Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nagy Britannia az 1920-as években

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nagy Britannia az 1920-as években"— Előadás másolata:

1 Nagy Britannia az 1920-as években
Világtörténelem 10. osztály

2 Értelmezzétek a következő fogalmakat:
izolacionizmus, erős individualizmus, a prosperitás (fellendülés) időszaka Milyen események kapcsolhatók a fogalmakhoz?

3 Vázlat: Az ország helyzete az első világháború után A munkáspárti és a konzervatív kormányok belpolitikája a 20-as években Általános bányászsztrájk között.

4 Gazdaság a háború után Csökken: bányászat, kohászat, hajógyártás
Fellendülőben: vegyipar, gépkocsi-, repülőgép-, és gépgyártás.

5 Vásárlási láz: Gyakorlatilag mindent megvesznek, ami felkerül az üzletek polcaira

6 Általános háború utáni problémák:
az ipari termelés visszaesése; a munkanélküliség; az ebből fakadó életszínvonal-csökkenés Ezeket elsősorban: a világkereskedelemben bekövetkezett változások idézték elő: nyersanyagárak zuhanása  elszegényednek a brit gyarmatok  a gyarmatokra irányuló export is csökken másodsorban: az indiai és japán textilgyárak termékei az olcsó munkaerő miatt kezdték kiszorítani Angliát a hagyományos felvevőpiacokról.

7 1918 decembere – választások.
Nyernek: konzervatív + liberális koalíció. Miniszterelnök: David Lloyd George (liberális). Először szavazhattak a nők. (Választójog: férfi – 21 éves kortól, nők – 30 éves kortól). *1928-tól már a nők is 21 éves kortól szavazhattak.

8 Ír kérdés már nem elégíti ki őket a home rule (önkormányzat). Dublinban saját illegális kormányt hoznak létre, és kikiáltják a köztársaságot. 1919 – Írország – polgárháború Fő szerep az Ír Köztársasági Hadseregnek (IRA). 1921. fegyverszünet – domíniumi státusz a Brit Birodalmon belül.

9 A konzervatívok elégedetlenek Lloyd George sikertelen gazdaságpolitikájával.
Szakadás a párton belül: Austen Chamberlain Bonar Law koalíciópárti koalíció ellenző

10 1920 – a konzervatívok egyedül alakítanak kormányt.
1922 – újra a konzervatívok nyernek, a munkáspártiak mellett. A liberálisok kiesnek (kétpártrendszer) 1923 – a kormány élén: Stanley Baldwin.

11 A konzervatívok gazdaságpolitikájának alapelvei:
Stabil fizetőeszköz Kiegyensúlyozott költségvetés A kormány ne ellenőrizze túlzott mértékben a gazdaságot Önszabályozó piac

12 1924 – nyernek a liberálisok és a munkáspártiak. Munkáspárti kormány Ramsay MacDonald vezetésével  a parlamentarizmusra teszik le a voksukat. Csak 9 hónapig maradhatnak a „Zinovjev levél” miatt.

13 Új kormány (konzervatív)
Élén: Stanley Baldwin. Legfontosabb feladat a gazdaság élénkítése. Kénytelen népszerűtlen intézkedéseket tenni: megszilárdítja az ország pénzügyi rendszerét javasolja a bányatulajdonosoknak a bányászok fizetésének csökkentését = súlyos konfliktusok a bányaiparban.

14 1921-ben a kormány visszaadja a bányákat a tulajdonosaiknak
A szén nem csak egyszerű fűtőanyag, hanem a brit életmód elválaszthatatlan része. a bányák veszteségessé váltak a versenyképes kőolaj megjelenése miatt. Okai: A szakszervezetek szerint a bányatulajdonosok elhanyagolják a bányákat = államosítani kell őket. Tulajdonosok szerint: növelni kell a munkanapot, csökkenteni a bért. (A háború idején extraprofitra tesznek szert, de a bányákat nem korszerűsítik).

15 Általános munkássztrájk
Május 3-án általános sztrájkba kezdenek (összesen 4 millió munkás) – ezzel a XX. század legsúlyosabb csapását mérik a brit iparra.

16 Május 7 - a kormány a sztrájk beszüntetésére szólítja fel a munkásokat. Ígéretei: minimálbér, új munkahelyek az elbocsájtott bányászoknak. Május 11-én elfogadják a feltételeket és befejezik a sztrájkot. Törvényjavaslat – a bányászok nem fogadják el, és novemberig folytatják a tiltakozást.

17 1927 – A munkahelyi konfliktusokról és a szakszervezetekről szóló törvény elfogadása. Ez az okmány súlyos csapást mért a szakszervezetekre.

18 Az 1920-as évek végéig a konzervatívok nem mutattak fel jelentősebb eredményeket a gazdaságban.
A belpolitikai problémák külpolitikai nehézségekkel párosultak. Kiéleződött az angol-francia viszony Németországgal és a Közel-Kelettel kapcsolatban. A washingtoni konferencián Anglia engedményeket kénytelen tenni, zavargások kezdődnek Brit Indiában. 1919-ben kihirdetik Afganisztán függetlenségét, 1922-ben pedig Egyiptomét. Nagy-Britannia ebben az időben domíniumaival foglalkozik inkább, mint a kontinens ügyeivel.

19 Házi feladat 16 § 182. oldal, 4. kérdés, 188. oldal

20 Köszönöm a figyelmet! ©Lengyel Mária Derceni Középiskola, 2013


Letölteni ppt "Nagy Britannia az 1920-as években"

Hasonló előadás


Google Hirdetések