Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alkalmazott gázkromatográfia III.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alkalmazott gázkromatográfia III."— Előadás másolata:

1 Alkalmazott gázkromatográfia III.
WIREC Alkalmazott gázkromatográfia III. 2008. Rikker Tamás WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Kht.

2 Amiről szó lesz WIREC Az alkalmazás körülményei
Gyógyszeranalitikai alkalmazások Élelmiszeranalitikai alkalmazások Környezetanalitikai alkalmazások WIREC

3 A mai nap programja WIREC Környezetanalitikai alkalmazások
SVOC halogénezett vegyületek ASE Élelmiszeranalitikai alkalmazások Toxinok Koleszterin Zsírsavak Peszticidek WIREC

4 Környezetanalitika SVOC halogénezettek
PCB-k Klórbenzolok (tri-, tetra-, penta-, hexa-) Klórozott peszticidek WIREC

5 Környezetanalitika SVOC halogénezettek
Mérési lehetőségek GC-MS ECD-ECD konfirmációs analízis WIREC

6 Környezetanalitika SVOC halogénezettek
Konfirmációs analízis Megbízhatósági szintek ECD-A + ECD-B 1. Rt 2. RI 3. RI-A és RI-B 4. RA-A és RA-B WIREC

7 Környezetanalitika SVOC halogénezettek
Mérési körülmények: Detektor1: ECD Detektor2: ECD Vivőgáz: hidrogén Nyomásprogram: 180 kPa (1 perc), 116 kPa (1 perc), 3,5 kPa/min 220 kPa-ig Kolonna1: Supelco SPB-Octyl (60 m x 0,25 mm x 0,25 µm) Kolonna2: Supelco MDN-5S (60 m x 0,25 mm x 0,25 µm) Hőmérséklet program: 50 °C (2 perc), 8 °C/min 240 °C-ig, 30 °C/min 280°C-ig (2perc) Injektálás: splitless, 2 µl Injektor hőmérséklet: 280 °C Detektor hőmérséklet: 300 °C WIREC

8 Környezetanalitika SVOC halogénezettek
PCB standard kromatogramja WIREC

9 Környezetanalitika SVOC halogénezettek
PCB Arochlor 1260 (Restek) WIREC

10 DIONEX Accelerated Solvent Extraction
ASE DIONEX Accelerated Solvent Extraction WIREC

11 ASE WIREC Működés Extrakciós idők összevetése Soxhlet 4–48 h
Automata Soxhlet 1–4 h Ultrahang segített extrakció 0,5–1 h SFE 0,5–2 h Mikrohullámú extrakció 0,5–1 h ASE 150/350 cella clean-uppal 0,2–0,3 h Oldószer szükségletek Soxhlet –500 mL Automata Soxhlet 50–100 mL Ultrahang segített extrakció 150–200 mL SFE 5–50 mL Mikrohullámú extrakció 25–50 mL ASE 150/ –200 mL WIREC

12 ASE Alkalmazások WIREC

13 Élelmiszeranalitika Toxinok
Trichotecének Diacetoxyscirpenol (DAS) Deoxynivalenol (DON) T2 toxin (T2) Nivalenol (NIV) WIREC

14 Élelmiszeranalitika Toxinok
Trichotecének – mérési módszerek Immunkémiai módszerek pl.: ELISA RIA TLC HPLC GC WIREC

15 Élelmiszeranalitika Toxinok
Trichotecének gázkromatográfiás meghatározása Származékképzéssel Származékképzés nélkül Trimetilszilil-származékok Acil-származékok Hexametil-diszilazán (HMDS) Trimetil-klór-szilán (TMCS) N,O-bisz(trimetilszilil)-acetamid (BSA) N,O-bisz(trimetilszilil)-trifluor-acetamid (BSTFA) N-Trimetilszilil-imidazol (TMSI) trifluoracetil- (TFA) pentafluorpropionil- (PFP) Heptafluorbutiril- (HFB) WIREC

16 Élelmiszeranalitika Toxinok
Trichotecének - származékképzés Trimetilszilil-N,N-dimetil-karbamát Reakció alkoholokkal, fenolokkal és karbonsavakkal: WIREC

17 Élelmiszeranalitika Toxinok
Trichotecének - Mintaelőkészítés 1. Extrakció: 25 g minta, 100 ml AcN - H2O (84:16), 30 perc rázás, szűrés redős szűrőn 1 g (NH4)2SO4 2. Tisztítás: 0,3 g diatomaföld mosás 8 ml acetonitrillel, majd 8 ml AcN - H2O-val (84:16) 4 ml minta felvitele eluálás 8ml AcN - H2O-val (84:16) 1,8 g aluminium- oxid a mintafelvitel és az elúció során gyűjtött oldat bepárlása max. 70ºC-on levegő-áramban 0,3 g aktív szén 3. Származékképzés: 75 µl hexános belső standard oldatban, 75 µl szililezőszerrel szobahőmérsék-leten 50 percig állni hagyjuk 0,5 g C18 WIREC

