Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A FELMÉRÉSI, TÉRKÉPEZÉSI ÉS TERÜLETSZÁMÍTÁSI HIBA KIJAVÍTÁSÁRA IRÁNYULÓ ELJÁRÁS GYAKORLATI PROBLÉMÁI Beköszönő dia Varga Imre László földmérési szakügyintéző.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A FELMÉRÉSI, TÉRKÉPEZÉSI ÉS TERÜLETSZÁMÍTÁSI HIBA KIJAVÍTÁSÁRA IRÁNYULÓ ELJÁRÁS GYAKORLATI PROBLÉMÁI Beköszönő dia Varga Imre László földmérési szakügyintéző."— Előadás másolata:

1 A FELMÉRÉSI, TÉRKÉPEZÉSI ÉS TERÜLETSZÁMÍTÁSI HIBA KIJAVÍTÁSÁRA IRÁNYULÓ ELJÁRÁS GYAKORLATI PROBLÉMÁI
Beköszönő dia Varga Imre László földmérési szakügyintéző Pest Megyei Kormányhivatal Nagykőrösi Járási Hivatal Földhivatali Osztály 2018. október 17.

2 Hatályba lépett: 2018. július 14.
A témaválasztásról 1. Jogszabályi változások 25/2013. (IV. 16.) VM rendelet 8/2018. (VI. 29.) AM rendelet az ingatlan-nyilvántartási célú földmérési és térképészeti tevékenység részletes szabályairól Hatályba lépett: július 14.

3 2. Esettanulmány

4 Az eljárás A földmérési és térképészeti tevékenységről szóló évi XLVI. törvény 17. § (1): Felmérési, térképezési vagy területszámítási hiba megállapítása esetén az ingatlanügyi hatóság az állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázist, illetve a hozzá tartozó területi adatokat hivatalból bármikor kijavíthatja.

5 Előzmény Vállalkozás

6 Előzmény Vállalkozás

7 a 8/2018. (VI. 29.) AM rendelet 2. § (1) és (2) értelmében:
Az eljárás megindítása ΔT >> (ΔT) a 8/2018. (VI. 29.) AM rendelet 2. § (1) és (2) értelmében: hibakiigazítás

8 Helyszíni mérés és egyeztető tárgyalás

9 Helyszíni mérés és egyeztető tárgyalás
„A kerítés legalább negyven éve épült, tudomásom szerint jó helyen van. Megjegyzem, hogy 2-es ingatlanon engedély nélküli épületek állnak. Én nem hívtam ide a hivatalt.” 384/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 7. § (1): a járási hivatal észlelése alapján a tulajdonos vagy vagyonkezelő bejelentésére (amennyiben ingatlanrendező földmérő jogosultsággal rendelkező személy által készített szakvéleményt mellékel) 8/2018 AM rendelet 56. § (2): A szakvéleményt a 2. § (6) bekezdése szerinti adatszolgáltatás adatai alapján helyszíni mérésekkel alátámasztva kell elkészíteni. A műszaki leírásban részletezni kell az ellentmondás jellegét, a vázlatot a 10. melléklet adattartalmával kell elkészíteni, és a „Mérési vázlat szakvéleményhez.” feliratot kell alkalmazni. a földmérő bejelentésére: 8/2018 AM rendelet 7. § (3): […] az észlelt hibát a járási hivatalnak írásban be kell jelenteni. A bejelentés része a műszaki dokumentáció.

10 nem tulajdonjogot von el,
Helyszíni mérés és egyeztető tárgyalás Ptk. 5:170. § [Az ingatlan-nyilvántartás közhitelessége] Az ingatlan-nyilvántartás a bejegyzett jogok és a feljegyzett tények fennállását hitelesen tanúsítja. Az ingatlan területe adat. „Az ingatlanügyi hatóság […] ezzel az eljárásával nem tulajdonjogot von el, hanem az ingatlan nem közhiteles adatát helyesbíti.” [LB Kfv.IV /2007/3.] „A kerítés jó helyen van, mindig is az volt a telekhatár, az esetleges területcsökkenésért azonban kártérítést kérek. Az épületek 10 éve engedéllyel épültek, csak a földhivatal nem térképezte őket, kérem ennek a pótlását.”

11 Helyszíni mérés és egyeztető tárgyalás
„A kerítés jó helyen van, mindig is az volt a telekhatár, az esetleges területcsökkenésért azonban kártérítést kérek. Az épületek 10 éve engedéllyel épültek, csak a földhivatal nem térképezte őket, kérem ennek a pótlását.” 8/2018. (VI. 29.) AM rendelet 56. § (7): Bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt elmaradt változásátvezetés nem pótolható felmérési vagy térképezési hiba kijavítása jogcímén.

