Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Cégek és tulajdonosok hálójában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Cégek és tulajdonosok hálójában"— Előadás másolata:

1 Cégek és tulajdonosok hálójában
1200 tonna galvániszap Cégek és tulajdonosok hálójában

2 Cégek és tulajdonosok hálójában
Megalakulás: , FRÍZ Építőipari Számítástechnikai Szolgáltató Kft. Jakab István től kapcsolódik a céghez, amely a FRÍZ Veszélyes Hulladékot Kezelő Kft. nevet veszi fel. A kft április 30-ig a IX. kerületi Kén utcában végzi a veszélyeshulladék-átvételi és hasznosítási munkákat. Ez után a csepeli Diamond Build Kft-től bérel telephelyet a mérgező iszap tárolására.

3 Cégek és tulajdonosok hálójában
A Diamond Build Kft július 2-án kérelmet nyújt be a csepeli Városépítési Irodába. Július 7-én a csepeli önkormányzattól megkapja a bizonyítványt, hogy az ingatlanon veszélyeshulladék-hasznosító tevékenység végezhető. A Diamond Build Kft. tagja és ügyvezető igazgatója Hajts Attila is, aki emellett a MURUS Zrt. fb-tagja is. A Motorkerékpár utcai telek tulajdonosai között van a csepeli önkormányzat is. 2003 szeptemberétől 2004 tavaszáig Jakab állítása szerint 200 fuvarral szállítják Csepelre az 1200 tonna mérgező iszapot. A veszélyes hulladék lerakása a környezetvédelmi törvény, előírások semmibevételével történik.

4 Cégek és tulajdonosok hálójában
2004. március 25-én Hajts Attila, Kreisz Gyula és Gönczi Albert megalakítják a GALVANEX GREEN Kft.-t, rövid nevén: FRÍZ 2004 Kft.-t. Hajts Attila a Diamond Build Kft. tagja és a MURUS Zrt. fb-tagja; Kreisz Gyula a MURUS Zrt. igazgatósági elnöke és „jelentős” részvényese, szeptember 27-től a csepeli Rákóczi Liget beruházójának, a Csepeli Lakásfejlesztő Zrt.-nek „jelentős” részvényese. A Rákóczi Liget kivitelezője a MURUS Zrt., amely a hatalmas botrányt és tiltakozóhullámot kiváltó Nagymező utcai mélygarázs kivitelezőjeként vált országosan ismertté.

5 Cégek és tulajdonosok hálójában
Egy nappal később, március 26-án a Fríz Kft. taggyűlésén Hajts Attilát ügyvezetőnek választják meg. Gönczi Albert 33%-os, Kreisz Gyula 66%-os szavazati jogot szereznek a társaságban. Hajts Attila a MURUS Zrt. felügyelőbizottsági tagja, a galvániszapnak telephelyet adó Diamond Build Kft. tagja és ügyvezetője. 2004. augusztus 10-én a Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (OKTVF) először szólítja fel a FRÍZ Kft.-t, hogy vigyel el a galvániszapot. 2004. december 10.: Németh Szilárd egy névtelen telefon után felfedezi a veszélyes hulladékot, sajtótájékoztatót tart, feljelentést tesz, követeli a veszélyes hulladék elvitelét.

6 Cégek és tulajdonosok hálójában
2005. július 18-án a Pest Megyei Bíróság felszámolási eljárást indít a FRÍZ Kft. ellen. Jakab István szerint a cég semmilyen vagyonnal nem rendelkezik, fizetésképtelen. 2005. november: az OKTVF megállapítja a veszélyes hulladék szivárgását. 2006. nyarán a csepeli önkormányzat méréseket végeztet, amely a veszélyes hulladék erős szivárgását mutatja ki. Az MSZP-s városvezetés a választások miatt fél évig eltitkolja a mérés eredményét. 2006 végén a minisztérium tagadja a beavatkozás szükségességét, a Fidesz azonnali lépéseket követel. Az önkormányzat előbb katasztrófahelyzetről beszél, majd ezt is letagadja.

7 Cégek és tulajdonosok hálójában
2007.január 23., önkormányzati ülés: a Fidesz javaslatát, hogy azonnal vitesse el az önkormányzat a galvániszapot, és a felelősöktől peres úton hajtsa be a kármentesítés költségét, leszavazza az MSZP-SZDSZ-es többség. Az MSZP-SZDSZ-es többség leszavazza azt a javaslatot is, mely szerint meg kell keresni és meg kell büntetni a súlyos környezetszennyezés felelőseit. Ellenszavazat nélkül arra kéri a testület a minisztériumot, hogy változtassa meg az álláspontját.

8 Cégek és tulajdonosok hálójában
2007. február 11-én Illés Zoltán és Németh Szilárd a Fidesz csepeli frakciójával a négy éve tartó semmittevés elleni tiltakozásból 600 m2 fóliával letakarják a súlyosabb állapotú 2. galvániszap-telepet. Illés Zoltán idéz egy szakértői anyagból, amiért a minisztérium feljelenteti. 2007. februárban a csepeli Rákóczi Ligetet és a Nagymező utcai mélygarázst építő MURUS Zrt. által bérelt területen, a galvániszap mellett ismeretlen okból hatalmas gödröt mélyítenek.

9 A Murus Zrt. A MURUS Zrt. igazgatósági elnöke Kreisz Gyula. Az igazgatóság tagjai között van Gyarmati Zoltán, aki több cégben is Hajts Attilával és Kreisz Gyulával együtt jelenik meg. Igazgatótanácsi tag Kunos Péter, aki között pénzügyi államtitkár volt. Az Agrobank vezérigazgatójaként vesztegetés miatt 2 év letöltendő börtönbüntetést kapott, de Göncz Árpád kegyelmet adott neki. Igazgatótanácsi tag Hatvani Szabó János, az ÁVÜ volt vezetője, egykori „főprivatizátor”. között volt a cég fb-tagja Élő Norbert, XII. kerületi MSZP-s politikus, önkormányzati, parlamenti képviselő is.

10 Cégek és tulajdonosok hálójában
2007. május vége: a minisztérium 4 év után letakarja az iszapot, hogy a szennyeződés terjedését megfékezzék. 2007. június 7-én kiderül, hogy a védőfóliát felgyújtották, a tűzesetet pedig elhallgatták. 2007. július 1-től hivatalosan is az SZDSZ csepeli önkormányzati képviselője őrzi a telepeket. Az őrző-védő cég embereit 13 bejárás után sem lehetett megtalálni, a telephelyeken sem nem találkozott még velük senki. 2007. augusztus: még mindig nem hozták nyilvánosságra a rejtélyes tűzeset körülményeit, a nyomozás megállapításait.

11 Cégek és tulajdonosok hálójában
2007. júniusában megszaporodnak a galvániszapos hordók (+ 10 tonna). A Fidesz képviselői július 10-én az 1. sz. galvániszap-telepen lefotózzák a MURUS Zrt. kisteherautóját, amelyen ugyanolyan hordók vannak, mint a telephelyen. A kisteherautón lévő egyik hordót később már a galvániszapos hordók között találják meg. 2007. augusztus: a FRÍZ Kft. elleni felszámolási eljárás 2 év után sem ért véget. Egy januári képviselőtestületi anyag szerint, ha a Fríz Kft. fizetésképtelen, a telektulajdonosok, azaz leginkább a Diamond Build Kft. feladata az iszap és a szennyezett föld ártalmatlanítása. 2007. augusztus 13.: a minisztérium közbeszerzési eljárást indít a galvániszap elviteléért közpénzből.

12 Csepeli Lakásfejlesztő Zrt.
Cégháló Murus Zrt. Kreisz Gyula ie., r. Gyarmati Zoltán vt. Dr. Kunos Péter it. Hatvani Szabó János it. Élő Norbert fb. Hajts Attila fb. Megyesi László fb. Szemere Péter it. Fríz Kft. Jakab István : Gönczi Albert 33% Kreisz Gyula 66% Ügyvezető Hajts Attila Ismert gazdasági kapcsolat FRÍZ 2004 Kft. (Galvanex Green) Kreisz Gyula tag Hajts Attila üv. Gönczi Albert tag Csepeli Lakásfejlesztő Zrt. Kreisz Gyula r. Megyesi László fb. Személyi kapcsolat Diamond Build Kft. Hajts Attila tag, üv. HOUSE-LINE Kft. Hajts Attila tag, vt. Szemere Péter üv. tag Kreisz Gyula tag

13 Önkormányzati kapcsolatok
Csepeli Lakásfejlesztő Zrt. Kreisz Gyula r. Megyesi László fb. Budapest XXI. Ker.-Csepel Önkormányzata Tóth Mihály polgármester (MSZP) Murus Zrt. Kreisz Gyula ie., r. Hajts Attila fb. Diamond Build Kft. Hajts Attila tag Korund Kft. Kál Károly tag, cégvezető SZDSZ Fríz Kft. Jakab István : Gönczi Albert 33% Kreisz Gyula 66% Hajts Attila ügyvezető Ingatlan-kapcsolat Galvániszap-engedély Őrzés önk. megbízásra

14 MURUS Zrt., Rákóczi Liget

15 2007. február 21: földmunkát végeznek az 1. sz
2007. február 21: földmunkát végeznek az 1. sz. telepen, a galvániszap mellett

16 2007. május végén a minisztérium letakarja a galvániszapos hordókat

17 2007. június 7-én kiderül, hogy felgyújtották a 2. telepet
2007. június 7-én kiderül, hogy felgyújtották a 2. telepet. Ez elvonja a figyelmet az 1. telepről…

18 Piros, „TOTAL” feliratú hordók (logo nélkül!!!)
…ahol június 8-án új hordókat találunk a már letakart régiek mellett. Piros, „TOTAL” feliratú hordók (logo nélkül!!!)

19 Az új hordókat befedték Az új hordók mellé újabbak kerültek
2007. június 18-ra az új hordókat lefedték, de azok mellé is újabbak kerültek! Az új hordókat befedték Az új hordók mellé újabbak kerültek

20 2007. június 29-én ismét védőfólia nélkül a hordók egyik csoportja
Piros, „Shell” logo-s hordó, ami június 8-án még nem volt ott Piros, „TOTAL” feliratú hordók (logo nélkül!!!)

21 A Rákóczi Ligetet építő MURUS Zrt. kisteherautója a helyszínen
Piros, Shell logo-s hordó Piros, TOTAL hordó, logo-val

22 2007. július 2: a logo-s TOTAL hordó a többi között, megint letakarva
Logo-val ellátott TOTAL hordók június 29. előtt nem voltak lerakva. Ezt a hordót június 29-én a MURUS Zrt. kisteherautóján fotóztuk le.

23 El tudják képzelni, hogy erre a zárt területre, amely a Diamond Build tulajdona, bárki be tudna csempészni 10 tonna hulladékot a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül?

24

25 Jogi felelősség 101. § (1) Aki tevékenységével vagy mulasztásával a környezetet veszélyezteti, szennyezi vagy károsítja, illetőleg tevékenységét a környezetvédelmi előírások megszegésével folytatja (a továbbiakban együtt: jogsértő tevékenység) az e törvényben foglalt és a külön jogszabályokban meghatározott (büntetőjogi, polgári jogi, államigazgatási jogi stb.) felelősséggel tartozik. (2) A jogsértő tevékenység folytatója köteles a) az általa okozott környezetveszélyeztetést, illetőleg környezetszennyezést megszüntetni, illetőleg környezetkárosítást abbahagyni; b) az általa okozott károkért helytállni; c) a tevékenységet megelőző vagy a külön jogszabály szerint meghatározott környezeti állapotot helyreállítani.

26 Jogi felelősség 102. § (1) A jogsértő tevékenységért való felelősség a büntetőjogi és szabálysértési jogi felelősség kivételével – az ellenkező bizonyításáig - annak az ingatlannak a tulajdonosát és birtokosát (használóját) egyetemlegesen terheli, amelyen a tevékenységet folytatják, illetőleg folytatták. (2) A tulajdonos mentesül az egyetemleges felelősség alól, ha megnevezi az ingatlan tényleges használóját, és kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a felelősség nem őt terheli. (3) Az (1) és a (2) bekezdés rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni a nem helyhez kötött (mozgó) környezetszennyező forrás tulajdonosára és birtokosára (használójára) is. (4) Ha több környezethasználó közösen hoz létre olyan gazdálkodó szervezetet, amelyben korábban végzett azonos vagy egymást kiegészítő tevékenységüket egyesítik, a környezetvédelmi kötelezettségek tekintetében a létrehozott gazdálkodó szervezet az alapítók jogutódjának minősül, felelőssége pedig az alapítókkal egyetemleges.


Letölteni ppt "Cégek és tulajdonosok hálójában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések