Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

digitális térben az mtv

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "digitális térben az mtv"— Előadás másolata:

1 digitális térben az mtv
mtv újmédia (mst) –

2 A kormányzati hozzáállás…
bevezető A kormányzati hozzáállás… Elmennek az egerek a Bölcs Bagolyhoz: - Figyusz, Uhu, gáz van! Mindenki bánt minket, védekezni nem tudunk, és a tökünk tele van már ezzel a helyzettel. Mit csináljunk? Erre a bagoly: - Váljatok sündisznóvá! Azokat senki sem bántja! - Ööö...Izé... és hogyan váljunk sündisznókká? - Hát, meg, én csak a stratégiai kérdésekkel foglalkozom… … amin változtatni kell(ene) A nézői hozzáállás… >> mtv újmédia (mst)

3 analóg és digitális tv közti különbség
Analóg és digitális tv-s adás közti különbség alapvetően mennyiségi és technikai minőségi. Minőségi: jobb kép (min. DVD-minőség, de akár High Definition (1980X1080) is) jobb hang (CD- minőség, Dolby Digital) Az emelt-szintű vevőegységek (set-top-box) visszacsatolási lehetőséggel (internetes), valamint rögzítési funkcióval (merevlemezes) is rendelkeznek. Mennyiségi: több csatorna (3 földi terjesztésű országos helyett 30-60) több platform (DBV-T, S, C, H + IPTV, 3,5-4 G >> azaz földi, műholdas, kábel, mobil, internetes, mobil internetes) több (kiegészítő)információ (SuperTXT, EPG) mtv újmédia (mst)

4 miért jó a digitális televízió?
Kifogástalan, zajmentes képminőséget ad, nincs szellemkép, villódzás, színtorzulás. CD minőségű hang: sztereo, Dolby Surround vagy többnyelvű kísérőhang. Kényelmesebb kezelhetőség: a néző menülistából választhatja ki a nézni kívánt műsort. A kiválasztás történhet a műsor neve vagy a műsor fajtája alapján. A műsorcsomagban a kép- és hangjelek mellett a műsor címének, közvetítési idejének és egyéb kísérő információknak a továbbítására is lehetőség van. Interaktivitás: visszirányú kapcsolat kialakításával - ez lehet mobil- vagy vezetékes telefon - igénybe vehetők az olyan interaktív szolgáltatások, mint például az Internet. Mobilitás: a néző ülhet akár villamoson, akár egy, az autópályán száguldó autóban, mindig tökéletes a vétel. mtv újmédia (mst)

5 miért NEM jó a digitális televízió?
Ha a vevődekóder nem tudja visszaállítani a képet, akkor a műsor nem nézhető – szétesik, majd megszűnik a kép (Analóg televízió esetében, ha a vételi viszonyok romlottak, pl. az időjárás miatt, akkor a kép minősége folyamatosan romlott, villódzás, szemcsésedés következett be, ami egyre erősödött, majd a kép teljesen megszűnt. Digitális televíziós vétel esetében ez a folyamat sokkal drasztikusabban megy végbe, mivel nagyon szűk az átmenet a jó minőségű vétel és a nézhetetlen műsor között. Ahogy romlanak a vételi viszonyok, egy ideig semmit sem vesz észre a néző, majd hirtelen kockásodik és kimerevedik a kép, azaz összeomlik a rendszer. Amikor éppen az összeomlás határán állunk, akkor időszakosan kimerevedik a kép, majd aztán újraindul, teljesen véletlenszerűen, ami talán a legbosszantóbb állapot.) Nagyon gyors mozgások esetében, mint például autóverseny, vagy a viharos tenger hullámai, a gyors változások területén különböző mértékű csík/kockásodás vehető észre mtv újmédia (mst)

6 hogyan jut el a digitális jel a nézőhöz?
A digitális televíziózásban a kép és a hang, illetve a járulékos szolgáltatások is digitális adatfolyamként, egy ún. multiplexben (programcsokorban) jutnak el a nézőkhöz. mux, azaz multiplex: A digitális jeleket továbbító csatorna, vagy programcsomag: egy (HDTV) vagy több (SDTV) digitalizált csatorna jeleit egy időben közvetítő rendszer. A DVB-sugárzás mpeg eljárással tömörített adatsort továbbít. A felhasználható adatsebesség a csatorna-kapacitástól függ, ez 5 Mbit/s és 31 Mbit/s között lehet, így lehetőség van egy HDTV (21-28 Mbit/s) vagy 6-12 (4.5 Mbit/s) SDTV program átvitelére. mpeg, azaz tömörítő eljárás: A digitalizált felvételek egyik különleges tömörítési formátuma. Ezzel az eljárással az adattovábbítási sebességet sérülés és minőségi csökkenés nélkül tudják átvészelni a képek. Az mpeg1 tömörítéssel elérhető a 200:1 adatkisebbítési arány! Ez az eljárás PAL-rendszerben 352*288 képpont/kép és 25 kép/s, NTSC-rendszerben 352*240 képpont/kép és 30 kép/s felbontás mellett 1,5 Mbit/s adatátviteli sebességnél VHS-minőségű képet garantál. Ezután jött az mpeg2, ám mostanra előretört az mpeg4 – mi ezt vettük alapnak a MeH MTV DÁS reflexiónkban. set-top-box, azaz digitális jelátalakító a háztartásban: A STB az antennáról beérkező rádiófrekvenciás jelet veszi, majd kibontja az egy frekvencián sugárzott  programcsokrot (multiplexet), és a kiválasztott programot dekódolja. A vevõdekóder az analóg kimenetére csatlakoztatott televíziókészüléken jeleníti meg a képet, illetve teszi hallhatóvá a hangot. mtv újmédia (mst)

7 platformok Melyik a jó? * Melyik testesíti meg a jövőt? * Melyik érvényes az MTV-re? Alapvetően kettőről beszélhetünk: 1., DVB-rendszerek (digital video broadcasting) 2., IPTV-rendszer (internet protocol) mtv újmédia (mst)

8 DVB-rendszerek DVB-T: földfelszíni digitális tv-jel adása:
Ingyenes (free-to-air ezután FTA) és fizetős rész (PTV) (egyszeri bekerülési költség = set-top-box, de nincs havidíj) –> az interaktivitás megteremtése lehet a legdrágább… 6 multiplex, darabonként 10 tv-tartalom +2 értéknövelt csatorna (vagy 1 HD-csatorna) MTV érdeke: közszolgálati mux-szolgáltató, tematikus tartalom-szolgáltató. Fő vetélytársak: * mux-szolgáltató: AH, esetleg T-csoport, más a piacon még nem működő csoport, * tartalom-szolg.: kertv-k most nem, de pár év múlva lehet + kisebb kábelesek (viasat) Országos lefedettség várható 2012: 25% = ***** háztartás DVB-C: digitális tv-jel adása kábelen: (törvényi garancia kell, hogy a kábelsz. bevegyék!) ingyenes és fizetős rész Hátrány: egyszeri költség=stb + előfizetői díj) Előny: triple-play: net, tv, telco - egyben. MTV érdeke: törvényi garancia kell, hogy maradjon az összes közszolg. tematikus csatorna kötelezően a kábeleken. Szolgáltatók: UPC, T-Kábel… Országos lefedettség: kb. 60% = ***** háztartás. DVB-S: digitális tv-jel adása műholdon DVB-H: digitális tv-jel adása mobil telefonon T-Mobile biznisz > iphone… >> mtv újmédia (mst)

9 IPTV-rendszerek Informatikai tárkapacitáshoz és internet technológiához kötött digitális jel adása, vagyis a számítógéphez kapcsolt televízió. Hasonlít a kábeles rendszerhez, csakhogy élvezi a számítógép (különböző szoftverek) és az internet (web, mail, VoD) adta lehetőségeket >> NEM web-tv! Sokkal több annál, hiszen az adat-tartalom számítógép-hálózatokon keresztül érhető el >> vö: VoD-szolgáltatások. Hátrány: egyszeri költség=stb. + előfizetői díj – idővel azonban ez csökkenhet!!!) Előny: triple-play: net, tv, telco - egyben. MTV érdeke: törvényi garancia kell, hogy legyen az összes közszolg. tematikus csatorna kötelezően az IPTV-n, VoD-rendszere kapcsolódjon pl. a digitalizált MTV Archívumhoz. VoD: Ez egy hatalmas "könyvtár", amiből a felhasználók kiválaszthatják a megnézni kívánt filmet. A szolgáltatás videó funkciókkal is rendelkezik, a film nézése közben megállítható, vagy előre-hátra tekerhető. Az NVoD egyszerűbb rendszer, ebben az esetben nem kell a felhasználót azonnal kiszolgálni, csak egy bizonyos idő elteltével (A Sex and the City sorozat TEVO nevű készüléke). Szolgáltatók: T-online. Országos lefedettség van, de egyelőre nem publikált az előfizetői szám mtv újmédia (mst)

10 analóg és digitális műsor közötti különbség
Alapvetően, maga a konkrét műsor nem más. DE: szebb kép, jobb hang, de tartalmilag, formátumában nem különbözik. A digitális műsortovábbítás azt teszi lehetővé, hogy a műsorfolyamhoz kiegészítő (értéknövelt)-információk kapcsolódjanak. Amennyiben (visszacsatolt) interaktivitásra képes a rendszer, akkor valóban más műsorok készülhetnek, de ma még alapvetően sugárzott-jellegű a tartalom. Interaktivitás: 1., egyéni (jelenleg csak IPTV), 2., közösségi (a többi DVB platform) (Jelenleg az IPTV interaktivitása is csak az egyes műsorok csoportosítását, rögzítését, kötetlen megtekintését teszi lehetővé.) A digitalizálás ma, jellemzően a műsorok mennyiségi korlátait tolja ki, illetve technikai minőségét javítja. Példa a részleges interaktivitásra: Személyre szabott Híradó/sporthírek. (csak a megadott hírcsoportok információi jelennek meg) Személyre szabott reklámok + CMS. (ez a funkció minden egyebet meg fog előzni) Kamera (nézőpont) választás. (A DVD-n ez mindennapos funkció. Ki használta már???) Feliratozás, SuperTXT, EPG. Teljes interaktivitás: A film cselekményének befolyásolása. (elszórt kísérletek, de akár analóg is lehet (ld. Horvát János műsora a 80-as években) Chat-szerűség mtv újmédia (mst)

11 értéknövelt szolgáltatások - bemutató
A digitális televíziós rendszerek által biztosítható többletfunkciók közül a legfontosabbak egyike az interaktivitás. Az interaktivitás lehetőséget ad a nézőnek arra, hogy beavatkozzon a hozzá érkező adatfolyamba: kikérje a képernyőre a műsorral együtt érkező kiegészítő információkat, vagy üzeneteket küldjön (egy ún. visszirányú csatornán keresztül) a szolgáltató felé (pl. elektronikus vásárlások, szavazások, játékok vagy Internet-elérés során). Az interaktivitás megvalósításához ki kell alakítani a visszirányú adatforgalom lehetőségét. EPG (nem kötelező a visszirány) Lehetővé teszi a rendelkezésre álló programok között az egyszerű keresést és a könnyebb eligazodást. A rendelkezésre álló lehetőségeket több szempont szerint lehet csoportosítani és kiértékelni, pl. egy műsor keresése kezdési idő, színész, tartalom, filmeknél +kategória alapján. Szuperteletext (nem kötelező a visszirány) Az analóg televíziózásban használt teletext szolgáltatás továbbfejlesztett változata. A képek és a szövegek tisztábban, webes minőségben jelennek meg. Fejlettebb interaktivitással rendelkezik, mint a hagyományos teletext. EPG alapú egyéb szolgáltatások (nyelvtanfolyam, érettségi … ) E-pay szolgáltatások (bankolás, biztosítás … ) mtv újmédia (mst)

12 DVB-rendszereken futó technológia
1/a., DVB-H - mobil eszközök * PDA - (Personal Digital Assistant) Olyan eszköz, amely asztali géphez csatlakoztatva adatok, információk fel- és letöltésére használható, így tulajdonosa függetlenítheti magát PC-jétõl. Továbbá használhatók jegyzettömbként, diktafonként, mp3 lejátszóként, sőt internetezésre is! * BlackBerry A BlackBerry egy teljes mobil megoldás. Minden BlackBerry készülék alkalmas vezeték nélküli adat- és hangkommunikációra. A készülékek könnyen kezelhető, teljes billentyűzettel, jól olvasható, háttér-világítású színes kijelzővel rendelkeznek. A használatot átlátható, praktikus menürendszer teszi még könnyebbé * Okostelefonok * iPhone 1/b., mobil pocket eszközök: * mobil DVD player * mobil LCD TV/monitor 1/c., memóriás multimedia lejátszók: * mp3 player/digitális diktafon (ipod, zone) * mp4 player Általában bővíthető, rádiós MPEG4/ASF/MP3/WMA/WAV lejátszó és felvevő, 2 megapixeles digitális fényképezőgéppel, videorögzítéssel (AV bemenet) és játék támogatással 1/d., notesz gépek: * notebook valamint mutációi (micro notebook) 2., DVB-T, -S és –C és IPTV - digitális televíziók és set-top-boxaik * HDTV (High Definition Television) Nagyfrekvenciás sávban továbbított digitális televízió-jelek vételére képes készülék, amely finomabb és szélesebb tévéképet eredményeznek.

13 a jövő… mpeg2 vs. mpeg4… DVB-T set-top-box terjesztés…
… amit már nem kell kitalálnunk… mpeg2 vs. mpeg4… DVB-T set-top-box terjesztés… … amit ki kell találnunk… közszolgálatiság újra fogalmazása, a tartalom szegmentálása, specifikálás, elhatározás, hogyan legyünk mi a legnagyobb digi-tartalom előállítók (technológia), egyéb stratégiai piacvezető szerep… mtv újmédia (mst)

14 Mucsi Csaba Siklós András Turák János
köszönjük a figyelmet! Mucsi Csaba Siklós András Turák János


Letölteni ppt "digitális térben az mtv"

Hasonló előadás


Google Hirdetések