Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A pontszámítás 2012/13. Felvételi pontok - a felvételin összesen 500 pont érhető el – - ennek két módja van - „A” változat Tanulmányi pontok (max. 200)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A pontszámítás 2012/13. Felvételi pontok - a felvételin összesen 500 pont érhető el – - ennek két módja van - „A” változat Tanulmányi pontok (max. 200)"— Előadás másolata:

1 A pontszámítás 2012/13

2 Felvételi pontok - a felvételin összesen 500 pont érhető el – - ennek két módja van - „A” változat Tanulmányi pontok (max. 200) Tanulmányi pontok (max. 200) Érettségi pontok (max. 200) Érettségi pontok (max. 200) Többletpontok (max. 100) Többletpontok (max. 100) „B” változat Érettségi pontok (max. 200) Érettségi pontok (max. 200) Ez megszorozva kettővel (max. 200) Ez megszorozva kettővel (max. 200) Többletpontok (max. 100) Többletpontok (max. 100)

3 „A” változat – Tanulmányi pontok Év végi eredmények: magyar nyelv és magyar irodalom (a két osztályzat számtani átlaga kerekítés nélkül) magyar nyelv és magyar irodalom (a két osztályzat számtani átlaga kerekítés nélkül) történelem történelem matematika matematika idegen nyelv idegen nyelv választott természettudományos tárgy választott természettudományos tárgy Az utolsó két tanult évének év végi jegyét kell összeadni majd megszorozni kettővel (ez maximum 100 pont lehet). Érettségi eredmények: magyar nyelv és irodalom magyar nyelv és irodalom történelem történelem matematika matematika idegen nyelv idegen nyelv szabadon választott érettségi vizsgatárgy szabadon választott érettségi vizsgatárgy Az érettségi vizsgatárgyak százalékos eredményeinek átlagát kell egész számra kerekíteni (ez szintén maximum 100 pont lehet).

4 Kötelező érettségi tantárgyak Amennyiben a jelentkezőnek a felsorolt tantárgyak valamelyikéből nincs osztályzata (mert pl. mentességet élvez), a nem tanult tárgy helyett - a jelentkező választása szerint - egy másik, legalább két évig tanult tantárgyból elért osztályzatait kell figyelembe venni. Amennyiben a jelentkezőnek a felsorolt tantárgyak valamelyikéből nincs osztályzata (mert pl. mentességet élvez), a nem tanult tárgy helyett - a jelentkező választása szerint - egy másik, legalább két évig tanult tantárgyból elért osztályzatait kell figyelembe venni.

5 „A” és „B” változat – Érettségi pontok Két vizsgatárgy százalékos eredményei alapján kell kiszámolni. Két vizsgatárgy százalékos eredményei alapján kell kiszámolni. Abból a két vizsgatárgy eredményéből kell számolni, amelyeket a felvételiző által megjelölt szaknál követelményként meghatároztak. Ha követelményként több érettségi tárgy választható módon van előírva, akkor a jelentkező számára legkedvezőbb két tárgy eredményéből kell számolni az érettségi pontokat. Abból a két vizsgatárgy eredményéből kell számolni, amelyeket a felvételiző által megjelölt szaknál követelményként meghatároztak. Ha követelményként több érettségi tárgy választható módon van előírva, akkor a jelentkező számára legkedvezőbb két tárgy eredményéből kell számolni az érettségi pontokat. A pontszám egyenlő az érettségin elért százalékos eredménnyel. Ha valaki száz százalékosan teljesít egy tárgyból, azért 100 pont jár. Két tárgy esetén így jön ki a maximum 200 pont. A pontszám egyenlő az érettségin elért százalékos eredménnyel. Ha valaki száz százalékosan teljesít egy tárgyból, azért 100 pont jár. Két tárgy esetén így jön ki a maximum 200 pont.

6 Emelt szintű érettségi 2013. január 1-től nagyon sok alapképzési szakon feltétel lesz az emelt szintű érettségi vizsga letétele. Pontos lista az alábbi linken olvasható: http://www.oh.gov.hu/valtozasok- felsooktatasi Ugyanitt olvashattok a felvételi eljárás egyéb változásairól is.

7 Emelt szintű érettségi Bizonyos szakokon ez csak egy bizonyos tantárgy lehet Más helyeken több tantárgyból kell választani egyet Más helyeken két tantárgyat kell választani anglisztikaangol nyelv néprajzmagyar nyelv és irodalom vagy történelem általános orvosbiológia és fizika vagy kémia

8 „A” változat – Választott természettudományos tárgy Ez lehet: fizika, kémia, biológia, földrajz vagy természettudomány Több lehetőség is van az eredmény megadásakor – mindenképp a legkedvezőbbet kell választani: Egy - legalább két évig tanult - választott természettudományos tantárgy utolsó két év végi eredménye Egy - legalább két évig tanult - választott természettudományos tantárgy utolsó két év végi eredménye Két különböző - egyenként legalább egy évig tanult - természettudományos tantárgy utolsó év végi eredményei Két különböző - egyenként legalább egy évig tanult - természettudományos tantárgy utolsó év végi eredményei

9 „A” változat – Választott természettudományos tárgy Két – több, mint egy évig tanult - tantárgy utolsó év végi eredménye – pl: Két – több, mint egy évig tanult - tantárgy utolsó év végi eredménye – pl: Választott tárgy 9.10.11.12. Biológia4445 Földrajz4445

10 „A” változat – Választott természettudományos tárgy Egy egy évig tanult természettudományos tantárgy eredménye és egy legalább két évig tanult természettudományos tantárgy utolsó tanult év végi eredménye – pl: Egy egy évig tanult természettudományos tantárgy eredménye és egy legalább két évig tanult természettudományos tantárgy utolsó tanult év végi eredménye – pl: Választott tárgy 9.10.11.12. Fizika5--- Földrajz4445

11 Tanulmányi pontok igazolása Tanulmányi pontok esetében szükség van a középiskolai év végi bizonyítvány minden olyan oldalának másolatára, amely évek eredményei szerepelnek a jelentkezési lapon. Tanulmányi pontok esetében szükség van a középiskolai év végi bizonyítvány minden olyan oldalának másolatára, amely évek eredményei szerepelnek a jelentkezési lapon. Ha a jelentkező egy, a tanulmányi pontok számításához szükséges tárgyból osztályozó vizsgát tett, akkor a bizonyítvány azon oldalát is mellékelni kell, amely az osztályozó vizsga eredményét tartalmazza. Ha a jelentkező egy, a tanulmányi pontok számításához szükséges tárgyból osztályozó vizsgát tett, akkor a bizonyítvány azon oldalát is mellékelni kell, amely az osztályozó vizsga eredményét tartalmazza.

12 Nem vehető fel felsőoktatási intézménybe Az a jelentkező, akinek az összpontszáma az emelt szintű érettségiért kapható többletpontokkal együtt nem haladja meg a 240 pontot!

13 Többletpontok Jogszabály alapján járó – minden szakon kötelező – többletpontok: Emelt szintű érettségi vizsgaeredményért Emelt szintű érettségi vizsgaeredményért Nyelvtudásért Nyelvtudásért Előnyben részesítés alapján Előnyben részesítés alapján Egyéb adható többletpontok: Tanulmányi és művészeti versenyeredmények alapján Tanulmányi és művészeti versenyeredmények alapján Szakképesítés alapján Szakképesítés alapján Sporteredmény alapján Sporteredmény alapján Az alábbi linken található táblázatból kiderül, hogy egy-egy képzési területen pontosan mire és mennyi többletpont jár: http://www.felvi.hu/pub_bin/dload/FF T_2013K/1sz_tablazat.pdf http://www.felvi.hu/pub_bin/dload/FF T_2013K/1sz_tablazat.pdf Ebben a táblázatban szerepel az is, hogy az egyes szakokon milyen tárgyakból kell érettségit tenni.

14 Emelt szintű érettségi eredményekért járó többletpontok Vizsgatárgyanként 50 többletpont, összesen max. 100 többletpont adható. Vizsgatárgyanként 50 többletpont, összesen max. 100 többletpont adható. Legalább 30%-os eredményű érettségi vizsgáért jár, ha a jelentkező érettségi pontjait az adott tárgy eredményei alapján számítják. Legalább 30%-os eredményű érettségi vizsgáért jár, ha a jelentkező érettségi pontjait az adott tárgy eredményei alapján számítják. Pl.: a jelentkező történelemből emelt szintű érettségi vizsgaeredménnyel rendelkezik, és az általa megjelölt képzésen a felvétel feltételei: magyar nyelv és irodalom vagy történelem vagy matematika. Ebben az esetben a történelem emelt szintű érettségi beszámítható. Pl.: a jelentkező történelemből emelt szintű érettségi vizsgaeredménnyel rendelkezik, és az általa megjelölt képzésen a felvétel feltételei: magyar nyelv és irodalom vagy történelem vagy matematika. Ebben az esetben a történelem emelt szintű érettségi beszámítható. Ha viszont a másik két tárgyból a jelentkező sokkal jobb százalékos eredménnyel rendelkezik, és így előnyösebb számára az azokból történő pontszámítás, mint az emelt szintű történelem beszámítása többletpontokkal együtt, akkor nem kap többletpontot. Ha viszont a másik két tárgyból a jelentkező sokkal jobb százalékos eredménnyel rendelkezik, és így előnyösebb számára az azokból történő pontszámítás, mint az emelt szintű történelem beszámítása többletpontokkal együtt, akkor nem kap többletpontot.

15 Nem jár az emelt szintű érettségiért többletpont, ha... Művészet és művészetközvetítés képzési területre felvételizik a jelentkező Művészet és művészetközvetítés képzési területre felvételizik a jelentkező Ha a jelentkező az érettségi vizsgán a gyakorlati vizsgarészt szóbeli vizsgarésszel pótolta. Ezt a tényt a jelentkező érettségi bizonyítványában vagy tanúsítványában záradék is jelzi. Ha a jelentkező az érettségi vizsgán a gyakorlati vizsgarészt szóbeli vizsgarésszel pótolta. Ezt a tényt a jelentkező érettségi bizonyítványában vagy tanúsítványában záradék is jelzi.

16 Művészet és művészetközvetítés képzési terület Gyakorlati vizsga szervezhető. A gyakorlati vizsgán maximum 200 pont szerezhető. Művészet képzési területen a megszerezhető pontokat kizárólag a gyakorlati vizsgaeredmény duplázásával kell kiszámítani. Művészetközvetítés képzési területen a gyakorlati vizsga pontszámának megkettőzésével vagy a gyakorlati vizsgán elért eredmény és a tanulmányi pont összeadásával lehet kiszámítani. Az egyéb többletpontok itt is járnak.

17 Művészet és művészetközvetítés képzési terület A gyakorlati vizsgák egyes intézményekben, szakokon többnaposak is lehetnek, ezért két vagy több intézmény vizsganapjai ütközhetnek. A felsőoktatási felvételi jelentkezés benyújtása előtt tájékozódni kell az érintett intézményeknél a gyakorlati vizsgák időpontjairól. A gyakorlati vizsgákra történő behívást és a vizsgáztatást a felsőoktatási intézmények saját hatáskörben szervezik, tehát az ezzel kapcsolatos kérdésekben az adott egyetem, főiskola tanulmányi osztályához kell fordulni.

18 Alkalmassági vizsga Kormányrendelet rendelkezik arról, hogy a felsőoktatási intézmények mely szakokon szervezhetnek egészségügyi vizsgálatot vagy pályaalkalmassági vizsgálatot. A www.felvi.hu-n az Egyetemek/főiskolák menüpontban jelölik, ha adott szakon ez szükséges. Alapképzésben ilyen például az óvodapedagógus vagy a tanító szak. www.felvi.hu-n Az alkalmassági vizsgán elért teljesítmény „megfelelt" vagy „nem felelt meg" minősítéssel értékelhető. Aki az alkalmassági vizsgán nem jelenik meg vagy „nem felelt meg" minősítést kap, annak a felvételi összpontszáma 0, nem vehető fel az adott jelentkezési helyre. A fogyatékossággal élő jelentkezőt az alkalmassági vizsgán a felsőoktatási intézmény szabályzata szerint illethetik meg kedvezmények, illetve felmentések. Az alkalmassági vizsgának külön eljárási díja van.

19 Nyelvtudásért járó többletpontok Nyelvtudásért max. 40 többletpont jár. Nyelvtudásért max. 40 többletpont jár. B2 (középfokú) komplex (C típusú) államilag elismert nyelvvizsgáért 28 többletpont, B2 (középfokú) komplex (C típusú) államilag elismert nyelvvizsgáért 28 többletpont, C1 (felsőfokú) komplex (C típusú) államilag elismert nyelvvizsgáért 40 többletpont adható. C1 (felsőfokú) komplex (C típusú) államilag elismert nyelvvizsgáért 40 többletpont adható. Ha a jelentkező a többletpontokra több különböző nyelvből megszerzett nyelvvizsga alapján is jogosult lenne, számára akkor is összesen legfeljebb 40 többletpontot lehet figyelembe venni. Ha a jelentkező a többletpontokra több különböző nyelvből megszerzett nyelvvizsga alapján is jogosult lenne, számára akkor is összesen legfeljebb 40 többletpontot lehet figyelembe venni. Egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért adható többletpont, a jelentkező a számára legkedvezőbb pontszámot kapja meg. Egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért adható többletpont, a jelentkező a számára legkedvezőbb pontszámot kapja meg. Ha a jelentkező nyelvvizsgával, és OKTV eredménnyel is rendelkezik adott nyelvből, és az adott egyetem többletpontot ad az OKTV eredményre, akkor mindkét többletpont beszámítható. Ha a jelentkező nyelvvizsgával, és OKTV eredménnyel is rendelkezik adott nyelvből, és az adott egyetem többletpontot ad az OKTV eredményre, akkor mindkét többletpont beszámítható.

20 Előnyben részesítésért járó többletpontok Előnyben részesítés jogcíme: Előnyben részesítés jogcíme: Hátrányos helyzet (20 pont) Hátrányos helyzet (20 pont) Halmozottan hátrányos helyzet (további 20 pont – tehát 40 pont) Halmozottan hátrányos helyzet (további 20 pont – tehát 40 pont) Fogyatékosság (40 pont) Fogyatékosság (40 pont) Gyermekgondozás (40 pont) Gyermekgondozás (40 pont) Összesen maximum 40 többletpont adható.

21 Előnyben részesítésért járó többletpontok A hatályos jogszabályok szerint fogyatékossággal élő az a jelentkező, aki testi fogyatékos testi fogyatékos érzékszervi fogyatékos (hallássérült, látássérült) érzékszervi fogyatékos (hallássérült, látássérült) autista autista beszédfogyatékos beszédfogyatékos megismerés- és viselkedés-fejlődési rendellenességgel élő (pl. diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás, diszortográfiás, hiperaktív, figyelemzavaros) megismerés- és viselkedés-fejlődési rendellenességgel élő (pl. diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás, diszortográfiás, hiperaktív, figyelemzavaros) Ha a jelentkező nem fogyatékosságot, hanem kizárólag tartós betegséget (pl. cukorbetegség, szénanátha, ételallergia) igazol, többletpont nem adható.

22 Tanulmányi és művészeti versenyeredmények alapján járó többletpontok Tárgyanként legfeljebb egy versenyen elért eredmény alapján többletpont jár, ha a jelentkező a versenyeredményt azon tárgyak valamelyikéből érte el, amely az adott szakon érettségi pontot adó érettségi vizsgatárgyként szerepel. Tárgyanként legfeljebb egy versenyen elért eredmény alapján többletpont jár, ha a jelentkező a versenyeredményt azon tárgyak valamelyikéből érte el, amely az adott szakon érettségi pontot adó érettségi vizsgatárgyként szerepel. A felsorolt versenyeken elért eredmények nem évülnek el, ennélfogva azok, akik az idei versenykiírásnak megfelelő helyezést értek el korábban, jogosultak többletpontra. A felsorolt versenyeken elért eredmények nem évülnek el, ennélfogva azok, akik az idei versenykiírásnak megfelelő helyezést értek el korábban, jogosultak többletpontra.

