Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ökológiai gazdálkodás előírásai és a feldolgozás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ökológiai gazdálkodás előírásai és a feldolgozás"— Előadás másolata:

1 Az ökológiai gazdálkodás előírásai és a feldolgozás
Budapest, Előadó:              Dr. Roszik Péter c. egyetemi docens ügyvezető, Biokontroll Hungária Kht.

2 A Biokontroll Hungária Kht. elismertsége és elérhetősége
FVM elismerés: HU-ÖKO-01 kódszámon Nemzeti Akkreditáló Testület akkreditációja: MSZ EN 45011:1999 szerint (NAT /2002) EU elismerés: tagországi (csatlakozás előtt utolsó: No 2382/2002)  Svájci elismerés: EU kölcsönös (csatlakozás előtt: FDE ) IFOAM akkreditáció: február 21-től Elérhetőség: Biokontroll Hungária Kht Budapest, Margit krt. 1. III/ Postacím: 1535 Budapest Pf. 800 Telefon: (1) , 23, 66, 67, (30) , (70) , (20) Fax: (1) Internet:

3 Akcióprogramok Európában
Ország/ (2001) Program 2001 (%) Év/célzott arány Belgium – Flandria Flamand működési terv 1,47 2010-re 10 % Dánia (6,15) II. Működési terv „Fejlődés a biogazdálkodásban” 6,15 2005-re 10% Európai Unió (2,94) Európai Működési Terv 2,94 Kétéves időszak – 4 pont Előkészítő fázisban van Franciaország (1,31) Öt évre szóló terv (1998 – 2002) 1,31 2005-re vezető ország szeretne lenni Németország (3,20) „Szövetségi ökológiai gazdálkodási terv” 3,2 2010-re 20% (újabban 2013) Hollandia (1,39) Terv 2001 – 2004 1,39 2010-re 10% Norvégia (3,13) Működési terv a biogazdálkodás fejlesztésére – 2000 2009-re 10% Svédország 6,30 Működési terv – 2000 6,25 Nincs meghatározva EK – Anglia (3,96) Működési terv az angol öko-élelmiszeripar és ökogazdálkodás fejlesztésére 2,85 EK – Wales (2,85) „Walesi Agrifood működési terv” 2005-re 10%

4 Az ökológiai gazdálkodás jogszabályi háttere és előírás rendszere:
az EU Tanács 2092/91 rendelete 140/1999 (IX.3.) Kormány rendelet 74/2004 FVM rendelet a Biokontroll Hungária Kht. Alap-feltételrendszere

5 A szabályozással lefedett terület
Mezőgazdasági alapanyag (növényi termék, benne gyűjtött, gomba és állati termék – kivételekkel) Élelmiszer Takarmány

6 Szabályozatlan területek
Hal, vad, nyúl, galamb, stb. Feldolgozott állati termék (adalék- és segédanyag lista) Bor Nem élelmiszer

7 Az ökológiai termék megnevezése
Ökológiai: (öko, eko, stb. > CS, DA, DE, ET, HU, LT, BL, SK, SL, SV) Biológiai: (bio, > DE, EL, FR, IT, LV, NL, PT) Organikus: (> EN, MT) (Luonnonmukainen): SF

8 Ellenőrzés, tanúsítás

9 Bejelentkezés a jogszabály hatálya alá
Szerződéskötés Bejelentkezési lap kitöltése, beküldése nyilvántartásba vétel (Igazolás a Kormány rendelet szerint) Alap-feltételrendszer, vezetendő űrlapok kiküldése

10 Az ökotermék jellemzői a fogyasztók szerint
Makro- és mikroelem tartalom Vitamin tartalom Egészségvédő anyagok Íz Élelmiszerbiztonság (szermaradék nincs) Olcsóbb > beltartalom és társadalmi ráfordítás szintjén, BSE, ivovíz stb GMO mentes

11 Az ökológiai gazdálkodás főbb jellemzői I.
Sajátosságai: Alapelv: soha nem ártani („Nil nocere”) Nem lehet benne csalódni

12 Az ökológiai gazdálkodás főbb jellemzői II.
Célkitűzései: A természet és a környezet védelme (1930 körül Sajó Károly entomológus) A fogyasztó egészségének szolgálata (1999 !!! >élelmiszerbiztonság)

13 Az ökológiai gazdálkodás főbb jellemzői III.
Eszközei: Vetésváltás Felszívódó és perzisztens növényvédőszerek alkalmazási tilalma (pozitív lista) A talaj tápanyag-szolgáltató rendszerétől független tápanyag-adagolás tilalma (pozitív lista) Rezisztens fajták, vonalak Átállási idő Izoláció (GMO-től is) Állattartásban az elhelyezés és takarmányozás (etológiai alapú) Állatjóléti előírások Nitrogén terhelés korlátozása

14 Az ökológiai gazdálkodás optimális anyag- és energiaáramlása (Diercks; és Ángyán, Menyhért alapján)

15

16 Az élelmiszer feldolgozás követelményei I.
Ellenőrzés, tanúsítás Izoláció> térben vagy időben Elkülönített tárolás nyersanyag és a kész Ökológiai nyersanyag (100; 95 vagy 70%) Adalék- és segédanyag >feltételekkel

17 Az élelmiszer feldolgozás követelményei II.
Pozitív lista: adalék- és segédanyag, nem ökológiai alkotók *(tartósítószer, ízfokozó, mesterséges színezék, aroma, édesítő stb.) GMO mentes (első élő szervezetig vissza) Az ionizáló besugárzás tilalma Mosó-, fertőtlenítőszerek, csomagolóanyagok általános szerint * tilos

18 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

19 A Biokontroll Hungária Kht. elérhetősége
Biokontroll Hungária Kht Budapest, Margit krt. 1. III/ Postacím: 1535 Budapest, Pf. 800 Telefon: (1) , -23, -66, -67, (30) , (70) , (20) Fax: (1) Internet:


Letölteni ppt "Az ökológiai gazdálkodás előírásai és a feldolgozás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések