Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mérőkamarás légifelvételek Internetes katalógusa HM Térképészeti KHT Sass Sándor Szolnok, 2001. szeptember 27-28.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mérőkamarás légifelvételek Internetes katalógusa HM Térképészeti KHT Sass Sándor Szolnok, 2001. szeptember 27-28."— Előadás másolata:

1 Mérőkamarás légifelvételek Internetes katalógusa HM Térképészeti KHT Sass Sándor Szolnok, 2001. szeptember 27-28.

2 A pályázat célja Technológia kidolgozása: légifelvételek nyilvántartására; nézőképek előállítására; a nyilvántartott adatok és a nézőképek összerendelésére; légifelvételek adatainak és nézőképeinek keresésére különböző szempontok alapján; mindennek a működtetése Interneten; A kidolgozott technológia bemutatatása mintaállományon.

3 Mit akartunk megmutatni, és hol? Interneten elérhető honlapunkon működik: mhtehi.gov.hu A légifelvétel kereshető: településnév szerint; koordináta szerint; áttekintő térképen kijelölt terület szerint. Megtekinthetők a kikeresett légifelvételek műszaki adatai. Megtekinthető a légifelvétel „nézőképe”.

4 Néhány műszaki adat Belső adatbázis: MS Access alapú – kívülről nem látszik. Külső adatbázis: a belső adatbázisból exportálva – csak a publikálandó adatokat és a publikáláshoz szükséges adatokat tartalmazza. A nézőkép szolgáltatás MrSid Image Server segítségével történik.

5 Adatbázis feltöltés és exportálás

6 Internetes lekérdezés kiszolgálása

7 A megvalósítás ütemezése Projekt kezdete: 2000. augusztus 01. Első részszakasz: 2000. november 20. Második részszakasz: 2001. május 07. Projekt zárása: 2001. augusztus 27.

8 Az első szakasz végén: Lezártuk az első részszakaszt, ezen belül: kijelöltük a feldolgozandó területet, és évjáratot, elkezdtük a légifelvételek szkennelését; elvégeztük a feldolgozott légifelvételek titokvédelmi minősítését, csak a nyílt minősítésű légifelvételeket fogjuk publikálni; elkészült a légifénykép nyilvántartó program, megkezdtük a szkennelt légifelvételek adatainak rögzítését; Elkezdtük a kereső program kifejlesztését. Elvégeztük a Web szerver előzetes beállítását.

9 A második szakasz végén: A második szakaszban befejeződött: a légifelvételek szkennelése; az adatfeltöltés, és ellenőrzés; folytatódik a szoftver fejlesztés, és elkezdődik a szoftver elkészült moduljainak tesztelése. Folyamatosan készülnek a nézőképek, és beépülnek a publikáló adatbázisba.

10 A harmadik szakasz végén A harmadik szakaszban befejeződött: a szoftver fejlesztés; befejeződött a szoftver tesztelése a feltöltött adatokkal; befejeződött a publikálás tesztelése; befejeződött a dokumentálás; 2001. augusztus 27-én megkezdődött a publikálás.

11 A légifénykép feldolgozás helyzete Az első szakaszban elkészült. A második szakaszban készült el.

12 A légifénykép nyilvántartó program Az adatbázis tartalmazza a légifelvételek és a felvétel körülményeinek műszaki adatait. Erre a térképészeti célú felhasználásra történő kiválasztásnál és a felhasználásnál van szükség. A projekt keretében ezeknek az adatoknak csak egy része kerül exportálásra a külső adatbázisba. A továbbiakban néhány képernyőkép látható a nyilvántartó programról.

13 Adatbeviteli ablak

14 Lekérdező párbeszédablak

15 A segédtáblák karbantartása

16 A nézőkép szolgáltatása MrSID Image szerver telepítése a WEB szerverre. A nézőképek konvertálása SID formátumra. A MrSID Image szerver szabad terjesztésű program. A nézegető beépülő (plug-in) ingyenes, letölthető a szerverről. Néhány kép a szolgáltatás bemutatására.

17 Alapbeállítás: 400x400 pixeles ablak. A böngészőn a Java megjelenítőt állítottuk be.

18 800x600 pixeles ablakban megjelenített légifelvétel kinagyítva

19 Információ a kinagyított képről

20 A projekt és az innováció A projekt keretében megvalósuló Internetes légifelvétel- katalógushoz hasonló adatbázisból néhány külföldi űrfelvétel forgalmazó cég már szolgáltat adatokat, azonban az itt kidolgozásra kerülő katalógus jelentősen több, új és egyedi ötleten alapuló szolgáltatást nyújt a felhasználók számára. Ilyen katalógus-program kidolgozása nem ismert, és kereskedelmi forgalomban sem kapható. A fejlesztésben felhasználandó eljárások eddig nem állnak szellemi tulajdon védelme alatt.

21 A projekt eredményeinek hasznosítása A projekt eredményeként megvalósuló mérőkamarás légifelvétel- katalógus lehetővé teszi, illetve elősegíti a légifelvételek széles körű hasznosítását. A meglévő légifelvételek információinak közzététele megelőzi hasonló paraméterű légifényképezés megrendelését, ezzel gazdasági hasznot, megtakarítást is eredményez. A kifejlesztendő adatbázis-kezelő program hasznosítható, más magyarországi légifilmtárban rendelkezésre álló felvételek feldolgozására, és azok hasznosulását is elősegítené az információk Interneten történő közzétételével.

22

23

24 amint majd a későbbiekben látni fogják

25

26

27

28

29

30


Letölteni ppt "Mérőkamarás légifelvételek Internetes katalógusa HM Térképészeti KHT Sass Sándor Szolnok, 2001. szeptember 27-28."

Hasonló előadás


Google Hirdetések