23 Tanulmányi és művészeti versenyeredmények alapján járó többletpontok Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken (OKTV) és a Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén (SZÉTV) elért 1-10. helyezésért 100 többletpont 1-10. helyezésért 100 többletpont 11-20. helyezésért 50 többletpont 11-20. helyezésért 50 többletpont 21-30. helyezésért 25 többletpont adható 21-30. helyezésért 25 többletpont adható A Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK) versenyein elért helyezés alapján a nagydíjasoknak 24 többletpont a nagydíjasoknak 24 többletpont az első díjasoknak 12 többletpont adható. az első díjasoknak 12 többletpont adható. Az Országos Ifjúsági Tudományos Innovációs Versenyen elért legalább 3. helyezésért 20 többletpont adható.

24 Tanulmányi és művészeti versenyeredmények alapján járó többletpontok Az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken egyéni versenyzőként elért 1-3. helyezésért, legfeljebb egy eredményért 16 többletpont jár. Az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken egyéni versenyzőként elért 1-3. helyezésért, legfeljebb egy eredményért 16 többletpont jár. Alapfokú művészeti verseny eredménye nem fogadható el. Alapfokú művészeti verseny eredménye nem fogadható el. Többletpont azokon a művészeti tanulmányi versenyeken elért eredményekért jár, amelyeket a 2006/2007. tanév és az azt követő tanévek rendjéről szóló miniszteri rendeletek felsoroltak. (Lista: http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2 013K/2_menetrend_es_szabalyok/25_pontszamitasi_modszerek/251 _alapkepzes_egyseges_osztatlan/2516_kepzesi_teruletek_tobbletpo ntjai?itemNo=1) Többletpont azokon a művészeti tanulmányi versenyeken elért eredményekért jár, amelyeket a 2006/2007. tanév és az azt követő tanévek rendjéről szóló miniszteri rendeletek felsoroltak. (Lista: http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2 013K/2_menetrend_es_szabalyok/25_pontszamitasi_modszerek/251 _alapkepzes_egyseges_osztatlan/2516_kepzesi_teruletek_tobbletpo ntjai?itemNo=1) http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2 013K/2_menetrend_es_szabalyok/25_pontszamitasi_modszerek/251 _alapkepzes_egyseges_osztatlan/2516_kepzesi_teruletek_tobbletpo ntjai?itemNo=1 http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2 013K/2_menetrend_es_szabalyok/25_pontszamitasi_modszerek/251 _alapkepzes_egyseges_osztatlan/2516_kepzesi_teruletek_tobbletpo ntjai?itemNo=1 Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elért helyezése alapján a szakmai vizsga egésze alól felmentést kapott jelentkező, a szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén 30 többletpontra jogosult. Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elért helyezése alapján a szakmai vizsga egésze alól felmentést kapott jelentkező, a szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén 30 többletpontra jogosult.

25 Szakképesítés alapján járó többletpontok Legfeljebb egy, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakirányú, emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért, illetve a szakirányú technikusképesítő bizonyítványért 24 többletpont adható. Legfeljebb egy, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakirányú, emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért, illetve a szakirányú technikusképesítő bizonyítványért 24 többletpont adható. Adott képzési területen csak abban az esetben jár a szakképesítésért többletpont, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak. Adott képzési területen csak abban az esetben jár a szakképesítésért többletpont, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak.

