Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1920. Június 4. Előzmények Vix-jegyzék Smuts-jegyzék Clemenceau- jegyzék Teleki Pál „ Vörös térképe”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1920. Június 4. Előzmények Vix-jegyzék Smuts-jegyzék Clemenceau- jegyzék Teleki Pál „ Vörös térképe”"— Előadás másolata:

1 1920. Június 4

2 Előzmények Vix-jegyzék Smuts-jegyzék Clemenceau- jegyzék Teleki Pál „ Vörös térképe”

3  1920. január 5-én elutaznak  Gróf Apponyi Albert  Teleki Pál  Bethlen István  A békekonferencia 1920. május 6-án véglegesnek nyilvánította a magyar békeszerződést.

4  Horthy megválasztása után már rendezni lehet a békeszerződést.  1920. június. 04 Versailles, nagy Trianon palota.  A magyar delegáció érveit nem fogadják el.  Magyarország területe 282 000 km2-ről 93 000 km2-re csökkent.  Lakossága 18,2 millióról 7,9 millióra.

5

6 Új határok kijelölése a „hajózható folyók” mentén Területek elcsatolása  Csehszlovákiához került: a Felvidék, Árva és Szepes megyék, Kárpátalja  Romániához került: Erdély, Máramaros, Ugocsa, Szatmár, Szilágy, Bihar és Arad megyék Kelet-Bánát

7  Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz került: Nyugat-Bánát, Bácska, Baranya, Horvát- Szlavónország, Muraköz, Muramellék  Fiume: 1920-ig szabad város 1920-tól olasz megszállás 1924-től Olaszországé

8  Ausztriához került: Burgerland  Népszavazással Magyarországon maradt: Sopron 1921. december 14-én. „A leghűségesebb magyar város” „urbs fidelissima”

9

10  Hadsereg létszámát 35 000 főre csökkentik.  Megtiltották az általános hadkötelezettséget.  Harci járműveket nem gyárthattunk, nem vásárolhattunk.  Jóvátétel kérdése még nyitva van.

11

12  Az ország képtelen elfogadni a döntést.  Családok szakadnak szét.  Gyász és tiltakozás.  Egy órás harangzúgás.  Irodalmi tiltakozás.  (József Attila, Juhász Gyula)  Plakátok jelennek meg városszerte.

13  Nyersanyagforrásokat veszít el az ország.  (fa, szén, vasérc)  Ipari kapacitás marad kihasználatlanul.  Nagyvárosok elvesztik vonzáskörzetüket.  Vasúthálózat nagy része az utódállamokhoz került.  Vízgazdálkozási probléma a folyóknál.

14 Nem! Nem! Soha! Egy 1940-es propaganda plakáton (a hentes Magyarországot darabolja, a bolt üvegén pedig a „Trianon” felirat van)

15  Magyar „hiszekegy”: Hiszek egy istenben/Hiszek egy hazában/Hiszek egy isteni örök igazságban/Hiszek Magyarország feltámadásában/Ámen.  Csonka-Magyarország nem ország, egész Magyarország mennyország!

16  A politikai erő célkitűzése a revízió, a békeszerződés megváltoztatása lett.  Tömegesen alakulnak civil szervezetek a béke ellen.  A kormány nyíltan nem léphetett fel ellene, de támogatta.  A kormányzat és a társadalom egyet ért.  Vita alakult ki a revízió mértékét illetően.


Letölteni ppt "1920. Június 4. Előzmények Vix-jegyzék Smuts-jegyzék Clemenceau- jegyzék Teleki Pál „ Vörös térképe”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések