Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet"— Előadás másolata:

1 Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet
Miként forradalmasíthatja a robotika a gyógyítást? Mire kell felkészíteni a szuperkórházakat? Pillanatkép a robotsebészet helyzetéről, meglévő eredményeiről és a közeljövőben betöltött szerepéről a gyógyításban Prof. Dr. Wéber György Semmelweis Egyetem Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet

2 Robot DE: nem a robot, hanem a sebész operál!
Az élet más területeihez hasonlóan, a gyógyításban is keresi a helyét. Cél: A szervek minél teljesebb megőrzése, Tökéletes funkcionális eredmények, A sebészi trauma és a szövődmények csökkentése Jellemzi: Precíz sebészi mozdulatok, kézremegés kiszűrése Szövet kímélő technika, a mozgás nagyfokú szabadsága DE: nem a robot, hanem a sebész operál! „Robot - asszisztált sebészet”

3 Robot - asszisztált sebészet
a jelenlegi robotok nem autonóm rendszerek a műtét során kialakuló váratlan helyzetek miatt minden funkciójukat humán operátor vezérli vezérlőegység  (konzol) beteg: konzol által irányított, négy interactiv robotkar

4 Laparoszkópos beavatkozások
Laparoszkópos feltárás Robot - asszisztált sebészet

5 Miként forradalmasíthatja a robotika a gyógyítást?
a sebészek manualitása közötti különbség meghatározza a klinikai eredményeket (szövetkímélő technika - kevesebb szövődmény) cél: a sebészi beavatkozás standardizálása. a robot a 3. óra végén is ugyanolyan precizitással közvetíti a mozdulatainkat, mint a műtét legelején.

6 da Vinci a világban Minden EU tagállamban (kivétel mi!!)
Csehország:10, Románia:7 (Bukarest:6), Szlovákia:4, Bulgária:1, Szlovénia (Maribor), Horvátország (Rijeka), Szerbia (Belgrád, Novi Sad), Lengyelország (Wroclaw, Varsó) Törökország:11

7 Világszerte elvégzett beavatkozások
Urológia: prostatectomia Nőgyógyászat: hysterectomia Sebészet: LC, colorectal

8 Sebészeti, nőgyógyászati, urológiai műtétek
Az USA-ban több nő választja a robotot minimálisan invazív hysterectomia elvégzésére, mint a hagyományos laparoszkópiát vagy a hüvelyi műtétet. Az USA-ban jelenleg négy prosztatarák-műtétből hármat a Da Vinci segítségével végeznek el. Több amerikai férfi választja a robotot, hogy kezelje a prosztatarákot, mint bármely más kezelést (laparoszkópos vagy nyitott műtét).

9 Sebészet Nőgyógyászat Urológia

10 Robotic vs Open Surgery for Prostatectomy: Which Wins?
At 24 months' follow-up, randomized clinical trial to directly compare functional and oncologic outcomes between robot-assisted laparoscopic prostatectomy and open radical retropubic prostatectomy shows no evidence for a clear advantage of one approach over the other Coughlin et al. Robot-assisted laparoscopic prostatectomy versus open radical retropubic prostatectomy: 24-month outcomes from a randomised controlled study Lancet Oncology, July 12, 2018

11 A robot - asszisztált sebészet előnyei
4 robotkar, 1 kar az optikának, 3 kar a műszereknek kivételes 3D stereoscopos látásmód (2 optika) nagyított kép (6-10x) precíz, milliméternyire pontos mozdulatok a műszerek 6 tengelynek megfelelően rotálhatók tremor filtering jobb ergonomia - a sebész teljesítménye idővel nem csökken (fáradás) a nehezen hozzáférhető műtéti területek is könnyen megközelíthetőek

12 DE: a robot nagymértékben javítja technikai készségeinket, de nélkülözhetetlen a megfelelően képzett sebész! Egy képzetlen sebész a robot segítségével is csak szövődményekkel terhelt, technikailag rossz műtét elvégzésére képes! Thousands of da Vinci Lawsuits Pending, Intuitive Surgical Sales Dropping Posted on April 9, 2014 by Cynthia A. Diaz-Shephard

13 da Vinci - szövődmények
A műtéti szám szaporodásával, emelkedtek a szövődmények és a peres ügyek is. Alemzadeh et al. Adverse Events in Robotic Surgery:A Retrospective Study of 14 Years of FDA Data n=10,624 144 halál 1.4% 1,391 beteg sérülés 13.1% 8,061 eszközhiba 75.9% törtdarabok a betegben (14.7%), égési sérülés (10.5%), eszközök nem várt mozgása (8.6%), system errors (5%), video probléma (2.6%)

14 da Vinci - halálozás 2011 – 2012: súlyos szövődmények – 34%
Manufacturer and User Facility Device Experience (“MAUDE”) database 2011 – 2012: súlyos szövődmények – 34% Alemzadeh et al. Adverse Events in Robotic Surgery:A Retrospective Study of 14 Years of FDA Data A műtét szövődmények elemzése alapján, arra következtetésre jutottak, hogy a technika széleskörű alkalmazása mellett elmaradt a megfelelő tréning és az eredmények kritikus értékelése. "The rapid adoption of robotic surgery...has been done by and large without the proper training and evaluation.”

15 Finanszírozás Da Vinci Xi ára 2,5M Dollár
Éves szervízdíj az alapár 10%-a (200 műtétenként kötelező a szerviz, ami magában foglalja az eszközök cseréjét is) Egy műtétre jutó szerviz díj 1250 Dollár Kezdet: közel 1 mrd Ft Európában - a magánklinikánkon kívül - központilag is finanszírozzák (első 2-3 év). Co-payment szükséges (Csehországban egy prostatectomiáért a beteg 1000$-t fizet)

16 Egyetemi elképzelések
minden érdekelt szakmát összefogó, központosított robot műtő (60-70m2), hozzá kiszolgáló egység és hely a hallgatóknak. urológia, nőgyógyászat, sebészet, mellkassebészet részéről minimálisan 2-2 fő kiképzése. pénzügyi feltételek: a beszerzés EMMI keretből, a finanszírozás EFI keretből történne.

17 Mire kell felkészíteni a szuperkórházakat?
A robottechnika befogadására és a szükséges műtősnő valamint a technikai személyzet kiképzésére. Dél-budai Centrumkórház (1,2 millió ember ellátása – 4 év múlva?) Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott: Magyar Hírlap, A műtőpark tizennégy általános, egy robotsebészeti és egy hibrid műtőből áll majd. Diagnosztikai géppark: három CT, három MRI, hat röntgen, két mammográf, kilenc endoszkóp, kilenc ultrahang, négy DSA és egy PET CT.

18 Herceghalom: robot tréning műtő
Gyakorlás „skill” laboratóriumban (varrás, disszekció, stb). Szimulátor! Surgeons must complete the following steps to use the device: (USA) Take one hour of online training Watch two robotic procedures online (four hours) Spend seven hours operating on a pig Participate in at least two surgeries overseen by an experienced robotic surgeon Első lépések pelvitraineren és állatmodellen!

19 Kiképzés A tréningben résztvevőnek meg kell érteni a robottechnológiát, az alapvető baj elhárítást, a készülék alapvető  paramétereit és korlátait. Meg kell ismerni a speciális műtéti folyamatokat, a betegszelekciót, indikációt, az előkészítést, a műtőben a beteg elhelyezkedését, a trokárok elhelyezését, szövődményeket és azok kezelését. A műtőben való passzív részvétel és figyelése egyrészt a sebésznek másrészt a monitornak. Fontos lehetőség, hogy az operatőrrel kommunikáljanak, kérdéseket tegyenek fel és esetleg videón átnézzék a műtét fontos, tanulságos pontjait.   A következő lehetőség már a gyakorlaton részt vettek számára, akik el akarják kezdeni az önálló műtétet, a proctoring és mentoring, amelyben gyakorlott oktató irányít.

20 Da Vinci hazánkban 2014: Óbudai Egyetemen kutatási da Vinci (IROB – Antal Bejczy Center for Intelligent Robotics (Haidegger Tamás PhD) Balázs B Lörincz MD PhD Chief, Dept. of ENT, Head & Neck Surgery St. Elisabethen-Hospital Frankfurt a.M., Germany, Visiting Professor, Semmelweis University

21 A jövő…. A robot nem csodafegyver, de komoly technikai előrelépés. Lehetőség, mely sok pénzt és komoly infrastrukturális, elsősorban humán erőforrás tudásbeli fejlesztését igényli.


Letölteni ppt "Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések