Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Konyhai kerámiaedények

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Konyhai kerámiaedények"— Előadás másolata:

1 Konyhai kerámiaedények
© Németh György

2 Edénykészítés - fazekasság
Mestere a fazekas. Felhasznált anyagok: agyag, víz, földfestékek, mázak.

3 Az edénykészítés menete
Agyag előkészítése: bányászás, tisztítás, áztatás, gyúrás, darabolás.

4 Az edénykészítés menete
Gyúrás: rugalmas, levegőmentes legyen. Darabolás: az edény mérete szerint

5 Az edénykészítés menete
Korongolás Szárítás

6 Az edénykészítés menete
Díszítés: írókával, ecsettel, karcolással. Első égetés (zsengélés).

7 Az edénykészítés menete
Mázazás biztosítja: a vízállóságot, a fényességet, az edény színét.

8 Az edénykészítés menete
Második égetés: erős hőfokon, égetőkemencé-ben.

9 Kerámiaedények Típusai: főző-, sütőedények, tálalóedények,
tárolóedények

10 Főző-, sütőedények Fazekak Lábasok Serpenyők Kuglófsütők

11 Tálalóedények Amikben az ételt az asztalra rakták : tálak, tányérok.

12 Ételtároló edények Szilke: Bödön: Folyadéktárolók: ételszállító edény
zsír, méz, lekvár, liszt tárolására Folyadéktárolók: víztároló: korsó, kanta

13 Folyadéktároló edények
Tej-, aludttejtároló: tejesköcsög Bortároló: kancsó, bokály, kulacs Pálinkatároló butella, kulacs


Letölteni ppt "Konyhai kerámiaedények"

Hasonló előadás


Google Hirdetések