Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyar szabadságharcok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyar szabadságharcok"— Előadás másolata:

1 Magyar szabadságharcok
a nemzetközi politika tükrében John Rambo: Egyedül a világ ellen Bálint Búcsúzó tábor EGER

2 Az előadás menete Kötetlen elmélkedés: a szabadságharc fogalma
Török kor – Szent Liga Rákóczi-szabadságharc és a spanyol örökösödési háború 1848-as forradalom a Népek tavaszán, Szent Szövetség és a szabadságharcok 1956 – mi a csuda volt ez valójában? Hasonlóságok, különbségek

3 a szabadságharc fogalma
Kötetlen elmélkedés: a szabadságharc fogalma

4 Mit jelent a szabadság? „Emberi méltóságot, közösségi lehetőséget, erkölcsi kötelességet. Azt, amikor a minket egymáshoz „illesztő” szabályok belső meggyőződésünkké válnak, amikor erősebb a reménység a közös jövőben, mint a megalkuvás az egyéni jelennel. „ „A szabadság lehetőség arra, hogy megvalósíthassuk mindazt az értéket, amely személyes és emberi hivatásunkhoz tartozik.”

5 Mit jelent a szabadság? „A szabadság az ember alapvető joga, de ha a jog nem szabna korlátokat a szabadságnak, akkor az anarchiába torkolna! A szabadság lehetőség, a szabadság minden!” „A szabadság fogalma számomra azzal a jelentéssel bír, hogy azt csinálhatok, amit szeretnék és akarok.”

6 Szabadságharc vs. Felkelés
Sz.H: Amikor egy nép nem csak a törvény adta lehetőségeivel, hanem fegyveres erővel is küzdelmet folytat az elnyomó/ vagy elnyomónak vélt katonai, politika hatalom ellen, saját népük kül - és belpolitikai függetlenségének kiharcolásáért. F: Önálló állami létre való törekvés nem jellemző.

7 Melyik nép ellen? törökök ellen (kiűzés) osztrákok ellen (Rákóczi, ‘48-49) oroszok ellen (’56)

8 Szent Liga és a török kiűzése
Az előadás menete 2. Török kor – Szent Liga és a török kiűzése

9

10 Kronológia: 1526. Mohács 1541. Az ország 3 részre szakadása, „oda Buda” 2-s adóztatás, végvári élet, portyák 1686. „ide Buda” Lotharingiai Károly + Savoyai Jenő 1697. Zenta 1699. Karlóca

11 Déja vu: Cognac-i Liga (1526)
1684: Szent Liga török ellenes szövetség tagok: XI. Ince pápa, (Franciao.) Lengyelország, német fejedelmek, Velence,, Orosz Birodalom, H. B. és több tízezer magyar! Déja vu: Cognac-i Liga (1526)

12 Kevesen tudják, de: lengyelek: Besszarábia, Havasalföld
Velence: Jón-tenger, a mai Görögország- és Bosznia-Hercegovina oroszok: Boszporusz és Dardanellák, Márvány-tenger Oszmán Bir.:

13 3. Rákóczi-szabadságharc és a spanyol örökösödési háború

14 A feszültség tapintható! Az ország 170 éve hadban áll!
( ) Hadsereg élelmezése: vármegyék, jobbágyok I. Lipót: Ú.B.; végvár-politika Újszerzeményi Bizottság nemesi oklevél, birtok „einstand”

15 A magyarok már akkor is szerették Hegyalját! :D
since 1697 Első fellépő: Esze Tamás és társai Manapság: Kowalska + a Vega

16 Alkalmas volt a helyzet egy háborúra?
Spanyol örökösödési háború ( )

17 Ellenfelek: Habsburgok Bourbonok Tét: az európai hegemónia Francia-spanyol perszonálunió? az angolok és a hollandok sem érdektelenek! 1704. Höchstadt: franciák buknak!

18 Be kell látni, hogy: „idegenben jó az X” Höchstadt után a hollandok és az angolok is cserben hagyták az osztrákokat! picit elhúzódik a háború (1714-ig) H.B. kisebb területeket nyer XIV. Lajos unokája, Anjou Fülöp lett Spanyolország királya

19 A Rákóczi-szabadságharc kronológiája:
1703. Brezáni kiáltvány + zászló (Rákóczi-Esze) 1705. Szécsény – ogy Erdéllyel perszonálunió, vallásszabadság, szenátus, kancellária, jobbágyok: 0 adó ha harcolnak, fő 1707. Ónod – ogy nemesek megadóztatása, Túróc vármegye követei, Habsburg-ház trónfosztása! (?) 1708. Sárospatak –ogy. „válság-stáb” Fegyverletétel a majtényi síkon, szatmári béke Oroszok a svédek ellen; törököktől Isten mentsen!

20 és a magyar szabadságharc
4. Népek tavasza, Szent Szövetség és a magyar szabadságharc

21 Szent Szövetség Franciao. Forradalom Napóleon
megalakul a Szent Szövetség Célja: a feudális monarchiák fenntartása 40 év sima liba intervenció I.Sándor (orosz) I. Ferenc (osztrák) III. Frigyes Vilmos (porosz) 3 császár szövetsége?

22 Népek tavasza Hol? Fr.o., H.B., Itália, német fejedelemségek
(Bécs,Pest, Prága) Miért? ipari forradalom által fellépő társadalmi- szociológiai problémák 19. század eszméi: nacionalizmus, liberalizmus, szocializmus elnyomó centralizált vezetés ellen, abszolutizmus ellen

23

24 Egyedül voltunk, mint Rambo
Külpolitikai mozgásterünk: lengyelek? franciák? környező etnikumok? Egyedül voltunk, mint Rambo a dzsungelben!

25 Mi a csuda volt ez valójában?
Mi a csuda volt ez valójában?

26 Mi is történt 1849 után? Itthon: A nagyvilágban:
Haynauék vérengzése, Bach-korszak duzzogunk aztán megbékélünk O.M.M. A nagyvilágban: 2. ipari forradalom, I.vh, II. vh Kialakul a bipoláris világrend

27 A világ szeme Egyiptomra néz! A Szuez-i válság története
1956 nemzetközi környezete A világ szeme Egyiptomra néz! Kutyát sem érdekli 10 millió magyar, amikor dollár-miliók forognak kockán! A Szuez-i válság története 1. Angol-barát kormány Puccs: Nasszer 2. Asszuáni gát Mezőgazdaság forradalmasítása 3. Angol-Amcsi anyagi támogatás OLAJ!!! 4. Államosítás Háború

28 Népszerű! 1953: néhány dolog megváltoztik:
Hruscsov – XX: pártkongresszuson Sztálint kritizálja! Lazít a gyeplőn, Rákosit is számon kéri Nagy Imre „emberarcú szocializmusa” Felülvizsgálják a koncepciós pereket….. Népszerű!

29 Visszatérnek a keményvonalasok = forrongó hangulat 1956:
1955: leváltják Nagy Imrét + Visszatérnek a keményvonalasok = forrongó hangulat 1956: kitör a forradalom (és a szabadságharc?)

30 A forradalom menete: Parlament – Hősök tere – Rádió
Beléjük lőnek, a tömeg fegyverkezik Az egész szitu nagyon kaotikus! 25-én minden békés átalakulásnak indul, aztán a Parlamentnél 250-en véletlenül meghalnak!

31 A forradalom menete II.:
Okt.28. elcsitulnak a harcok Okt. 30. a keletinél megőrülnek az emberek Nov.1. Mo. kilép a Varsói szerződésből! Nov megjönnek a tankok, és vérbe fojtják a felkelést/szabadságharcot.

32 6. Hasonlóságok, különbségek

33 Emigráns vagy száműzött?
Rákóczi 1956 Időtartam 8 év 1,5 év 3 hét Vezetők szerepe markáns ellentmondásos kvázi nincs Áruló Károlyi Sándor Görgey vs. Kossuth Kádár Emigráns vagy száműzött? Rákóczi (sz) Kossuth (e) Nagy Imre (†) Nemzetközi környezet jól indult, de nem jött össze esélytelen (Szent Szöv.) (SZEB, Szuez)

34 Rambo: Egyedül a világ ellen – ESÉLYTELEN!

35 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Magyar szabadságharcok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések