Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nyelvhasználat Az ügyintézésben lehetséges szóban a komi-permják nyelv használata, de a különféle dokumentumok csak orosz nyelven készíthetők el.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nyelvhasználat Az ügyintézésben lehetséges szóban a komi-permják nyelv használata, de a különféle dokumentumok csak orosz nyelven készíthetők el."— Előadás másolata:

1 Nyelvhasználat Az ügyintézésben lehetséges szóban a komi-permják nyelv használata, de a különféle dokumentumok csak orosz nyelven készíthetők el.

2 Postán Szóban itt is lehet használni a komi- permják nyelvet, de az űrlapok, borítékok csak oroszul tölthetők ki.

3 Boltban

4 A piacon Attól függ, hogy az eladó beszél-e komi-permjákul. Azok az eladók, akik a saját házi terméküket árulják (tej, tejföl, méz) általában a közeli településekről érkeznek és beszélnek komi-permjákul. Azok, akik ősszel, északon termő bogyókat hoznak (tőzegáfonya, vörösáfonya), ők általában oroszul beszélnek, mivel északon a mocsaras területeken, betelepülők élnek,(németek, fehéroroszok, ukránok).

5 Pályaudvaron Kudimkarban csak egy buszpályaudvar van. A pénztárban lehet komi- permjákul és oroszul is jegyet venni. Komi- permjákul főleg az idősebbek vesznek jegyet.

6 Korházban, gyógyszertárban Korházban, gyógyszertárban általában oroszul beszélnek. Inkább az idősebbek beszélnek itt komi- permjákul. Néhány orvos nem beszél komi- permjákul, de megérti azt.

7 Újságok 1. «Парма», 1926 novembere óta, hetente kétszer jelenik meg 2. «Парма-новости» (hetente) 3. «Городская газета» (hetente) 4. «Иньвенский край» (hetente) 5. «Юсьвинские вести» (hetente) 6. «Наше время» (hetente kétszer), Гайнский район 7. «Коми-пермяцкие вести» (havonta), Косинский район


Letölteni ppt "Nyelvhasználat Az ügyintézésben lehetséges szóban a komi-permják nyelv használata, de a különféle dokumentumok csak orosz nyelven készíthetők el."

Hasonló előadás


Google Hirdetések