Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mikro- és makroökonómia

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mikro- és makroökonómia"— Előadás másolata:

1 Mikro- és makroökonómia
1-3. EA: Társadalmi gazdagság változását akarjuk tudományosan (önellentmondásmentesen és tesztelhető formában) megmagyarázni. Ezért POSZTULÁTUMOKat teszünk. Gazdagságról; 2. Gazdasági szereplőkről 3. Pénzről: hitelpénz. 4.EA: A pénzügyi eszközök értékelése pénzügyes logikával (jelenérték). A standard pénzügy a nem biztos kifizetések kockázatát a varianciával méri, feltételezés szerint egy-egy pénzügyi eszközt a várható hozam és kockázat megfelelően jellemez. Ez HIBA, mert ezek a jelenségek nem jellemezhetőek Gauss-görbével. 7. EA: Csabai Csaba: Kriptopénzek, blockchain-technológia a gyakorlatban (hétfő), 16:15-17:45 BME Q épület QII előadó. Mik azok a kriptopénzek (cryptocurrencies)? mire jó? mire használják? Mi az az okosszerződés (smartcontract)? mire adnak megoldást? Hogyan működik egy crypto-rendszer? És még miden, ami belefér az időbe… Csabai Csaba az ország egyik legnagyobb szakértője a kriptopénzek terén; „mindent tud, amit tudni lehet”, nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is foglalkozik a témával. Tíz éves banki felsővezetői tapasztalattal a háta mögött, nemcsak a pénzügyi folyamatokat látja át, hanem az információbiztonsághoz is ért. A téma megszállottjaként, a legnagyobb hazai kifejezetten blockchain technológiával foglalkozó fejlesztőcég, a Variance HUB alapítója. Küldetéstudatának tekinti a kriptopénzek népszerűsítését. Jelenleg csapatával az INLOCK elnevezésű kriptopénz fedezettel működő smartcontract alapú hitelplatform fejlesztésén dolgozik. Magyarországon: (jegybanki alapkamat: 0,9%)+?) U.S. Prime Rate = (The Fed Funds Target Rate (2,25-2,5%) + 3%) Árfolyamelméletek: mi hat a deviza D/S-ra? 1 HUF0 → 1+rHUF (HUF1) → (1+rHUF)/(1+πHUN) HUF0! ↓ e ↑ e ↑↓ 1 USD0 → 1+rUSD (USD1) → (1+rHUF)/(1+πus) USD0!

2 Teljes hitelállomány 2017 elején ennek 3-szorosa
3.1 Modern hitelpénzrendszer MB2018jdecember=6.988 milliárd Ft KP=5.958 milliárd Ft R=1030milliárdFt M/GDP Magyarország: 64,2%! USA: 200% környékén!! Kétszintű bankrendszer GDP2017=38.355millárdHUF Központi bank Ref.hitel R KP Monetáris bázis összes szereplőnek pénz R Gazdaságban lévő pénz mennyisége a t-edik időszak végén: R/LB=5,52% MB/M(2)=28,39% Kereskedelmi bankok BANK Követelés LB LB Pénz Teljes hitelállomány 2017 elején ennek 3-szorosa Mt = Mt Lt – Ret OBt Ref.hitel R R Ref.hitel Ha: Ret – Lt-1 > OBt KP Mt-Mt-1 < Lt – Ret Ret - Lt-1 Nem banki szereplők M(2) 2018december= milliárd Ft LB=18.659 LB Pénz KP Tartozás PÉNZ (M) a nem banki szereplőknek ΔMt < ΔLt LB Rosier-modell Tételezzük fel, hogy a bank képez tartalékot nyereségéből:

3 3.1 Modern hitelpénzrendszer - emlékeztető
► Örökké arányos növekedés csak papíron létezik: Gazdasági ciklusok vannak. ► Ha a magánszféra nem vesz fel hitelt, akkor …. Államok eladósodottsága szükségszerű ► Nem mindegy milyen pénznemben van eladósodva egy ország ► Bank és nem bankok hierarchikus viszonyban vannak (tud/nem pénzt teremteni) ► Pénzteremtés haszna (seignorage) kit illessen? ► Ha a hitelállomány összefügg a pénzállománnyal, akkor a befektetési kedv befolyásolja a pénzmennyiséget, így: GDP, milliárd dollár Fizetőképesség és (gazdasági) függetlenség szempontjából A modern demokrácia diktatúra? „A szabadság szolgaság” (G. Orwell: 1984) Angus Deaton (2015 Nobel-díj): plutokrácia Gazdasági kilengések nagyobbak, mintha nem függne össze termelés idő

4 Eretnekség Chicago – terv (1933) 3.2/ Chicago - terv
A gazdasági kilengéseket a pénzállomány és a hitelállomány szétválasztásával lehet enyhíteni, azaz ha a pénz léte nem tételezi fel hitel létét. ►a teljes hitelállomány csökkenésével a hitelkockázat is csökkenne; a hitel olcsóbbá válna; az alacsonyabb kamat pedig a gazdasági aktivitást fokozza. Chicago – terv (1933) Henry Simons; Irving Fisher HOGYAN? Magánbankok pénzteremtési jogát megszűntetni. (Magyarán a magánbankok megszűntetése.) az állam visszavenné a pénzteremtés monopóliumát és az ebből eredő hasznot az állami bevétel növekedése lehetővé így az adók torzító hatásának csökkentését; csökkenne az állami szféra adóssága Eretnekség A pénzteremtésből eredő haszon nem magánzsebbe vándorolna? Chicago iskola (1970-es évektől): PÉNZ LÉNYEGTELEN (Milton Friedman), PÉNZ SEMLEGES (Robert Lucas)

5 Összehasonlításként: költségvetési törvények számai
3.2/ Chicago - terv Mekkora bevételtől esik el az állam nagyságrendileg évente Magyarországon? (Mrd Ft) 2010 2015 2017 Monetáris bázis 4600 2820 6050 Alapkamat (%) 6 1,84 0,9 Kamatbevétel 276 52 55 2010 2015 2017 Pénz (M2) 14 188 17 342 22400 kamat % 9 4 3 kamatbevétel 1277 694 672 Monetáris bázis: Pénzmennyiség (M2): Összehasonlításként: költségvetési törvények számai Közvetve

6 ► 100% kötelező tartalékráta
3.2/ Chicago - terv A gazdasági kilengések csökkentése. Állami bevétel növelése (adót lehet csökkenteni). HOGYAN vitelezzük ki, hogy csak az állam tudjon végső soron pénzt teremteni? ► 100% kötelező tartalékráta A mérlegek azzal az egyszerűsítéssel készültek, hogy: nincs készpénz; állami hitel kizárólag a magánbankoktól van. M nem banki magánszférát, Á állam(kincstárt) jelent.

7 3.2/ Chicago - terv A gazdasági kilengéseket csökkentése. Állami bevétel növelése (adót lehet csökkenteni). Önmagában a 100%-os tartalékráta nem lesz hatásos: pénzhelyettesítők A mérlegek azzal az egyszerűsítéssel készültek, hogy: nincs készpénz; állami hitel kizárólag a magánbankoktól van. M nem banki magánszférát, Á állam(kincstárt) jelent.

8 3.2/ Chicago - terv A gazdasági kilengéseket csökkentése. Állami bevétel növelése (adót lehet csökkenteni). HOGYAN vitelezzük ki, hogy csak az állam tudjon végső soron pénzt teremteni? ► 100% kötelező tartalékráta ► TILOS értékesíteni a kereskedelmi bankok által kibocsátott értékpapírokat a magánszektornak A mérlegek azzal az egyszerűsítéssel készültek, hogy: nincs készpénz; M nem banki magánszférát, Á állam(kincstárt) jelent.

9 3.1’/ Digitális pénz - Central Bank issued Digital Currency
Chicago – terv technikai köntösben


Letölteni ppt "Mikro- és makroökonómia"

Hasonló előadás


Google Hirdetések