Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az emberi szem http://egeszseg.origo.hu/swf/popup_anim1.html www.hazipatika.com/mediatar/media/102 - 30k www.sulinet.hu/tlabor/biologia/szoveg/b44.htm.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az emberi szem http://egeszseg.origo.hu/swf/popup_anim1.html www.hazipatika.com/mediatar/media/102 - 30k www.sulinet.hu/tlabor/biologia/szoveg/b44.htm."— Előadás másolata:

1 Az emberi szem http://egeszseg.origo.hu/swf/popup_anim1.html
- 30k - 2k

2 A szem felépítése

3

4

5 a látás érzékszerve: a szem szemgolyó
Lencserendszerrel rendelkező hólyag- vagy sötétkamra szem külső burok:véd - hátul: ínhártya (fehér, ehhez tapadnak a szemmozgató izmok) elől: szaruhártya = kornea (átlátszó, nedves a felső szemhéj pislogásától) középső burok: eres réteg anyagforgalmat biztosít a dús érhálózata Érhártya Sugártest → zonularostok segítségével a lencsét felfüggeszti szivárványhártya (iris)→ közepén lévő kerek nyílás a pupilla sugártest folytatása, - sok pigment: fekete és barna szem - kevés pigment: zöld és kék szem

6 A pupilla gyenge fényben kitágul, erős fényben összeszűkül, ezzel szabályozza a retinára jutó fény mennyiségét. Az ideg- vagy recehártya (retina) szemünk “képernyője” itt helyezkednek el a látóideg végződései és az ezekkel összeköttetésben álló fényérzékeny elemek: a csapok és pálcikák sárga folt: a fényre legérzékenyebb rész a pupillával szemben látógödör: a sárgafolt közepén, a csapok a legsűrübben vannak, pálcikák nincsenekVakfolt: a látóideg kilépési helye, ahol sem csapok sem pálcikák nincsenek, ez a hely a fényre érzéketlen

7 A RETINA SZEMFENÉK A BEJÖVŐ FÉNY A RETINA SZERKEZETE RETINA
PÁLCIKÁK ÉS CSAPOK GANGLIONOK SZEMFENÉK A RETINA A RETINA SZERKEZETE A BEJÖVŐ FÉNY RETINA LÁTÓIDEG LENCSE A BEJÖVŐ FÉNY

8 Ganglionsejtek és axonok
szemfenék üvegtest Ganglionsejtek és axonok Amacrin sejtek Bipoláris sejtek Horizontális sejtek Csapok és pálcikák Csapok a sárgafoltban Csapok a periférián pálcikák fény

9 A retinában helyezkednek el a fény érzékelői a pálcikák és a csapok
Csak fekete/fehér árnyalatra, de nagyon érzékenyek (alkonyati látás!!) Bármely színű fényre, de kevésbé érzékenyek (színeslátás!!)

10 a fény útja az ideghártyáig
a látás folyamata: a fény útja az ideghártyáig szaruhártya: fénytörő közeg Csarnokvíz: víztiszta, szemcsarnokokban van, a sugártest hajszálerei termelik - elülső szemcsarnok (szaruhártya – szivárványhártya) - hátulsó szemcsarnok (szivárványhártya – szemlencse) Pupilla: a fényerőt szabályozza Szemlencse üvegtest

11 6. Ideghártya: - pálcikák: hosszúak, henger alakúak, gyenge fényben is működnek, a fekete-fehér látásért felelősek - csapok:rövidek, kúp alakúak, működésükhöz sok fény kell, a színlátást biztosítják, a sárgafoltban szinte csak ez van , ez az éleslátás helye I. fényérzékeny rész: - korongszerűen egymásra rakott membránok - fényérzékeny fehérjemolekulák - a beérkező fotonokat felfogja - elektromos energiává lesz II. sejttestes rész: - membránja vezeti az érző neuron felé az ingerületet - az érző neuronok látóideggé szedődnek össze a vakfoltnál - itt nincs receptor - a köztiagy talamuszában van az utolsó átkapcsolódás - a nyakszirtlebeny kérgi látóközpontjába fut az ingerület

12 AZ EMBERI SZEM IS ÚGY MŰKÖDIK, MINT A FÉNYKÉPEZŐGÉP (?)
A kép élesreállítása. AZ EMBERI SZEM IS ÚGY MŰKÖDIK, MINT A FÉNYKÉPEZŐGÉP (?)

13 De a halak szeme úgy müködik, mint a fényképezőgép….
Az emberi szemműködése más, mint a fényképezőgépé Távolra nézés közben a sugárizom elernyed A szemlencsét a környező szövetek rugalmassága „kifeszíti”, dioptriája kicsi közelre nézés közben a sugárizom összehúzódik A szemlencse a saját rugalmassága hatására összeugrik, gömbölyűbb lesz, dioptriája nagy De a halak szeme úgy müködik, mint a fényképezőgép….

14 ÉLESLÁTÁS

15 A LÁTÁS INGERÜLETÉNEK ÚTJA A KÖZPONTI IDEGRENDSZERBEN

16 Közellátás esetén (b, ábra) a szem tengelye hosszabb az átlagosnál, így a távoli tárgyakról érkező sugarak a retina előtt találkoznak, a távoli tárgyak képe a retinán elmosódott. A hiba szórólencse (mínuszos lencse, homorú lencse) segítségével korrigálható. A távollátó szemnél (c, ábra) a szem hossza az átlagosnál rövidebb. Az összegyűjtött fénysugarak az ideghártya síkja mögött kereszteződnének, így nem keletkezhet éles kép.

17 Távollátás A távollátás oka az, hogy a szaruhártya görbülete túl kicsi, felszíne túl lapos, vagy a szemgolyó tengelye túl rövid. Mindezek következtében a fénysugarak a sárgafolt (retina) síkja mögé fókuszálódnak. Rövidlátás Fénytörési hiba, melyben a szembe érkező fénysugarak már az ideghártya előtt egyesülnek. Okozhatja a normálisnál hosszabb szemtengely, vagy fokozott törőerő. Szórólencsével korrigálható.

18 SZÍN-TÉVESZTÉS

19 CATARACTA = SZÜRKEHÁLYOG

20 Árpa: a szemhéjnak faggyúmirigyeinek betegsége.
Szürke hályog: szemlencse betegsége. Zöld hályog: Csarnokvíz képződés és elfogyás  zavara fejfájás, látótér kiesés, vakság.

21

22 Nézze egy szemmel (másikat takarja el) mereven a csillagot kb
Nézze egy szemmel (másikat takarja el) mereven a csillagot kb. a két sötét alakzat közötti távolság 2-szeresének megfelelő távolságból. Attól függően, hogy melyikszemét takarja el a háromszög ill. a négyzet eltűnik. Ekkor képe éppen a vakfoltra esik.


Letölteni ppt "Az emberi szem http://egeszseg.origo.hu/swf/popup_anim1.html www.hazipatika.com/mediatar/media/102 - 30k www.sulinet.hu/tlabor/biologia/szoveg/b44.htm."

Hasonló előadás


Google Hirdetések