Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CV - Önéletrajz Milyen a megfelelő CV?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CV - Önéletrajz Milyen a megfelelő CV?"— Előadás másolata:

1 CV - Önéletrajz Milyen a megfelelő CV?
Készítette: Lókucza Sándor, Meng Roberta, Pintér Szilvia, Tóth Viktória

2 Miről is lesz szó a prezentáció során?
CV típusok Célok és elvárások Felépítés Fontos apróságok… A 13 leggyakoribb hiba Gyöngyszemek…

3 Önéletrajz típusok I. Amerikai típusú Hagyományos, magyar típusú
Az iskolából ismert fogalmazásokhoz hasonlóan bevezetésből, tárgyalásból és befejezésből állt, ömlesztve tárva az olvasó elé az információkat. Amerikai típusú Jól láthatóan, tagoltan tartalmazza azokat a fontos információkat, amelyek szükségesek a munkáltató számára döntése meghozatalához.

4 Önéletrajz típusok II. Kronologikus Funkcionális
Az eddig betöltött munkaköröket illetve elvégzett iskolákat időrendben bemutató forma. A munkaadók ezt kedvelik leginkább, mert könnyen áttekinthető. Célszerű az időrendet hátulról kezdeni a tanulmányok és a korábbi munkahelyek felsorolásánál. Funkcionális Egyes képességeink, elért eredményeink köré szerveződik. Cél az, hogy a megszerzett tapasztalatokat állítsa reflektorfénybe.

5 Célok Érdeklődés felkeltése az állást kínáló cégnél. Minderre 5-10 másodpercünk van, ugyanis ennyit szánnak egy-egy önéletrajzra Maradandó „nyom” hagyása a HR-esben Visszahívás!

6 Követelmények I. Átláthatóság - könnyen és gyorsan nyomon követhető legyen, meg lehessen találni minden lényeges információt! Tömörség - a munkáltatók nem szeretnek hosszú és terjengős önéletrajzokat olvasni, kivéve ha a megpályázott álláshoz fűződő szakmai tapasztalatot részletezi. Pontosság - kiemelni a fő pontokat és kiemelni a lényeget, megjelölt kitételekre mindenképpen válaszolni!

7 Precíz munka jó ajánlólevél!
Követelmények II. Gépelt változat – önéletrajzot és kísérőlevelet mindig gépelve küldeni. Hibátlan - Ne tartalmazzon gépelési és helyesírási hibákat! Mindenképpen ellenőrizni mielőtt elküldjük! Precíz munka jó ajánlólevél!

8 Mit is tartalmazzon egy önéletrajz? I.
Az önéletrajznak tartalmaznia kell a következőket, fontos a sorrend (!) Személyes adatok Név Születési dátum Lakcím Telefonszám cím (Családi állapot)

9 Mit is tartalmazzon egy önéletrajz? II.
Tanulmányok A felsorolást kezdje mindig a legutolsó adattal Tüntesse fel a dátumokat (kezdés, befejezés, a befejezés várható ideje) Használja az iskolák hivatalos nevét, karok, szakok pontos megnevezését Végzettség pontos megnevezésének feltüntetése

10 Mit is tartalmazzon egy önéletrajz? III.
Különleges képzések és tudományos munkák (pályakezdőként lehet a hallgatói aktivitás) Sorolja fel (csak) azokat az elvégzett tanfolyamokat és képzéseket, amelyek a megpályázni kívánt pozícióhoz kapcsolódnak. Iskolai szakmai gyakorlatok feltüntetése, ha pályakezdő a jelentkező.

11 Mit is tartalmazzon egy önéletrajz? IV.
Szakmai tapasztalat Legutóbbi vagy a jelenlegi munkahellyel kezdeni a felsorolást Munkahelyek és betöltött pozíciók pontos megnevezése Ügyelni a pontos dátumokra (mikor kezdte és fejezte be az adott munkahelyen a tevékenységét) Sorolja fel a pozíciókhoz kapcsolódó főbb felelősségi területeit és feladatait Egyéb munkatapasztalat

12 Mit is tartalmazzon egy önéletrajz? V.
Egyéb ismeretek: Nyelvismeret Sorolja fel idegen nyelvi ismereteit és a tudásszintjét. Ha nagyon jó nyelvtudása van új blokkba írja. Számítógépes ismeretek Sorolja fel azokat a szoftverprogramokat, amelyeket magabiztosan tud használni. Felhasználói vagy programozói szinten. Vezetői engedély Ismertesse a kategóriát és azt, hogy mennyire gyakorlott.

13 Mit is tartalmazzon egy önéletrajz? VI.
Személyiségjegyek, kompetenciák Bármely egyéb ismeret, képesség vagy tudás ismertetése. Személyes tulajdonságok (minél konkrétabb) hobbik, stb.

14 Fontos apróságok… Egyedítsd az önéletrajzodat! Először a név és csak aztán alá az önéletrajz megnevezés Az önéletrajz minden példánya legyen eredeti! Kerülni a túlzásokat, és a rikító színű papírt! Fényképet és bérmegjelölést csak akkor, ha azt külön kérik!! .rtf, .doc, .pdf formátum, cím: név_önélerajz Felnőttes cím! Hobbiról csak akkor, ha nem ütközik a cég profiljával

15 Bérmegjelölés Akkor írjon összeget, ha kérik. Tény, hogy a részletes feladatot még nem ismeri, ám egy "tól-ig" helyett egy „körül”-i összeget érdemes megjelölni. (Bruttó bért) Ha mindenképp kerülni szeretné a bér megjelölést, akkor írja meg a kísérőlevelében indokát, hogy miért hagyta ki!!! (Ha nem ír sem összeget, sem indokot, az nem vet jó fényt Önre, hiszen már a pályázat során "ellenkezik" leendő munkáltatójával)

16 A 13 leggyakoribb hiba I. Az önéletrajzban nem szerepel a célpozíció
A korábbi munkatapasztalatok nem derülnek ki az önéletrajzból Elavult információkat tartalmaz az önéletrajz Nem az álláskeresés komolyságához illő az címünk Helyesírási, nyelvtani, gépelési hibák

17 A 13 leggyakoribb hiba II. Nem önéletrajzra való fénykép
Elérhetőség hiánya Dátumok hiányoznak a munkahelyek és iskolák mellől Ellentmondások Nem derül ki, milyen végzettségre is tettünk szert Átláthatatlan önéletrajz Szerkesztési hibák Jellegtelenség

18 Gyöngyszemek… I. Két nyelven folyékonyan beszélek és további három nyelven tudok káromkodni. Mindent tudok, hazudni is! Én dolgozni nem szeretek de, ha más csinálja, órákig eltudom nézni. Csak felfüggesztett bűntetésemm van, de hazudtak ellenem a bíróságon... Hobbim: Haverok, Buli, Fanta Én egy 22 éves frissdiplomás fiatalember vagyok és az álláshirdetésben megjelölt 10 év szakmai tapasztalattal rendelkezem. Titkárnő: Mellékesen megállapítom hogy egyéb szolgáltatást is elvállalok.

19 Péntek 12.00ig email-ben a vikmok@gmail.com -ra
Önéletrajz beadás: Péntek 12.00ig -ben a -ra Köszönjük a figyelmet… 


Letölteni ppt "CV - Önéletrajz Milyen a megfelelő CV?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések