Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERET
Ötödik előadás
2
GABONAFÉLÉK
3
A VILÁG GABONATERMELÉSÉNEK MEGOSZLÁSA FÖLDRÉSZENKÉNT
4
A BÚZA Triticum Felhasználási megoszlás Kenyérgabona Takarmányozás
Csoportosítás az érési idő szerint: Korai érésű fajták (GK Tiszatáj, Martonvásári4) Középérésű (Martonvásári6, Bezosztája, Jubilejnaja) Késői érésű (Martonvásári1) Csoportosítás keménység szerint: Közönséges, étkezési búzafajták (Triticum aestivum) Keménybúzák (Triticum durum)
5
ROZS Secale cereale L. Hidegtűrő gabonafajta
Termesztése újra fellendül Vízzel kimosható sikért nem tartalmaz Termesztett fajták: Danae, Kisvárdai1, Kecskeméti H, Lovászpatonai)
6
Triticale Búza és rozs keresztezéséből
Hideg klímájú, laza talajon termesztik Ellenállóbb a búzánál Takarmányozásra használják Termesztett fajta: Triticale 64
7
ÁRPA Felosztás a kalász morfológiája szerint : Sörárpa: Árpafajták:
Kétsoros Négysoros Hatsoros Sörárpa: négysoros őszi árpa, kétsoros tavaszi árpa Árpafajták: Őszi árpák: Horpácsi kétsoros, Martonvásári 34, KG 58, Kompolti korai Tavaszi árpák: HK42, Tápláni tavaszi sörárpa, Martonvásári 43
8
KUKORICA a. Sima szemű kukorica. Kemény, a keményítőszemcséket sikér borítja, amelyek a keményítőszemcsék közötti részeket teljesen kitöltik. Ezért a fehérjetartalmuk magas, 11-12%. b. Lófogú kukorica. A világon ezt termesztik a legnagyobb területen. Ebbe a csoportba tartozik a legtöbb takarmánykukorica. c. Csemegekukorica. Édes keményítőt tartalmaz. A cukrok keményítővé való alakulása a szemben zavart, ezért zsenge állapotban sok cukrot tartalmaz. d. Pattogatni való kukorica. A szem lisztes része kicsi, és vastag üreg veszi körül. Létezik rizsszemű és gyöngyszemű típusa is. Az endosperm majdnem teljes egészében szögletes, és egymáshoz tapadó keményítőszemcsékből áll. Hevítéskor az endospermből felszabaduló vízgőzök hirtelen felszakítják a magburkot, és az endosperm fehér, laza tömegként kifordul.
9
Zab Pohánka Köles Takarmánygabona Újabban diétás étkezéshez terjedt el
Takarmánygabona, baromfieledel Köles Takarmánygabona, baromfieledel
10
Rizs Ázsiai népek legfontosabb élelmiszere
Aminosavösszetétele jobbmint a búzáé Fehérjetartalma 6-9% A szervezet 88%-ban hasznosítja
11
A gabonaszem szerkezete és összetétele
12
Gabonafélék általános összetétele (%-ban)
13
Élelmezési gabonák minőségi követelményei
Fotosabb vizsgálatok: Sikértartalom-meghatározás (nedves, száraz-sikértartalom, nyúlékonyság, elterülés) Sütőipari érték meghatározása (Hankóczy-Brender farinográffal, vízfelvevőképesség, terhelés, konzisztencia, állóképesség) Értékszám Minőségi csoport 100-85 A1 84,9-70 A2 69,9-55 B1 54,9-45 B2 44,9-30 C1 29,9-0 C2 Sütéspróba Egyéb vizsgálatok (acélosság, Szedimentáció, stb.)
14
Tésztanyújtási diagrammok
Nyújtási értékszám NyÉSz= BC/AC (g/mm) Szakítási értékszám SzÉSz= BC/AD (g/mm) I: jó minőségű búza (liszt) II: gyenge minőségű búzáből készlt liszt
15
Élelmezési gabonák minőségi követelményei
Fotosabb vizsgálatok: Sikértartalom-meghatározás (nedves, száraz-sikértartalom, nyúlékonyság, elterülés) Sütőipari érték meghatározása (Hankóczy-Brender farinográffal, vízfelvevőképesség, terhelés, konzisztencia, állóképesség) Értékszám Minőségi csoport 100-85 A1 84,9-70 A2 69,9-55 B1 54,9-45 B2 44,9-30 C1 29,9-0 C2 Sütéspróba Egyéb vizsgálatok (acélosság, Szedimentáció, stb.)