18 Élelmiszeranalitika Toxinok
Trichotecének – Mérési körülmények Vivőgáz: Hidrogén (fejnyomás: 20 kPa Injektor: on column; 220C Oszlop: SPB m x 0,53 mm ID, 0,10 m filmvastagság (Supelco Inc.) Detektor: FID, 260C, Make up gáz: Nitrogén (4.6), 30 cm3/perc Hőmérséklet program: 120 C (1 perc), 6C/perc, 150C (4,5 perc), 6C/perc, 180C, 10C/perc, 240C (10 perc) WIREC

19 Élelmiszeranalitika Toxinok
GC-FID Kukorica dara, 1 mg/kg WIREC

20 Élelmiszeranalitika Toxinok
Trichotecének - konfirmáció A gázkromatográf típusa: Agilent 6890N Vivőgáz: Hélium (5.0), 38 cm/sec Injektor: splitless; 270C; valve time: 0,70 perc Oszlop: HP m x 0,25 mm ID, 0,25 m Detektor: Agilent 5973 MSD, SIM üzemmód Hőmérséklet program: 50 C (0 perc), 30C/perc, 150C (0 perc), 8C/perc, 300C (5 perc) Belső standard oldat: 13,16 g/ml n-dokozán hexánban Injektált mennyiség: 1µl WIREC

21 Élelmiszeranalitika Toxinok
GC-MS Kukorica dara, 1 mg/kg WIREC

22 Élelmiszeranalitika Toxinok
Trichotecének - A módszer jellemzése FID MSD Kimutatási határ (mg/kg) 0,37 0,33 0,31 0,47 0,30 0,20 0,05 Ismételhetőség (RSD%) 24,15 21,41 18,55 20,14 11,98 22,19 8,69 12,53 Visszanyerés (%) 89,98 72,30 109,24 91,92 76,09 92,61 81,48 Linearitás (R) 0,9923 0,9949 0,9980 0,9970 0,9870 0,9783 0,9743 0,9754 WIREC

23 Élelmiszeranalitika Koleszterin
WIREC

24 Élelmiszeranalitika Koleszterin
Minta-előkészítés Darálás 30 perc reflux 1:1 HCl-oldattal Hűtés mellett átlúgosítás KOH-dal 45 perc reflux 100 cm3 metanollal Extrakció petroléter-dietiléter 4:1 eleggyel Szárítás Na2SO4-on Szárazra párlás 40°C-on Oldás 5 cm3 dimetil-formamidban WIREC

25 Élelmiszeranalitika Koleszterin
Származékolás bisz-Trimetilszilil-trifluor-acetamid származékoló szer Reakció 80°C-on 40 percig 1:1 arányban hozzáadott BSTFA-val 500 µl n-hexán majd 2 cm3 víz hozzáadása, összerázása Hexános fázis injektálása GC-MS-be WIREC

26 Élelmiszeranalitika Koleszterin
Mérési körülmények Vivőgáz: hélium, konstans flow: 38 cm/sec Kolonna: HP-5MS (30 m x 0,25 mm x 0,25 µm) Hőmérséklet program: 120ºC (0 perc), 20 ºC/min 220 ºC-ig (0perc), 8 ºC/min 300 ºC-ig (10perc) Injektálás: 2 µl, split (splitarány:10:1) Injektor hőmérséklet: 300 ºC Transzferline hőmérséklete: 300ºC Ionforrás hőmérséklete: 230ºC, Quadrupol hőmérséklete: 150ºC Analizis mód: Szelektív ionkövetés (SIM: koleszterin: 129, 329, 368, 458; kolesztanol SSTD: 215, 216, 355, 445, 460, PCB 209 ISTD: 495, 498, 500, 502) QL: 1mg/kg WIREC

27 Élelmiszeranalitika Koleszterin
GCMS kromatogram WIREC

28 Élelmiszeranalitika Koleszterin
Koleszterin fragmentogram WIREC

29 Élelmiszeranalitika Koleszterin
Kolesztanol ISTD fragmentogram WIREC

30 Élelmiszeranalitika Zsírsavak
Keresett zsírsav mennyiségi meghatározása gyógytermékek, ill. erukasav Termékre jellemző zsírsav arányok meghatározása különböző típusú étolajok WIREC

31 Élelmiszeranalitika Zsírsavak
vajsav C4:0 linolsav C18:2n6c kapronsav C6:0 arachidsav C20:0 kaprilsav C8:0 gamma-linolénsav C18:3n6 kaprinsav C10:0 eikozénsav C20:1 undekánsav C11:0 linolénsav C18:3n3 laurinsav C12:0 heneikozanonsav C21:0 tridekansav C13:0 eikozadienonsav C20:2 mirisztinsav C14:0 behénsav C22:0 mirisztilsav C14:1 cis-eikozatrienonsav C20:3n6 pentadekánsav C15:0 erukasav C22:1n9 cis-pentadekánsav C15:1 eikozatrienolsav C20:3n3 WIREC

32 Élelmiszeranalitika Zsírsavak
palmitinsav C16:0 arachidonsav C20:4n6 palmitolsav C16:1 trikozanonsav C23:0 heptadekánsav C17:0 dokozadienonsav C22:2 cis-heptadekánsav C17:1 lignocerinsav C24:0 sztearinsav C18:0 eikozapentanonsav C20:5n3 elaidinsav C18:1n9t nervonsav C24:1 olajsav C18:1n9c dokozahexanonsav C22:6n3 transz-linolsav C18:2n6t WIREC

