Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
A leggyakoribb borkészítési technológia elemzése
2
Fehér bor ZÚZÓ-BOGYÓZÓ GÉP CENTRIFUGA PRÉS STATIKUS MUST SEPRŐ MUST
DERÍTÉSE GÖRGŐS ZÚZÓGÉP VÍZSZINTES PRÉS VÁKUUM SZŰRŐ FERMENTÁLÓ FLOTÁCIÓ
3
Vörös bor FERMENTÁLÓ FÜGGŐLEGES VÍZSZINTES COLOUR ESTRACTION PRÉS
ZÚZÓ-BOGYÓZÓ GÉP THERMO VINIFICATION
4
Vörös és Fehér bor FERMENTÁLÓ FÜGGŐLEGES VÍZSZINTES COLOUR ESTRACTION
PRÉS ZÚZÓ-BOGYÓZÓ GÉP THERMO VINIFICATION CENTRIFUGA PRÉS STATIKUS MUST SEPRŐ MUST DERÍTÉSE GÖRGŐS ZÚZÓGÉP VÍZSZINTES PRÉS VÁKUUM SZŰRŐ FERMENTÁLÓ FLOTÁCIÓ
5
GÖRGŐS ZÚZÓGÉP A szőlők gyengéd zúzása
A teljes űrtartalom csökken, a préselt mennyiség nő A szőlőszárak a lében maradnak Hatásfokozó: Antioxidáns => STERISOLFITO (folyékony kénezőszer) => SO 2 => META BYSULPHITE K => Aszkorbinsav Fehér
6
VÍZSZINTES PRÉS Pneumatikus (vagy mechanikus) szőlő-prés
Változó must frakciók a különböző nyomóerőkön Hatásfokozó a préselésben: Antioxidáns => ECOBIOL BLANC (tápláló és antioxidáns) => Aszkorbinsav => GALLOTAN (tannin) Pektolitikus enzim => ZIMOPEC PML (héjjal való érintkezés) Hatásfokozó a mustban: Pektolitikus enzim => ZIMOPEC P110 – P110L (derítés) => ZIMOPEC P120 (derítés) Fehér
7
ZÚZÓ-BOGYÓZÓ GÉP Szőlőzúzás szőlőszárak szeparálásával
(eltávolítással) Kevésbé gyengéd mint a görgős zúzógép A teljes űrtartalom csökken, a préselt mennyiség nő Hatásfokozó : Antioxidáns => STERISOLFITO (folyékony kénezőszer) => SO 2 => META BYSULPHITE K => Aszkorbinsav Fehér
8
PRÉS Mechanikus szőlő-prés Változó must frakciók a különböző
nyomóerőkön Kevésbé gyengéd mint a pneumatikus prés Rövid eljárási idő (héjjal nem érintkező enzim) Hatásfokozó a mustban : Pektolitikus enzim => ZIMOPEC P110 – P110L (derítés) => ZIMOPEC P120 (derítés) Antioxidáns => Aszkorbinsav Fehér
9
MUST DERÍTÉSE STATIKUS
Szilárd szeparálás a tisztaságban történő fermentációhoz Hőmérséklet ellenőrzés a fermentáció indulásának megelőzéséhez A seprű statikus szeparálása Hatásfokozó : Pektolitikus enzim => ZIMOPEC P110 – P110L (derítés) => ZIMOPEC P120 (derítés) Deritőszerek => XILES 40 +ISTANT GEL 45 => E-BENTHON EXTRA – PENTAGEL => ALPHA CASEINATE + CASEO SOL+ => CASEO PLUS Allergenmentes derítőszerek => P-STAR => P-PLUS Fehér
10
MUST DERÍTÉSE FLOTÁCIÓ Szilárd szeparálás a tisztaságban történő
fermentációhoz Fehér
11
MUST DERÍTÉSE FLOTÁCIÓ
Szilárd szeparálás a tisztaságban történő fermentációhoz Hatásfokozó : Pektolitikus enzim => ZIMOPEC P110 – P110L (derítés) => ZIMOPEC P120 (derítés) Derítőszerek => XILES 40 +ISTANT GEL 45 => E-BENTHON SUPER Fehér
12
MUST SEPRŐ CENTRIFUGA Szilárd koncentráció, lé visszanyerése Fehér
13
MUST SEPRŐ VÁKUUM SZŰRŐ Szilárd koncentráció, lé visszanyerése
Hatásfokozó a vákuum szűrőben : Pre-coat => PRECOAT SV Perlit => DIACEL Fehér
14
ZÚZÓ-BOGYÓZÓ GÉP Szőlőzúzás szőlőszárak szeparálásával
