Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A regisztráció A regisztráció azt jelenti, hogy a felhasználó önkéntesen megadja egyes személyes adatait (felhasználói nevét, jelszavát……), és ugyanakkor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A regisztráció A regisztráció azt jelenti, hogy a felhasználó önkéntesen megadja egyes személyes adatait (felhasználói nevét, jelszavát……), és ugyanakkor."— Előadás másolata:

1 A regisztráció A regisztráció azt jelenti, hogy a felhasználó önkéntesen megadja egyes személyes adatait (felhasználói nevét, jelszavát……), és ugyanakkor elfogadja a felhasználási feltételeket

2 Ingyenes saját e-mail cím létrehozása, levelezés a számítógépen
Tanfolyamunk során egy ingyenes Fre postafiókot nyitunk, ezért megismerjük ennek szabályait. Mindenütt, ahol van internet, elolvashatjuk a leveleinket, ha előbb beírjuk a szolgáltató webcímét. Fre esetében több cím is van: pl Ugyaninnen lehetséges új regisztrációt, új cím igénylését kezdeményezni. A belépéskor beírjuk azonosítónkat, felhasználónevünket, majd a jelszavunkat, és hozzáférhetünk levelesládánk tartalmához. Más szolgáltatók is biztosítanak számunkra ingyenesen postafiókot: pl. Gmail, Mailbox, Hotmail, Citromail stb. Ha előfizettünk internetre, akkor a szolgáltatótól is kaphatunk egy nagyobb tárhelyet és címet. Most pedig létrehozzuk az ingyenes postafiókunkat a fre -es levelezőrendszerben.

3

4 Ha még nem rendelkezünk postafiókkal vagy újat szeretnénk létrehozni, a REGISZTRÁCIÓ gombra kattintva először meg kell adni adatainkat.

5 Az azonosító legalább 3, legfeljebb 16 karakter hosszú lehet!

6 Jelszó megválasztása A jó jelszó 5-8 karakter hosszú, tartalmaz kis és nagy betűt, számot, esetleg speciális karaktert. Lehetőleg ne legyen egyszerűen köthető hozzád, ne legyen pl. az iwiw-en is megtalálható születési dátumod és semiképpen ne legyen azonos a belépési neveddel. Pl.: *gyurika egy kicsit jobb, mint gyurika, de még sokkal szebb ez: *gYur1K4 Persze a legjobb:

7 Jelszó megőrzése/megadása
:Jelszavadat ne tárold kis cetlin a monitorra tűzve, ne add ki senkinek, és -bár kényelmes- lehetőleg ne engedd böngészőnek, hogy megjegyezze! Sajnos gyakran születnek [fre ]-t lemásoló klón oldalak ingyenes tárhelyeken, ahol belépésre csábítva az óvatlanul megadott jelszavakat ellopják. Ne dőlj be olyan leveleknek, amik a [fre ] nevében elkérik jelszavad, azzal fenyegetve, hogy különben töröljük a postafiókodat! Soha nem kérünk ilyet. Állíts be jelszó-emlékeztetőt és alternatív címet is, ezek segíteni fognak, ha netán elfelejted jelszavad! Használd a „Kilépés” gombot, ne csupán böngésződ bezárásával lépj ki a programból! Időnként változtasd meg jelszavadat, még akkor is, ha a fentiek szerint biztonságos jelszót hoztál létre! Biztonságos belépés: kattintsd be ezt a jelölőnégyzetet, hogy a jelszavad titkosított csatornán keresztül közlekedjen, ezzel is növelve saját adataid biztonságát. Különösen fontos lehet ez wifi hálózatok esetében.

8 Ezután a személyes adatok megadása történik:
Vezetéknév: Keresztnév: Megjelenített név: Születési idő: Nem: férfi nő Irányítószám: Legmagasabb iskolai végzettséged: Foglalkozásod: Milyen területen dolgozol? Van mobiltelefonod? igen nem Honnan internetezel? Hány órát internetezel havonta? Érdeklődési kör:

9 Lehetőség van jelszó-emlékeztető és második e-mail cím megadására:

10 Végül már csak a biztonsági kódot kell lemásolnunk és beírnunk És már kész is az ingyenes fiókunk Egy sikeres regisztráció és belépés után a következő képernyő jelenik meg:

11 A bal oldali oszlop menüpontjai a különböző funkciók közben végig láthatóak lesznek. Ezért bármikor benézhetünk a Érkezett levelek és az Elküldött levelek mappájába. Ugyanígy bármikor levélírást kezdeményezhetünk az Ír menüponton keresztül. Figyeljük meg eredetiben a kettős eszköztárat, amely egyrészt a levél szövegéhez kapcsolódik, másrészt az Érkezett és Elküldött levelek mappájának tartalmát mutatja. Itt olvashatjuk a feladó címét, és az egyes címekbe kattintva tudjuk megnyitni a levél tartalmát. Megnyitás után érdemes az alsó eszköztár nagyító gombjával kinagyítani a levelet. Ekkor elfoglalja a levél a felső részt is, ezáltal jobban olvashatóvá válik. Ugyanez a nagyító gomb eredményezi ezután a visszakicsinyítést is, tehát ez egy kétállású kapcsoló.

12 Levélírás

13 Levélírás Az íráshoz előbb mindig abba részbe kattintunk, ahová éppen gépelni szeretnénk. Ne felejtsük el tovább görgetni a levél szövegének részét az aljáig, itt található ugyanis a Küldés gomb, amellyel elrepíthetjük levelünket. Fontos tudni, hogy az elküldött leveleinket is elolvashatjuk később, az Olvas ablak – Elküldött mappája megnyitásával. Cím beírásakor kukac előhívható a jobb oldali Alt GR billentyű és a „v” betű egyidejű lenyomásával.

14 Freemail-es melléklet küldésének módja
Csatolt fájlként küldhetünk mellékleteket is levelünkkel. Ez különösen hasznos azért, mert amit korábban elkészítettünk Word szövegszerkesztővel, vagy lementettünk az internetről – a csatolás segítségével néhány másodperc alatt levelünkkel továbbítható anélkül, hogy az eredeti helyéről eltávolítottuk volna. Melléklet lehet mindenféle fájl, amiről eddig tanultunk. Tehát szövegek, honlapok, képek, zenék, animációk. Programokat ne küldjünk senkinek elektronikus levélben! A különböző vírusok is programok formájában jönnek, ezért a legtöbb felhasználó bizalmatlan a programfájlokkal kapcsolatban, és többnyire azonnal letörlik az egész levelet. Amikor a melléklet igen nagy méretű fájl, akkor nem biztos, hogy belefér a címzett postafiókjába. Fontos küldeménynél kérjünk visszajelzést a megérkezésről

15 Freemail-es melléklet küldésének módja
A csatolás során belekattintunk a Csatolás majd a megjelenő ablakban a Tallózás gombba, és kiválasztjuk a floppyról vagy a gépről a mellékelendő anyagot. Ezután belekattintunk a küldés gombba, amellyel még nem a levelet küldjük el, hanem a mellékletek sorába küldjük az anyagot. A csatolás újabb dokumentummal megismételhető többször. Melléklet jelenlétét gémkapocs jelképpel jelzi a levelezők számára a gép. Fre -nél a melléklet a levél végében látható, ha kép, vagy egy link tartalmazza, amely a dokumentum címét viseli. Ennek megnyitásával olvasható el.

16 Freemail-es melléklet küldésének módja

17 Kapott leveleinknél a melléklet a Fre -nél a szöveg alján látható, vagy egy fájlnévbe kattintva nyitható meg. Pl. oraimunka.doc, vagy mrbean.gif , vagy oskor.pps. Küldött leveleinknél pedig a mellékletet az Olvas ablaknál a feladó címe mellett az Új (Új levél) jelzés mellett egy gémkapocs jelzi. Ha ezt látjuk, akkor sikerült a csatolás. Meggyőződhetünk azonban másként is: az Elküldött levelek mappáját megnyitva elolvashatjuk elküldött leveleinket, tehát itt szerepelnie kell mindegyiknek, melléklettel együtt.

18 A kommunikáció egyéb elektronikus formái
Feliratkozhatunk különböző Levelező listákra, ahonnan az általunk kiválasztott témában rendszeres leveleket kapunk. Rengeteg hírcsoport létezik, például azonos szakmacsoportban dolgozók részére, vagy néhány különleges: viccek, családtörténeti lista, digitális fotózás, betegápolás, Japánnal kapcsolatos, Internetkalauz, Chip-CAD—elektronikai érdeklődésűeknek. Levelező listákat találhatunk a Vizsla katalógusában  Levelezőlisták.

19 Kérhetünk különböző Hírleveleket különböző tartalomszolgáltatóktól. (pl. sajtóválogatás hírlevél pártoktól, újságoktól, országportáltól általunk megadott témakörben, nyelvoktató honlaptól ingyenes feladatlapokat, a Vizslától az internetes keresésekkel kapcsolatos információs hírlevelet stb.) E két forma eddig egyoldalú kommunikációt eredményezett, van azonban valódi párbeszédre is lehetőség.

20 Társalgásokban vehetünk részt, ahol politikusoktól, művészektől, sportolóktól, orvosoktól és más emberektől kérdezhetünk adott témában a billentyűzet segítségével. (P. Origo – Társalgó, Fórum). A Társalgó vendégeihez intézett kérdések, gondolatok utólag is elolvashatók a Vendégszoba felkeresése után. Rendszeresen van „fogadóóra” az Országportálon is, itt mindig állami tisztségviselők a meghívott vendégek. Az előnye ennek a kommunikációs módnak, hogy mindenképpen előadhatjuk a kérdéseinket, (egy nagy nyilvános fórumon ez egyáltalán nem bizonyos). Abban is biztosak lehetünk, hogy válaszolnak is rá. A begépeléses megoldás ugyanakkor lehetővé teszi, hogy megfontoljuk jól, mit, hogyan fogalmazunk. (Hiszen csak akkor küldjük el a kérdést/véleményt, ha úgy gondoljuk, hogy már befejeztük.) Nagy előny, hogy elmarad ebben az esetben az a fajta izgatottság, ami nagy nyilvánosság előtti megszólaláskor általában sokakat utolér, és amely miatt sokszor kifelejtünk mondandónkból lényeges gondolatokat.

21 Érdemes figyelni a kapott levelek méretét is, mielőtt megtelne a postafiókunk. Összesen 1 GB–nyi tárhelyet kapunk. Különösen a képek, diavetítések, vagy a levélként küldött weblapok hamar megtöltik a postafiókot, és ezután visszapattannak a nekünk küldött levelek. Ennek érdekében előbb-utóbb kijelölés után törölni kell a kevésbé fontos leveleket. (Természetesen előbb bármelyiket elmenthetjük a számítógép valamelyik mappájába, vagy egy kislemezre, Pen Drive-ra.) Levelezésnél fontos megjegyeznünk a felhasználónevünket, (azonosító) amely előtt áll, és amely nem kell, hogy megegyezzen a teljes nevünkkel. Fontos még a jelszót ismernünk. Annak, akitől levelet várunk, a teljes címünket adjuk meg. Pl.:


Letölteni ppt "A regisztráció A regisztráció azt jelenti, hogy a felhasználó önkéntesen megadja egyes személyes adatait (felhasználói nevét, jelszavát……), és ugyanakkor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések