Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Konyhai kerámiaedények
© Németh György
2
Edénykészítés - fazekasság
Mestere a fazekas. Felhasznált anyagok: agyag, víz, földfestékek, mázak.
3
Az edénykészítés menete
Agyag előkészítése: bányászás, tisztítás, áztatás, gyúrás, darabolás.
4
Az edénykészítés menete
Gyúrás: rugalmas, levegőmentes legyen. Darabolás: az edény mérete szerint
5
Az edénykészítés menete
Korongolás Szárítás
6
Az edénykészítés menete
Díszítés: írókával, ecsettel, karcolással. Első égetés (zsengélés).
7
Az edénykészítés menete
Mázazás biztosítja: a vízállóságot, a fényességet, az edény színét.
8
Az edénykészítés menete
Második égetés: erős hőfokon, égetőkemencé-ben.
9
Kerámiaedények Típusai: főző-, sütőedények, tálalóedények,
tárolóedények
10
Főző-, sütőedények Fazekak Lábasok Serpenyők Kuglófsütők
11
Tálalóedények Amikben az ételt az asztalra rakták : tálak, tányérok.
12
Ételtároló edények Szilke: Bödön: Folyadéktárolók: ételszállító edény
zsír, méz, lekvár, liszt tárolására Folyadéktárolók: víztároló: korsó, kanta
13
Folyadéktároló edények
Tej-, aludttejtároló: tejesköcsög Bortároló: kancsó, bokály, kulacs Pálinkatároló butella, kulacs
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.