Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ki mit tud Bárdos Lajosról?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ki mit tud Bárdos Lajosról?"— Előadás másolata:

1 Ki mit tud Bárdos Lajosról?
„Csak énekelj, mert az ének jó dolog. Csak énekelj, mert az ének víg dolog. Csak énekelj, mert az énekben szív dobog.”

2 Bárdos Lajos „Történetünk hőse” egy zeneszerző, aki október 1-jén született Budapesten. Micsoda egybeesés, Yehudi Menuhin híres hegedűművész ezt a napot jelölte ki és javasolta, hogy legyen október elseje a Zene Világnapja!

3 Bárdos Lajos Bárdos Lajos igazából - nem csak zeneszerző - hanem zenekutató, - zenetudós - tanár - kiváló családapa is volt.

4 Bárdos Lajos Zeneszeretetét családjától örökölte (kép 1910-ből)

5 Bárdos Lajos Már fiatal korában megismerkedett a hegedűvel, de később a hegedű bátyja, a brácsa érdekelte jobban.

6 Bárdos Lajos 1918-ban beiratkozott a Műegyetemre, hogy mérnök legyen, de mint írja: „Kamarazene-társaságokba, zenekari hangversenyekre jártam, és év végére döntöttem: muzsikus leszek.” Budapesti Műegyetem Budapesti Zeneakadémia

7 Bárdos Lajos A Zeneakadémiára felvételizett, de nem volt brácsa szak, így zeneszerzésre iratkozott be, hogy karmester lehessen.

8 Bárdos Lajos A Zeneakadémián híres tanára volt: Kodály Zoltán
„Osztályunkat kettéosztották és én – ki tudja hányadik jótette sorsomnak – hozzá kerültem. Négy feledhetetlen év… Kodály nagyon keveset beszélt, mégis nagyon sokra megtanított.”

9 Bárdos Lajos A Zeneakadémián híres tanára volt: Kodály Zoltán
„Kodály nem beszélt egyes szám első személyben, a négy év alatt egyszer sem mondta ki azt a szót, hogy ‚én’. Csak a dolgozat, a tárgy érdekelte, nem mondott diktátori bírálatokat… […] Megtanultunk figyelni, koncentrálni, magunkat ellenőrizni. Megtanultunk a magunk lábán járni.”

10 Bárdos Lajos 1921-ben a dunántúli Bakonybél kis falucskájában táborozott, ahol megismerkedett a közösségben a népdallal(!!!)

11 Bárdos Lajos A Zeneakadémia után munkát keresett, - kottamásolással - mozi-zenekar hegedüléssel próbálkozott - és Isztambulba ment munkáért. Sajnos, Isztambulban (Törökországban) sem talált állást, de a keleti zene világából maradandó élményei születtek! Itthon rendeződtek a dolgai, s kis vonakodás után a városmajori katolikus templom Cecília Kórusát vette szárnyai alá.

12 Bárdos Lajos 1925 őszén az Attila úti fiúgimnáziumban tanított éveseket és fiú-vegyeskart(!!) alapított. „Magam komponáltam műveket a kórusom részére..” 1928-ban a Cecília Kórus hallatlan sikerei után meghívták Bárdost a Zeneakadémiára tanítani.

13 Bárdos Lajos Bárdos Lajos rettentően jó szervező volt! 1930 körül volt zeneakadémiai társaival (Ádám Jenő, Kerényi György, Kertész Gyula) megalapították a Magyar Kórust. /Ez nem egy kórus volt, hanem egy lapkiadó! /

14 Bárdos Lajos Innen már csak pár lépés volt, hogy a Cecília Kórussal és a Magyar Kórus kiadóval felkarolják az Éneklő Ifjúság mozgalmát, és szervezői tevékenység- ével az országban egy egész lavinát indított el. Egyre-másra születtek a kisebb kórusok, és az egész ország dalra fakadt, a fiatalok rajongtak a rendezvényekért!

15 Bárdos Lajos A század elején divatban voltak a nótagyűjtemények. Ezekre a zeneileg gyenge és fércmunkákra Bárdos válaszul 1929-ben kiadta a 101 Magyar Népdal című kötetét, melyben értékes magyar népdalokat tett közzé. A következő oldalon mutatok nektek pár borítót, amik az idők folyamán változtak. Jól nézzétek meg őket!

16 Bárdos Lajos

17 Bárdos Lajos Bárdos Lajos gondolt mindenkire! A fiataloknak, kicsiknek „Kicsinyek kórusa” címmel kórusműveket írt egy gyűjteménybe. Sokszor ajánlással látta el műveit: Pl: „A Balatonkeresztúri nőikarnak” „Az Attila úti fiúknak”

18 Bárdos Lajos Egy zeneszerző sincsen meg ihlet nélkül, sok éven keresztül Dr. Dienes Valéria mozgásszínháza és költészete inspirálta Bárdost.

19 Bárdos Lajos Arany János Babits Mihály Nagy László Petőfi Sándor
Az ihletadók sorában álltak még: Arany János Babits Mihály Nagy László Petőfi Sándor Radnóti Miklós Sík Sándor Váczi Mihály Weöres Sándor

20 Bárdos Lajos Aranyszárnyú angyal Cantemus!
Művei közül pár cím: Aranyszárnyú angyal Cantemus! Csillagvirág János bácsi hegedűje Karácsonyi bölcsődal Szellő zúg Tábortűznél Patkóéknál Szeged felől Széles a Duna Régi táncdal Tréfás házasító

21 Bárdos Lajos öröksége Bárdos Lajos november 18-án távozott közülünk! Sírja Budapesten, a Farkasréti temetőben található.

22 Bárdos Lajos öröksége Bárdos Lajos zeneszerető családot nevelt, gondos édesapa volt

23 Bárdos Lajos öröksége Bárdos Lajosnak volt 11 gyermeke -> 49 unokájka -> 99 dédunokája (mostanáig… )

24 Bárdos Lajos öröksége Halála után az ének-zenei általános iskolák sorban kezdték el felvenni az ő nevét: Időrendi sorrendben: Dunakeszi, Tapolca, Budapest (több iskola is), Fehérgyarmat, Mezőkövesd, Nagyatád, Mezőtúr, Hajdúszoboszló, Pécs

25 Bárdos Lajos


Letölteni ppt "Ki mit tud Bárdos Lajosról?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések