Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Human Matrix Személyzeti Tanácsadó Kft.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Human Matrix Személyzeti Tanácsadó Kft."— Előadás másolata:

1 Human Matrix Személyzeti Tanácsadó Kft.

2 Önismeret SWOT analízis Mely szakmai területek, cégek érdekelnek?
Erősségek Gyengeségek Lehetőségek Veszélyek Mely szakmai területek, cégek érdekelnek? Munkaerő-piaci előnyeim, hátrányaim? REÁLIS önértékelés

3 Álláskeresés fórumai I.
Kapcsolati háló Ismerősök Legyünk nyitottak ismeretlenekkel történő beszélgetésre is Rejtett állásokról így szerezhetünk infót Hirdetések Újság (heti és napilapok, szórólapok) Internet - Álláskereső portálok (pl. Profession) (A munkáltatók és tanácsadók adatbázis hozzáférést vásárolnak, így keresnek megfelelő munkavállalót.) Jelentkezési lap/regisztráció pontos kitöltése! Valós mobilitás! Kulcsszavas keresés Bérigény (bruttó v. nettó?) Cégek honlapjai

4 Álláskeresés fórumai II.
Személyzeti tanácsadók több álláslehetőség egy helyen folyamatos tájékoztatás munkavállalói tanácsadás ismerik a partner: HR-esét, esetleg a szakmai interjúztatót, juttatási csomagját, a bérkategóriákat, rejtett álláslehetőségeit. INGYENES!!! Állásbörzék, karrier irodák Személyes benyomás szerzése Nyomtatott v. elektronikus CV Munkaügyi Központ (tanácsadás, FIP)

5 Önéletrajz típusai Amerikai típusú: tagolt, jól átlátható
Kronologikus: A végzettségek, munkatapasztalatok összegzése fordított időrendben. Kiemeli a tapasztalatlanságot, hiányosságokat. Funkcionális: Kompetencia alapú A megszerzett készségeket, képességeket hangsúlyozza, a hol, mikor kevésbé fontos. Előnye, hogy a „hézagokat” elfedi, a kiválasztott területre, teljesítményre koncentrál. Hátránya, hogy általában kevés ez az infó. Kombinált: a leggyakrabban használt. A fentiek hátrányait kiküszöböli, könnyen igazítható! Európai típusú: EU-ban pályázóknak Hangsúly: készségek, képességek, munkatapasztalat. Europass – sablonos, nem személyre szabott

6 Önéletrajzírás I. (CV=Curriculum Vitae)
Mi a célom? Saját igényeim, elvárásaim átgondolása. Ezeknek megfelelő pozíciót pályázok meg?

7 Az önéletrajz tartalma I.
Személyes adatok (Név, szül.idő, lakcím, telefonszám, mail cím) Fénykép (előnyös legyen!) /Karrier célok/ - csak ha van! Tanulmányok – időrendben, végzettség megnevezése Szakmai tapasztalatok Röviden jellemezni a munkáltatót és a munkakört, felsorolni a feladatait. Pályakezdők: Szakmai gyakorlatot, szakdolgozati témát, nyári munkát, hallgatói aktivitást, társadalmi munkát, külföldi ösztöndíjat. (Ezek időtartamát is!)

8 Az önéletrajz tartalma II.
Nyelvtudás (Nyelvvizsga megszerzésének éve mellett a nyelvtudás tényleges szintjét!) Számítógépes ismeretek Speciális ismereteket is! (tervező és grafikai programok, vállalatirányítási rendszerek, stb.) (Kulcsszavas keresés!!!) Egyéb képesítések, tanfolyamok (felsorolásszerűen) Dátum, aláírás Ügyeljünk a helyesírási és a szerkesztési hibákra, szóismétlésre!!! Legyen egységes a stílusa! Ne legyen több 1-1,5 oldalnál!

