Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zárókonferencia Szeptember 30. Szeged

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zárókonferencia Szeptember 30. Szeged"— Előadás másolata:

1 Zárókonferencia Szeptember 30. Szeged
Research cooperation on developing innovative fish feed for promotion of healthy food in the region Project ID: (HUSRB/1002/214/120) Project acronym: FEED-PRO-FOOD Zárókonferencia Szeptember 30. Szeged

2 Egészséges táplálkozás és ételkészítés
SZALAYNÉ KÓNYA ZSUZSA Debreceni Orvostudományi Egyetem Vezető Dietetikus és Élelmiszeripari mérnök

3 A táplálkozás jelentősége egyes betegségek etiológiájában
Egyéb 21% Kis mértékben táplálkozásfüggő betegségek 38% Nagy mértékben táplálkozásfüggő betegségek 41% The World Health Report, 2000

4 Leggyakoribb halálokok (%) (2004)
Forrás: WHO 2006.

5 ISZB mortalitás az európai országokban (standardizált halálozási arányszám/100.000 fő)
Nők Eurostat 2006.

6 ISZB mortalitás az európai országokban (standardizált halálozási arányszám/100.000 fő)
Férfiak Eurostat 2006.

7 Szív és érrendszerei betegségek kockázatát befolyásoló tényezők
CVD n-3 zsírsavak, halak  A Telített zsírsavak, transz zsírsavak  A Telítetlen zsírsavak  A/B Koleszterin  B Bőséges zöldség/gyümölcs Elegendő káliumbevitel Túlzott nátrium/sóbevitel Élelmi rostok Mérsékelt alkohol Túlzott alkohol Túlsúly/elhízás Rendszeres testmozgás A, B, C, D: evidencia szintje; : csökkenti; : növeli; 0: nincs hatás

8 Halvásárlás az európai országokban
Élelmiszermérlegek és tápanyagfogyasztás 2004.(KSH 2006.)

9 ω3 zsírsavak Fő forrásai Hatásai: E.sz Lenmagolaj, repceolaj Halak
Gyulladásos folyamatok gátlása → szív- és érrendszeri megbetegedések rizikója Halakban található ω3: szellemi teljesítőképesség Omega3 zsírsavakat bevihetünk növényi forrásokból, mint pl. lenmag, repce, szója, olíva és mustármagolaj, vagy állati forrásokból, ami elsősorban a halakat és tenger gyümölcseit jelenti. Az omega3 zsírsavak kedvező hatása a gyulladásos folyamatok és a véralvadás gátlása, ezáltal a szív- érrendszeri betegségek rizikójának csökkentése. Ezen kívül a neurológiai folyamatokhoz és a jó szellemi teljesítőképesség fenntartásához is szükségesek.

10 Szív és érrendszeri betegségek kockázatát befolyásoló tényezők
CVD n-3 zsírsavak, halak  A Telített zsírsavak, transz zsírsavak  A Telítetlen zsírsavak  A/B Koleszterin  B Bőséges zöldség/gyümölcs Elegendő káliumbevitel Túlzott nátrium/sóbevitel Élelmi rostok Mérsékelt alkohol Túlzott alkohol Túlsúly/elhízás Rendszeres testmozgás A, B, C, D: evidencia szintje; : csökkenti; : növeli; 0: nincs hatás

11 Telített zsírsavak: - Olvadáspontja viszonylag nagy (sok telített zsírsavat tartalmazó zsiradékok szobahőmérsékleten szilárdak) - Kémiailag viszonylag stabilak, kevésbé reakcióképesek, ezért: - a telítetlen zsírsavaknál kevésbé oxidálódnak és - hőhatás miatt azoknál kisebb mértékben bomlanak Fő forrásai: Növényi zsírok: kókuszzsír (90 %), pálmaolaj (53 %) Vaj (68%), állati zsiradékok (25-50%) Hidrogénezett növényi olajok (margarin) Minél light-abb, annál jobban árt összességében!!! Az olajokban is megtalálható (7-20%) Hatása: LDL koleszterin HDL koleszterin

12 Transzzsírsavak Esszenciális zsírsavakból keletkeznek Hatásaik:
Feldolgozás, hevítés Kényelmi termékek, levesporok, sütemények, ipari margarinok, sütőolajok Hatásaik: LDL koleszterin , HDL koleszterin Gyulladásos folyamatok A telített zsírsavaknál 4-5x jobban növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját Telítetlen zsírsavak a transzzsírsavak is, amik térbeli szerkezetükben különböznek az esszenciális cisz konformáció telítetlen zsírsavaktól, és azokkal ellentétben, káros hatásaikról ismertek. A növényekben egyáltalán nem is fordulnak elő, kis mennyiségben az állatok szervezetében keletkeznek, de legnagyobb mennyiségben az ipari, és a konyhatechnológiai feldolgozás: hevítés, hidrogénezés, olajok szagtalanítása, finomítása során. Károsítják az endotélfunkciót, és a telített zsírsavaknál 4-5x jobban növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját.

13 Transz-zsírsavak - Az összenergia-bevitel 2%-ának megfelelő, azaz már 5 g/nap transz-zsírsav bevitel 25%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ez a bevitel a telített zsírsavakhoz viszonyítva grammonként 4-5-ször nagyobb kockázatot jelent, mivel : növelik a szérumban az LDL („rossz”) csökkentik a HDL („jó”) koleszterinszintet, emelik a triglicerid szintet, emiatt érelmeszesedést okozó hatásuk jelentős.

14 Transz-zsírsavak További megbetegedések és halálozások:
- szisztémás gyulladások, vérérfal károsodás, hasi elhízás, inzulinrezisztencia, cukorbetegség; egyes rosszindulatú daganatok, pl.: prosztata, vastagbél-daganatok kialakulásában, a szabad-gyök tulajdonságuk miatt (a szabadgyökök bizonyítottan sejtfalkárosító hatású molekulák); a transz- zsírsavak arányának akár 2%-os növelése az étrendben 73%-kal növelte a női meddőséget (egy fős mintán alapuló vizsgálat eredménye alapján); Alzheimer kór depresszió

15 Transz-zsírsavak 3 A kérődző állatok (szarvasmarha, kecske, juh) tejében és húsában is megtalálható, természetes eredetű transz-zsírsavak esetében nem bizonyított, hogy ezek olyan kedvezőtlen egészséghatással rendelkeznének, mint az élelmiszeripari feldolgozás során képződő transz-zsírsavak.

16 Szív és érrendszerei betegségek kockázatát befolyásoló tényezők
CVD n-3 zsírsavak, halak  A Telített zsírsavak, transz zsírsavak  A Telítetlen zsírsavak  A/B Koleszterin  B Bőséges zöldség/gyümölcs Elegendő káliumbevitel Túlzott nátrium/sóbevitel Élelmi rostok Mérsékelt alkohol Túlzott alkohol Túlsúly/elhízás Rendszeres testmozgás A, B, C, D: evidencia szintje; : csökkenti; : növeli; 0: nincs hatás

17 Megnevezés Ajánlott zsírsavbeviteli arányok Telített zsírsav 10 en %
Egyszeresen telítetlen zsírsav – 15 en % Többszörösen telítetlen zsírsavak 6 – 8 en % Esszenciális zsírsavak közül: (a kívánatos arány 5 :1) Linolsav (ω6) en % Linolénsav (ω3) ,2 en % Rodler Imre : Tápanyagtáblázat

18 Egyszeresen telítetlen zsírsavak
Fő forrásai: E.sz.Repce-, olívaolaj Olajos magvak Avokádó Hatása: LDL koleszterin, triglicerid HDL koleszterin A zsírszegény étrendnél is kedvezőbb Az angol rövidítése alapján MUFA-ként jelölt egyszeresen telítetlen zsírsavakat sajonos ritkán tüntetik fel az élelmiszerek címkéin, pedig nagyon is érdemes külön odafigyelni rájuk! Fő forrásuk a repce-, olívaolaj, a dió, földimogyoró, mandula és más magvak, az egyetlen „zsíros” gyümölcs, az avokádó, valamint a halak. Az LDL koleszterin és triglicerid szintet csökkentő, HDL emelő, Inzulinérzékenységet növelő hatásuk a zsírszegény étrendnél is kedvezőbb! Vagyis ha nem csökkenjük az étrend zsírtartalmát a normál alá, hanem a telített zsírsavakat helyettesítjük egyszeresen telítetlennel, kedvezőbben alakulnak a kardiovaszkuláris rizikófaktorok!

19 Többszörösen telítetlen zsírsavak
A szervezet nem képes őket előállítani, fogyasztásuk esszenciális Szerepük: Neurológiai, gyulladásos és immunfolyamatok Koleszterin, triglicerid, éhomi vércukor DE: Hatásuk szerkezetüktől függően eltérő! Csoportosításuk: ω6 zsírsavak ω3 zsírsavak A PUFA-ként rövidített többszörösen telítetlen zsírsavakat az teszi igen fontossá, hogy a szervezet nem képes őket előállítani, ezért a vitaminokhoz hasonlóan a táplálékkal kell őket bevinnünk. Összességében a vér koleszerin, triglicerid és éhomi glükóz szintjét csökkentik. Fontos szerepet játszanak a neurológiai és immunfolyamatokban, de a hatásuk a szerkezetüktől függően eltérő! Sajnos az élelmiszercimkéken még ritkán részletezik, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavból mennyi az omega6 és mennyi az omega3, pedig ezek aránya ( 5:1 - 8:1 ) is igen fontos a jelen tudásunk szerint.

20 ω6 zsírsavak Fő forrásai: Túlzott fogyasztásuk hatása:
Napraforgó, kukorica földimogyoró Túlzott fogyasztásuk hatása: az ω3 zsírsav anyagcserét gátolja gyulladásos folyamatok daganatos, szív- érrendszeri megbetegedések kockázata A hazánkban az „olaj”-on általában értendő napraforgóolajban, a kukorica- földimogyoróolajban igen nagy mennyiségben előforduló omega6 zsírsavak elsősorban proinflammatorikus faktorok keletkezésésnek kiindulási anyagai. Túlzott fogyasztásuk esetén szabadgyökképződési folyamatokba is bekapcsolódnak. Mindez növeli a daganatos, szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ezen kívül kompetitív gátlás révén visszaszorítják az omega3 zsírsavak hasznosulását.

21 Az atherosclerosis kialakulásának okai
Metabolikus: elhízás, hipertónia, szénh.anyagcsere-zavar, diszlipidémia, hiperurikémia, oxidatív stressz Életmódbeli: dohányzás, mozgásszegénység, fokozott alkoholfogyasztás Testi leromlás

22 Oxidatív stressz Károsítja a fehérjéket, a nukleinsavakat, a lipidmembránokat. A molekulák polimerizálódnak, aggregálódnak, fragmentálódnak, Az enzimek inaktiválódnak. A lipidmembránok permeabilitása megváltozik. A nukleinsavak károsodása mutációt idéz elő, tumoros folyamatok indulnak be

23 Oxidatív stressz Szerepe van: - az öregedés folyamatában
- több krónikus megbetegedés patomechanizmusában Pl: érelmeszesedés rosszindulatú daganatok krónikus gyulladásos folyamatok toxikus sejtkárosodás

24 Leggyakoribb szabad-gyök „adók”
Nagy ω6 PUFA táplálék Cigarettafüst Ionizáló, radioaktív sugárzás Környezetszennyező toxikus anyagok Gyulladásos, ischémiás folyamatok Karcinogén folyamatok Langseth L.: Oxidants, antioxidants, and disease protection. ILSI Europe Concise Monography Series, Brussels, 1995

25 Megnevezés Ajánlott zsírsavbeviteli arányok Telített zsírsav 10 en %
Egyszeresen telítetlen zsírsav – 15 en % Többszörösen telítetlen zsírsavak 6 – 8 en % Esszenciális zsírsavak közül: (a kívánatos arány 5 :1) Linolsav (ω6) en % Linolénsav (ω3) ,2 en % Rodler Imre : Tápanyagtáblázat

26 Telített zsírsavak aránya % Egyszeresen telítetlen zsírsav aránya %
Megnevezés Telített zsírsavak aránya % Egyszeresen telítetlen zsírsav aránya % Többszörösen telítetlen zsírsavak n-6 összes n-3 Napraforgóolaj Repceolaj Kukoricacsíraolaj Olívaolaj Szójaolaj Földimogyoróolaj Kakaóvaj Kókuszzsír Pálmaolaj Tengeri halolaj Vajzsír Sertészsír Szőlőmagolaj Libazsír Szezámmag-étolaj Dió Mák 10 7 13 14 16 34 90 53 25 68 30 24 62 76 23 38 35 37 36 29 47 22 58 42 20 66 21 51 9 54 41 3 2 8 67 44 57 72 31 63 39 11 70 73 - 1

27 Szív és érrendszerei betegségek kockázatát befolyásoló tényezők
CVD n-3 zsírsavak, halak  A Telített zsírsavak, transz zsírsavak  A Telítetlen zsírsavak  A/B Koleszterin  B Bőséges zöldség/gyümölcs Elegendő káliumbevitel Túlzott nátrium/sóbevitel Élelmi rostok Mérsékelt alkohol Túlzott alkohol Túlsúly/elhízás Rendszeres testmozgás A, B, C, D: evidencia szintje; : csökkenti; : növeli; 0: nincs hatás

28 Koleszterin (mg / 100 g) Velő 3000 Tojás, teljes 450 Tojássárgája 1190
Csukamájolaj Sertésmáj Tepertő Császárhús Disznósajt Füstölt szalonna Gyulai kolbász Hering Marhahús Párizsi Sertéshús, sovány Sertészsír Szárnyas hús Tehéntej Trappista sajt Virsli

29 A koleszterinszegény diéta alapelvei
zsírszegénység (0,5 g / testsúly kg) a telített zsírsav fogyasztásának csökkentése a telítetlen zsírsavak növelése (n-3 !) a koleszterin bevitel csökkentése napi max. 300 mg koleszterin fogyasztható) szénhidrátszegény (trigliceridszint emelkedettségnél) alkoholfogyasztás csökkentése (trigliceridszint emelkedettségnél) a diétás rost fogyasztás növelése

30 ZSÍRSZEGÉNY KONYHATECHNOLÓGIA

31 KÉRDÉSEK MENNYIT ? MIT ? MIKOR ? HOGYAN?

32

33

34 Szív és érrendszerei betegségek kockázatát befolyásoló tényezők
CVD n-3 zsírsavak, halak  A Telített zsírsavak, transz zsírsavak  A Telítetlen zsírsavak  A/B Koleszterin  B Bőséges zöldség/gyümölcs Elegendő káliumbevitel Túlzott nátrium/sóbevitel Élelmi rostok Mérsékelt alkohol Túlzott alkohol Túlsúly/elhízás Rendszeres testmozgás A, B, C, D: evidencia szintje; : csökkenti; : növeli; 0: nincs hatás

35 Zöldség/gyümölcsvásárlás az európai országok egy részében (kg/fő/év)
Élelmiszermérlegek és tápanyagfogyasztás 2004.(KSH 2006.)

36 Ajánlott rostfogyasztás
Egészséges ember számára: g /nap Terápiás céllal: g/nap

37 A nyersanyag-kiválasztás szempontjai
Kenyerek, gabonatermékek Ajánlott Nem ajánlott - teljes kiőrlésű-, magvas kenyerek, - durum tészták ízesítés nélküli gabona-pelyhek, fehér lisztből készült kenyerek, tészták (ne együnk korpát!)

38 A nyersanyag-kiválasztás szempontjai
Gyümölcsök Ajánlott Nem ajánlott diabeteses étrendbe illeszthetőek mérve - számolva konzerv és aszalt gyümölcsök, szirupos befőttek, banán, szőlő Primőrök „külföldiek”

39 A nyersanyag-kiválasztás szempontjai
Zöldségfélék Ajánlott Nem ajánlott a diétás rostban gazdag zöldségfélék, szárazhüvelyesek mérve – számolva Sok szín Konyhatechnológia - főzés - sűrítés (só) - primőrök - „külföldiek”

40 Szív és érrendszerei betegségek kockázatát befolyásoló tényezők
CVD n-3 zsírsavak, halak  A Telített zsírsavak, transz zsírsavak  A Telítetlen zsírsavak  A/B Koleszterin  B Bőséges zöldség/gyümölcs Elegendő káliumbevitel Túlzott nátrium/sóbevitel Élelmi rostok Mérsékelt alkohol Túlzott alkohol Túlsúly/elhízás Rendszeres testmozgás A, B, C, D: evidencia szintje; : csökkenti; : növeli; 0: nincs hatás

41 FŰSZEREK Nem ajánlottak: drasztikus, erős, csípős (bors, torma, chilli) Fokhagyma, hagyma ! Sok szárított fűszer, és nem kész porok ! ( pl: levespor)

42 Táplálék piramis

43 Szív és érrendszerei betegségek kockázatát befolyásoló tényezők
CVD n-3 zsírsavak, halak  A Telített zsírsavak, transz zsírsavak  A Telítetlen zsírsavak  A/B Koleszterin  B Bőséges zöldség/gyümölcs Elegendő káliumbevitel Túlzott nátrium/sóbevitel Élelmi rostok Mérsékelt alkohol Túlzott alkohol Túlsúly/elhízás Rendszeres testmozgás A, B, C, D: evidencia szintje; : csökkenti; : növeli; 0: nincs hatás

44 „A falánkok foggal ássák meg sírjukat” (Estienne)
A DIÉTA CÉLJA: negatív energiamérleg létrehozása (a testsúly csökkentése) az alacsonyabb testsúly megtartása (segítség: megfelelő nyersanyag-kiválasztási és konyhatechnológiai ismeretek megszerzése, alkalmazása

45 A diétával szemben támasztott követelmények
- A test zsírtartalmának csökkenésével együtt ne csökkenjen a zsírmentes testtömeg - A testtömeg csökkenése ne járjon együtt anyagcsere zavar kialakulásával - A diéta mellett ne jelentkezzen éhségérzet - Biztosítsa a megfelelő tápanyag-ellátást

46 Szív és érrendszerei betegségek kockázatát befolyásoló tényezők
CVD n-3 zsírsavak, halak  A Telített zsírsavak, transz zsírsavak  A Telítetlen zsírsavak  A/B Koleszterin  B Bőséges zöldség/gyümölcs Elegendő káliumbevitel Túlzott nátrium/sóbevitel Élelmi rostok Mérsékelt alkohol Túlzott alkohol Túlsúly/elhízás Rendszeres testmozgás A, B, C, D: evidencia szintje; : csökkenti; : növeli; 0: nincs hatás

47

48 MOZGÁS

49 MOZGÁS

50 A nyersanyag-kiválasztás szempontjai
Italok Ajánlott Nem ajánlott energiát nem tartalmazó folyadékok: 2,5-3 l/nap (csapvíz, vagy teák) cukrozott italok, alkohol

51 KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET !

52 Mediterrán étrend 1. növényi eredetű élelmiszereken alapul
nagy mennyiségű gabonaféle, rizs friss zöldség és gyümölcs fogyasztás kevés állati eredetű, főleg hal, baromfi, sajtok fogyasztása a jellemző olívaolaj használata gyakori az olasz és a spanyol tészták alapanyaga általában durumbúza

53 Mediterrán étrend 2. - a legnépszerűbb zöldségfélék étrendjükben: cukkini, padlizsán, zöld-, sárga-, pirospaprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma, articsóka, spárga - legnépszerűbb gyümölcsök: dinnye, narancs, barackok, eper, szilva, meggy, cseresznye

54 Mediterrán étrend Elek Ágnes

55 Összehasonlítás Elek Ágnes

56 Prevenciós táplálkozás és életmód ajánlás
Energia egyensúly (táplálkozás és testmozgás) – egészséges testtömeg Zöldség, gyümölcs ≥ 400 g/nap Teljes kiőrlésű gabona, rostban gazdag ételek Hal minimum hetente 2x Telített zsírsavak < 7 % Transz zsírsavak < 1% Koleszterin < 300 mg/nap Hozzáadott cukor csökkentése Alacsony sótartalmú ételek Mérsékelt alkoholfogyasztás Házon kívüli étkezésnél is azonos elvek! AHA Circulation 2006; 114:82-96.

57 MIT KENJEK A KENYÉRRE ?! DE !!!

58

59

60 10. A szív és érrendszer problémáinak dietetikai kezelése a koleszterint, triglicerid szint beállítása - Dietetikus  szemével láttatva a  prevenciót és a rehabilitációt

61 Koleszterin szerepe Ez az egyik legfontosabb alkotóelemünk nélküle nincs nemi hormon (nincs szaporodás) vörösvérsejtek 120 naponta teljesen kicserélődnek a szervezetben (sejthártyája nem tudna újraképződni) epesav (a koleszterin a bázisa) Epesavak nélkül nem tudnánk megemészteni a zsírokat, a zsírok emésztése nélkül pedig nem kerülhetnek a szervezetünkbe a zsírban oldódó vitaminok Az agyi, idegrendszeri pályák összeköttetésében, a receptor-stabilizációban is fontos szerepet játszik a koleszterin. Hiánya idegrendszeri zavarokhoz, például depresszióhoz vezet.


Letölteni ppt "Zárókonferencia Szeptember 30. Szeged"

Hasonló előadás


Google Hirdetések