Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szatmárnémeti, április 6.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szatmárnémeti, április 6."— Előadás másolata:

1 Szatmárnémeti, 2013. április 6.
Szent István Kör • Kölcsey Ferenc Főgimnázium KORONA ÉS TIARA történelmi vetélkedő Szatmárnémeti, április 6. „Csak törpe nép felejthet ős nagyságot”

2 A vetélkedő támogatói Köszönjük! Identitas Alapítvány
Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap a szatmárnémeti önkormányzat RMDSZ frakciója Rákóczi Szövetség Szatmári Római Katolikus Püspökség Czívis Egyesület dr. Kereskényi Gábor parlamenti képviselő Pataki Csaba szenátor szatmar.ro Köszönjük!

3 Toto Karikázzátok be a helyes választ!
I. Hol kezdte tanulmányait Bakócz Tamás? 1. Erdőd 2. Szatmár x. Debrecen II. Ki koronázta meg Mátyás királyt? 1. Szécsi Dénes 2. Estei Hippolit x. Beckensloer János III. Melyik városban jött létre az Academia Istropolitana? 1. Buda 2. Pozsony x. Esztergom IV. Hol halt meg Janus Pannonius? 1. Medvevár 2. Pécs x. Várad V. Mi a címe az első Magyarországon nyomtatott könyvnek? 1. Cronica Hungarorum 2. Gesta Hungarorum x. Rerum Hungaricarum Decades

4 Toto Karikázzátok be a helyes választ!
VI. Milyen tisztséget töltött be Bakócz Tamás 1483-tól? 1. esztergomi érsek 2. kormányzó x. királyi titkár VII. Hány kötet lehetett Mátyás híres könyvtárában? körül x VIII. Milyen betegségben szenvedett utolsó éveiben a király? 1. Parkinson-kór 2. köszvény x. szívbetegség IX. Mi volt a Jagelló-kori reneszánsz legkedveltebb építőanyaga? 1. vörösmárvány 2. budai márga x. sajtolt tégla  X. Kit nevezett ki Bakócz Tamás a keresztes hadak élére? 1. Egervári László 2. Szokoli András x. Dózsa György

5 Kronológia Mikor történtek az alábbi események? Írjátok melléjük az évszámot, és betű szerint tegyétek őket időrendi sorrendbe! a) Mátyás békét köt a cseh és a lengyel királlyal. Báthori István és Kinizsi Pál Alvinc és Szászváros között, a kenyérmezei csatában megsemmisítik az Erdélyre tört török sereget. b) Meghal II. Gyula pápa. X. Leó, az új pápa törökellenes keresztes hadjárat szervezésével bízza meg Bakócz Tamás bíborost. c) Az országgyűlés megszavazza az állandó zsoldos hadsereg költségét. Az erdélyi három nemzet szövetséget köt Mátyás ellen. A király a lázadást elfojtja, ám Moldvabányánál vereséget szenved Nagy István vajdától. d) Ulászló belép a törökellenes szövetségbe. A pápa érvényteleníti Beatrixszal kötött házasságát. Bakócz Tamás Velence közbenjárásával bíborosi rangot kap. e) Az országgyűlés Mátyást királlyá, Szilágyi Mihályt pedig 5 évre kormányzóvá választja. Mátyás bevonul Budára, de korona hiányában csak trónra ültetik és jelképes bíráskodással kezdi meg uralkodását. f) Mátyás halála után Beatrix királyné és Ulászló titkos házasságot köt. Ulászló megkoronázása után Bakócz kancellár lesz.

6 Könyvkiadás Ki kerüljön be egy történelemkönyvbe?
Minden csapatból egy diák kijön az asztalhoz és húz az itt található, sorszámozott borítékokból. A borítékokban egy-egy személyiség neve van és néhány, vele kapcsolatos kulcsszó. A feladat: érveljetek az adott személyiség fontossága mellett! Felkészülés ideje: 3 perc. Érvelés ideje: 3 perc. Figyelem! A borítékon található szám dönti el a hozzászólások sorrendjét, tehát ne menjetek helyre, amíg ezt a számot nem közöltétek a zsűrivel! A borítékokat csak akkor bonthatjátok fel, amikor a zsűri engedélyt ad rá.

7 Térképismeret Jelöljétek be a vaktérképen a következő harcok helyszínét: Boroszló, Szabács, Bécsújhely. Írjátok le az évszámot és azt, hogy ki ellen irányult! Írjátok le, melyik kapcsolható Bakócz Tamáshoz!

8 Kifestő Olvassátok el figyelmesen az alábbi szöveget!
A budai palota a Várhegy déli részén, észak-déli irányban épült. Északon szabálytalan alakú, tágas térség, az előudvar helyezkedett el. Az előudvarból, egy hatalmas kaputornyon át az első udvarba lépve, a Zsigmond által emelt Friss-palotát lehetett megpillantani. Az első udvar délnyugati sarkában Zsigmond kockakövekből négyszögletes alaprajzú, hatalmas tornyot emeltetett. Nevét befejezetlenségéről kapta: Csonkatorony. Mátyás idejében börtönnek használták. A Friss-palota udvarából a második udvarba a középső kapun át vezetett az út. A második udvart közrefogó épületcsoport volt Mátyás király palotája. A palotaszárny északi sarkára Mátyás gótikus kápolnát építtetett. A kápolna mellett a palota keleti szárnyának emeletén, ablakaival a Dunára tekintő, két boltíves teremben kapott helyett a könyvtár. A könyvtár mellett volt a trónterem. A Mátyás- palota termeinek egy része a nyugati szárnyra is áthúzódott és az udvarral a közvetlen kapcsolatot az emeleti tornácra vezető csigalépcső biztosította. A Mátyás-udvarból az Anjou-kori palotába, amely a legrégebbi épületrész volt, szintén kapu vezetett. Az itt található nagy toronyról a déli szárnyat István-várnak nevezték.

9 A szövegből kiindulva a feladatlapon található rajzon színezzétek ki különböző színekkel a következő épületrészeket: Friss Palota – sárga; Csonkatorony – zöld; második udvar – piros; könyvtár épülete – kék, István-torony – fekete. Segítségül itt egy másik kép is:

10 Találd ki... ...minél kevesebb információból egy bizonyos személy vagy dolog nevét (nemcsak személy lehet)! Az elérhető pontok száma úgy csökken, ahogyan egyre több információt osztunk meg veletek, ezért ha tudjátok a választ, nyújtsátok a kezeteket! Hibás válaszért 1 pont levonás jár.

11 Öltöztetős

12 Öltöztetős

13 Zene Az alábbiak közül milyen hangszereken játszhattak Mátyás és Beatrix esküvőjén?  trombita síp zongora akkordeon lant mandolin klavikord fagott hárfa portatív

14 Zene Kösd össze a hangszerek nevét a hozzáillő képpel! LANT KLAVIKORD
PORTATÍV

15 Attila és a magyarok 1. Fejtsétek ki röviden, miért tekinthetjük túlzásnak az alábbi sorokat! „Még az a nagy Mohamed, akinek lándzsája senkinek nem kegyelmez – még ő sem merte nyílt csatában próbára tenni ennek a királynak az erejét. Jajca vára alól is – amint elmondottuk – meg Moldvából is ész nélkül elfutott a kardja elől, és reményeiben csalatkozva tért vissza saját földjére. Maga a végzet vitte győzelemre ezt a királyt. Tetteinek dicsőítésére az alábbi verset szerezték: Sors kegye: eljött újra a hunok hajdani fényes korszaka, melyben Attila király aratott diadalmat. Ennek a királynak tárháza és asztala ragyog az ékességtől és drágaságtól, pompás felszerelési tárgyaktól, arany- és ezüstedényektől és –serlegektől, és úgy hisszük, Magyarország egy királya sem volt ennyire dicsőséges.” (Thuróczy János: A magyarok krónikája)

16 Attila és a magyarok 2. Nevezzetek meg egy másik kortárs szerzőt, aki Mátyás királyt Attilához hasonlította! Miben különbözik ez a mű Thuróczy írásától?

17 Attila és a magyarok 3. Az Attila és Bakócz Tamás közötti párhuzam szintén megjelenik egy korabeli híres műalkotáson. Ki készítette? Mi a mű címe? Hol található? Melyek voltak a fenti alkotás keletkezési körülményei?

18 Dobolós Egy olyan korban, amikor az emberek nagy többsége nem tudott írni-olvasni, a közérdekű híreket nem az újságból lehetett megtudni (Európában nem is volt még akkoriban újság!), hanem a települések különböző pontjain kidobolták őket. A dobszóra aztán összefutott a lakosság apraja-nagyja, hogy meghallgassa, mit akarnak a tudomására hozni. A ti feladatotok egy ilyen hír megfogalmazása. A csapatkapitányok ismét húzni fognak az asztalon található borítékokból, amelyekben a kor nagy jelentőséggel bíró eseményei találhatóak. A munka egyszerre kezdődik el és 5 percig tart (homokórával mérjük az időt). A zsűri a következő szempontok alapján értékeli a híreket: az eseménnyel kapcsolatos alapvető ismeretek belefoglalása, régies nyelvezet, kifejezések használata, ötletesség, eredetiség.

19 Fontos tudnivalók: Ebéd között az iskola ebédlőjében (földszint, a lépcsőtől jobbra) Eredményhirdetés, díjkiosztás között itt a díszteremben


Letölteni ppt "Szatmárnémeti, április 6."

Hasonló előadás


Google Hirdetések