9 A kísérő/motivációs levél
Az önéletrajz része Képet ad a fogalmazási stílusodról, tapasztalataidról, elhivatottságodról Ne legyen sablon! Mindig aktualizálni kell! Maximum 0,5-1 oldalas Logikus felépítésű Legyen szinkronban az önéletrajz stílusával, szerkesztésével Tartalmazhat olyan plusz infót, ami a CV-ből kimarad (pl. más megyébe költözés okát) A motivációs levél is egyfajta kísérő levél, melyben a pályázó bővebben kifejti elhivatottságát, elképzeléseit a jövőre nézve.

10 A kísérő levél tartalma
Ki a címzett? Mi a megpályázott pozíció? Hol hallottál/olvastál az álláslehetőségről? Mi keltette fel az érdeklődésedet? Miért lennél alkalmas erre a pozícióra? Írj magadról röviden! Kérj személyes találkozóra lehetőséget! Dátum, aláírás

11 Interjú Előtte tájékozódj a leendő munkáltatóról!
A megpályázott állás elvárásaival, feladataival legyél tisztában! Interjútól függően szakmai kérdésekre is számítani kell! Gondold át az önéletrajzodat magyarul, és idegen nyelven is! Milyen ruhát vegyél fel? (évszaknak megfelelő, elegáns, amiben jól is érzed magad) Inkább előbb, mint későn érj oda! A kézfogásunk, viselkedésünk, testbeszédünk sokat elárulhat Bízz magadban!

12 Mik a leggyakoribb kérdések?
Miért épp ezt a szakot/szakirányt, szakdolgozati témát választottad? Munkatapasztalat (mi a motiváció) Hallgatói aktivitás? Személyes tulajdonságok (+; -) (Tesztek) Csapatmunkára példa? Konfliktusra/probl. megoldásra példa? Konkrét szituációk Nyelvtudás felmérése Szabadidő- Szerepek Miben vagy más, mint a többi pályázó? Legtöbbször a személyiséget keresik Bérigény (cafeteria,13.havi,bónusz,alb.tám.?)

13 Mit kérdezzen az álláskereső?
Pontosan mik lesznek a feladataim? Már meglévő, vagy új munkakörről van szó? (Miért üresedett meg a pozíció?) Hogyan épül fel az Önök szervezete? Kinek fogok beszámolási kötelezettséggel tartozni? Milyen béren kívüli juttatások vannak Önöknél? Milyen továbbfejlődési lehetőségeim lesznek? A nyelvtudás fejlesztésére lesz-e lehetőségem? Milyen munkarendben dolgoznak? A munkakörülményekre vonatkozó kérdések… Hány körös a kiválasztás? (utolsó kör: AC) Mikorra várható a vállalat visszajelzése az interjúról?

14 Leggyakoribb hibák Ha nincs kérdésed a munkáltatóról, betöltendő pozícióról A tájékozatlanság, érdektelenség! Túlzott önbizalom- pl. pályakezdő egyből menedzser szeretne lenni Túlzott lazaság-megjelenésben, öltözetben, kommunikációban Túlzott merevség-Nem kell izgulni! Ápolatlanság A nyelvtudás felmérésére számítani kell! Irreális bérigény megjelölése Ha nem közlékeny, határozatlan, nem tudja mit akar, nincs elképzelése a jövőről

15 Mivel növelhetem esélyeimet a munkaerőpiacon?
Tanulj nyelveket! Próbálj olyan használható nyelvtudást szerezni, ami az üzleti életben elengedhetetlen! Tanulj angolt, franciát, németet, olaszt stb.! Ne csak a diplomához szükséges nyelvvizsga megszerzése legyen fontos! Figyelj a minőségre! Tudj bánni a számítógéppel! Igyekezz minél több programot megismerni, használni, fejleszd a számítástechnikai ismereteid!

16 Köszönöm a figyelmet és sok sikert!
Kérdés esetén állunk rendelkezésetekre: Tel: 94/


Letölteni ppt "Human Matrix Személyzeti Tanácsadó Kft."

Hasonló előadás


Google Hirdetések