Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MAGYAR DIETETIKUSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MAGYAR DIETETIKUSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE"— Előadás másolata:

1 MAGYAR DIETETIKUSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
A TÉT PLATFORM OKTATÁSI PROGRAMJÁNAK ELSŐ TAPASZTALATAI ANTAL EMESE MAGYAR DIETETIKUSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

2 A gyermekek táplálkozásában - a felnőtt lakosság táplálkozására jellemző kockázati tényezők - ↑ a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulása A gyermekek egy részének energia- és tápanyagbevitele elégtelen - mennyiségi és minőségi éhezés veszélye Problémák - táplálkozási ismeretek hiánya

3 „Magyar valóság” 7-14 évesek: több mint ¼ túlsúlyos vagy elhízott
Felnőttek: % túlsúlyos vagy elhízott OÉTI 2005/2006; OLEF 2003/2004

4 Lakosság ismerete Egyesült Államok, 1000 személy, reprezentatív minta
47 % nem tudta (nem is találgatott), hogy számára mennyi az ideális energia Akik választottak egy értéket – 20 % helyes válasz 33 % tudta, hogy honnan származik energia DE! 94 % figyeli a címkét – nem értik, mit látnak a csomagoláson! Alapinformációkkal kell először tisztában lenni International Food Information Council (IFIC) Foundation: Food & Health Survey, Consumer attitudes toward Food, Nutrition & Health. A Benchmark Survey,

5 Lakosság ismerete Egyesült Államok, 1000 személy, reprezentatív minta
Kinek vagy minek hatására kezdtek el változtatni az életmódjukon Sorrend: Egészségügyi szakemberek Család, barátok Televízió Hiteles források, Ne félelmet érezzenek. International Food Information Council (IFIC) Foundation: Food & Health Survey, Consumer attitudes toward Food, Nutrition & Health. A Benchmark Survey,

6 Lakosság ismerete Egyesült Államok, 1000 személy, reprezentatív minta
Élelmiszervásárlási szokások: Termék íze Ára Egészséget befolyásoló hatása International Food Information Council (IFIC) Foundation: Food & Health Survey, Consumer attitudes toward Food, Nutrition & Health. A Benchmark Survey,

7 Élelmiszeripar lépése
2006. július 11. Egységes és informatív jelölések a csomagoláson GDA (Guidelines of Daily Amount) Nemzetközi ajánlásoknak megfelelően Energia, makrotápanyagok, telített zsírok, rost, só

8 Gyermekkor szülők Modellként szolgálnak, serdülőknél még mindig legfontosabb Keery H et al, Relationships between maternal and adolscents weight-related bahviors and concerns: the role of perception. J Psychosom Res. 2006; 61: Trükkök - együtt vásárlás, közös főzés Larson NI et al, Food preparation and purchasing roles among adolescents: association with sociodemographic characteristics and diet quality, J Am Diet Assoc 2006; 106: Étkezést tilos jutalmazásként vagy büntetésként felhasználni Iskola Órák alatt Tanárok felelőssége – minta Kortárs csoportok Reklámok és divat hatása

9 Gyermekkor Játék szerepe
USA - 12 hét, életmód oktatás – egészségi, fittségi állapotban javulás, testösszetételük kedvező irányban változott Slawta et al, Promoting Healthy Lifestyle in Children: A Pilot Program of Be a fit Kid. Health Promot Pract 2006 Jun 27. Kaledo program – 307, éves gyerekek, heti 1x perces játék, 24 hét – táplálkozási ismeretük ↑, zöldségfogyasztás ↑ Amaro et al, Kaledo, a new educational board-game, gives nutritional rudiments and encourages healthy eating in children: a pilot cluster randomized trial. Eur J Pediatr 2006; 165: 630-5

10 Gyermekkor Büfé-rendelet – Az oktatási miniszter 32/2005. (XII. 22.) OM rendelete a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet módosításáról Ajánlás az iskolai büfék korszerű táplálkozásba illeszkedő választékának kialakításához. OÉTI, 2005. Mi ajánlott és nem ajánlott a büfékben Élelmiszerválasztás tanítása MDOSZ – Korszerű és egészséges iskolai büfé, gyakorlati segítség

