Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Története Az eBay-t 1995-ben alapította Pierre Omidyar „AuctionWeb” néven, egy nagyobb személyes oldal részeként. Eredetileg az oldal az Echo Bay Technology.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Története Az eBay-t 1995-ben alapította Pierre Omidyar „AuctionWeb” néven, egy nagyobb személyes oldal részeként. Eredetileg az oldal az Echo Bay Technology."— Előadás másolata:

1

2 Története Az eBay-t 1995-ben alapította Pierre Omidyar „AuctionWeb” néven, egy nagyobb személyes oldal részeként. Eredetileg az oldal az Echo Bay Technology Grouphoz tartozott, mely Omidyar tanácsadó cége volt. Omidyar megpróbálta regisztrálni az „EchoBay.com” domain nevet, de már foglalt volt, így jött létre a ma is ismert „eBay.com”. Az eBay főhadiszállása ma is a kaliforniai San Jose-ban található. Meg Whitman a cég vezérigazgatója és elnöke 1998 márciusa óta.

3 Online aukciósház, ahol magánszemélyek és cégek áruljak termékeiket.
Több mint 30 országban érhető el. Az aukciók mellett azonnal megvásárolható termékeket is kínál Fogalkozik még: Reklámokkal (Kijiji, Ebay Classifieds) Jegyárusítással (StubHub) Online átutalásokkal (PayPal)

4 Szlogenje: What ever it is, you can get it on eBay
Szlogenje: What ever it is, you can get it on eBay. (Bármi legyen is az, az eBay-en megkaphatod.) Az első eladott termék egy rossz lézer volt. A termékek kínálata nagyon széles, kivételt képeznek a speciális jogi szabályok alá tartozó cikkek (fegyverek, lőszerek, gyógyszerek stb.) és a szexuális termékek, ilyeneket nem lehet az eBay-en árusítani. Komoly cégekkel állnak szerződésben, például az IBM-mel.

5 Felvásárlások 1999. május: az eBay megszerezte a Billpoint online fizetési szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatot, melyet leállított a PayPal felvásárlása után 1999: az eBay megvette a Butterfield & Butterfield aukciós házat 1999: 43 millió dollárért megvette az Allando aukciós házat, és átkeresztelte eBay Germany-re 2000. június: a Half.com felvásárlása 2001. augusztus: a latin-amerikai Mercado Libre, Lokau és iBazar aukciós oldalak megszerzése 2002. július: a PayPal megszerzése 1,5 milliárd dollár értékű részvényért 2003. július 11.: Kína vezető e-kereskedelmi cégének megvétele körülbelül 150 millió dollárért 2004. június 22.: az Indiai Baazee.com aukciós oldal felvásárlása 50 millió dollár készpénzért

6 Felvásárlások 2004. augusztus 13.: 25% részesedés szezése a craigslist.org egyik részvényesének kivásárlásával 2004. szeptember: a koreai rivális Internet Auction Co. (IAC) 3 millió részvényének felvásárlása, részvényenkénti koreai vonért (körülbelül 109 dollár) 2004. november: a Marktplaats.nl megvásárlása 225 millió euróért. Ez a holland cég birtokolta a hollandiai piac 80%-át. 2004. december 16.: a rent.com megvásárlása 30 millió dollár készpénzért és 385 millió eBay részvényért 2005. május: a Gumtree, az egyesült királyságbeli helyi apróhirdetési hálózat felvásárlása 2005. június: a Shopping.com megvásárlása 635 millió dollárért 2005. augusztus: a Skype, a VoIP technológia úttörőjének felvásárlása 2,6 milliárd dollár értékű készpénzért és részvényért

7 Adatok 2012 Teljes bevétel US$ 14.07 billion
Működési bevétel US$ 2.88 billion Nettó bevétel US$ 2.60 billion Eszközök értéke US$ billion Összes saját tőke US$ billion Alaklmazottak fő

8

9 Története A kft.-t 2000 végén alapították magyar magánszemélyek.
A cég neve Leszbosz szigetének azonos nevű tengerpartjából (Vatera, görögül Βατερά) ered. Korábban az oldal „kalapacs.hu” néven futott. 2006-ra az oldal forgalma megközelítette az ötmilliárd forintot, és majdnem megduplázta forgalmát az előző évhez képest. Népszerűségét mutatja, hogy felhasználóinak száma 2007 évvégére eléri a et, és 2007 májusában a vatera a negyedik legnépszerűbb keresési kulcsszó Magyarországon.

10 Története 2007-ben A Red Herring médiacég bejelentette, hogy a Vatera.hu Kft. – egyetlen magyar cégként – szerepel az EMEA-régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) 200 legjobb technológiai magáncégét jutalmazó Red Herring 100 Europe díj döntősei között. A szerkesztőség pénzügyi mutatók és különféle szubjektív kritériumok alapján ítélte oda a díjat a cégvezetés színvonala, a stratégia megvalósítása és a kutatás-fejlesztés iránti elkötelezettség alapján. 2006-ban és 2007-ben elnyerte Az Év Internetes Kereskedője Díjat.

11 Története 2008 szeptemberében a Vatera.hu Kft.-t európai leányvállalalatán (MIH Allegro B.V.) keresztül felvásárolta a dél-afrikai Naspers médiavállalat ben az MIH Allegro 100%-os tulajdonrészt szerzett a TeszVesz.hu aukcós piacteret működtető cégben (amelynek korábban 35%-os tulajdonosa volt), így egy kézbe került a két piacvezető aukciós portál. 2009 áprilisától bevezették a termékfeltöltési díjat, amelynek hatására a termékszám ról május 1-jére re csökkent. Néhány hónap után a termékszám újra emelkedni kezdett, 2009 őszére több, mint termék található a Vatera.hu kínálatában.

12 Allegroup.hu Kft. Vatera.hu - online piactér
Teszvesz.hu – online piactér + fórum Aprod.hu - apróhirdetések Lealkudtuk.hu – akciós ajánlatok Grando.hu - webláza

13 Allegroup.hu Kft. Az allegroup.hu Kft. és az arukereso.hu Kft. Idén áprilisban olvad egybe. Az allegroup.hu Kft. olvad be az arukereso.hu Kft.-be, de a jogutód neve Allegro Group HU Kft.-re változik.

14 Forgalma 2010-ben az online aukciós piac forgalma milliárd forint volt.


Letölteni ppt "Története Az eBay-t 1995-ben alapította Pierre Omidyar „AuctionWeb” néven, egy nagyobb személyes oldal részeként. Eredetileg az oldal az Echo Bay Technology."

Hasonló előadás


Google Hirdetések