-ra csomagoltan kapható.
6
Nedves, konzerv tápok Nedvesség tartalom: 88-92%
„dinners” – „ration type” – önmagukban is etethetők „all animal tissue”, „all meat” típusok kiegészítésre szorulnak
7
Nedves, konzerv tápok „chunk style” – előzetesen homogenizált, majd fasírtszerű formában hozott + zselatin öntet „stews” – raguszerű konzervek állati vágási termékek mellett növényi anyagokat (sárgarépa, borsó) is tartalmaz
8
Címkék, feliratok Kutya, macskatáp – önmagában etetve is kielégíti az állat szükségleteit Kiegészítő takarmány – nem teljes értékű keverék
9
Címkék, feliratok Termék tömege Gyártó vagy forgalmazó neve, címe
Minimális fehérje-, zsírtartalom Maximális víz-, hamu- és rosttartalom A, D, E vitamin, Ca, P tartalom Összetétel – alapanyaglista Energia tartalom Etetési útmutató
10
Szempontok a kereskedelmi kész tápok választásához
Beltartalom deklarálása – életszakasz? Gyártó ismertsége Energiakoncentráció – kondíció Fehérje – zsírtartalom Vitamin tartalom Ízletesség Ár
11
Alapanyag – potenciális veszély
Gabona, korpa: mikotoxin, keményítő feltártság Olajosmagvak: antinutritív anyagok Állatifehérje-lisztek: mikrobiológiai szennyezettség, emészthetőség, zsíroxidációs állapot, hasznosítható lizin tartalom
12
Alapanyag – potenciális veszély
Fermentációs termékek: nehézfém szennyeződések, mikrobiológiai állapot Zsírkiegészítők: oxidációs állapot, zsírsavösszetétel
13
Hatósági feladatok, előírások, a fogyasztók biztonságáért
Törvény 2001 évi CXIX a takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról VHR 43/2003 (IV.26) FVM rendelet a takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 2001 évi CXIX törvény végrehajtására 44/2003 (IV.26) FVM rendelet a magyar takarmánykódex kötelező előírásairól 20/2004 (II.27.) FVM rendelet
14
Hatósági feladatok, előírások, a fogyasztók biztonságáért
Szervezeti felépítés Körzeti állatorvos, főállatorvos Megyei Takarmány-felügyelő FVM ÁEÉE Főosztály Hatósági laborok OMMI, ÁOGYTI, Megyei ÁEÉE Állomás laboratóriumai
15
Hatósági feladatok, előírások, a fogyasztók biztonságáért
Ellenőrzési szintek Alapanyagok Gyártásközi termékek Végtermékek Szállítás – eszközei Tárolás – gyártó, nagy-kiskereskedő
16
Hatósági feladatok, előírások, a fogyasztók biztonságáért
DOKUMENTÁCIÓ Beszállító Üzem Termék - CÍMKÉZÉS Szavatosság Engedélyszám – regisztrációs szám
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.