11 Fiatal felnőttkor 185 amerikai főiskolás lány
BMI alapján: 20 % túlsúlyos, 12 % elhízott De! 83 %-uk fogyókúrázott már Normál BMI: aktuális testt. 94 %-át, túlsúlyos: 85 %-át, elhízott: 74 %-át tartaná ideálisnak 80 % fizikai aktivitást, de csak 19 % olyan aktívan, amely hozzájárul testtömegcsökkentéshez Kevesebbet kell enni - normál: 44 %, túlsúlyos: 57 %, elhízott: 81 % Interaktív beszélgetés, tévhitek eloszlatása Malinauskas BM et al, Dieting practices, weight perceptions, and body composition: a comparison of normal weight, overweight, and obese college females. Nutr J 2006; 5: 11

12 Felnőttkor Vállalati egészségnevelő programok
Svájc -2 nagyvállalat – Check Bus Project Program elején – kérdőív, n=2361 87,3 %-uk többet szeretett volna tudni az egészséges életmódról. Program végén: 39 % változtatott életvitelén, 64,4 % ↑ fizikai aktivitást, 74 % javított táplálkozási szokásain Prevenciós programok a munkahelyen – költséghatékonyak Schilling J et al, The Check Bus Project and its effectiveness on health promotion at work. J. Occup Health, 2005; 47:

13 Időskor Hollandia, n=5427, 60-69 éves nő
22 ételcsoport fogyasztás alapján 3 csoport: ↑ növ. zsiradék, tészta, rizs, hal, vörösbor – mediterrán jellegű ↑ hús, zöldség, burgonya, alkohol – hagyományos holland étel ↑ zöldség, gyümölcs, tejtermék, burgonya – holland, de egészségesebb mortalitás és morbiditás 3. csoportnál  Nem kell új szokásokat ráerőltetni, a meglévő szokásokat kell modifikálni Waijers PM et al, Dietary patterns and survival in older Dutch woman. Am J Clin Nutr, 2006; 83:

14 Időskor Evergreen Action Nutrition (EAN) program 3 éven keresztül
Csoportos meggyőzés Előadások Ételbemutatók ↑ zöldség-, gyümölcsfogyasztás, ↑ napi étkezési gyakoriság Egészségesebb étkezési attitűd Keller HH et al, Community organized food and nutrition education: participation, attitudes and nutritional risk in seniors. J Nutr Health Aging, 2006; 10: 15-20

15 Iskolai oktatási program
Alsó tagozatos diákok számára – 45 perc Felső tagozatos diákok számára – 45 perc Szülői értekezlet – 25 perc Minden prezentációhoz oktatási segédlet – pedagógus is meg tudja tartani az órát

16 Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak

17 Az ételek-italok legfontosabb összetevői
Víz Energia (Zsírok, szénhidrátok) Építőanyagok (Fehérjék, ásványi anyagok) Szabályozó anyagok (Vitaminok, ásványi anyagok)

18 Hogyan épül fel a táplálkozási piramis?

19 Aktív, egészséges életmód
5–8. osztályos diákoknak

20 Energiaegyensúly Fogyni fogsz! Hízni fogsz! alapanyagcsere sport
házi munka, tanulás Felvétel Fogyni fogsz! Leadás Hízni fogsz!

21

22

23 Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek

24 Mi az egészség? A „minőségi” életforma megvalósítása sok mindenen múlik. Ugyan nem elégséges, de szükséges feltétele egészségünk megőrzése.

25 1, A táplálkozási szokások gyerekkorban alakulnak ki.
Helyes táplálék-választás és mértékletesség. Ha jó szokások rögzülnek, felnőttként is ezt követik – egészségmegőrzést szolgálja Lake AA et al: Longitudinal change in food habits between adolescence (11-12 years and adulthood (32-33 years): the ASH30 Study, J Public Health (Oxf) Feb 10.

26 2, Felnőttkorban is befolyásolhatjuk a táplálkozási szokásokat.
Azonban hosszabb és nehezebb pozitív irányba változtatni. MEGÉRI!!! Lake AA et al: Longitudinal change in food habits between adolescence (11-12 years and adulthood (32-33 years): the ASH30 Study, J Public Health (Oxf) Feb 10.

27 Türelem!!! A lakosság egészségi állapotának javításához - országos - és állandó – programok kellenek A prevenciós programok „minimum” évre tervezhetőek. A prevenció olcsóbb, mint a terápia. Nem könnyű

28 Knowing is not enough; we must apply.
Willing is not enough; we must do. J.W. Goethe A tudás nem elég; azt alkalmaznunk kell. Akarni nem elég; tenni is kell.


Letölteni ppt "MAGYAR DIETETIKUSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE"

Hasonló előadás


Google Hirdetések