26 Sporteredmény alapján járó többletpontok Világ- vagy Európa-bajnokságon elért legalább 3. helyezésért 16 többletpont; Világ- vagy Európa-bajnokságon elért legalább 3. helyezésért 16 többletpont; Országos bajnokságon, a Magyar Diáksport Szövetség által szervezett Diákolimpián elért legalább 3. helyezésért 8 többletpont adható. Országos bajnokságon, a Magyar Diáksport Szövetség által szervezett Diákolimpián elért legalább 3. helyezésért 8 többletpont adható. Sportágak listáját lásd: Sportágak listáját lásd: http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_t ajekoztato/FFT_2013K/2_menetrend_es_szabaly ok/25_pontszamitasi_modszerek/251_alapkepze s_egyseges_osztatlan/2516_kepzesi_teruletek_t obbletpontjai?itemNo=3 http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_t ajekoztato/FFT_2013K/2_menetrend_es_szabaly ok/25_pontszamitasi_modszerek/251_alapkepze s_egyseges_osztatlan/2516_kepzesi_teruletek_t obbletpontjai?itemNo=3

27 Többletpontok igazolása A nyelvtudást nyelvvizsga-bizonyítvánnyal vagy nyelvtudást tanúsító egyéb dokumentummal (érettségi bizonyítvány) kell igazolni. A nyelvtudást nyelvvizsga-bizonyítvánnyal vagy nyelvtudást tanúsító egyéb dokumentummal (érettségi bizonyítvány) kell igazolni. Tanulmányi vagy művészeti versenyeredményt oklevél- másolattal lehet igazolni. Tanulmányi vagy művészeti versenyeredményt oklevél- másolattal lehet igazolni. Sporteredmények igazolására oklevelek nem fogadhatók el, azokat kizárólag az országos sportági szakszövetségek vagy a Magyar Olimpiai Bizottság igazolhatja. Lista: http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoz tato/FFT_2013K/2_menetrend_es_szabalyok/26_benyujt ando_dokumentumok/263_tobbletpontok_igazolasa?item No=5 Sporteredmények igazolására oklevelek nem fogadhatók el, azokat kizárólag az országos sportági szakszövetségek vagy a Magyar Olimpiai Bizottság igazolhatja. Lista: http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoz tato/FFT_2013K/2_menetrend_es_szabalyok/26_benyujt ando_dokumentumok/263_tobbletpontok_igazolasa?item No=5 http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoz tato/FFT_2013K/2_menetrend_es_szabalyok/26_benyujt ando_dokumentumok/263_tobbletpontok_igazolasa?item No=5 http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoz tato/FFT_2013K/2_menetrend_es_szabalyok/26_benyujt ando_dokumentumok/263_tobbletpontok_igazolasa?item No=5

28 Többletpontok igazolása A jelentkezés benyújtásával egyidejűleg kell megküldeni a már rendelkezésre álló dokumentummásolatokat. Pl: középiskolai bizonyítvány, nyelvvizsga-bizonyítvány A jelentkezés benyújtásával egyidejűleg kell megküldeni a már rendelkezésre álló dokumentummásolatokat. Pl: középiskolai bizonyítvány, nyelvvizsga-bizonyítvány A később megszerzett eredményeket legkésőbb a dokumentumpótlási határidőig kell megküldeni. A később megszerzett eredményeket legkésőbb a dokumentumpótlási határidőig kell megküldeni. A többletpontokat igazoló dokumentummásolatok benyújtása nem kötelező, de hiánya vagy nem megfelelő dokumentummásolat benyújtása azt eredményezheti, hogy a jelentkező nem kapja meg az ezen jogcímen járó többletpontokat. A többletpontokat igazoló dokumentummásolatok benyújtása nem kötelező, de hiánya vagy nem megfelelő dokumentummásolat benyújtása azt eredményezheti, hogy a jelentkező nem kapja meg az ezen jogcímen járó többletpontokat.

29 A pontszámító kalkulátor http://www.felvi.hu/felveteli/pontszamito

30 A felvételi jelentkezés 2012/13

31 Felvételi jelentkezés Módja: Elektronikusan az e-felvételi keretében, amelyet a www.felvi.hu oldalon regisztrációt követően lehet igénybe venni.www.felvi.hu Kitöltött és postai úton beküldött felsőoktatási felvételi jelentkezési lapon.

