Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

22. Minden, amit az Internet ELBIR… Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer Célcsoportok: lakosság , önkormányzatok oktatási, és szabadidős.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "22. Minden, amit az Internet ELBIR… Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer Célcsoportok: lakosság , önkormányzatok oktatási, és szabadidős."— Előadás másolata:

1 22. Minden, amit az Internet ELBIR… Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer Célcsoportok: lakosság , önkormányzatok oktatási, és szabadidős intézmények egészségügyi központok, takarékszövetkezetek Kommunikációs igény Beavatkozás Bevezetés Internetes visszacsatolás Hírlevelek A lakosság, az intézmények és az önkormányzatok felé reális tájékoztatást, felvilágosítást kell adni, felhasználva a meggyőzés eszközeit. Vezetői döntésem alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon merőben újszerű és hatékonyabb bűnmegelőzési módszerek alkalmazására, elsősorban a lakosság felé történő közvetlenebb kommunikáció megvalósítására program került kidolgozásra. Az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszert („ELBIR”) júliusában indítottuk el. A rendszer felvázolt folyamatábrája a minőségbiztosításon nyugvó szakmai tevékenységet mutatja be. 2005. július 8-án a rendszer indítása. Az első gombnyomással 310 önkormányzathoz jutott el az információ. Célcsoportok Információ-áramlás Visszajelzés

2 Minden, amit az Internet ELBIR… A rendszer alapja
23. Az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer (ELBIR) lényege, hogy az Internet segítségével, elektronikus levelezéssel ( ) az adott önkormányzatok és szakintézményeik részére az információkat hírlevél formájában folyamatosan megküldjük. Az intézmények saját kommunikációs csatornáikon keresztül továbbítják a lakosság, valamint a társadalmi szervezetek, egyesületek felé a tájékoztató anyagot. Csatolva megküldjük azokat az aktuális ismereteket is, melyek a polgármesternek, a háziorvosnak, az ő szakmai segítőinek, vagy az iskola nevelőtestületének szakmai tevékenységéhez szükségesek. A program bevezetésének folyamata: 2004. év végén levélben megkerestem a megye valamennyi polgármesterét, felkértem őket az újonnan induló bűnmegelőzési programban történő részvételre. A pozitív visszajelzések, valamint a kapcsolattartásra alkalmas címek nagy része beérkezett a főkapitányságra. Mindezek után a rendőrkapitányságok pótlólagosan egyeztetést, pontosítást végeztek annak érdekében, hogy a megye valamennyi települése a rendszerbe bekerüljön. Ahol nem volt Internet-hozzáférés ott kerestünk magánszemélyt, falusi turizmusra szakosodott vállalkozót. Ahol ilyen lehetőség sem volt (kb. 30 település) ott a körjegyzőségek központja papír alapon továbbítja a hírleveleket. 2004. év végén személyes hangvételű levélben megkeresve a megye valamennyi polgármestere, felkérve őket az újonnan induló bűnmegelőzési programban történő részvételre.

3 Minden, amit az Internet ELBIR…
24. LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL POLGÁRMESTERI HÍRLEVÉL OKTATÁSI HÍRLEVÉL EGÉSZSÉGÜGYI HÍRLEVÉL TAKARÉKSZÖVETKEZETI HÍRLEVÉL A tájékoztatás alapját adó Bűnmegelőzési Hírlevelek kiadásával célunk, hogy a partnerségi együttműködésre hivatott állami, önkormányzati és civil szféra részére gyűjteményesen elérhetővé tegyük a témához tartozó legújabb információkat. A rendőrség elemzi a bűncselekmények elkövetési módszereit. Amennyiben olyan adat merül fel, amely az egyes bűncselekményfajták elszaporodását mutatja, vagy speciális elkövetési mód jelenik meg, akkor az erről való tájékoztatást és figyelemfelhívást a rendszeren keresztül megküldjük. Természetesen a legfontosabb az, hogy az aktuális helyzetről, védekezési mechanizmusokról a lakosság tájékoztatást kapjon. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer

4 „ELBIR” FEJLESZTÉSI CÉLOK (Elektronikus kommunikáció)
25. „ELBIR” FEJLESZTÉSI CÉLOK (Elektronikus kommunikáció) Új intézmények bekapcsolása a rendszerbe (takarékszövetkezetek, ANTSZ, szociális intézmények, postahivatalok) Új internetes WEB-lap kialakítása ( Elektronikus kapcsolat biztosítása (azonnalos tájékoztatás, bűnmegelőzési tanácsadás) Ma a rendszerben jelen van 330 önkormányzat, 500 közoktatási intézmény, 100 szakmai szervezet és 13 takarékszövetkezet 150 fiókkal, valamint a helyi média. Összesen: 450 végpont, kb intézmény 2005. július 8.-án a rendszer 310 közvetlen eléréssel rendelkező önkormányzat felé indult el. Ma a rendszerben jelen van: 330 önkormányzat (Mind a 357 képviseletében) 12 Kistérségi Közoktatási Társulás ( Ezen keresztül a megyében 500 általános és középiskola) 100 szakmai intézmény, valamint a megyében található írott és elektronikus média. 13 takarékszövetkezet 150 fiókkal. Összesen 450 végpont, kb intézmény A közigazgatási eljárási törvényben előírt elektronikus ügyintézés települési kiépülésével együtt képessé válunk a lakosság közvetlen elérésére.

5 „ELBIR” FEJLESZTÉSI CÉLOK (Elektronikus közösségi kommunikáció)
26. „ELBIR” FEJLESZTÉSI CÉLOK (Elektronikus közösségi kommunikáció) A megyében közlekedő tömegközlekedési eszközökön reklám céllal kihelyezett LCD monitorokon folyamatosan tájékoztató filmek, prezentációk ismertetők bemutatása. Az állampolgárok elérhetőségének új és korszerű módja, hogy utazás közben bűnmegelőzési jellegű tájékoztatást kap. Az ELBIR rendszer újabb fejlődése szintén forradalmasítja a tájékoztatást. A tömegközlekedési eszközökön, elsősorban autóbuszokon elhelyezett LCD monitorokon a reklámspotot folyamatosan vetítik. Az elkövetkezendő időben a megyében a 10 legjobban keresett személy anyagát is folyamatosan vetíteni fogjuk. A tömegközlekedési eszközök utastérben elhelyezett 17-19”-os LCD monitorokon feliratokat, vírus-spotokat, reklámfilmeket, vicces jeleneteket jelenítenek meg, hang nélkül, ezáltal még kellemesebbé téve az utazók számára az ott eltöltött időt. A fogyasztót így a hirdetés akkor éri el, amikor befogadásra képes állapotban van, hisz az elvesztegetett idő használják ki. A reklámok a busz beindításával indulnak, és folyamatosan váltakoznak, amíg a busz a vonalon közlekedik. Számításaik szerint a 15s-os spot egy nap egy buszon kb. 30x jelenik meg. Egy társaságnál db buszt/villamost szerelnek fel a legforgalmasabb járatokra. A nézettségi adatokat a volánok utasforgalmi kimutatásaiból kapták, ez átlagosan egy társaságnál hetente főt jelent. Ma a megyében a VOLÁN 50 járatán (mely naponta embert érint). Az országban közel 300 autóbuszon található ez a tájékoztatási forma. Várhatóan Budapest tömegközlekedésében is megjelenik.

6 „TOTÁL-KÁR” vagyonvédelmi, áldozatvédelmi program
27. A bűncselekmények közel 2/3 része vagyon ellen irányul. E bűncselekmény kategórián belül legjelentősebb a lopások aránya (kb. fele) és a betöréses lopásoké (kb. negyede). A bűncselekmények kb %-ánál kerül közvetlen kapcsolatba az elkövető a sértettel. Itt is elsősorban az anyagi haszonszerzés az elsődleges, de az erőszak érzékelhetően megjelenik (rablás, nyereségvágyból elkövetett emberölés). Az állampolgárok egy része speciálisan veszélyeztetettebb helyzetbe kerül (nők, idősek és gyermekek). Az esetek egy részénél a sértett viselkedése, szokásai, esetleg figyelmetlensége alapján nagyobb mértékben van kitéve az áldozattá válásnak. A „Totál-kár” elnevezésű program egységes rendszerbe foglalt, az áldozattá válás elkerülésére tett kísérlet. Az alkalmazható praktikák bemutatása elsősorban a bűnözés konkrétságától elvonatkoztatva a védekezési mechanizmusok kialakításával történnek meg. Alapja a felnőtt korosztály felkészítése, hogy a bűnözéssel együtt kell élnie, de az áldozattá válás lehetősége megfelelő magatartási formákkal jelentősen csökkenthető. A B-A-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság önálló programja

7 „TOTÁL-KÁR”vagyonvédelmi, áldozatvédelmi program
28. „TOTÁL-KÁR”vagyonvédelmi, áldozatvédelmi program Betöréses lopás megelőzése Kis településeken Korszerű, de elérhető árú zárak, mechanikai védelmi eszközözök bemutatása. Eszközök helyi vásárlása. Vagyonvédelmi tanácsadás. A megye településeinek közel 2/3-a 1000 fő alatti lakosú kistelepülés. Itt nincsenek olyan kiskereskedelmi egységek, amelyekben korszerű, de olcsó mechanikai eszközök megvásárolhatóak. A módszer lényege, hogy a városoktól távol elhelyezkedő kistelepüléseket keresik fel szakembereink, egy erre szakosodott vagyonvédelmi vállalkozással együttműködve. Egyszerűen felszerelhető, de modern mechanikai, és elektronikai biztonságtechnikai eszközöket szállítanak a helyszínre, melyek megvásárolhatóak. Városoktól távoli településeken infrastruktúra hiányában az állampolgároknak nincs lehetősége elérhető árú, de jó minőségű mechanikai védelmi eszközök beszerzésére (zárak, lakatok).

8 „TOTÁL-KÁR”vagyonvédelmi, áldozatvédelmi program
29. „TOTÁL-KÁR”vagyonvédelmi, áldozatvédelmi program Betöréses lopás megelőzése/ Időskorúak védelme Olyan bemutató táska összeállítására került sor, melynek segítségével bemutatható az elektronikai és a mechanikai védelem egyszerű, de hatékony formái. A bemutatás logikai alapjai: Bemutatás bérházi lakás esetén a bejárattól az erkélyig Családi háznál a kaputól a lakáson át a mellékhelységekig. Az időseket elsősorban elérhető áron beszerezhető mechanikai és elektronikai védelemi eszközök beszerzésére vonatkozó tanácsokkal látjuk el. Ennek érdekében bemutató jelleggel beszereztünk alapvető védelmi eszközöket. A bemutató táskát az időskorúaknál tartandó előadásokon gyakorlati bemutatásra használjuk, ahol kézbe véve megtekinthetik a készülékeket. A szemléletesebb előadások megtartása érdekében a komplex bemutató táska működő riasztó rendszert, segélyhívó eszközt és korszerű mechanikai védelmi eszközöket (zárak, zárbetétek, lakatok) tartalmaz. Az eszközöket úgy válogattuk össze, hogy a bejárattól a melléképületek, illetve az erkély felé haladva a képzeletbeli helyszíneken, minél olcsóbb, de kellő biztonsági értékű eszközök megvásárlására inspiráljuk a hallgatóságot az előadásokon. A táskát nemcsak az időskorúaknál, hanem betöréses lopások megelőzése érdekében tartandó előadásokon is bemutatjuk.

9 Vagyonvédelmi, áldozatvédelmi program
30. „TOTÁL-KÁR” Vagyonvédelmi, áldozatvédelmi program Idősek védelme Törekszünk arra, hogy az idős korosztály számára hiteles tájékoztatást adjunk az őket fenyegető veszélyhelyzetekről, illetve ezek elhárítási lehetőségeiről, ezzel is javítva szubjektív biztonságérzetüket. Ennek érdekében rendszeresen részt veszünk a megyei és városi nyugdíjas szövetségek által szervezett értekezleteken, konferenciákon. A hatékonyabb együttműködés érdekében a tagszervezetek összejövetelein, igény szerint felvilágosító előadásokat, konzultációkat tartanak szakembereink a jellemzően időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzéséről. S.O.S. Szomszédhívó. Szomszédhoz telepített riasztó (csengő), az idős személynél lévő hívógombbal. Az elsősorban éjszakai erőszakos bűncselekmények megelőzésére való készülék elérhető áron. Trükkös lopások megelőzése készített tájékoztató füzet. Az időseket otthonukban kifosztó bűnelkövetők által alkalmazott bűnözési módszerek bemutatása, ismertetése.

10 Vagyonvédelmi, áldozatvédelmi program Alkalmi lopások megelőzése
31. „TOTÁL-KÁR” Vagyonvédelmi, áldozatvédelmi program Alkalmi lopások megelőzése Cirkáló csoport létrehozása a zseblopások ellen. Tömegközlekedési eszközökön matricák. Reklámfilm készítése és helyközi autóbuszokon vetítése. A zseblopások visszaszorítására „Cirkáló” néven a miskolci rendőrkapitányságon nyomozócsoportot hoztam létre. A csoport az elkövetési módszerek tanulmányozását, és az elkövetői kör feltérképezését követően alakította ki nyomozati módszereit. Az országban általában elért kb %-os ismeretlen tetteses felderítési eredményességet a csoport jelentősen felülmúlta, a bűncselekmények 50 %-ban az elkövetőt felderítik. A csoport működése mellett aktív kommunikációs tevékenységet is folytatunk, melyből a bűnmegelőzési osztály is kiveszi a részét. Például a távolsági autóbuszjáratokon LCD kijelzőn vetítik többek között a zseblopással kapcsolatos tájékoztató filmet. A miskolci pályaudvarra érve az állampolgár már hasznosítható információkkal rendelkezik. Megyénkben 30, az országban kb. 120 autóbusz van felszerelve jelenleg ilyen reklámcélú kijelzővel. A zseblopások felderítési mutatója megyénkben évben 19,4 %, 2006.évben 56,3 %!! volt. Országos átlag 9-11 %.

11 vagyonvédelmi, áldozatvédelmi program
„TOTÁL-KÁR” vagyonvédelmi, áldozatvédelmi program 32. Gépjárművek védelme Bűnözési térkép adatai alapján felmérésre kerültek megyénk városainak veszélyeztetett parkolói, lakóövezetei, ahol leggyakoribbak a gépkocsi feltörések. Ide közterületi figyelemfelhívó táblákat helyeztetünk ki. A megyeszékhelyen és más nagyobb településeken üzemelő parkoló-automatákra öntapadós matricát kerültek kihelyezésre. Ezek szintén a gépjármű-tulajdonosokat figyelmeztetik, az autóban hagyott értéktárgyak eltulajdonításának veszélyeire. A korábban kísérleti jelleggel Miskolcon bevezetett módszer segítségével az alkalmazott területen kb. 30 %-kal csökkent a gépkocsi feltörések száma. Parkolókban bejáratnál tábla, automatáknál matrica elhelyezése. Miskolcon kísérletképpen bevezetve az adott parkolóban 30 %-kal csökkent a gépkocsi feltörések száma. Ma már az IRM pályázati segítségével a megye nagyobb városaira kiterjesztve.

12 „Együtt a bűnözés ellen” program alapjai
33. Regionális Bűnmegelőzési Oktatási Központ (BMA-ÉRBOK) létrehozása Észak-Magyarország területén, a Miskolci Egyetem bázisán. Alapítók: Miskolci Egyetem, Rendőrtiszti Főiskola, Bűnmegelőzési Akadémia, B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság, B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés, és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata A képzések jelentős részét a Felnőttképzési Akkreditációs Testülettel (FAT) akkreditálta. Jelenleg az országban bűnmegelőzés szakterületen nincs más akkreditáció. A települések szinte valamennyi szakemberét speciális oktatásban részesíti. Az „Együtt a bűnözés ellen” program a bűnmegelőzési oktatási feladatokat fogja össze. A Miskolci Egyetem, a Megyei Rendőr-főkapitányság és a Bűnmegelőzési Akadémia szakmai alapjain május 27-én jött létre az Egyetem Felnőttképzési Központjában az Észak-magyarországi Regionális Bűnmegelőzési Oktatási Központ. Az alapítók között voltak még a Rendőrtiszti Főiskola, BM Országos Bűnmegelőzési Központ, miskolci és a megyei önkormányzat. Az oktatás Miskolcon, Sárospatakon, Egerben és Salgótarjánban történik. A szervezést az Egyetem és a Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya közösen végzi. A képzés példaértékű, az Európai Unió „Kézikönyv az európai egyetemek élethosszig tartó tanulás gyakorlatához” című kiadványa évben Magyarországról ennek a képzésnek a leírását adta közre, mint a partneri együttműködésen alapuló társadalmi bűnmegelőzés „miskolci modelljét.”

13 „Együtt a bűnözés ellen” program képzései
34. A képzések típusai: Bűnmegelőzési referens képzés Bűnmegelőzési Szabadegyetem Kreditpontos egyetemi alapképzés „Aranyhíd” időskorúak képzése Szociális munkások képzése Fiatalkori drog-prevenciós kortársképzés Bűnmegelőzési alapismeretek gyermekotthoni nevelők, gyermekfelügyelők részére Fiatalkorú kortárssegítők drogprevenciós komplex képzése Drogprevenció alapvető kérdései – Gyermekotthonokban dolgozó szakemberek képzése BMA-ERBOK oktatási programban többmint 1000 fő, a mentor és kortársképzésekben további 200 fő vett részt eredményesen. Új felnőttképzés az Aranyhíd időskori mentor és kortársképzés. A felső négy – kék színnel jelölt képzés tartozik elsősorban a települések biztonsága feladatkörhöz. Az oktatási tevékenységeket 2 kritérium szerint szervezzük és végezzük: A tapasztalatok azt mutatják, ha a pedagógusok, az önkormányzatok és az intézményeik szakemberei olyan problémával állnak szemben, amelyhez megfelelő megoldási módszerrel nem rendelkeznek, akkor a hatékony intézkedés elmarad. Ennek megfelelően kell kezelni a felnőtt és felsőoktatási képzésen belül a bűnmegelőzés alapjainak és szakterületeinek oktatását. A bűnmegelőzési ismeretek átadása az érintett célcsoportoknak, korosztályoknak akkor válik hatékonnyá ha a tájékoztatás saját korosztályos társuk véleményeként jelenik meg. Ez a fajta mentor és kortársképzés egyaránt vonatkozik a kiskorúakra és az idősekre is.

14 Önkormányzati bűnmegelőzési szakreferens képzés
„Együtt a bűnözés ellen” Önkormányzati bűnmegelőzési szakreferens képzés 35. A képzést (70 óra elmélet - 20 óra gyakorlat. Az oktatási segédanyagokhoz szükséges ismeretanyag összeállítását a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya elvégezte. Elsőként módszertani útmutatót jelentettek meg „Bűnmegelőzési ismeretek” címmel. A közel 400 oldalas könyv témái között szerepel a bűnelkövetővé, szenvedélybeteggé és áldozattá válás elkerülésének viselkedésmintái, és a már bevált programok leírása. A „Bűnmegelőzési kódex” elnevezésű multimédiás CD az elmúlt évben került ki a szakmai műhelyből. Az anyagot biztosítottuk valamennyi megyei települési szakintézmény részére. Az oktatások hatékonyságának mérhető eredménye, hogy a képzésben résztvevő szakember saját szakterületére vonatkozóan záródolgozatot készít. Ennek keretében településének sajátosságai szerint bűnmegelőzési célzatú megoldási lehetőségeket, koncepciókat alakít ki, melyet visszatérve munkahelyére meg is valósíthat. Az oktatási segédanyagokhoz szükséges ismeretanyag összeállítását a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya elvégezte. Elsőként módszertani útmutatót jelentettek meg „Bűnmegelőzési ismeretek” címmel. A közel 400 oldalas könyv témái között szerepel a bűnelkövetővé, szenvedélybeteggé és áldozattá válás elkerülésének viselkedésmintái, és a már bevált programok leírása. A „Bűnmegelőzési kódex” elnevezésű multimédiás CD az elmúlt évben került ki a szakmai műhelyből. Az anyagot biztosítottuk valamennyi megyei települési szakintézmény részére. Az oktatások hatékonyságának mérhető eredménye, hogy a képzésben résztvevő szakember saját szakterületére vonatkozóan záródolgozatot készít. Ennek keretében településének sajátosságai szerint bűnmegelőzési célzatú megoldási lehetőségeket, koncepciókat alakít ki, melyet visszatérve munkahelyére meg is valósíthat.

15 „Aranyhíd” időskori mentor és kortársképzés
„Együtt a bűnözés ellen” „Aranyhíd” időskori mentor és kortársképzés 36. Az oktatási segédanyagokhoz szükséges ismeretanyag összeállítását a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya gerontológiai szakemberek bevonásával készítette el. A bűnmegelőzési gyakorlati oktatáshoz az oktatófilmet az encsi rendőrkapitányság készítette (Év közössége díj II. helyezett) Célcsoportok: I. Kortárs csoporton belül: Intézményes gondozáson kívül élő időskorúak  Szociális ellátásokat igénybe vevő időskorúak II. Mentorképzésen keresztül: Nyugdíjas szervezetek vezetői Szociális területen tevékenykedő szakdolgozók, gondozónők 40 óra elmélet 20 óra gyakorlat. 50% - 50 % bűnmegelőzési és gerontológiai ismeretek. Az oktatások hatékonyságának mérhető eredménye: Az oktatás során kérdőíves felmérés A mentorok és szakemberek által tartott előadásokról adatlapos tájékozódás Az oktatást a megye négy városában Miskolcon, Kazincbarcikán, Encsen és Sárospatakon tervezzük. A képzésben résztvevők saját környezetükben, (ápoltjaik, nyugdíjas tagtársaik) adják tovább a megszerzett ismereteket.


Letölteni ppt "22. Minden, amit az Internet ELBIR… Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer Célcsoportok: lakosság , önkormányzatok oktatási, és szabadidős."

Hasonló előadás


Google Hirdetések