Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Péntek Mónika

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Péntek Mónika"— Előadás másolata:

1 Készítette: Péntek Mónika

2 Szakmai háttér 2015 óta működő szolgáltatás Győrött
Együttműködő partner: Családsegítő Szolgálat Mentor: Indit Közalapítvány, Pécs, Bulisegély Szolgálat koordinátora Támogatónk: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

3 Definíció: olyan segítő tevékenység szórakozóhelyeken, partikon, közterületeken, amely -önálló megkereső, prevenciós és ártalomcsökkentő program, ami önkéntes, anonim és ingyenes; a munkatársakat titoktartás kötelezi -elsősorban a droghasználatból adódó fizikai és pszicho-szociális ártalmak csökkentésére irányul Cél: közvetlen célja a biztonságos szórakozás elősegítése a szórakozóhelyeken emellett a szórakozóhelyeken való jelenlét különleges alkalmat kínál arra is, hogy informálja a fiatalokat arról is, hogy van kihez fordulni probléma esetén (információnyújtás)

4 Célcsoport: elsősorban a szórakozó fiatalok (16-25 év) a partiszervíz szolgáltatásai a szermentes, a szereket kipróbáló, és az alkalmi használó egyéneket és csoportokat egyaránt célozzák Az alkohollal és egyéb drogokkal összefüggésben az ártalomcsökkentést olyan programokra értjük, melyek közvetlenül az alkohol és más drogok fogyasztásából eredő ártalmak csökkentésére összpontosítanak, egyéni és társadalmi szinten. A kifejezést főleg olyan programokra alkalmazzák, melyek úgy kívánják csökkenteni az ártalmakat, hogy nem követelik meg az absztinenciát. Az ártalomcsökkentés semleges álláspont a drogfogyasztás megítélésében és nem szabad a legalizálásra, dekriminalizációra vagy a drogfogyasztásra való buzdítás szinonimájaként értelmezni.

5 A Partisegély Szolgálat szolgáltatás keretében többek között az alábbi tevékenységeket nyújtja:
droghasználat káros hatásait (felmelegedés, kiszáradás, vitaminhiány, kimerültség, szédülés) csökkentő folyadék-, ásványi só-, szénhidrát- és vitaminpótlás (ropi, mogyoró, müzli, vitaminnal dúsított ásványvíz), szőlőcukor osztása (ezek a módszerek egyben a kapcsolatfelvétel eszközéül is szolgálnak) segítő beszélgetések lebonyolítása objektív információnyújtás a drogok fajtáiról, hatásairól és hatásmechanizmusairól, váratlan következményeiről - személyes beszélgetés és/vagy szóróanyagok révén

6 továbbirányítás, delegálás segítő intézményekbe: beszélgetés szociális problémákról, megismertetés a segítés lehetőségeivel (intézmények, hozzáférés) pszichikailag vagy testileg "láthatóan" rosszul lévő fiatalok felkutatása és számukra segítség nyújtása (pl. rosszul lévő fiatalok felkeresése, itt-ott elfekvő vagy a buli végén zavartan kóválygó fiatalok felkeltése, ill. társaságba juttatása) rosszullétek esetén esetátadás a mentősnek, amennyiben jelen van - amennyiben nincs, mentőhívás pihenési lehetőség biztosítása

7 Gyakorlatban mi.. Stábtagok száma jelenleg 7 fő – felsőfokú szociális végzettségű, tapasztalt fiatal segítők A stábtagok munkáját 2017-ben 11 fő önkéntes és gyakorlatát töltő hallgató segítette A stábtagokat és önkénteseinket a pécsi INDIT Közalapítvány Bulisegély Szolgálatának koordinátora készítette fel egy képzés keretein belül A partisegély szolgáltatás is Hegedűs Attila mentorálásával történik, az ő segítségével 2017-ben 4 stábértekezletre került sor, ahol a szolgálat alatt felmerült problémákat, eseteket beszélték meg a stábtagok és az önkéntesek, ez alkalmanként két órát vett igénybe.

8

9 Felismerhetőségünket a helyszínen biztosítja: Partisegély logóval ellátott póló, pulóver, kabát, nyakbaakasztó, autómatrica. Ez egyaránt fontos a bulizók és a szórakozóhelyek munkatársai számára is. Bázisunk mellé felállítjuk roll-up-unkat is, ami a látványosabb megjelenést és a könnyebb felismerhetőséget biztosítja számunkra. Az ártalomcsökkentő eszközök szállításához Partisegély logóval ellátott táskákat is kaptunk adományba. 2017-ben elkészült új pultunk és szórólapunk is, továbbá vásárolunk takarókat, összecsukható kisszékeket.

10 Együttműködő szórakozóhelyek
Club Vertigo / Club Mundo Club Neo Bridge Hallgatói és Oktatói Club – SZE Napok Rómer Ház Club Mamma Mia Egyes szórakozóhelyeken jelenlétünk már rendszeresnek mondható. Igyekszünk minél több helyre eljutni, új helyszíneken is képviseltetni magunkat. A szórakozóhelyek munkatársaival kapcsolatunk kiváló, segítjük egymást minden helyzetben (biztonsági őrök, pultosok, pohárleszedők, mentősök). A zenei stílusokat illetően részt vettünk elektronikus zenei partikon, tini bulikon, goa fesztiválon, egyetemistáknak szóló rendezvényeken, koncerteken is.

11 2015. évi megjelenéseink: 10 alkalom, 2016
2015. évi megjelenéseink: 10 alkalom, évi megjelenéseink: 22 alkalom, évi megjelenéseink: 23 alkalom  Konzultációk témái: családi, párkapcsolati, munkahelyi problémák, szerhasználati szokások.

12

13 Képek

14

15

16

17

18

19 O.Z.O.R.A. A stábtagok egy része minden évben részt vesz Ozora fesztiválon is, ahol egy hét alatt 5 további szolgálatot teljesítenek 6 órás műszakokban.

20

21

22

23

24 Köszönöm a figyelmet! 


Letölteni ppt "Készítette: Péntek Mónika"

Hasonló előadás


Google Hirdetések