Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hogyan tanuljunk idegen nyelveket (ingyen) az internet segítségével?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hogyan tanuljunk idegen nyelveket (ingyen) az internet segítségével?"— Előadás másolata:

1 Hogyan tanuljunk idegen nyelveket (ingyen) az internet segítségével?
XXXIX. Könyvtári Hét Tatabányai Városi Könyvtár Hogyan tanuljunk idegen nyelveket (ingyen) az internet segítségével? 2010. október 9.

2 Miről fogok beszélni? Mit tegyünk, hogy ne felejtsük el újra?
Magyar sajátosság az idegennyelv-tanulásban Nálunk sikeresebb nemzetek jó példái Milyen új lehetőségeket ad az internet a nyelvtanulásra? Mit tegyünk, hogy ne felejtsük el újra?

3 Magyar sajátosság az idegennyelv-tanulásban
Életünk során többször is rendszeresen tanuljuk iskolában, tanfolyamokon, autodidakta módon. Ennek ellenére nincs használható idegennyelv-tudása a magyar lakosság túlnyomó részének.

4 Nálunk sikeresebb nemzetek jó példái
Azokban az országokban, ahol az etnikai keveredés erős több generáció óta - földrajzilag és családi kötelékekben egyaránt – ott jól beszélnek a polgárok több nyelven is. Pl. Románia, Svájc, Brazília, Franciaország, Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Egyesült Királyság, Ausztrália stb.

5 Nálunk sikeresebb nemzetek jó példái
Az egykori gyarmati országok. Itt tovább él az egykori gyarmattartók nyelve, mint államnyelv. Összekötő kapocs a világgal és saját lakosságukkal. (Angol, francia, portugál és holland nyelvek) Különleges példa erre India, ahol több mint 1000 a jelenleg is beszélt helyi nyelv, mégis az államnyelv a hindi mellett az angol. Az arab országokban pedig a francia nyelv egy általánosan ismert, beszélt nyelv. Speciális helyzetet jelent Brazília. 43 bevándorolt etnikum telepedett itt meg az őslakos indiánok mellett. Az egyetlen államnyelv pedig a portugál nyelv brazíliai változata. A portugál világnyelv, de ennek a brazíliai változata!

6 Nálunk sikeresebb nemzetek jó példái
Speciális helyzetből fakadóan a finnek is jól beszélnek idegen nyelveket. Náluk a filmeket nem szinkronizálják, hanem feliratozzák. Ebből adódóan a finnek olvasni is kitűnően tudnak (szemben a magyarokkal)

7 Milyen új lehetőségeket ad az internet a nyelvtanulásra?
Rengeteg nyelvtanulást segítő webhely van. Online szótárak és fordítóprogramok pl. a Sztaki szótára és a Google Translate Nem mindegyik jó, mégha a címéből erre is következtetnénk. Rendszeres hírlevelek. Bemutatok egytől egy sorozatot az Angoloktatótól. Nyelvtanulás közösségben, társak, barátok segítségnyújtásával. Igeragozás adatbázisok online Virtuális billentyűzetek , Transzliterációt végző konvertáló programok latin betűről valamelyik cirill betűre.

8 Milyen új lehetőségeket ad az internet a nyelvtanulásra?
A böngészőprogramot érdemes beállítani többlapos nyitólappal. Ezek közül az egyik legyen a Google Translate, hogy bármikor kéznél legyen fordításra. Tanulás a Livemocha online nyelvtanuló közösségben. Kb. 5 milliós tagsággal rendelkezik. A regisztráció ingyenes. A Google Translate fordítóprogram. A Verbix igeragozás adatbázisa lekérdezhető online egy angol nyelvű felületről. Javaslom bizonyos nyelvekhez a virtuális billentyűzet használatát főként azért, mert egyszerűbb vele az írás, mint a klaviatúránkhoz felvenni egy új idegen nyelvet. Transzliterációs szövegkonverzió latin betűkről cirill betűkre

9 Milyen új lehetőségeket ad az internet a nyelvtanulásra?
A Livemocháról Tanulás 36-féle idegen nyelvet egy közösségben kötetlenül, ingyen. Együttműködés - felelősséggel lenni mások iránt. Lásd még a tanfolyami jegyzetet

10 Milyen új lehetőségeket ad az internet a nyelvtanulásra?
A Google Translate Megtalálható a címen, vagy közvetlenül mindig kéznél lesz, ha telepítjük a Google eszköztárat böngésző programunkba, és felvesszük az eszközgombok közé. Ha kiismerjük a használatát és együttműködünk vele, kaphatunk jó fordításokat is Tanácsok, tippek a használatához: Lásd még a tanfolyami jegyzetet.

11 Milyen új lehetőségeket ad az internet a nyelvtanulásra?
Virtuális billentyűzetek Lásd még a tanfolyami jegyzetet.

12 Milyen új lehetőségeket ad az internet a nyelvtanulásra?
Igeragozás a Verbix-szel Többszáz nyelv igeragozásának és egyéb módosult alakjának (ragokkal, képzőkkel, toldalékokkal) rendszerezett táblázatait találhatjuk meg a angol nyelvű webhelyen. Bizonyos nyelvekhez honlapba ágyazható gadget is letölthető ingyen. Lásd még a tanfolyami jegyzetet.

13 Hogyan boldogul a Verbix a magyar nyelvvel?
Milyen új lehetőségeket ad az inernet a nyelvtanulásra? Hogyan boldogul a Verbix a magyar nyelvvel? Az igét szótő alakban írjuk, majd bejelöljük, milyen igekötővel kérjük a ragozást.

14 Milyen eredményt szolgáltat?
Milyen új lehetőségeket ad az inernet a nyelvtanulásra? Milyen eredményt szolgáltat?

15 Tévézzünk, hallgassunk rádiót idegen nyelven,
Mit tegyünk, hogy ne felejtsük el újra? Tévézzünk, hallgassunk rádiót idegen nyelven, Keressük az idegen nyelvű online olvasnivalót. Wikipedia gyakorlásra, ismeretszerzésre több nyelvű változata miatt hasznos. Olvassunk eredetiben: pl. The Oxford Bookworms Library sorozat különféle fokozatú tudásnak megfelelően, rövidített szépirodalom, ismeretterjesztő olvasmányok angolul. Levelezzünk Ne használjuk a Google teljes webhelyfordítását!

16 Mit tegyünk, hogy ne felejtsük el újra?
A megfejtés kulcsa: Lehetőleg mindennapos használat, de mindenképpen rendszeres legyen.

17 Tatabányai Városi Könyvtár
Köszönöm a figyelmet! Szilassi Andrea Tatabányai Városi Könyvtár


Letölteni ppt "Hogyan tanuljunk idegen nyelveket (ingyen) az internet segítségével?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések