Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Pulyka az egészséges táplálkozásban
ANTAL EMESE dietetikus, szociológus
3
Az vagy amit megeszel Víz 60% H2O Fehérje Zsír Szénhidrát
70 kg 10,5 kg 1,5 kg 3,5 kg Zsír Szénhidrát Mikrotápanyagok 62% H2O 69% H2O 83% H2O Koraszülött érett újszülött 1 éves csecsemő felnőtt
4
Energiaszükséglet és életkor…
Életkor/év Energiaszükséglet %-ban férfi Energiaszükséglet %-ban nő 18-35 100 36-45 89 92 46-60 82 83 61-75 78 79 76-90 70 75 90-nél idősebb
5
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD - Az egészséges táplálkozás az életfolyamatokhoz, munkavégzéshez (energia), a fehérjéket, zsírokat szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza, amely biztosítja az egészség megtartását. - rendszeres testmozgás - lelki egészség
6
A betegségek hány százaléka alakul ki a rossz táplálkozás miatt?
7
A betegségek hány százaléka alakul ki a rossz táplálkozás miatt
8
MIT TEHETÜNK???
9
Mit tehetünk a helyes táplálkozás, életmód érdekében? – 12 pont
változatos étrend zsírszegény módon kevés sóval Naponta többször: teljes kiőrlésű lisztből készült, barna pékárukat, gyümölcsöt, zöldséget, főzelékfélét Naponta: tejet, tejterméket Naponta: húst, húskészítményeket édességeket, desszerteket főétkezések után, hetente 1-2x
10
Mit tehetünk a helyes táplálkozás, életmód érdekében? – 12 pont
Hetente 1-3 x tengeri halat Naponta 4-5–ször étkezzünk – egyenletesen elosztva a napi mennyiséget 1,5-2 l folyadék fogyasztása Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek A helyes táplálkozás mellett szükség van a rendszeres testmozgásra is. +1 élelmiszerbiztonság
13
Húsok Gasztronómiai élvezet Sokféleképpen készíthető Vendégség
Fontos fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványi anyagforrás
14
Húsok energiatartalma (100g)
Élelmiszer Energiatartalom (kJ/kcal) Borjú 517/123 Csirke, comb 571/136 Csirke, mell 470/112 Marha, bélszín 508/121 Marha, lapocka 617/147 Pulyka, mell 584/139 Pulyka, comb 731/174 Sertés, comb, karaj 685/163 Vaddisznó Forrás: Rodler I: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, Budapest, 2005
15
Húsok fehérjetartalma (100 g)
Átlagosan 20 % - nagy biológiai értékű Élelmiszer Fehérjetartalom (g) Borjú 19,5 Csirke, comb 20,9 Csirke, mell 24,7 Marha, bélszín 19 Marha, lapocka 21 Pulyka, comb 21,2 Pulyka, mell 25,9 Sertés, comb, karaj Vaddisznó 21,6 Forrás: Rodler I: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, Budapest, 2005
16
Húsok biológiai érték Élelmiszer Biológiai érték Anyatej, tojás 100
tehéntej 88-95 marhahús 88-92 halhús 80-92 sertéshús 84 csirkehús 82 szójafehérje 74-78 Bab, borsó, lencse 56-72 Forrás: Rodler I: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, Budapest, 2005
17
Húsok zsiradéktartalma
Élelmiszer zsiradéktartalom (g) Borjú 4,5 Csirke, comb 5,2 Csirke, mell 1,0 Marha, bélszín 4,4 Marha, lapocka 6,2 Pulyka, comb 9,2 Pulyka, mell 3,4 Sertés, comb, karaj 8,1 Vaddisznó 2,4 Forrás: Rodler I: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, Budapest, 2005
18
Húsok vitamintartalma
Gazdagok: B1 – zavartalan szénhidrát-anyagcsere B2 – anyagcsere-folyamatokban B6 - anyagcsere-folyamatokban B12 – vérképzéshez, gyomor- és bélműködéshez Niacin – sejtek energia-háztartásában Forrás: A – növekedés, csontfejlődés, látás D - csontképződés
19
Húsok ásványi anyag-tartalma
Gazdagok: Vas – fele:hem-vas – jobban hasznosul – oxigén, szén-dioxid, elektron szállítás, hús színe: vastartalom Nátrium – sav-bázis egyensúly Kálium - sav-bázis egyensúly Cink – enzim, inzulin alkotórésze
20
Ajánlások Naponta 2-3 egység hús, húskészítmény
1 egység: 10 dkg nyers hús, 5 dkg sovány felvágott Kiemelt célcsoport: gyermekek, terhes, szoptató anyák, nagy fizikai aktivitásúak ételkészítés: látható zsiradék eltávolítása Főzés, párolás, sütés Mértékletesség, változatosság
21
Egy ösi mondás „Ha elveszted A birtokodat… Elveszted egy részét az életednek. Ha elveszted A becsületedet… Elveszted a felét az életednek. DE Az egészségedet, Elveszted az egész életedet.”
22
Köszönöm a figyelmüket
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.