Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
A növények táplálkozása
2
A növények tápanyagai:
Nitrogén vegetatív fejlődés fehérjeképzés Foszfor virágzás, magképzés Kálium szénhidrát képzés Egyéb elemek: S, Ca, Mg, Fe, B, Mn, Zn, Cu, Mo, Na, I,
3
Liebig – féle minimumtörvény:
A tápanyagfelvétel mindig a legkevésbé rendelkezésre álló tápanyag mennyiségéhez igazodik
4
Anyagfelvétel módjai:
Felületi megkötés (passzív) Ionelnyelés (aktív) Iontovábbítás (molekulákhoz kötötten)
5
Fotoszintézis 6CO2 + 6H2O + napfény = C6H12O6 + 6O2 Jelentősége:
-Szerves anyag (szénhidrát) előállítása -Oxigén termelés
6
Fényszakasz Sötét szakasz Fényenergia megkötése Szén-dioxid redukciója
vízbontás Sötét szakasz Szén-dioxid redukciója Szőlőcukor képzés Keményítő képzés
7
Eltérő táplálkozású növények:
Kemoszintézis - alacsonyabb rendűeknél nitrifikáció, denitrifikáció Szaprofitizmus - algák között előfordul körtike Parazitizmus - aranka, szádorgó (vajfű) félélősködő:fagyöngy
8
Szimbiózis - algák, rizóbium
Rovaremésztés – harmatfű, kancsóka
Hasonló előadás
© 2025 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.