Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
BRUCELLA NEMZETTSÉG
2
BRUCELLA NEMZETSÉG Előfordulás:
- obligát parazita fertőzött szervezetben - Magyarország brucellózistól mentes Morfológia: - 0,5-2 m coccoid pálcika - csilló, burok, spóra nincs Festődés: - Gram- - Köster-féle differenciáló festés (viszonylagos savállóság) - összetett festési eljárás (fukszin, metilénkék) - brucellák pirosak, minden más kék - fagocitáló sejtekben intracellulárisan találhatók Tenyésztés: - igényes: - CO2, Glükóz, B-vitaminok: tiamin, nikotinsavamid, pantoténsav, biotin (élesztőkivonat), vér - Topt= 37 ºC - szelektív tenyésztés: polimixin, bacitracin, klórhexidin, etilviola
3
BRUCELLA NEMZETSÉG Biokémia:
- obligát aerob, kataláz+, oxidáz+ (kiv. Br. neotomae, Br. ovis) - nitrátredukció Antigénszerkezet: - szoros antigénrokonságban egymással és a francisellákkal Ellenállóképesség: - közepes Patogenitás: - obligát patogén
4
BRUCELLA FAJOK ÉS GAZDÁIK KÖZTI KAPCSOLAT
Szájon át, bőrseben keresztül és nemi érintkezés útján ov—kecske, bos-szarvasmarha, cap-juh fertőződés: p.o., p.c., genitálisan - vérfertőzés, gyulladásos elhalásos gócok - placentitis, foetopatogen hatás utolsó harmadban vetélés - hím állatokban heregyulladás - Sertésekben - csigolyatályog keresztbénulás
5
BRUCELLA NEMZETSÉG Húshigiéniai szempontok:
- kiegészítő bakteriológiai vizsgálat vérfertőzés gyanúja, gyulladásos-elhalásos gócok Elbírálás: 1. Fogyasztásra alkalmatlan - vérfertőzés - Br. melitensis - mezei nyúl 2. Fogyasztásra feltételesen alkalmas - kiv. elváltozott szervek, tőgy, here
6
BRUCELLA NEMZETSÉG Tejhigiéniai szempontok:
- nem vemhes méh esetében a tőgy és a tőgy feletti nyirokcsomókban vannak - tejjel ürül, de érzékszervi elváltozást nem okoz - szárazonálláskor feldúsul - tejben 8-10 napig túlél fertőzési forrás lehet - savanyodáskor 1-2 nap alatt elpusztul Elbírálás: - beteg és betegségre gyanús állat teje fogyasztásra és feldolgozásra alkalmatlan - fertőzött és fertőzésre gyanús állat teje hőkezelés után feldolgozható Közegészségügyi szempontok: - zoonózis (Br. melitensis, Br. abortus, Br. suis, Br. canis) - Máltai láz, Bang- kór - intermittáló láz - csigolyacsont-, izület- és ínhüvely-gyulladás - szem- és agyvelőgyulladás - here- és mellékhere-gyulladás Brucellózisban beteg az az állat, a) amelyen a betegség tünetei kifejezetten mutatkoznak, és amelynek szerveiben, vagy a magzatban és annak burkain a brucellózisra jellemző kórbonctani elváltozások állapíthatók meg, vagy b) amelynek váladékaiból, illetve a magzatburkából és/vagy magzatának szerveiből a brucella baktériumokat kimutatták. (2) Brucellózisban betegnek kell tekinteni azt a betegségre gyanús állatot is, amelyen az elvégzett immundiagnosztikai vagy bakteriológiai vizsgálat pozitív eredményre vezetett. (3) Betegségre gyanús az az állat, a) amelyen a betegség tünetei mutatkoznak, és a kiegészítő vizsgálatokkal a betegség brucellás eredetét még nem zárták ki; b) amely a betegség egyes tüneteit mutatja ugyan, de a testváladékaiban, a magzatburkon és a magzatban a brucellózisra jellemző elváltozásokat határozottan megállapítani és a kórokozóját kimutatni nem lehet. (4) Brucellózissal fertőzött az az állat, amelyen a betegségre gyanút keltő tünetek nem mutatkoznak, de az immundiagnosztikai (vér-, tej-, ondó-) vizsgálatok valamelyike pozitív eredményre vezetett. (5) Brucellózis fertőzöttségére gyanús - az esetleg elvégzett immundiagnosztikai vizsgálat negatív eredményére való tekintet nélkül - az az állat, a) amelyet brucellózisban beteg, betegégre gyanús vagy fertőzött állattal együtt tartottak, b) amely brucellózissal fertőzött vagy brucellózis szempontjából ismeretlen állományból származik. (6) Brucellózistól mentes az az állat, amely a betegségtől mentes állományból származik, ilyen környezetben nevelték fel, és ellése vagy a tenyészérettség elérése utáni immundiagnosztikai vizsgálatai is negatív eredményre vezettek. (7) Brucellózistól mentesnek kell tekinteni, azt a brucellózistól mentes kislétszámú állományból legkésőbb harminc napos koráig felvásárolt nőivarú szarvasmarhát is, amely a gyüjtő-telepen tenyészérett korában végzett vizsgálat alkalmával, valamennyi társával együtt negatív vérvizsgálati eredményt adott. brucellózis (brucellosis) hevenyen induló, hullámzó lefolyású, kezdetben tífuszhoz hasonló brucellafertőzés Brugsch-szindróma az agyfüggelék elülső lebenyének megváltozott működése következtében jelentkező acromicria (kéz vagy láb abnormális kicsinysége) és endokrin zavarok
7
VIBRIO ÉS CAMPYLOBACTER NEMZETSÉG
SPIRILLACEAE CSALÁD VIBRIO ÉS CAMPYLOBACTER NEMZETSÉG
8
VIBRIO NEMZETSÉG Előfordulás: - vizek, szennyvizek
- vízi állatok bélcsatornája Morfológia: - 1-5 m vessző alakú pálcika - összetapadva S-alak - monotrich, egyetlen poláris csillójukkal élénken mozognak, amire a nemzettség neve is utal. Festődés: - Gram- Tenyésztés: - igénytelen - pHopt= 8,5, halofil szelektív tenyésztés
9
VIBRIO NEMZETSÉG Biokémia: - aerob/fakultatív anaerob
- fermentatív szénhidrátbontás - nitrátredukció - proteolízis - V. cholerae - enterotoxinok Antigénszerkezet: - O- és H-antigének - O-antigének alapján szerocsoportok Ellenállóképesség: - gyenge, savas pH-ra igen érzékeny Patogenitás: - V. comma (cholerae) - kolera - ember - V. metchnikovii - gyomor- és bélgyulladás – ember, madár - V. parahaemolyticus - ételmérgezés Húshigiéniai szempontok: fertőzés forrása: sózott nyers tengeri állat, (Japánban izolálták először) régebben a fertőzött víz Diarrhea, abdominal cramps, nausea, vomiting, headache, fever, and chills may be associated with infections caused by this organism. The illness is usually mild or moderate, although some cases may require hospitalization. The median duration of the illness is 2.5 days. The incubation period is 4-96 hours after the ingestion of the organism, with a mean of 15 hours. Disease is caused when the organism attaches itself to an individuals' small intestine and excretes an as yet unidentified toxin. Infective dose -- A total dose of greater than one million organisms may cause disease; this dose may be markedly lowered by coincident consumption of antacids (or presumably by food with buffering capability).
10
Egyéb Vibrio fajok A V. parahaemolyticus mellett az alábbi betegséget okozó Vibrio fajok találhatók az élelmiszerekben : Vibrio alginolyticus Vibrio furnissii Vibrio carchariae Vibrio hollisae Vibrio cincinnatiensis Vibrio metschnikovii Vibrio damsela Vibrio mimicus Vibrio fluvialis
11
CAMPYLOBACTER NEMZETSÉG
Előfordulás: - nemi utak és bél nyálkahártya - élelmiszerek: hús, tej, tejtermékek Morfológia: - 2-5 m S-alakú pálcika spirális fonalak - monotrich élénk mozgás Festődés: - Gram- Tenyésztés: - szerves savakat igényel véresagaron - szelektív: novobiocin, bacitracin, polimixin, trimetoprim - termofil
12
CAMPYLOBACTER NEMZETSÉG
Biokémia: - mikroaerofil (6% O2, 10% CO2, 84% N2) - szénhidrátokat nem bontja - kataláz+/- (patogenitástól függően) Antigénszerkezet: - O- és H-antigének Ellenállóképesség: - gyenge, beszáradva, vagy hőkezelés hatására igen gyorsan elpusztulnak Patogenitás: - C. fetus ssp. fetus - Ember – enteritis (bélgyulladás), endocarditis (szívbelhártyagyulladás), vérfertőzés - Juh, szarvasmarha - vetélés - C. fetus ssp. jejuni - epifitaként él a béltraktusban - gyomor- és bélgyulladást (emberben és húsevőkben), vetélést (Ru), májgyulladást (bfi) Közegészségügyi szempontok: - ételmérgezés (fertőzött baromfihús, nyerstej)
13
CAMPYLOBACTER JEJUNI Az Egyesült Államokban a C. jejuni a legáltalánosabb okozója a hasmenésnek, Európában a betegségek 1%-ért felelős. A baktérium általában macskák, kutyák, baromfi, marha, sertés, rágcsálók, majmok, vadon élő madarak és néha emberek belében található. A baktérium a széklettel és ürülékkel kerül a környezetbe, és a nem klórozott vizekben, folyókban és tavakban is megtalálható.
14
CAMPYLOBACTER JEJUNI A C. jejuni jelen lehet az állati vagy emberi szer-vezetben anélkül, hogy megbetegedést váltana ki. A Campylobacter az állatokban, általában mint élősködő fordul elő, de időnként, különösen a fiatal állatok (borjú, bárány, kutya, macska) megbetegedését okozza. A baktérium állatról emberre történő átvitelében a legnagyobb veszélyt, a közvetlen állatokkal kapcsolatban lévő, vagy állati eredetű termékekkel foglalkozó emberek, vagy gazdák jelentik.
15
CAMPYLOBACTER JEJUNI A Campylobacter-ek frissen vágott marháról,
juhról és sertésről izolálható. A fogyasztók körében a fertőzés legfőbb forrása a nyers baromfi. A kereskedelemben a nyers baromfi % szennyezett C. jejuni-val. A fertőzéseket a nem megfelelően hőkezelt baromfi, különösen a grillezett termékek fogyasztása okozza. A tej sporadikus eseteket, de nagyobb járványokat is okozhat. A fertőzés emberre történő átvitelében a nyers hús által történő keresztszennyeződés játszik kiemelkedő szerepet, amikor más élelmiszerek szennyeződnek a konyhában.
16
A CAMPYLOBACTER JEJUNI GÁTLÁSA
A C. jejuni érzékeny a beszáradással, a magas oxigén tartalommal és a kis pH-val szemben. A mikroorganizmus nem tud szaporodni: 25 C alatt, 5,5 pH-érték alatt. A C. jejuni is érzékeny a hőkezeléssel szemben: a tizedre csökkenési idő: 1 perc 55 C-on, a z-érték: kb. 5 C. Nem képes túlélésre a megfelelő főzési hőmérsékleten készült élelmiszerekben. Érzékeny a gamma sugárzással szemben is (1 kGy).
17
A CAMPYLOBACTER JEJUNI GÁTLÁSA
A CDC (Center for Disease Control) jelentése szerint a legjobb megelőző módszer az ésszerű fogyasztói elővigyázatosság. A tej általános pasztőrözése és a víz megfelelő kezelése 80%-ban megelőzheti a Campylobacter okozta fertőzések kialakulását az Egyesült Államokban. A jelentés arra is kitért, hogy a konyhai műveletek során a szárnyasok megfelelőbb kezelése csökkenti a megbetegedések számát.
18
SPIROCHAETALES REND
19
SPIROCHAETÁK Morfológia: - hosszú, spirális képletek
- rétegei kívülről befelé: - elasztikus lipoproteid membrán - típusspecifikus lipoproteid antigének - axiális fibrillumok (protein tengelyfonalak) - sejten túlnyúlhatnak - alak, dugóhúzószerű mozgás - mukopeptid réteg - sejtmembrán - citoplazma - Borrelia, Treponema - tág csavarulatok - mindkét végük hegyes - Leptospira - szűk csavarulatok - egyik vagy mindkét végük horogszerűen görbült Festődés: - Gram- Tenyésztés: - nehézkes
20
Borrelia anserina Morfológia:
m hosszú spirohaeta, csavarulatai tágak, végei hegyesek Festődés: - karbolvizes fukszinnal, jól festődik Giemsa szerint Tenyésztés: - kísérleti állatoltás (tyúk) - embrionált tojásoltás Ellenállóképesség: - csekély Patogenitás: - baromfiborreliosis - vektor: kullancsfélék Húshigiéniai szempontok: - gyakori a tetemes lesoványodás alkalmatlan - lép, máj megnagyobbodott, elhalásos gócok Elbírálás: az elváltozott szervek kobzása után fogyasztásra feltételesen alkalmas
21
LEPTOSPIRA NEMZETSÉG Morfológia:
m spirohaeták, szűk csavarulatok, egyik vagy mindkét végük horogszerűen görbült Festődés: - Vágó-féle festés - szövetekben Levaditi-féle ezüstimpregnáció Tenyésztés: - Korthof-féle táptalaj: 8-10 % steril nyúlsavó, pepton, - 30 oC, 1 hét - embrionált tyúktojás oltása Biokémia: - aerob - cukrokat nem bontják - E-forrás: hosszú C-láncú telítetlen zsírsavak - lipáz+/-, hemolizin+/- Ellenállóképesség: - kicsi
22
LEPTOSPIRÁK CSOPORTOSÍTÁSA
Patogenitás: - L. biflexa - szaprofita - L. interrogans - patogén (szerotípusait ld. táblázatban) - zoonózis (láz, sárgaság, vese- és agyhártyagyulladás Húshigiéniai szempontok: sárgaság, szag- és ízrendellenesség (főzőpróba) Elbírálás: - fogyasztásra feltételesen alkalmas - az érzékszervi elváltozások figyelembevétele
23
MYCOPLASMATALES REND
24
MYCOPLASMA NEMZETSÉG Előfordulás:
- légző- és nemi szervek nyálkahártyáin Morfológia: - sejtfal hiányzik - sejttestet háromrétegű membrán veszi körül alakjuk igen változatos - 0,1-0,25 m, gyakran elágazó fonalakat alkotnak Festődés: - Gram-festéssel nem tüntethetők fel - Giemsa-festés Tenyésztés: - igényes: vérsavó, élesztőkivonat, DNS - 37 oC, 2-10 nap - telep: apró, tükörtojás-alakú, centrális része belenő a táptalajba - szelektív: penicillin, tallium-acetát
25
MYCOPLASMA NEMZETSÉG Biokémia: - aerob/fakultatív anaerob - koleszterin-igény (vérsavó) - fermentatív szénhidrátbontás Ellenállóképesség: - igen kicsi - penicillin-rezisztencia Patogenitás:
26
MYCOPLASMA NEMZETSÉG Húshigiéniai szempontok:
- az elbírálás az elváltozások kiterjedésétől függ Elbírálás: - nagyfokú - fogyasztásra alkalmatlan - kisfokú - elváltozott részek kobzása után fogyasztásra feltétel nélkül alkalmas
27
RICKETTSIALES REND
28
RICKETTSIALES REND Morfológia: - 0,5-1 m coccoid pálcika Festődés:
- Gram szerint nem festhető mikroorganizmusok Tenyésztés: - kizárólag élő sejtben (szövettenyészet, kísérleti állatoltás, embrionált tojásoltás) Ellenállóképesség: - élő szervezeten kívül igen gyorsan elpusztul
29
COXIELLA NEMZETSÉG Coxiella burnetii Előfordulás:
- obligát sejtparaziták - ízeltlábú vektorok Morfológia: - 0,5 m coccoid pálcika Festődés: - Gram szerint nem festődnek Tenyésztés: - embrionált tojás - chorioallantois membránon vagy szikzsákban Biokémia: - korlátozott, jórészt a gazdasejttől függő Antigénszerkezet: - hőstabil poliszacharid-fehérje antigén - hőérzékeny fehérje-antigén Ellenállóképesség: - a többi rickettsiához képest igen jó, A beszáradást jól tűri, 60 ºC-on csak egy óra után pusztul el.
30
Coxiella burnetii Patogenitás: - Q-láz – kérődző és ember (zoonózis)
- fertőzés forrása: - kullancs - fertőzött por belélegzése - fertőzött élelmiszer Húshigiéniai szempontok: - lépduzzanat, méh- és tüdőgyulladás Elbírálás: - az elváltozott szervek kobzása után az állati test fogyasztásra feltételesen alkalmas
31
CHLAMYDIA NEMZETSÉG Chlamydia psittaci
- régebben vírusoknak tekintették, de - DNS-t és RNS-t is tartalmaznak - sejtfaluk van - hasadással osztódnak - anyagcsere szolgálatában álló enzimekkel rendelkeznek - antibiotikumokra érzékenyek Előfordulás: - obligát sejtparaziták - madarak és emlősök bélcsatornájában Morfológia: - 0,2-0,4 m coccoid pálcikák - sejtben citoplazma-zárványok Festődés: - Gram szerint nem festődik - Stamp-féle festés - malachitzölddel kontrasztfestett fukszinfestés chlamydiák pirosak, sejtes elemek zöldek - IF
32
Tenyésztés: - kizárólag élő sejtben (szövettenyészet, kísérleti állatoltás, embrionált tojásoltás) Biokémia: - fermentatív glükóz-bontás Ellenállóképesség: - igen érzékeny Patogenitás: - ornitosis, papagájkór, psittacosis - szarvasmarha: - tüdő-, bél-, agyvelő-, tőgygyulladás - Juh - tőgygyulladás, vetélés - papagáj, liba, kacsa, pulyka, galamb, Ho - vérfertőzés, bronchopneumonia Húshigiéniai szempontok: - ember vágáskor inhaláció útján fertőződhet Elbírálás: - fogyasztásra alkalmatlan Tejhigiéniai szempontok: - tőgygyulladást okozhat - tőgybeteg tehén teje fogyasztásra és feldolgozásra alkalmatlan
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.