(eltávolítással) Kevésbé gyengéd mint a görgős zúzógép A teljes űrtartalom csökken, a préselt mennyiség nő Hatásfokozó: Antioxidáns => STERISOLFITO (folyékony kénezőszer) => SO 2 => META BYSULPHITE K => Aszkorbinsav Vörös
15
FÜGGŐLEGES FERMENTÁLÓ
Szín kinyerés A fermentáció kezdete, a szőlőhéjjal történő érintkezéssel A lé és a héjak rendszeres keverése, a szín és a tannin kinyerésének megkönnyítéséhez A tervezett automatikus ürítés a kiszámolt érintkezési idő után Hatásfokozó az elő-fermentálóban : Szín kinyerés (enzim) => ZIMOPEC PX1-PXL Szín stabilizáló => CROMOFIX, CROMOFIX LQ (tannin) => CROMOX (tannin keverék) => ECOBIOL ROUGE (élesztő származék) Tápanyagok => ACTIBIOL (ásványi) => ECOBIOL (ásványi-szerves) => ECOBIOL Pied de Cuve (szerves) Vörös Élesztők => BLASTOSEL Grand Cru, VS, Delta
16
VÍZSZINTES FERMENTÁLÓ
Szín kinyerés A fermentáció kezdete, a szőlőhéjjal történő érintkezéssel A lé és a héjak rendszeres keverése, a szín és a tannin kinyerésének megkönnyítéséhez A tervezett automatikus ürítés a kiszámolt érintkezési idő után Hatásfokozó az elő-fermentációban : Színkinyerés (enzim) => ZIMOPEC PX1-PXL Szín stabilizáló => CROMOFIX, CROMOFIX LQ (tannin) => CROMOX (tannin keverék) => ECOBIOL ROUGE (élesztő származék) Tápanyagok => ACTIBIOL (ásványi) => ECOBIOL (ásványi-szerves) => ECOBIOL Pied de Cuve (szerves) Élesztők => BLASTOSEL Grand Cru, VS, Delta Vörös
17
THERMO VINIFICATION Szín kinyerés Gyorsított (gyorsabb) eljárás
A lé és a héjak el vannak különítve, és ki vannak téve más termikus sokknak, mint a vákuum alatti állapotban Sejtek robbanása, szín kibocsátása Nagy mennyiségű seprő, “szőlő lekvár” keletkezése Hatásfokozó az elő-fermentációban : Színkinyerés (enzim) => ZIMOPEC PML => ZIMOPEC PX1-PXL Vörös
18
PRÉS Mechanikus szőlőprés A szilárd részek eltávolítása a folyadékból
Fermentáció folyamatban (nem a thermo V-nél) Vörös
19
FERMENTÁLÓ Fermentáció tisztaságban Cukor alkohollá való átalakulása
Az aromatikus profíl elődjének generálása Hatásfokozó a fermentációban : Tápanyagok => ACTIBIOL (ásványi) => ECOBIOL (ásványi-szerves) => ECOBIOL Pied de Cuve (szerves) Élesztők => BLASTOSEL FR95, VS, Delta, K Derítőszerek => E-BENTHON EXTRA – PENTAGEL => ALPHA CASEINATE + CASEO SOL+ => CASEO CELL Allergénmentes derítőszerek => P-CELL Fehér
20
FERMENTÁLÓ A fermentáció beteljesülése
Cukor alkohollá való átalakulása A szín stabilizálás Hatásfokozó a fermentációban (thermo V-nél) : Derítés (enzim) => ZIMOPEC PML => ZIMOPEC P120 – P110L Szín stabilizáló => CROMOFIX (tannin) => CROMOX (tannin keverék) => ECOBIOL ROUGE (élesztő származék) Tápanyagok => ACTIBIOL (ásványi) => ECOBIOL (ásványi-szerves) => ECOBIOL Pied de Cuve (szerves) Élesztők => BLASTOSEL Grand Cru, VS, Delta Vörös
21
TÁROLÁS DERÍTÉS FEJLŐDÉS BORKŐ STABILIZÁLÁSA LAPSZŰRŐK CROSS FLOW STATIKUS CROSS FLOW SZŰRŐ DINAMIKUS GYERTYA
22
TÁROLÁS DERÍTÉS A végső borkészítés kezdete
