Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Érdekes tények a nagyvilágból

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Érdekes tények a nagyvilágból"— Előadás másolata:

1 Érdekes tények a nagyvilágból

2 Alaszka Az egész Egyesült Államok tengerpartjának több mint fele Alaszkában van.

3 Amazónia Az amazóniai esőerdő termeli a világ oxigénellátásának több mint 20%-át. Az Amazonas folyó olyan sok vizet nyom az Atlanti-óceánba, hogy a folyó torkolatától több mint száz mérföldnyire, benn a tengerben, édes vizet lehet meríteni az óceánból. Az Amazonas folyóban lévő víz mennyisége nagyobb, mint a világ ezután következő nyolc legnagyobb folyóé együtt, és háromszor nagyobb, mint az Egyesült Államok összes folyójának vízhozama.

4 Antarktisz Az Antarktisz az egyetlen szárazföld bolygónkon, amelyet nem egy ország birtokol. A világon lévő jég kilencven százaléka borítja az Antarktiszt. Ez a jég egyben a világ teljes édes vízkészletének 70 %-a. Lehet, hogy furcsán hangzik, de alapjában véve az Antarktisz sivatag. Az átlagos évi teljes csapadék nagyjából két hüvelyk. Bár jég borítja (0,4%-a kivételével jég), az Antarktisz a bolygó legszárazabb helye, a levegő abszolút nedvesség-tartalma kisebb, mint a Góbi-sivatagé.

5 Brazília Brazília a nevét a pau-brasil nevű pillangósvirágú fáról kapta, amelynek a hüvelytermése piros festéket ad.

6 Kanada Kanada Kanadában több tó van, mint a világ többi részén együttvéve. A Kanada egy indián szó, ami Nagy Falut jelent.

7 Chicago Varsó után Chicagóban van a legnagyobb lengyel népesség a világon.

8 Detroit A Woodward Avenue Detroitban (Michigan) viseli az M-1 megjelölést, így nevezték el, mert ez volt a világon az első szilárd burkolatú út.

9 Damaszkusz (Szíria) Damaszkusz(Szíria), már több évezreden át virágzott, mielőtt Krisztus előtt 753-ban megalapították Rómát. Így a legrégibb, ma is létező, folyamatosan lakott város.

10 Isztambul (Törökország)
Isztambul az egyetlen város a világon, amely két kontinensen terül el.

11 Los Angeles Los Angeles teljes neve El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles de Porciuncula -- ez a név méretének 3,63%-ára rövidíthető: L.A.

12 New York City A „Nagy Alma” kifejezést az 1930-as évek utazgató jazzmuzsikusai alkották, akik a szleng „alma” kifejezést használták minden kis és nagy városra. Ezért New York Cityben játszani nagy dolog - a Nagy Alma. Több ír él New York Cityben, mint Dublinban (Írország); több olasz van New York Cityben, mint Rómában (Olaszország); és több zsidó van New York Cityben, mint Tel Avivban (Izrael).

13 Ohio Ohio államban nincs természetes eredetű tó, mindegyiket ember készítette.

14 Pitcairn-sziget A legkisebb, állami joggal rendelkező sziget Pitcairn Polinéziában, mindössze 1,75 négyzetmérföld (4,53 négyzetkilométer).

15 Róma Az első város, amely elérte az 1 milliós lakosságot, Róma (Olaszország) volt, Krisztus előtt 133-ban. Van Róma nevű város minden kontinensen.

16 Szibériában van a világ erdőinek több mint 25%-a.
Szibéria Szibériában van a világ erdőinek több mint 25%-a.

17 S.M.O.M. A világ ténylegesen legkisebb független entitása a Szuverén Máltai Lovagrend (S.M.O.M). Róma (Olaszország) városában van, területe annyi, mint két teniszpályáé, és 2001-ben 80 lakosa volt, 20-szal kevesebb, mint a Vatikánnak. Független entitás a nemzetközi jog szerint, éppúgy, mint a Vatikán.

18 Szahara-sivatag A Szahara-sivatagban van egy Tidikelt nevű város (Algéria), amely tíz éven át nem kapott egyetlen csepp esőt sem. Szakmai értelemben az Antarktisz völgyeiben van a Föld legszárazabb helye, a Ross-sziget közelében. Két millió éve nem volt ott csapadék.

19 Az ország neve szó szerint a nyulak földjét jelenti.
Spanyolország Az ország neve szó szerint a nyulak földjét jelenti.

20 Saint Paul (Minnesota)
Saint Paul helységnek Minnesota államban, eredeti neve Disznószem volt, egy ember után, akit Pierre „Disznószem” Parrantnak hívtak, és aki az első vállalkozást alapította ott.

21 Utak Annak a lehetősége, hogy egy út nincs burkolva, az Egyesült Államokban: 1%, Kanadában: 75%.

22 Oroszország Az ember által valaha fúrt legmélyebb lyuk a Kola szigeti Szupermély Fúrólyuk Oroszországban méteres (mintegy láb vagy 7,62 mérföld) mélységet ért el. Tudományos kutatási célból fúrták és néhány váratlan felfedezést hozott, amelyek közül az egyik egy hatalmas hidrogén felhalmozódás - olyan tömény, hogy a lyukból kijövő iszap „forrt” vele.

23 Egyesült Államok Az USA-ban az államközi Eisenhower rendszer megköveteli, hogy minden öt mérföldből egy egyenes legyen. Ezek az egyenes szakaszok leszállópályaként használhatók háború vagy más vészhelyzet esetén.

24 Vízesések Vége Az Angyal-vízesések (a világ legmagasabbjai) Venezuelában lábról (979 méter) esnek. Ezekre 15-ször magasabbak, mint a Niagara-vízesés.


Letölteni ppt "Érdekes tények a nagyvilágból"

Hasonló előadás


Google Hirdetések