32 E-felvételi A http://www.felvi.hu/felveteli/efelveteli oldalon kell regisztrálni.http://www.felvi.hu/felveteli/efelveteli A felsőoktatási felvételi eljárás jelentkezési időszakában kizárólag jelentkezésre és a jelentkezés hitelesítésére szolgál. A feldolgozási folyamatokat követően pedig az e-ügyintézés keretében az ügyintézési funkciók (pl. adatmódosítás, sorrendmódosítás, betekintés a személyes adatokba, jelentkezésekbe, pontszámokba) érhetők el.

33 E-felvételi Az e-felvételi felületén a hagyományos, „papíralapú” jelentkezésnek megfelelő adatokat webes felületen kell rögzíteni. Az elektronikus formában benyújtott jelentkezés egyenértékű a hagyományos, „papíralapú” jelentkezéssel, sőt így a jelentkezés egyszerűbb és gyorsabb. Számos visszaigazoló és figyelmeztető üzenet az e-jelentkező által megadott email címre érkezik, ezért fontos, hogy az e- felvételit választók rendszeresen nézzék a felvételi eljárás alatt e-mail postafiókjukat.

34 Az e-felvételi folyamata Regisztráció: A felhasználó megad egy saját felhasználói nevet és jelszót, amelyekkel a későbbiekben bármikor be tud jelentkezni a honlapon. Szintén ekkor rögzíti az általa az e-felvételi során használt e-mail címet. Ha valaki már rendelkezik regisztrációval, akkor ezt nem szükséges újra megtennie. A regisztrációt követően a jelentkezőnek el kell fogadnia a felhasználási feltételeket, amelyek pontosan rögzítik az e- felvételihez kapcsolódó jogokat és kötelezettségeket. Ezután az e-felvételi felületére történő első belépéskor a rendszer automatikusan kiküldi regisztrált e-mail címére az egyedi biztonsági kódját. A biztonsági kód szükséges az e-felvételi rendszerébe való belépéshez. E-felvételizők esetében az ún. felvételi azonosító szám a felületre történő első belépés alkalmával kerül automatikusan kiosztásra, ezt a számot a jelentkező e-mailben megkapja, illetve az e-felvételi felületén folyamatosan láthatja. Az e-felvételi sikeres hitelesítése és az adatok feldolgozása után ezen a felvételi azonosító számon tartják majd nyilván a jelentkező adatait.

35 Az e-felvételi folyamata Az e-felvételi során a jelentkező a különböző adatcsoportoknak megfelelő űrlapokon rögzíti a szükséges adatokat. Számos segítő funkció támogatja a jelentkezőt a kitöltésben – súgók, útmutatók, hírlevelek, keresők formájában. Az e-felvételi legnagyobb előnye tehát, hogy nem engedi meg a hibás vagy hiányos űrlapkitöltést.

36 Az e-felvételi folyamata Nem elegendő az eredmények rögzítése az űrlapokon, ezeket a megfelelő dokumentumok másolatával – a felületre feltöltve vagy postai úton benyújtva – igazolni is szükséges. A javításokat, módosításokat az interneten keresztül egyszerűen és biztonságosan végezheti el a jelentkező.

37 Eljárási díjak Az e-jelentkezőnek egy összegben kell befizetnie az eljárási díjat banki átutalás formájában vagy internetes tranzakcióval. A rendszer a rögzített jelentkezési helyek alapján a fizetendő díjat automatikusan kiszámolja és azt megjeleníti. Az e-jelentkezők csak ezen a két módon fizethetik be az eljárási díjat. Ennek a határideje megegyezik a jelentkezési határidővel.

38 Eljárási díjak Alapdíj: 9000 forint 3 jelentkezési hely jelölhető meg Ha ugyanannak a jelentkezési helynek az állami ösztöndíjas és önköltséges formáját is megjelöli, azt két sorban kell feltüntetni, ám a felvételi eljárási díj befizetése szempontjából ez egy jelentkezési helynek minősül. Kiegészítő díj: 2000 forint / jelentkezés Összesen max. 5 hely Hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzet igazolása esetén, az alapdíjból 50, illetve 100% kedvezményre van jogosultság, de a kiegészítő díjat így is meg kell fizetni. Az eljárási díj visszaigénylésére csak túlfizetés esetén van mód külön erre a célra szolgáló formanyomtatványon.

