Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Wang Rebeka

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Wang Rebeka"— Előadás másolata:

1 Készítette: Wang Rebeka
ÉHEZÉS Készítette: Wang Rebeka

2 q

3

4

5

6 Éhező területek Éhezés típusai A fejlődő országok 1/6-a
Afrikai országok nagyrésze, pl. Tanzánia, Zambia Dél-Ázsiai országok, pl. India, Jemen Közép- és Dél-Amerika, pl. Kolumbia, Guatemala Éhezés típusai Mennyiségi éhezés - Minőségi éhezés - egyoldalú táplálkozás (vitaminok, fehérjék, ásványi anyagok hiánya)

7 Éhezést kialakító okok
Túlnépesedés Alacsony színvonalú mezőgazdaság Termőföldek eróziója, elsivatagodás Kedvezőtlen környezeti tényezők, pl. sivatag Társadalmi egyenlőtlenségek Túltermelés & alacsony fizetőképesség Színvonalbeli eltérések a mezőgazdaságban Miért van egyszerre jelen a túlfogyasztás és az éhínség?

8 ,,Zöld forradalom” 1950-es években bőven termő gobonaféléket nemesítettek ki Műtrágyák és növényvédő szerek Gépiesítés Agrotechnika tőkeigényesebbé vált Biotechnológia – génkezelt növények

9 A zöld forradalom előnyei és hátrányai
Előnyök: Termények mennyisége és minősége emelkedett Mezégazdaságban dolgozók nagyrésze átkerült az ipari szektorba Hátrányok: Környezetszennyezés, pl. metángáz Növényvédőszerekben sok káros anyag Génkezelt növények mutációkhoz és a talaj terméketlenségéhez vezet

10 Források Földrajz 10. tankönyv Wikipédia http://www.fao.org/hunger/en/

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Wang Rebeka"

Hasonló előadás


Google Hirdetések