Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A segítség a szívben kezdődik, nem a pénztárcában!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A segítség a szívben kezdődik, nem a pénztárcában!"— Előadás másolata:

1 A segítség a szívben kezdődik, nem a pénztárcában!
10 perc Szoli (Másnak lehet, hogy jobban kell a segítség! ) A segítség a szívben kezdődik, nem a pénztárcában! Készítette: Markó Ninetta és Vastag Dániel

2 És ők mit szóljanak? Róluk mindent lehet tudni. Botrányokat, feltűnést
keltenek maguk körül. Híresek, gazdagok és meg van mindenük, mégis elégedetlenek. És ők mit szóljanak? Nekik nagyobb szükségük van a figyelemre! .

3 - Akármelyik pillanatban újra kitörhet a háború.
- Minden nap több mint 1000 ember hal éhen vagy szomjan. - Közülük több mint a fele gyerekek. - Afganisztán a világ egyik legszegényebb országa. - Az ottani embereknek kevesebb mint napi 2 $-ból kell eltartaniuk családjukat. Az ópiumkereskedelem az ország jövedelmének 54 %-át teszi ki. - Az afgán emberek több mint 50%-a analfabéta. - Alig vannak iskolák, ahol bárki tanulni tudjon. - Akármelyik pillanatban újra kitörhet a háború. - A nők többsége elnyomásban él. - Az ország infrastruktúrájának hiánya az egekig felrúg. .

4 Ennyit keresünk mi! Ennyit keresnek ők. Panaszkodhatunk? Afganisztánnak évi 35 millió USA-dollárból kell gazdálkodnia. Egy főre jutó GDP-je 800 USD. Védelmi kiadásai 12,2 %-a éves GDP-jének. 1000 főre jutó gépkocsik száma 0,1. .

5 - Már az ókorban is különböző hitvilágú népek harcoltak ezért
a földért. - Volt már gazdája több árja nép, Médek, a Perzsa Birodalom, Nagy Sándor, aki hozta magával hellenisztikus nézetét és hitvilágát. - A Kusánok magukkal hozták a Buddhista kultúrát. Babur kán megalapítja a Mogul Birodalmat, uralkodása alatt elterjed az iszlám vallás. A 19. században angol gyarmat alá kerül. A 20. században szovjetek szállták meg, akik és civil afgán halálát okozták. től a mudzsahedinek és tálibok közötti harc feszéjezte az országot. - A tálibok elfoglalták az ország területének 95 %-át. ben Amerika és szövetségesei megtámadja Afganisztánt, követelve az al-Kaida terrorszervezet vezetői és tagjai kiadását. .

6 Az amerikaiaknak köszönhetően csökkentették a tálibok elnyomó
uralmát. Még mindig érezni lehet a megszorítások következményeit. És még nagyon sokáig érezni is fogják. Habár a háború már nem tart, elégett tankok roncsai díszítik az afgán utak melletti tájat. Akárhol találkozatunk még elrejtett aknákkal, fegyverekkel és fel nem robbant harci anyagokkal, amik mindenki életét veszélyeztetik. Még mindig lehet hallani tálib felkelésekről, ártatlan áldozatokat követelő merényletekről és hangos politikai vitákról. Szerencsére vannak akik segítenek! Különböző szervezetek próbálnak segíteni kilábalni Afganisztánnak a nyomorból. Helyre tenni a gazdasági és szociális problémákat. .

7 - Az emberek lélekszáma 10-40 ember km2-ként.
- Afganisztán HDI-je (Emberi Fejlődési Mutató) 0,390. Norvégiáé 0,944. - A legszegényebb és leggazdagabb országok közti HDI különbség továbbra is növekszik. - Afganisztánból és lakó vándorol más országba (többnyire Iránba és Pakisztánba) a jobb megélhetés reményében. - Afganisztánban a halálozási aránya 10 országból a 8. ami annyit jelent, hogy 1000 emberből 22 ember hal meg egy évben. - Az ottani emberek átlag életkora mindössze 46 év, az éves szaporulata pedig kisebb mint 0 %. - A tálibok korlátozták az emberek szabadsági feltételeit és a jogaikat. - Az ellenszegülőket azonnal megbüntették. . .

8 Sokan elvándorolnak a szomszédos országokba, átvészelni a nehéz éveket
Sokan elvándorolnak a szomszédos országokba, átvészelni a nehéz éveket. A korábban elmenekült családok újra visszavándorolnak szülőföldjükre, remélvén jobb lesz valamennyivel, mint régen volt. Étlen-szomjan, alvóhely hiányában, hajléktanokként térnek vissza. Sok a probléma kábítószer- és fegyverkereskedelem valamint a bűnözési viszályok miatt. A visszamenekült hajléktalanok számára menekült-táborokat építettek, ahol szállást, és élelmet kapnak. A legszegényebb és leghátrányosabb helyzetben élő családokat élelmiszer-csomaggal segítették meg. .

9 Délkeleten gazdag aranyban, ezüstben, rézben, ónban és vasércben.
Északkeleten drága- és féldrágakövekben (lapis, smaragd, azúr) Északon pedig gazdag kőolajban és földgázban. Jelentős urán, szén, króm, talkum, brin, kén, grafit és kősó készletei vannak. A népesség 12 %-a nomád vagy félnomád állattenyésztésből (juh, kecske) él. Hegyvidéki völgyekben gabonaféléket, zöldséget és gyümölcsöt termesztenek. A világ egyik legnagyobb máktermelője, a belőle készült ópium illegális eladása teszi ki az ország GDP-jének 54 %-t. Az Európába behozott kábítószerek 93 %-a Afganisztánból származik. 7 % Európa kábítószer bevitele (%) 93 %

10 tudja, annak nincs pénze, hogy korszerű gépek segítségével segítsen
Mi mindenben gazdag. Mégis a legszegényebb országok közt sorakozik. Miért? Mert ezen lelőhelyek majd ¾-e kiaknázatlan, mert nem tudják milyen értékes, vagy nem tudják hogyan lehetne hozzájutni. Aki pedig tudja, annak nincs pénze, hogy korszerű gépek segítségével segítsen magán és ezzel országán is. A mezőgazdaságban pedig korszerűtlen eszközökkel, régi módú technikával művelik gyenge minőségű parányi földjüket. A termések többsége betegséget kapnak a permetező szerek nélkülözése miatt. Tápanyagban szegény a föld minősége és a műtrágya hiánya jelentéktelen minőségű és mennyiségű termést produkál. Bár már valamennyire sikerült csökkenteni az ópiumtermelés arányát, de ezzel szemben megnőtt a vadkender termelésének aránya. Ezen problémák kezelésére korszerű mezőgazdasági gépeket, műtrágyákat és permetező szereket adományoztak 3 település 100 földdel rendelkező polgárnak és a nagycsaládosoknak, valamint mezőgazdasági oktatásokon vehettek részt az érintettek. .

11 Melyiket kéred?? Ezt isszák Ezt isszuk ők. mi.
Férfiak Nők 31 % 76 % Munkanélküliek aránya nőknél és férfiaknál. - A közel 33 millió lakosú országból kb. 10 milliónak van „biztos” állása. - A dolgozók aránya év között a nőknél 31 %, a férfiaknál 76%. - Az ott megivott víz minőségének csupán 29 %-a szűrt, tiszta víz. Ezt isszák ők. Ezt isszuk mi. Melyiket kéred??

12 Hatalmas nagy szegénységgel kell szembenézni
Hatalmas nagy szegénységgel kell szembenézni. Még magasabb infrastruktúra hiánnyal megtoldva. Nincsenek víztisztító rendszerek, amik megtisztítanák az ivóvizet. Nincsenek munkalehetőségek. Az emberek rettentő alacsony színvonalon élnek. A mezőgazdaság és az ipar fejletlen. Vadkender- és ópium-termeléssel tudják megkeresni a napi pár dollárt, amiből családjának vesz egy kevés élelmet. A munkanélküliek és az utcán élő emberek számának aránya hatalmas. Téglagyárakat építettek, ahol az emberek a pénz mellett téglákat is kapnak, amiből a házaikat is megjavíthatják, vagy felépíthetik. A tiszta ivóvíz érdekében vízerőműveket is építenek. Kezelni kezdték az infrastruktúra javítását, a köz-és magánterületeken felgyülemlett szemét eltűntetését. .

13 - A gyerekek 0-39% járhat általános iskolákba.
- Az ott élő emberek 54 %-a analfabéta. - A nők 65 %-a nem tud írni és olvasni. - A tálibok kitoloncolták a lányokat az iskolákból.

14 Szerencsére ismét vannak, akik segítenek a gyerekeken és a lányokon.
Nagyon kevés gyereknek adathatik meg az a lehetőség, hogy iskolába járhasson. Olvashasson, megtanuljon írni, számolni. Még kevesebbek engedhetik meg maguknak, hogy később közép- és felsőfokú iskolában tanulhasson. Főként a lányoknak nem. Azok pedig, akik tanulhatnak, gyakran állati körülmények között, a földön, a porban, szabad ég alatt –kitéve minden környezeti hatásnak - kell a tudást megszerezniük. Szerencsére ismét vannak, akik segítenek a gyerekeken és a lányokon. A téglagyárból kijött téglákból már 12 általános iskolát építettek ebből 3-at lányoknak. Ezen kívül egy tanárképző főiskolát is sikerült felépíteni. Valamint több általános iskolát felújítottak. A nőknek pedig szőnyegszövő tanfolyamokat indítottak. .

15 A tálibok eltiltották a nőket a pénzkeresés lehetőségétől.
A férfiak burkát hordatnak feleségükkel, hogy senki ne lássa felesége testét és arcát csakis ő. Általában ezek még az iszlám vallás elterjedése előtti törzsek hagyományaiból maradt fenn. - Gyakori a családon belüli erőszak, nemi erőszak, esetenként gyilkosság is előfordult már. A törzsi vidékeken úgy adják-veszik a nőket mint a háziállatokat. A tálibok a legkonzervatívabb szabályokat parancsoltak az asszonyokra. óta járhatnak újra iskolába a nők. - Egészségügyi ellátást kaphatnak, és munkát vállalhatnak. - A családon belüli erőszak egyre csak nő. - Több női jogi aktivistát meggyilkoltak. .

16 A sorsot el lehet fogadni, de bele törődnie senkinek nem kötelező!
Vannak akik járhatnak már iskolába, tanulhatnak, dolgozhatnak, de mégsem leányálom az ottani nők élete. Férjük uralma alatt kell élniük, azt kell tenniük, amit ők utasítanak nekik. A tálibok még mindig terrorizálják a női iskolákat. Még mindig nincsenek biztonságban. Tudatlanságukat, gyengeségüket sokan kihasználják. Próbálták jobb belátásra téríteni a konok – vagy egyszerűen csak hitét tiszteletben tartó – férjet. De a vallás ellen, szinte semmit nem lehet tenni. A családon belüli erőszak esetén az orvosok már nem hallgatnak, mint korábban, hanem értesítik a rendőrséget. Egy tradíciót nem lehet pár hónap alatt megváltoztatni. Arról, hogy Ő oda született, senki nem tehet róla. Főképpen ő nem. A sorsot el lehet fogadni, de bele törődnie senkinek nem kötelező! .

17 Ő is szeretné így látni a világot!
Milyen érzés lehet egy egész életet vaksötétben, egy lepel alatt tölteni? Rabszolgának lenni amíg élsz? Segítsünk neki, hogy lássa millió apró gyönyörét a világnak!

18 Nekik már segítettek, de még nagyon sok támogatásra,
segítségre szoruló, gyerek és ember vár a jobb élet reményére! Lehet, hogy köztük van korunk Eistein-je. Lehet, hogy köztük van az, aki megtalálhatja a rák, vagy az AIDS ellenszerét! Semmit se tudhatunk! Meg KELL adni a lehetőséget nekik is! Hogy esélyük legyen részt venni a Világ jövőjében! Ők már járhatnak iskolába, építhetik a tudás hatalmas várát. Tervezhetik jövőjüket, álmodhatnak a világról! .

19 De nekik is segítenünk kell!! És még nagyon sok gyereknek!
Előttük is ki kell nyitni a kaput, hogy tudják mi folyik a világ másik felén. Megtanuljanak nyelveket beszélni, tudják, hogy ki az ha azt mondják hogy Newton vagy Mozart. A tudás az a hatalom amit senki nem tud elvenni senkitől! Engedjük, hogy hatalmuk legyen! .

20 Ne hagyjuk, hogy még többen így végezzék!
Ők már nem tudhatják meg, milyen lehet hatalmasnak lenni. Nem tanulhatnak meg írni, olvasni, számolni. Nem kaphatnak új esélyt az élettől. Mások gyerekes viselkedése miatt kellett meghalniuk… Ne hagyjuk, hogy még többen így végezzék! Vessünk együtt véget ennek!

21 Ne legyen hiába való a várakozásuk!
Nem tehetnek arról hogy oda születtek! És mi se arról hogy ide. De Te is, a szomszédod, a tanárod a másik városból a 10. emeleten, és én is oda születhettem volna! Várnánk a a segítséget. Ők is azt teszik! Ne legyen hiába való a várakozásuk! .

22 Ő is szeretne álmodni és megvalósítani azokat!
Segítsünk Neki!


Letölteni ppt "A segítség a szívben kezdődik, nem a pénztárcában!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések