Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaFruzsina Biróné Megváltozta több, mint 10 éve
1
REDOX-POTENCIÁL MÉRÉSEN ALAPULÓ GYORS MIKROBIOLÓGIAI MÓDSZER
Reichart Olivér Szakmár Katalin
2
Mikrobiológiai minőség-ellenőrzés problémái 1.
Klasszikus (tenyésztéses) módszerek Hosszú inkubációs idő (1-4 nap) A módszerek alkalmazhatósága, megbíz-hatósága és költsége tartományfüggő Nagy koncentrációknál: Hígítás és telepszámlálás a cfu/ml tartományban Alacsony koncentrációknál: MPN módszer Membrán szűrés
3
Mikrobiológiai minőség-ellenőrzés problémái 2.
Gyors mérési módszerek 1. (sejtszámlálás alapján) Direkt számlálás Számlálókamra Flow cytometer Csak tiszta folyadékban alkalmazható Turbiditásmérés
4
Mikrobiológiai minőség-ellenőrzés problémái 2
Gyors mérési módszerek 2. (Anyagcseretermék detektálása alapján) ATP mérés Csak 105 sejt felett alkalmazható Impedancia mérésen alapuló módszerek Malthus Rabit Bactrac
5
Mikrobiológiai minőség-ellenőrzés problémái 3.
Impedimetriás gyors módszerek Nagy pontosságú termosztát-igény miatt nagyon drága berendezés. Speciális, kis vezetőképességű szubsztrátot igényel. Probléma a szelektív szubsztrátokkal. A mérő cellák geometriája és térfogata adott. Kis koncentrációknál megbízhatatlan.
6
Redoxpotenciál mérésen alapuló módszer elvi alapjai
Kémiai reakció általános formában: a A + b B c C + d D [C]c [D]d Q = [A]a [B]b
7
Szabad energia és elektromos munka
DG = DG° + R T ln Q DG = - n FDE. -n F DE = - n F DE° + R T ln Q
8
DE = DE° - ------- ln ---------
Elektromotoros erő R T [C]c [D]d DE = DE° ln n F [A]a [B]b
9
Biológiai rendszerekben
Energiaforrás a biológiai oxidáció, ami a környezetben redukciót eredményez. A környezet redukciójának okai lehetnek: Oxigén elfogyasztása Redukált komponensek feldúsulása Tipikus oxidációs-redukciós reakciók biológiai rendszerekben: [Oxidant] + [H+] + n e- [Reductant]
10
Eh = E0 - ---- ln ------------------- nF [oxidant] [H+]
Nernst egyenlet: RT [reductant] Eh = E ln nF [oxidant] [H+] RT [oxidant] [H+] Eh = E ln nF [reductant] Eh : a normál hidrogén elektródra vonatkoztatott redoxpotenciál (V) E0 : A rendszer normál redoxpotenciálja (V) R: Gáz-állandó R = J/mol K F: Faraday állandó F = 9.648˙104 C/mol (J/V mol) n: elektronok száma a redox-reakcióban (n=1)
11
Mikroba-szaporodás redox-görbéje
12
Különböző baktériumok redox-görbéi
13
A kezdeti sejtszám hatása a redox-görbére
14
Detektációs kritériumok
Impedimetriás módszerek RABIT: admittancia változás > 5 S/6min BACTRAC: impedancia változás > 5% Redox-potenciál mérés: |E/ t|>1mV/min Detektációs idő (TTD): A detektációs kritérium eléréséhez szükséges idő
15
A kezdeti sejtszám hatása a detektációs időre
16
Mérőcella redoxpotenciál méréshez 1.
17
Mérőcella redox-potenciál méréshez 2.
18
Indirekt mérőcella
19
Mérőcella hatása a redox-görbére
20
Enterococcus faecalis különböző cellákban mérve
21
12 csatornás mérő-rendszer
Vízfürdő Mérőcellák Adatgyűjtő Computer Monitor Software for Windows
22
Termékben való közvetlen mérés
23
Termékben való közvetlen mérés
24
16 csatornás mérési elrendezés
25
32 csatornás mérési elrendezés
26
2 csatornás mérési elrendezés
27
Mozaik elrendezésű képernyő
28
Csoportosított gráfok
29
Mérési eredmények megjelenítése
30
Mérési eredmények megjelenítése
31
Mérési módszer validálása
32
Teszt-mikrobák és táptalajok 1.
Microorganisms Redox potential Plate counting Escherichia coli BBL, TSB TSA, Tergitol Enterobacter aerogenes Citrobacter freundii Klebsiella oxytoca Acinetobacter lwoffii Pantoea agglomerans
33
Teszt-mikrobák és táptalajok 2.
Microorganisms Redox potential Plate counting Pseudomonas aeruginosa Cetrimide, TSB TSA, Cetrimide Pseudomonas fluorescens Enterococcus faecalis Azide, TSB TSA, Slanetz-Bartley Total count TSB TSA
34
A módszer validációs jellemzői 1.
Szelektivitás A szelektív médium által adott. Linearitás 1-től 107 cfu/mérőcella.
35
Enterococcus szelektív kimutatása azid levesben
36
Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, E
Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, E. coli és Enterococcus faecalis Cetrimid-levesben
37
Enterococcus faecalis meghatározás linearitása
38
Pseudomonas aeruginosa meghatározás linearitása
39
E. coli linearitása lemezöntéssel és membránszűréssel
40
Impedimetriás és redox-módszer összehasonlítása
41
A módszer validációs jellemzői 2.
Érzékenység Kimutatási határ (Detectation limit) 1 cell/test flask. Meghatározási határ (Quantitation limit) Elméleti meghatározási határ 10 sejt/inoculum (1 log egység), ami megegyezik a kapott kalibrációs görbékkel.
42
A módszerek érzékenysége
43
A módszer validációs jellemzői 3.
Tartomány A kalibrációs görbék alpján 1-7 nagyságrend. 10 sejt alatt a Poisson eloszlás okoz problémát, 107 sejt felett a TTD túl rövid a tranziens folyamatokhoz képest (hőmérséklet-, redox-egyensúly, lag-periódus). Ismételhetőség A kalibrációs görbékből számítva: SDlgN = 0.092 SDN = = 1.24 = 24%
44
A módszer validációs jellemzői 4.
Zavartűrés (Robustness) Legfontosabb paraméter a hőmérséklet, amely két módon befolyásolja az eredményeket: szaporodási sebesség hőmérséklet-függése redox-potenciál hőmérséklet-függése A mikroba szaporodási optimumán mérve, a szaporodási sebesség ±0.5 °C intervallumon belül nem változik. A hőmérséklet-ingadozás redoxpotenciálra kifejtett hatása kísérleti eredményeink szerint elhanyagolható.
45
Hőmérséklet hatása a redox-potenciálra
46
A hőmérséklet hatása a mérési módszerekre
Impedimetriás módszerek: A mért impedancia erősen hőmérséklet-függő. A detektációs kritériumok (5µS RABIT-nál, vagy 5% növekedés BACTRAC esetében) már 0.025°C hőmérséklet-változással elérhetőek (RABIT Manual). Ez az oka a szigorú hőmérséklet-szabályozási követelménynek (T=±0.002°C). Redox-potenciál mérés: A mért redox-potenciált döntően csak a mikroba-szaporodás határozza meg. A hőmérséklet-ingadozás hatása elhanyagolható.
47
Impedimetriás és redox mérési módszerek hőmérséklet-érzékenysége
Impedimetric method Redox-potential 1°C változás hatása (Szubsztrát-függő) 20-200S mV Hamis pozitív eredményt adó hőmérséklet-változás 0.004°C/min °C/min Szokásos méréshez tartozó kritikus hőfok-csúszás 0.025°C/6min 7-25 °C/10min
48
A redox-módszer alkalmazása
Víz mikrobiológiai ellenőrzése Össz-mikrobaszám Coliform, E. coli Pseudomonas aeruginosa Enterococcus faecalis Nyers tej mikrobiológiai minősítése Enterobacteriaceae Hús mikrobiológiai ellenőrzése Felületek mikrobiológiai ellenőrzése Penész- és élesztőgombák számának meghatározása
49
Víz mikrobiológiai vizsgálatok Összcsíra
50
Víz mikrobiológiai vizsgálatok Coliformok
51
Víz mikrobiológiai vizsgálatok Pseudomonas aeruginosa
52
Víz mikrobiológiai vizsgálatok Enterococcus faecalis
53
Ipari validálási eredmények 1.
72 palack vizsgálata Coliform mikrobákra Laboratóriumi vizsgálati módszer Membrán szűrés: 3x250 ml ásványvíz 1 szűrőlapra. Tenyésztés Tergitol agaron (37 °C, 48 h). 1 Petri csészén 3 palack egyesített eredménye. Eredmény: 48 óra. Redox-potenciál mérési módszer Membrán szűrés: 3x250 ml ásványvíz 1 szűrőlapra. 4 membrán behelyezve 1 mérőcellába, BBL levesbe. Mérés: 37 °C. 1 cella 12 palack egyesített eredményét tartalmazza. Eredmény: 12 óra Kontroll: 1 ml Citrobacter freundii szuszpensio (lgN = 3.66)
54
Ipari mérések eredménye 1.
55
Ipari mérések eredménye 1.
72 palack vizsgálata coliform mikrobákra Minták 1.-12. Laboratory negative Redox
56
Ipari validálási eredmények 2.
66 palack vizsgálata Coliform mikrobákra Laboratóriumi vizsgálati módszer Membrán szűrés: 3x250 ml ásványvíz 1 szűrőlapra. Tenyésztés Tergitol agaron (37 °C, 48 h). 1 Petri csészén 3 palack egyesített eredménye. Eredmény: 48 óra Redox-potenciál mérési módszer Membran szűrés: 3x250 ml ásványvíz 1 szűrőlapra. 3 membran behelyezve 1 mérőcellába, BBL levesbe. Mérés: 37 °C. 1 cella 9 palack egyesített eredményét tartalmazza. Eredmény: 12 óra. Kontroll: 1 ml Citrobacter freundii szuszpenzió (lgN = 6.66)
57
Ipari mérések eredménye 2.
58
Ipari mérések eredménye 2.
66 palack vizsgálata coliform mikrobákra Minták Bottles Water sample 1. Water sample 2. Laboratory results negative Redox method
59
Nyers tej össz-mikroba száma
60
Enterobaktériumok tejben
61
Nyers hús össz-mikroba száma
62
Enterobacteriaceae húsban
63
Felületi tamponos vizsgálatok
64
Redox-potenciál változás gombák szaporodása során (indirekt mérés)
65
Saccharomyces cerevisiae kalibrációs görbe
66
Aspergillus niger kalibrációs görbe
67
A redox mérési módszer előnyei 1.
Egyszerű mérési technika. Nem igényel szigorú hőmérséklet-szabályozást. Gyors módszer, különösen nagy mikroba-számú fertőzések esetében. Bármely tápleves alkalmazható (impedimetriás mérések kis vezetőképességű, speciális tápleveseket igényelnek). Különösen alkalmas membrán-szűréses módszer kiértékelésére.
68
A redox mérési módszer előnyei 2.
Gazdaságos, hatékony és egyszerű módszer pusztulás-kinetikai mérések kiértékelésére. Nagyon hatékony módszer táptalaj-optimalizálási kísérletekhez. A vizsgálatok költsége kisebb a klasszikus módszerekhez viszonyítva, különösen null-toleráns mikrobák (coliforms, Enterococcus, Pseudomonas, etc.) meghatározásánál
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.