Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A növények táplálkozása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A növények táplálkozása"— Előadás másolata:

1 A növények táplálkozása

2 A növények tápanyagai:
Nitrogén vegetatív fejlődés fehérjeképzés Foszfor virágzás, magképzés Kálium szénhidrát képzés Egyéb elemek: S, Ca, Mg, Fe, B, Mn, Zn, Cu, Mo, Na, I,

3 Liebig – féle minimumtörvény:
A tápanyagfelvétel mindig a legkevésbé rendelkezésre álló tápanyag mennyiségéhez igazodik

4 Anyagfelvétel módjai:
Felületi megkötés (passzív) Ionelnyelés (aktív) Iontovábbítás (molekulákhoz kötötten)

5 Fotoszintézis 6CO2 + 6H2O + napfény = C6H12O6 + 6O2 Jelentősége:
-Szerves anyag (szénhidrát) előállítása -Oxigén termelés

6 Fényszakasz Sötét szakasz Fényenergia megkötése Szén-dioxid redukciója
vízbontás Sötét szakasz Szén-dioxid redukciója Szőlőcukor képzés Keményítő képzés

7 Eltérő táplálkozású növények:
Kemoszintézis - alacsonyabb rendűeknél nitrifikáció, denitrifikáció Szaprofitizmus - algák között előfordul körtike Parazitizmus - aranka, szádorgó (vajfű) félélősködő:fagyöngy

8 Szimbiózis - algák, rizóbium
Rovaremésztés – harmatfű, kancsóka


Letölteni ppt "A növények táplálkozása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések