Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Az Európai Borutak Közös Minősítési Rendszere.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Az Európai Borutak Közös Minősítési Rendszere."— Előadás másolata:

1 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Az Európai Borutak Közös Minősítési Rendszere Angler Kinga egyesületi elnök Szekszárdi Borvidék Borút Egyesület

2 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Magyarországi borvidékek

3 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. A magyar borturizmus  22 borvidék  Fehér- és kékszőlő-termesztés  Kiváló borok  Élénk borturizmus  Aktív együttműködés  Magyar Borutak Országos Szövetsége  Széles nemzetközi kapcsolatok

4 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Mi a borút?  Borvidéken jön létre  Összetett turisztikai termék  Sajátos egyedi kínálattal rendelkezik  Szervezett egységben működik  Piacra jutását közösségi marketing segíti  Szolgáltatásai minősítettek

5 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. A borút vidékfejlesztési szempontból  Kizárólag borvidéken belül létesül  Helyi jellegzetességű programmá szerveződik  Helyi összefogással kialakított szolgáltatások összessége  A résztvevők számára alternatív és kiegészítő jövedelmet hoz  Helyben munkahelyet biztosít  Javítja a településképet

6 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. A borutak Európában  Tematikus útvonalak nagy hagyományúak  Népszerű a kultúrált borfogyasztás  A borutak több évtizedes múlttal rendelkeznek  Kialakult a jogszabályi háttere  Szabályozás országonként, régiónként változó  Nincs közös európai turisztikai törvény

7 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Minősítés céljai  Egységes minőségi színvonal Európa borútjain  A tagok ösztönzése a minőségi fejlesztés irányába  Egy alsó limit meghúzása  Az európai turisztikai normákhoz való csatlakozás  A "minősített borút állomás" megjelölés legyen garancia a vendég számára a színvonalra vonatkozóan - megbízhatóság  Egységes promóció a hazai és nemzetközi piacon  Komplex szolgáltatóhálózat kialakítása

8 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Minőség szerepe a turizmusban  Minőségtudat létrehozása  Pozitív imázsépítés  Szabványoknak való megfelelés  Turista igényeinek való kielégítése  Versenyképesség növelése

9 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Leíró szempontok – melyek nem befolyásolják a minősítés eredményét Minősítő szempontok - minimális követelmények meghatározása Pontozási rendszer kialakítása – 1 pont: ( alacsony szinten teljesíti, vagy egyáltalán nem teljesíti) és 3 pont: ( kitűnően teljesíti) között lehetnek. A Borúti Minősítési Rendszer fő szempontjai

10 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Minősíthető borútállomás  A helyi borra alapozódó turisztikai termékek: pl.:borkóstoló, borértékesítés, vendégfogadás, rendezvények, pincelátogatás, ültetvénylátogatás  Kínálatgazdagító turisztikai termékek: pl.:vendéglátás, szálláshely, múzeumok, vendégváró kézművesek, egyéb programok

11 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. A borúti tagokat nyolc szolgáltatói kategóriában minősítjük: -1. Borászatok és pincészetek -2. Helyi termékek előállítói -3. Éttermek, étkezési lehetőségek -4. Szállások -5. Bort és helyi termékeket árusító üzletek -6. Turisztikai irodák -7. Kézművesek -8. Múzeumok Ezen felül minden tagra vonatkoznak az „Általános követelmények”. Minősítési Rendszer – Osztályozás

12 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. 1. A minősítési szempontok kidolgozása 2. A minősítési szempontok írásba foglalása, szétküldése a tagoknak 3. A minősítési szervezet felállítása és feladatuk meghatározása 4. Minősítésre irányuló pályázati lapok összeállítása, szétküldése 5. A minősítésre való jelentkezés (írásban) A minősítés menete

13 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. 6. A benyújtott pályázatot az egyesület véleményezi 7. A felmérő látogatás időpontjának kitűzése 8. Felmérő látogatás  az alapkövetelmények teljesülésének felmérése,  pontozás  jegyzőkönyv készítése 9. Döntés a minősítés odaítéléséről 10. Megállapodás a vállalkozóval A minősítés menete

14 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. 11. a minősítési bizonyítvány és a védjegy tábla átadása  A minőségi bizonyítvány kölcsönös kötelezettségvállalást jelent a vállalkozó és az Egyesület között. 12. Alkalomszerű ellenőrzések - tervszerűen 13. Esetleges panaszok kivizsgálása 14. Ismétlő látogatások, visszacsatolás – rendszeresen – előre tervezetten - tevékenység módosulásakor A minősítés menete

15 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. A minősített tag kötelezettségei - fogadja az ellenőrzésre érkező megbízottakat; - tagdíjfizető tagja az egyesületnek; - kapcsolatot tart az egyesület információs rendszerével; - bejelenti, ha vendégfogadási feltételeiben jelentős változás következik be; -törekszik arra, hogy valamennyi, borúttal összefüggő szolgáltatását minősíthesse.

16 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. - Használhatja az elnyert védjegyet - Bekerül az egyesület kiadványiba, weboldalára, az információs rendszer ajánlja a szolgáltatásait; - az egyesület szervezésében vásárokra, rendezvényekre, tanulmányutakra juthat el; - kapcsolódhat az egyesület információs bázisához; - az egyesület továbbképzésein, tanfolyamain részt vehet; - az egyesület ellátja a borútra vonatkozó információs és reklám anyagokkal. A minősített tagnak kínált előnyök

17 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17.  Nyitvatartási idő  Árak  Internetes honlap  Tevékenység kezdete  A legutóbbi felújítás dátuma  Jogszabályok betartása  Egyesületi tagság Az összes minősítésre jelentkező tag számára kötelezőek, függetlenül tevékenységük jellegétől. Általános minősítési követelmények

18 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Minősítő kritériumok  Földrajzi elhelyezkedés  Promóciós stratégia  Fogyasztóvédelmi előírások betartása  Higiénia  Vendégelégedettség mérése  Tájjelleg érvényesülése  Mosdók  Kiegészítő szolgáltatások  Környezet jellege  Alkalmazottak felkészültsége, szakértelme

19 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Borászatok és pincészetek 2 Borászatok és pincészetek  A termelés területe  Termelt mennyiségek  Az évente termelt palackok száma  Kínált borfajták száma  Férőhelyek száma Minősítési kritériumok  Vendégfogadó területek  Eszközök  Ruházat, viselkedés  Belső építészet  Kiegészítő szolgáltatások

20 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Lehetőséget biztosítanak a turisták számára, hogy a maga teljességében megismerjék az egész régiót.  Termelt mennyiség  Hagyományos helyi termék Minősítési kritériumok:  Jellegzetes helyi termékek kínálata  Helyszíni árusítás  Kóstoltatás  Vendégfogadás helyiségei 3 Helyi termékek előállítói

21 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Éttermek, étkezési lehetőségek  Ülőhelyek száma (épületben és a szabadban)  Kínált – a borút területén termelt – borok száma  Borlap  Tipikus tájjellegű ételek  Eszközök  Ruházat  Szakmai felkészültsége  Minőségi színvonal - önbesorolás Minősítési kritériumok Minősítési kritériumok

22 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. 5 Szálláshelyek  Szálláshely típusa  Szobák, ágyak száma Minősítési kritériumok  A kínált szolgáltatások típusa (reggeli, étterem, stb.)  Közösségi terek színvonala  Szezonális kínálatok  Szolgáltatás minősége - önbesorolás

23 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Több termelőt képviselnek egyidejűleg, több borúti tag termékeit is bemutatják. Minősítési kritériumok  Kínált – a borút területén termelt – borok  Kínált – a borúton termelt – jellegzetes termékek  Kiszerelés változatossága, csomagolás  Egyéb szolgáltatások 6 Bort és helyi termékeket árusító üzletek

24 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. A turisztikai irodáknak központi szerepe van a borút reklámozásában, a turisztikai termékcsomagok kiajánlásában. Minősítési kritériumok  Alkalmazottak felkészültsége  Borúti turisztikai programcsomagok  Termékcsomagok változatossága  Bevont vállalkozók száma  Kiadványok színvonala, száma 7 Turisztikai irodák

25 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Kézműves vállalkozások A vendégfogadó kézművesek a tájra jellemző kismesterségek bemutatását, termékek értékesítését végzik.  Összhang a borút arculatával  Termék típusa  Termék minták Minősítési kritériumok

26 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Múzeumok Tipológiájuk nagy változatosságot mutat, a minősítők ezért leginkább a múzeum és a borúton kínált termékek összhangját értékelhetik.  Térséghez való kötődés  Programelemek változatossága Minősítési kritériumok

27 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Minősítési Rendszer – Értékelés.

28 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Védjegy

29 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Bővebb információ: www.vintour.hu Szekszárdi Borvidék Borút Egyesület Szekszárd, Táncsics u. 3. Angler Kinga 30/21-71-552 www.szekszardiborut.hu Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. H-7621 Pécs, Mária u. 3. Borkovits Balázs, projektmenedzser Tel: +36-72-513-734 Fax: +36-72-513-768 E-mail: bbalazs@ddrft.hu Web: www.deldunantul.com

30 MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata o Magyar Controlling Egyesület Szombathely, 2008. október 16-17. Az Európai Borutak Közös Minősítési Rendszere."

Hasonló előadás


Google Hirdetések