33 Élelmiszeranalitika Zsírsavak
Mintaelőkészítés Szabad zsírsavak metilészteresítése 30 perc reflux metanol – cc.kénsav eleggyel Visszahűtés után kisózás NaCl-dal Extrakció n-hexánnal Extrakt savmentesítése vizes mosással Extrakt szárítása Na2SO4-on Bepárlás 2-3 cm3-re WIREC

34 Élelmiszeranalitika Zsírsavak
Mérési körülmények Vivőgáz: hidrogén, konstans flow: 50 cm/sec Kolonna: Omegawax (30 m x 0,25 mm x 0,20 µm) Hőmérséklet program: 50ºC (2 perc), 4 ºC/min 220 ºC-ig (20perc) Injektálás: 2 µl, splitless Injektor hőmérséklet: 250 ºC FID hőmérséklete: 260ºC WIREC

35 Élelmiszeranalitika Zsírsavak
Standard kromatogram WIREC

36 Élelmiszeranalitika Zsírsavak
Napraforgó étolaj kromatogram WIREC

37 Élelmiszeranalitika Zsírsavak
Új utak Technikailag - GC x GC (Dean switch) Feladatok - Zsírsav alapú meghatározás idegrendszeri szövet kimutatására feldolgozott hústermékekben (szivacsos agyvelőgyulladás) WIREC

38 Élelmiszeranalitika Peszticidek
Feladat Jellemzően µg/kg nagyságrendben meghatározni a szermaradékokat a legkülönbözőbb élelmiszerekben / alapanyagokban. Célvegyületek ~ bejegyzett hatóanyag a világon ~3-400 elvárt (területre, kultúrára jellemző) WIREC

39 Élelmiszeranalitika Peszticidek
Analitikai lehetőségek Összetett mintaelőkészítés – elágazó analitika (LC-MS-MS, GC-k szelektív detektorokkal) Univerzális, gyors mintaelőkészítés – minimalizált analitikai lépések (LC-MS-MS, GC-MS) WIREC

40 Élelmiszeranalitika Peszticidek
Összetett előkészítés, elemzés WIREC

41 Élelmiszeranalitika Peszticidek
Keverőbabás extrakció Nagyhatékonyságú és szelektív dúsítás Gyors és egyszerű mintaelőkészítés Alacsony gépidő-szükséglet Fejleszthető kiértékelés SCAN üzemmódban mérhetünk ppb koncentrációkat Csak azokra a növényvédő-szerekre alkalmazható melyeknél lgKow>2 Alacsony zsírtartalmú mátrixokra WIREC

42 Élelmiszeranalitika Peszticidek
Keverőbabás extrakció (Twister®) Nagyhatékonyságú és szelektív dúsítás Gyors és egyszerű mintaelőkészítés Alacsony gépidő-szükséglet Fejleszthető kiértékelés SCAN üzemmódban mérhetünk ppb koncentrációkat Csak azokra a növényvédő-szerekre alkalmazható melyeknél lgKow>2 Alacsony zsírtartalmú mátrixokra WIREC

43 Élelmiszeranalitika Peszticidek
Méréstechnikai háttér MPS2 mintaadagoló TDU termodeszorber CIS injektor GC-MS mérőrendszer WIREC

44 Élelmiszeranalitika Peszticidek
Minta-előkészítés Aprítás, pürésítés Metanolos extrakció Ultracentrifugálás WIREC

45 Élelmiszeranalitika Peszticidek
Keverőbabás extrakció Stir Bar Sorptive Extraction, Twister© Az üveg keverőbaba felületére PDMS megosztófázist visznek fel 0,5-1 mm rétegben, ez a Twister. A minta extraktumot a Twisterrel kevertetve kiextraháljuk a vizsgálandó komponenseket az oldatból. A CIS injektor fölé szerelt Twister deszorpciós egységben (TDU) a Twisterről lefűtjük az abszorbeált komponenseket. WIREC

46 Élelmiszeranalitika Peszticidek
Termodeszorpció T TDU T CIS GC-MS WIREC

47 Élelmiszeranalitika Peszticidek
Twister – 3 ppb foszforsavészter narancsban WIREC

48 Élelmiszeranalitika Peszticidek
Twister – 3 ppb foszforsavészter narancsban WIREC

49 Élelmiszeranalitika Peszticidek
Twister - teljesítmény Átlag RSD% három mérés alapján 8,5% 12,0% 10,9% 8,3% 15 ppb Vizsgált mátrixok: Retek bio Alma Narancs Burgonya WIREC

50 Élelmiszeranalitika Peszticidek
Kiértékelés mátrix dekonvolúcióval TIC & Spectrum Deconvoluted peaks and spectra TIC Component 1 Component 2 Component 3 Deconvolution matrix target interference WIREC


Letölteni ppt "Alkalmazott gázkromatográfia III."

Hasonló előadás


Google Hirdetések