Különböző protokollok, a különböző végcéloknak megfelelően Hatásfokozó a derítésben : Derítőszerek => E-BENTHON EXTRA – PENTAGEL => ALPHA CASEINATE + CASEO SOL+ => CASEO STAR, CASEO PLUS Allergénmentes Derítőszerek => P-FLOW, P-FRESH, P-GREEN Malolaktikus fermentáció => MALICA (bacteria O.oeii) => ECOBIOL FML (tápláló) Beállítás => TETRACOMPLEX (savcsökkentés) => CARBONE SUPERATTIVO CP (szén) => Egyebek Borvirágosodást gátló => PENNY (tabletták, allil izotiocianáttal) Fehér
23
TÁROLÁS DERÍTÉS A borkészítés utolsó fázisának kezdete
Különböző protokollok, a különböző végcéloknak megfelelően Hatásfokozó a derítésben : Derítőszerek => E-BENTHON EXTRA – PENTAGEL => OVOCLAR (tojásfehérje) Allergénmentes derítőszerek => P-FLOW, P-GREEN Malolaktikus fermentació => MALICA (bacteria O.oeii) => ECOBIOL FML (tápláló) Beállítás => TETRACOMPLEX (savcsökkentő) => Egyebek Borvirágosodást gátló => PENNY (tabletták, allil izotiocianáttal) Vörös
24
CROSS FLOW - KOVASFÖLD SZŰRŐ Hatásfokozó a kovaföld szűrőhöz:
Alap réteg => DRENOPOR S, M => HYDROPOR Perlit => DIAPERL kovaföld => DIACEL
25
BORKŐ STABILIZÁLÁSA STATIKUS A felesleges borkő ionok kiválasztása
Statikus hűtés (0°C alatt) néhány napig Kristályok képződése és süllyedés Kristályosító szerek=> CRISTAL CREMOR (keverék)
26
BORKŐ STABILIZÁLÁSA DINAMIKUS A felesleges borkő ionok kiválasztása
Gyorshűtés (0°C alatt) és kristályosító-magok injektálása A kristályok azonnali szeparálása
27
SZŰRŐLAP CROSS FLOW SZŰRŐGYERTYA A kristályok szeparálása
28
VÉGTERMÉK TÁROLÁS BOR FEJLŐDÉSE CROSS FLOW PASZTŐRIZÁLÁS LAPSZŰRŐ
AUTOMATIKUS GYERTYA HIDEG STABILIZÁLÁS VÉGTERMÉK GYERTYA GYERTYA HIDEG STABILIZÁLÁS MÁSODIK FERMENTÁCIÓ
29
TÁROLÁS BOR FEJLŐDÉSE A bor végső stílusának kialakítása
Hatásfokozó fejlődés közben : Organoleptikus fejlődés (tanninok) => QUERCUS => QUERCUS ELEVAGE => QUERCUS LP Mannoprotein alapú termékek => ECOBIOL ELEVAGE Mannoprotein kiszabadítás => ZIMOPEC MPX (szűrhetőség javítása)
30
MÁSODIK FERMENTÁCIÓ Az alapbor átalakítása a végső, habzó termékké
Cukor és válogatott élesztő hozzáadása, második fermentáció zárt tárolóban Második fermentáció a palackban => Champenois vagy Klasszikus módszer Második fermentáció egy autoklávban => Charmat módszer Hatásfokozó a második fermentáció közben : Tápanyagok => ECOBIOL PERLAGE Speciális élesztő => BLASTOSEL K, DELTA, VS
31
LAPSZŰRŐ CROSS FLOW GYERTYA
32
állnak a palackozáshoz
BOR ELŐKÉSZÍTÉSE A PALACKOZÁS ELŐTT A borok majdnem készen állnak a palackozáshoz Majdnem…………. A végső borkezelés! Antioxidáns => FERROBLOCK (keverék) Tartósítószer=> SORBENOL (Kálium-szorbát) Metaborkősav => METACREMOR 40+ Gumiarabikum => DRY GUM => READY GUM L => READY GUM 20
33
AUTOMATIKUS GYERTYÁS HIDEG STABILIZÁLÁS Oenofil PASZTŐRIZÁLÁS GYERTYÁS HIDEG STABILIZÁLÁS
34
VÉGSŐ TERMÉK
35
Az eljárás SZŐLŐ MUST FERMENTÁCIÓ FEJLŐDÉS BOR
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.