Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Brazília címere Brazília zászlaja.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Brazília címere Brazília zászlaja."— Előadás másolata:

1 Brazília címere Brazília zászlaja

2 Általános információk
Neve: Brazil Szövetségi Köztársaság  portugálul: República Federativa do Brasil Dél- és Latin-Amerika legnépesebb és legnagyobb kiterjedésű országa. Fővárosa 1960-tól az újonnan épített Brazíliaváros.

3 Brazília vízrajza Leghosszabb folyók:
Amazonas – 6480 km Paraná – 4700 km Purús – 3200 km Az Amazonas folyó vízgyűjtője a világon a legkiterjedtebb. km2-t ölel fel, melyből km2 a brazil földön található.

4 Brazília földrajza Észak-déli kiterjedése kb. 4500 km és kb. 7500 km-es partszakasszal érintkezik az Atlanti-óceánnal. Az ország legmagasabb pontja a venezuelai határhoz közeli Pico da Neblina (2994 m). Két tájegysége az Amazonas-medence és a Brazil-felföld.

5 Brazília élővilága Óriás tukán Skarlátbatla Jabiru Sörényes hangyász
Amazonasi folyamidelfin Vízidisznó Taira

6 Óriás tukán Testmagassága: 50–60 cm Súlya: 350-450 gramm
Könnyen fel lehet ismerni sárga-narancssárga csőréről és fekete, fehér tollazatáról Ez a faj rendelkezik a legnagyobb csőrrel a tukánfélék közül. Ismertetőjegye a fehér fej és a kék szeme körüli narancssárga tollazat. Egy óriás tukán akár 20 évig is élhet.

7 Skarlátbatla Magassága: 56-61 centiméter Testtömege 650 gramm
A gázlómadarak között ritka a feltűnő színű madár, ez a faj viszont skarlátvörös színben tündököl, mely teljesen elüt környezetétől Színét a tollazatába beépülő, alacsonyabb rendű vízi élőlényekből álló táplálékában levő karotinoidoktól kapja Állatkertekben nem megfelelő táplálás esetén a színe megfakul Csőre hosszú és görbe

8 Jabiru Magassága 150 centiméter Szárnyfesztávolsága 280 centiméter
Testtömege 8 kilogramm Csőre, feje és nyaka felső része fekete, az alsó vörös A tollazata fehér.

9 Sörényes hangyász Az állat hossza 100-120 centiméter
farokhossza centiméter testtömege kilogramm Törzsének alakja, hatalmas seprűszerű farka és különleges hosszú koponyája már a külsejét is egyedivé teszik Megnyúlt állkapcsában nincsenek fogak, helyette hosszú, akár 60 cm-re kinyújtható nyelvével kapkodja el rendkívül gyorsan a termeszeket, néhány perc alatt akár több százat is Nyelvét kis tüskék borítják, és az állat mintegy 60 centiméter mélyre tud behatolni vele egy hangyajáratba.

10 Amazonasi folyamidelfin
A felnőtt mérete 1,8-2,5 méter tömege kg Amazonas-medencében gyakran társul parti delfinnel és más cetfajokkal, néha táplálkozási területein osztozik az óriásvidrával Testszíne az életkorral, a víz tisztaságával, a hőmérséklettel és az élőhellyel meglehetősen változik

11 Vízidisznó A vízidisznó Földünk legnagyobb rágcsálója
A kifejlett példányok testhossza elérheti a 130 centimétert súlya 65 kilogramm A hímek kisebbek a nőstényeknél. Szőrzete rövid sörteszerű, színe vörösesbarna Feje nagy, szemei sötétbarnák, fülei kicsik Farka szinte alig van. Mellső lábain 4, a hátsókon 3 lábujja van

12 Taira Testhossza 56–68 centiméter Farka 38–47 centiméter
A testtömege 4–5 kilogramm között van Ragadozó, általában kisemlősökkel táplálkozik, nappal aktív állat Jól tud fára mászni, gyorsan fut, magasra ugrik, és jól úszik A vackukat a föld alatti üregekben rendezi be

13 Brazil szokások Brazília lenyűgöző a maga fajkeveredése miatt.
A konyha, a zene, a kézművesség, az építészet és a fesztivál adja ezt a multikulturális identitást. A portugál az ötödik legelterjedtebb beszélt nyelv a világon.

14 Az ország 150 milliós lakosságának nagy részét fehérek, illetve európai, afrikai, indiai, és ázsiai keverékek teszik ki. Brazília a világ legnagyobb római katolikus vallású országa. A brazilok a leghigiénikus emberek közé tartoznak, általában legalább kétszer vagy háromszor zuhanyoznak naponta. Amikor elhagyják otthonukat, egy összecsukhatós széket visznek magukkal.

15 A brazil karnevált évente szokták megtartani.
Általában negyvenhat nappal húsvét előtt. Úgy gondolják, hogy gyökerei a pogány Saturnalia fesztiválhoz nyúlnak vissza. Az ország teljesen leáll majdnem egy hétig, és ünnepségek intenzíven, éjjel-nappal, főleg a tengerparti városokban zajlanak.

16 Brazília nevezetességei
Természeti világörökségek: Atlanti-parti Esőerdő Rezervátum Atlanti-parti Délkeleti Esőerdő Rezervátumok Brazil atlanti-óceáni szigetek: Fernando de Noronha és Rocas-atoll rezervátumok Közép-amazóniai Természetvédelmi Területek Iguaçu Nemzeti Park Pantanal Természetvédelmi Terület

17 Jézus szobor A Megváltó Krisztus szobra Jézust ábrázoló, kitárt karjaival keresztet formáló műalkotás a brazíliai Rio de Janeiroban látható Az emlékmű teljes súlya kb tonna ebből a szobor 700 tonna a szobor magassága 30 m.

18 Copacabana A 2016-os nyári olimpia egyik fő helyszíne lesz
Területe 7,84 km2 Környékén ember él 1994. december 31., szilveszter, 3,5 millió ember – Rod Stewart koncert – világrekord!!! 2013, Ifjúsági Világtalálkozó – 3 millió ember

19 Brazil emberek A brazilok barátságos,szabad szellemű,hihetetlen életörömmel rendelkező emberek. 73%-uk római katolikus. Családjaik nagyok.

20 Fogadás és üdvözlés: A nők általában megcsókolják egymást , kezdve a másik fél arcának a bal felén. Gyakori az,hogy mikor a brazil barátok egymással találkoznak átölelik egymást. Ha egy nő szeretne kezet fogni a férfival,akkor neki kell először kezet nyújtania. Időt kell rá szánni,hogy minden embert üdvözölni kell és minden embertől el kell búcsúzni,aki jelen van. A férfiak kezet fognak , amikor üdvözlik egymást , miközben folyamatos szemkontaktust tartanak egymással.

21 Kommunikáció: Az „ok” kifejezést durva megnyilvánulásnak tartják, a "remek" kifejezést használják a jóváhagyásra. Az hogy „letörölte a kezét”, az náluk azt jelenti hogy, "ez nem számít." Fejük megrázásával nézeteltérést, rosszallást fejeznek ki. A személyiség és a képesség, a személyes és üzleti kapcsolatok kialakításában nagyon fontos, hogy sikeres legyen az ember az üzleti vállalkozásban. Azt tartják hogy a barátok a minden,a törvény pedig az ellenség. A kapcsolatokat fontosabbnak tartják, mint az üzleti életben való sikert. Egy találkozó nagyon lassan zajlik náluk. A brazilok jobban szeretik a „szemtől szembe” való beszélgetést, mint az írásos kommunikációt azért, hogy jobban megismerhessék üzleti partnerüket.

22 Éttermek és bárok etikettjei:
Borravaló Brazíliában jellemzően nem várható, és nem adható. A legtöbb szállodában egy kis csengőt kell megnyomni és már jönnek is a poggyászokért. Ezért a segítségért a szobalánynak illik borravalót adni. Szervezett túrák során,a túrák végén a túravezető egy kalapba gyűjti össze azt a pénzt, amit a turisták az idegenvezetésért szánnak neki. Egy bárban, vagy egy étteremben, akkor kérje a csapostól a számlát,ha ő egyben a bár vagy az étterem tulajdonosa. Ön dönti el, hogyan fog fizetni, készpénzzel, csekkel vagy kártyával. A csaposoknál az a lényeg hogy az ember barátságos velük, tudjon velük jól elbeszélgetni, és viccelődni is egy kicsit.

23 Az ajándékozás illemtana:
Ha meghívást kap egy brazil házába illik, hogy a háziasszonynak vigyen egy szál virágot vagy egy kis ajándékot . Az orchideák tekinthetők nagyon szép ajándéknak , de kerüljük a lila színűt . Kerülje el, hogy valami lila vagy fekete színű legyen , mivel ezek gyász színek náluk . Zsebkendők is a temetésen jellemzők, így nem jó ajándékok.

24 Brazil gasztronómia Az evés Brazíliában majdnem olyan érzéki, mint a tánc. A legfontosabb étkezés az ebéd, alapvetően hús, rizs, bab és utána a kávé. A brazilok a hús szerelmesei, és még a legszegényebbek is esznek húst – naponta!

25 Brazil gasztronómia A helyi konyhaművészetben a rizs és a bab dominál
általában sültekhez, csirkékhez, halhoz tálalva fogyasztják őket. A legnevezetesebb ételkülönlegességek kókusztejjel ízesített tengeri hal, a moqueca, a hagymával és borssal ízesített zöldség, a caruru babos sült, a feijoada. A legnépszerűbb utcai gyorsétel az acarajé, a tenger gyümölcseivel, paradicsomszósszal kínált sült bab.

26 Születésnapi alkalommal esznek brigadeiros-t és beijinhos-t
A karácsonyi ételek, étkezések Brazíliában meglehetősen nagyok. Közéjük tartoznak a friss zöldségek, mint a Couve a Mineira Mellette Ceia de Natal–t fogyasztanak, ami a brazil karácsonyi pulyka. Húsvétkor, bizonyos ételeket esznek: - Pacoca: a tésztából készült, zúzott dióval összekevert különleges csemege, melyet felajánlanak a húsvéti időben a brazil otthonok. Szent Benedek fesztiválján sok élelmiszer kerül felszolgálásra. Élelmiszerek, mint bolinhos, rántott sajt és a rizs, valamint a manióka, queijo de sertao (népszerű kemény sajt) és rapadura (nyers barna cukor).

27 Brigadeiros Couve a Mineira Manióka  Beijinhos de Côco Pacoca

28 Cachaça cachaca (ejtsd: ká-szá-sá) brazil eredetű
Cukornádból készült égetett szeszes ital Érlelt cachaca-k, melyeket minimum 1, de akár 25 évig is érlelnek A cachaca-t jellemzően koktélok (pl.: Caipirinha) alapanyagaként használják, de a nemesebb változatokat, akár magában is fogyasztják.

29 Acai Egy nagyon egészséges, sötét lila gyümölcs
Brazíliában szinte minden sarkon lehet kapni és a helyiek előszeretettel veszik és fogyasztják 1 pohár = 145 forint

30 Caipirinha A Casasha-ból készül
cukornád rum mellett jeget, cukrot és lime-ot tartalmaz Van ízesített változata is, amit marakujával, kiwivel vagy ananásszal bolondítanak meg Otthon is könnyen elkészíthető és a legolcsóbb becsiccsentésre alkalmas ital

31 A brazil labdarúgó-válogatott

32 A Brazil Labdarúgó-szövetséget 1914-ben alapították.
1923-ban lett a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség tagja. Brazília a labdarúgó-világbajnokságok történetének legsikeresebb válogatottja öt világbajnoki címmel egyedüliként a világon, eddig az összes világbajnokságon részt vett.

33 A világ legsikeresebb nemzeti tizenegye, amely öt világbajnoki címet tudhat a magáénak
utoljára a 2002-es foci VB-t nyerték meg A futballról közmondássá vált: "Az angolok felfedezték, a brazilok pedig tökéletesítették."

34 Brazil hagyományok zenés-táncos harcművészeti játék, a Capoeira
a forró hangulatú karneválok, melyeket a népesebb települések többségében évente megrendeznek, de a Riói karnevál világhírnek örvend. hagyományos brazil táncok közül a szamba (samba) a leghíresebb, bár meg kell jegyezni, hogy a szamba nem csak a táncot jelenti, inkább az önkifejezést és az éneket.

35 Zene A Bossa nova (jelentése: "új divat") egy brazil zenei stílus, amit João Gilberto alkotott meg, majd Antônio Carlos Jobim és Vinicius de Moraes népszerűsített. A bossa novát leginkább nylon-húros klasszikus gitáron játsszák, inkább ujjakkal, mint pengetővel. A legpuritánabb formátumú bossa-előadás a gitárral kísért éneklés

36 Samba A Samba eredetileg több táncforma gyűjtőneve, melyeket az elmúlt évszázadokban az afrikai néger rabszolgák vittek magukkal Kongóból, Szudánból és Angolából új hazájukba, Brazíliába


Letölteni ppt "Brazília címere Brazília zászlaja."

Hasonló előadás


Google Hirdetések