12 Hiányzó épülettartozék
?

13 „BEVET >>>DAT-osítás”
2007: ITR állomány 2008: DAT

14 8/2018. (VI. 29.) AM rendelet 28. § (6) Ha az építménytartozékot korábbi analóg térkép már ábrázolta, úgy annak állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázisban történő átvezetését – erre irányuló kérelem esetén – a korábbi épületfeltüntetési vázrajz, használatbavételi engedély, illetve korábbi analóg térkép alapján kell elvégezni.

15 Helyszíni mérés és egyeztető tárgyalás
„50 éve élek ezen a tanyán, a kerítés jó helyen van. A térképen látható ferde telekhatár sosem létezett a valóságban. Nem értem ugyanakkor, hogy a vállalkozó miért vesz részt az egyeztetésen, ha még nem is tulajdonos.” 1980

16 Helyszíni mérés és egyeztető tárgyalás
„50 éve élek ezen a tanyán, a kerítés jó helyen van. A térképen látható ferde telekhatár sosem létezett a valóságban. Nem értem ugyanakkor, hogy a vállalkozó miért vesz részt az egyeztetésen, ha még nem is tulajdonos.” 1974

17 Ügyfél-e a bejelentő földmérő?
Helyszíni mérés és egyeztető tárgyalás 2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról (Ákr.) 10. § [Az ügyfél] (1) Ügyfél az a természetes vagy jogi személy, egyéb szervezet, akinek (amelynek) jogát vagy jogos érdekét az ügy közvetlenül érinti, akire (amelyre) nézve a hatósági nyilvántartás adatot tartalmaz, vagy akit (amelyet) hatósági ellenőrzés alá vontak. „50 éve élek ezen a tanyán, a kerítés jó helyen van. A térképen látható ferde telekhatár sosem létezett a valóságban. Nem értem ugyanakkor, hogy a vállalkozó miért vesz részt az egyeztetésen, ha még nem is tulajdonos.” Ügyfél-e a bejelentő földmérő?

18 Helyszíni mérés és egyeztető tárgyalás
Vállalkozó: „A meglévő kerítést praktikus okokból egyenesen szeretném továbbépíteni, a telekhatárt ennek megfelelően kérem kijavítani.

19 Helyszíni mérés és egyeztető tárgyalás
Vállalkozó: „A meglévő kerítést praktikus okokból egyenesen szeretném továbbépíteni, a telekhatárt ennek megfelelően kérem kijavítani. Ehhez szükség esetén a területem egy részéről lemondok, vagy cserébe felajánlom a 101 hrsz egy részét a 3 hrsz tulajdonosának.” „Nem ellenzem” „Támogatom”

20 Helyszíni mérés és egyeztető tárgyalás
Vállalkozó: „A meglévő kerítést praktikus okokból egyenesen szeretném továbbépíteni, a telekhatárt ennek megfelelően kérem kijavítani. Ehhez szükség esetén a területem egy részéről lemondok, vagy cserébe felajánlom a 101 hrsz egy részét a 3 hrsz tulajdonosának.” 1. Tulajdonjog átruházása? 2. 8/2018. (VI. 29.) AM rendelet 56. §  (5) A hatályos térképi ábrázolás és a földrészlet ingatlan-nyilvántartási adata felmérési, térképezési vagy területszámítási hiba jogcímén járási hivatali hatáskörben akkor változtatható meg, ha a hiba bizonyíthatóan az alaptérkép vagy a változási munkarészek készítése, vagy annak átvezetése során elkövetett mulasztásból, vagy tévedésből származik.

21 Átvette, de nem jelent meg.
Helyszíni mérés és egyeztető tárgyalás 4, 5 hrsz: Átvette, de nem jelent meg. Fttv. 17. § (3) Az (1) bekezdés szerinti hiba kijavítására irányuló eljárásban nincs szükség az eljárásba bevont ingatlanok jogosultjainak hozzájáruló nyilatkozatára.

22 Ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis (DAT) 2008-
Irodai vizsgálat és határozathozatal EOV papírtérkép :2000 1 2 3 4 5 Ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis (DAT) 2008- Hatályos ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis (DAT) 2008-

23 Ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis (DAT) 2008-
Irodai vizsgálat és határozathozatal STG papírtérkép :2880 Ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis (DAT) 2008-

24 A kiigazított ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis összhangban van
1. a sztereografikus ingatlan-nyilvántartási térképpel 1 2 3 4 5

25 2. a természetbeni állapottal
1 3 4 5

26 3. (részlegesen) a felek akaratával
egyetértenek abban, hogy a lekerített állapot helyes a határmódosítás nem hajtható végre hibakiigazítás jogcímén (telekalakításra irányul)

27 Megvizsgálandó kérdések
1. Hozhattunk volna más döntést? 2. „Elkerülhető” lett volna a hibakiigazító eljárás?

28 1. kérdés: hozhattunk volna más döntést?
Elterjedt álláspont: „Ha a tulajdonosok között egyezség van, munkarészektől függetlenül el lehet fogadni ez egyezség során megállapított határvonalat.” Hivatkozási alap: Ákr. 75. § [Az egyezségi kísérlet] Ha a hatóság tárgyalást tart, a tárgyaláson megkísérli az ellenérdekű ügyfelek között egyezség létrehozását. Előnyei: „méltányos” (így a jó mindenkinek) nem fellebbezik meg

29 Fttv. 12. § (6) A földrészlet határvonalának megállapításakor figyelemmel kell lenni: a) az elhatárolás során készült munkarészekre, b) az egységes ingatlan-nyilvántartási adatbázis tartalmára, c) a természetben megjelölt állapotra, d) a korábbi térképi állapotra és munkarészekre, e) a felek akaratára, ha az nem ütközik jogszabályba vagy hatósági határozatba. (7) Amennyiben a (6) bekezdés szerint a földrészlet határvonala nem állapítható meg, a természetbeni állapotot kell mérni és térképezni.

30 8/2018. (VI. 29.) AM rendelet 57. § (1), (2):
Felmérési, térképezési vagy területszámítási hiba kijavítását járási hivatali hatósági eljárásban milyen esetekben lehet végrehajtani: 8/2018. (VI. 29.) AM rendelet 57. § (1), (2): Pl.: a mérés során tévesen azonosították a határvonalat, a korábbi numerikus vagy digitális adatok átvételénél elkövetett azonosítási, számítási, adatrögzítési és vonalösszekötési hibák esetén……stb (3) Felmérési, térképezési vagy területszámítási hiba fennállása esetén, ha az (1) és (2) bekezdésben foglalt esetek egyike alapján sem szüntethető meg a hiba, akkor az Fttv. 12. § (7) bekezdése szerint kell eljárni. 1. kérdés: hozhattunk volna más döntést? Nem.

31 Az okirati elv szempontjából nézve…
A rendelkezésre álló okiratok tartalmának figyelmen kívül hagyása iratellenes döntéshez vezet. 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS ÉS ANNAK ELVEI 5:167. § [Az okirati elv] Az ingatlan-nyilvántartásba jog és jogilag jelentős tény bejegyzésére, feljegyzésére és adatok átvezetésére jogszabályban meghatározott okirat, továbbá bírósági vagy hatósági határozat alapján kerülhet sor. Az okiratra vonatkozó rendelkezések érvényesek minden olyan tárgyra, amely műszaki, vagy vegyi úton adatokat rögzít. 1. kérdés: hozhattunk volna más döntést? Nem.

32 2. kérdés: telekalakítással „elkerülhető” lett volna a hibakiigazító eljárás?
8/2018. (VI. 29.) AM rendelet 7. § (4) A (3) bekezdésben meghatározott bejelentési kötelezettség alól kivételt jelent, ha az adott változási dokumentáció az e rendeletben megállapított tűréshatáron túli eltérés ingatlan-nyilvántartási átvezetését hivatott rendezni, vagy az adott földrészlet kitűzésére irányul. 22. § (4) A belterületi és az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként nyilvántartott földrészletek esetében a tulajdonosok jóváhagyásával a hibahatáron belüli területi eltérés a községi területi gyűjtőben is elszámolható. Nem.

33 Tanulságok: 1. A hibakiigazító eljárás hiba kiigazítására irányul (nem telekalakításra). 2. Ha egy kérdésre nincs válasz a szakági jogszabályban, érdemes magasabb szintű jogszabályt (pl. Inytv., Ptk.) elővenni. 3. Minden eset más, mindegyikből lehet tanulni. Ezt segíthetné: (szervezett) mentorálás szakanyag esettanulmányokkal (szerkesztett, lektorált, jegyzetelt formában)

34 Köszönöm a figyelmet! Beköszönő dia


Letölteni ppt "A FELMÉRÉSI, TÉRKÉPEZÉSI ÉS TERÜLETSZÁMÍTÁSI HIBA KIJAVÍTÁSÁRA IRÁNYULÓ ELJÁRÁS GYAKORLATI PROBLÉMÁI Beköszönő dia Varga Imre László földmérési szakügyintéző."

Hasonló előadás


Google Hirdetések