Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaAndrás Lukács Megváltozta több, mint 10 éve
1
VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR 1ÁLLATTUDOMÁNYI INTÉZET, TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK 2KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET, ÁLATTANI TANSZÉK
2
A vadfajok emésztési sajátosságai
3
Kérődző vadfajok emésztési sajátosságai
Nem áll rendelkezésre pontos vizsgálati adat a háziállatokból indulunk ki. Kérődző vadfajok: őz, gímszarvas, dám, muflon Nagy mennyiségű, rost dús takarmány felvétele és emésztése Optimális bendő pH: 6,4-7,6 (nyál, illózsírsavak szerepe) Szénhidrátok propionsav, ecetsav, tejsav (bypass keményítő) Fehérje kb % UDP, kb % RDP Összetett gyomor sematikus ábrázolása OLTÓ Újszülött kérődzőgyomor BENDŐ BENDŐ RECÉS LEVELES OLTÓGYOMOR
4
Mikroorganizmusok a kérődző vadfajok bendőjében
Megnevezés Őz Dámszarvas Muflon Protozoa szám 62×105/ml ×105/ml Baktérium szám 1,5-4,5 ×1010/g 0,5-3,1 1,1-2,4
5
A vaddisznó emésztésének sajátosságai
Mindenevő (omnivora) egyesíti a kérődző és nem kérődző állatfajok emésztésének főbb jellemzőit Malacok anyatej emésztése Szénhidrátok (energiaforrás), nyersrost (remesebélben) Fehérje (polipeptid, peptid, aminosavak), fehérjebontás (gyomor, vékonybél, vastagbél utóbbi már nem hasznosul)
6
A nyúl emésztési sajátosságai
Együregű, összetett gyomor A vékonybél befogadóképessége viszonylag kicsi Vastagbélben illó zsírsavak (energiaellátás), B-csoportbeli vitaminok termelése Lágybélsár fogyasztása (cékotrófia, ill. cökotrófia) Vakbél (caecum) szóból Koprofágiától el kell különíteni (pl. patkány) A lágy bélsár a szőlőfürthöz hasonló, kis bélsárbogyókból áll A mikrobafehérjék hozzájárulnak a nyúl aminosav szükségletéhez B-csoportbeli vitaminok, K-vitamin, ásványi anyagok (foszfor, nátrium, kálium, mikroelemek) – kevesebbet igényel
7
A szárnyasvadfajok emésztésének sajátosságai
Szárnyasvadfajok: fácán, fogoly, vadréce, vadlúd Egyszerűbb felépítésű emésztőrendszer Az íz- és szagérzékelés alacsony mértékű, ugyanakkor a takarmány színének és formájának nagy jelentősége van Száj, begy (takarmány tárolása és felaprítása), mirigyesgyomor (pepszin-sósav termelés), zúzógyomor (a takarmány apró darabokra őrlődik), vékonybél (hasonló működés, mint az emlősöknél), vakbél (bakteriális emésztés, elülső részből felszívódás, cellulózemésztés)
8
Energiaforgalom, energiaértékelés
9
A takarmányok energiájának átalakulása a vad szervezetében
Takarmányok BRUTTÓ ENERGIÁJA (BE, GE) (égéshő) bélsár energia EMÉSZTHETŐ ENERGIA (DE) vizelet energia metán energia METABOLIZÁLHATÓ ENERGIA (ME) NETTÓ ENERGIA (NE) termikus energia életfenntartó energia termelésre fordítható energia A vad összes hőtermelése
10
Energia mérésére szolgáló egységek
JOUL 1 cal=4,184 J 1 J= 0,239 cal 1 kJ= 1000 J 1 MJ= 1000 KJ
11
Az energia mérése a különböző állatfajoknál
NYÚL, SERTÉS: DE (emészthető energia) BAROMFI: ME (metabolizálható energia) KÉRŐDZŐ: NE (nettó energia) NEm, NEg Takarmány NEm (MJ/kg sz.a.) NEg Nyersfehérje (g/kg sz.a.) szálas (réti széna, gyenge) 4,61 2,28 115 szemes (kukorica) 9,15 6,30 103 lédús (takarmányrépa) 7,93 6,26 101 táp (marhatáp) 6,80 4,50 15
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.