16
Élelmezési gabonák minőségi követelményei
A búza minőségi követelményei: Javító élelmezési búzák Malmi búza Általános (szemcsenagyság, nedvességtartalom, egységes, kártevőktől mentes, azonos évjárat) Fajta iránti követelmények Érzékszervi követelmények (szín, szag, íz) Részletes minőségi követelmények: Sűrűség (hektolitertömeg): dkgl Nedvességtartalom: max. 14,5 % (mm) Keveréktartalom: max. 2 % (mm), ezen belül: káros keverék legfeljebb 0,5 % Sütőipari érték (javítóbúzánál lagalább A, malmi búzánál legalább B) Nedves sikér mennyisége (javító búzánál legalább 35 %, malmi búzánál nincs követelmény)
17
Részletes követelmények
18
A rozs minőségi követelményei
Általános követelmények (szemcsenagyság, tisztaság, kártevők jelenléte, azonos évjárat) Érzékszervi követelmények szín: világoszöld, szürkészöld, sárga lilás, barnás elszíneződéssel; szag, íz: jellemző, édeskés, nem keserű, nem savanyú Részletes minőségi követelmények Hektolitertömeg: legalább 71 kg; Keverékesség: max. 2%; Káros keverék: max. 0,5 %, ebből anyarozs max: 0,2 %; Keveréken felül törött és csírázott szem: max. 2-2 % Nedvességtartalom: max 14,5 %
19
Gabonasiló elvi felépítése
A gabona tárolása A gabona előkészítésetárolásra – szárítás A gabona tárolása Padozaton tárolás Silós tárolás Gazdasági nvonatkozások Tárolás során végbemenő jelenségek: A gabona légzése Mikrobiológiai elváltozások Kártevők (egerek, gabonazsizsik, mezei gabonamoly, aszalványmoly, lisztatka) Gabonasiló elvi felépítése
20
MALOMIPARI TERMÉKEK Liszt Történeti áttekintés Vízimalmok - őrlőkövek
Gőzmalmok – hengerszékek (1874 Mechwart András: rovátkolt hengerek) Villanymalmok Piaci helyzet: kb 140 millió tonna búzaliszt Európa (81 millió t) Ázsia, Észak- és Középamerika (16 millió tonna) Afrika, Délamerika (6-6,5 millió tonna) Ausztrália (1,5-2 milló tonna) Egyéb lisztek: kb. 200 millió tonna Választékcsökkentés
21
Búza és rozslisztek
22
A búzaliszt összetétele
– ásványianyag-tartalom ,5-1,5% – keményítő % – víz % – cukrok % – vázanyagok ,5% zsírok, enzimek, vitaminok ,4%
23
A sikér Összetevők: gliadin /glutenin = 1:2-1:4
Világossárga, rugalmas,, alakját hosszú ideig megtartja, a vizet nem engedi el
24
Érzékszervi tulajdonságok
Szín – pekározás Szag Íz Szemcsézettség Hamutartalom
25
Egyéb követelmények Nedvességtartalom (max 14.5 %) Savfok
Idegenanyag-tartalom Sütőipari értékcsoport
26
Egyéb lisztek Kukoricaliszt (kukoricadara) Szójaliszt Rizsliszt
Borsóliszt Étkezési búzacsíra Étkezési búzakorpa
27
Kukoricaőrlemények jellemzői
28
Csomagolás Szállítás Raktározás, tárolás (15-20 C fok, 60-70% páratartalom)
29
Hántolt termékek Tisztítás Osztályozás Hántolás (kövön, korongon)
Hántolatlan magvak eltávolítása Fényezés
30
Hántolt rizs jelemzői
31
Forrásmunkák Codex alimentarius 2-61 Búza szabvány Kukorica szabvány
Szilágyi, J., Mészáros S., Mezőgazdasági termékek áruismerete, Scientia kiadó, 2002 let a Magyar Elektronikus könyvtárból A többi forrásmunka elérhető a honlapon
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.