39 Az e-felvételi folyamata A webes űrlapok kitöltése, illetve az eljárási díjak befizetése után hitelesíteni kell jelentkezést (ez olyan, mint a „papíralapú” jelentkezési lapnál az aláírás), e nélkül a jelentkezés érvénytelen! Módosítás esetén az utolsó állapot szerint kell hitelesíteni. Újabb módosítást újabb hitelesítés kell, hogy kövessen. A hitelesítés történhet: Ügyfélkapu regisztrációval okmányirodában (http://www.magyarorszag.hu/ugyfelkapu)http://www.magyarorszag.hu/ugyfelkapu Hitelesítő adatlap kinyomtatásával – melyet aláírásával hitelesít és postai úton eljuttat a megadott címre.

40 Eredmények igazolása e- felvételinél A szükséges dokumentummásolatok elektronikus formában feltölthetőek a felületre, így ezeket sem kell postán elküldeni. A rendszer ellenőrzi, hogy a megjelölt jelentkezési helyek követelményei alapján mutatkozik-e még hiány. Véglegesítéskor a hitelesítő adatlap „Csatolt dokumentumok” pontjában ellenőrizni kell, hogy minden dokumentumot feltöltött-e. Ha a jelentkezési határidőig nem rendelkezik a szükséges dokumentumokkal, úgy a pótlás szintén megtehető majd az elektronikus felvételi ügyintézés felületén a megadott határidőig. A dokumentumokat postai úton is be lehet nyújtani. Célszerű ezeket a hitelesítő adatlappal együtt egy borítékban megküldeni.

41 Papíralapú felvételi jelentkezés Postai úton kell a megadott címre eljuttatni. A kitöltési útmutatót figyelmesen át kell tanulmányozni. Aláírással kell hitelesíteni. Minden jelentkezési lap egyedi vonalkóddal és azonosító számmal van ellátva. Ezt a számot tartalmazza az eljárási díjak befizetésére szolgáló sárga csekk is, ezért fontos, hogy a benyújtott laphoz tartozó csekket fizesse be a jelentkező. Ezt a számot meg kell őrizni, mert ennek alapján tartják nyilván a jelentkezést, és minden további ügyintézéshez szükséges. Ezt a számot tartalmazza a visszaigazolásra szolgáló regisztrációs csomag is, amely a felsőoktatási felvételi jelentkezési lapok feldolgozása után kerül kiküldésre.

42 Papíralapú felvételi jelentkezés A jelentkezési lap sötétített/színezett mezőinek kitöltése kötelező, ennek elmulasztása hiányos jelentkezésnek minősül. Lényeges szerepe van a személyes adatok, elérhetőségek pontos, olvasható feltüntetésének. Nevét, születési dátumát, állampolgárságát, állandó és/vagy értesítési címét egyértelműen – és személyi igazolványában/útlevelében szereplő módon – adja meg. Adjon meg az állandó vagy ideiglenes lakcíme mellett egyéb elérhetőségeket is, úgymint telefonszám(ok) és/vagy e-mail cím.

43 Jelentkezési helyek Ha több helyre jelentkezik, a helyeket rangsorolni kell! Ez egy preferencia-sorrend, amely a jelentkezési határidő lejártát követően egy alkalommal módosítható. Az alábbi információkból áll össze a „jelentkezési hely”: Intézmény/kar betűkódja: pl. ELTE-BTK Szak neve: pl. romanisztika – francia / turizmus- vendéglátás (magyar nyelven) (Budapest) Munkarend: N/L/E Képzési szint: A/M Finanszírozási forma: A/K

44 Köszönöm a figyelmet! Hadzsy Anna


Letölteni ppt "A pontszámítás 2012/13. Felvételi pontok - a felvételin összesen 500 pont érhető el – - ennek két módja van - „A” változat Tanulmányi pontok (max. 200)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések