Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaZsanett Lilla Feketené Megváltozta több, mint 6 éve
1
Az elhízás és az elhízás okozta megbetegedések étrendi kezelése
Serfőző Mária dietetikus
2
Életünk és szervezetünk épségének megőrzése táplálkozásunk függvénye.
A táplálékunk minősége és mennyisége alapvetően meghatározza életünk minőségét. A bevitt táplálékból fedezzük az életműködéseinkhez szükséges energiát és abból építjük újjá testünk anyagait, sejtjeit, szöveteit nap mint nap. Életünk és szervezetünk épségének megőrzése táplálkozásunk függvénye. adatainkkal, sőt, a weblap szerkezete is megváltoztatható diák hozzáadásával vagy törlésével. Az útvonalválasztó gombok a diamintán vannak. Módosításukhoz válasszuk a Nézet menü Minta, majd Dia-minta parancsát. Objektumokon vagy szövegekben található hiperhivatkozások hozzáadásához, törléséhez vagy módosításához jelöljük ki a szöveget vagy objektumot, majd válasszuk a Beszúrás menü Hiperhivatkozás parancsát. Ha elkészült az egyéni változat, töröljük ezeket a megjegyzéseket, hogy csökkentjen a HTML fájl mérete. További ismertetést az alábbi szavak keresésével találhatunk a súgóban: Dia-minta Hiperhivatkozások
3
Kérdések MENNYIT ? MIT ? MIKOR ? HOGYAN ?
4
Obesitas Önálló betegség Számos betegség rizikófaktora
(hypertónia, hyperlipoproteinaemia, diabetes mellitus)
5
Mikor beszélünk elhízásról?
Mikor beszélünk elhízásról? BMI (kg/m2) meghatározás BMI < 19 soványság 20 – 24,9 normális 25 – 26,9 túlsúlyos 27 – 29,9 enyhe elhízás 30 – 39,9 közepes elhízás 40 fölötti BMI kóros elhízás
6
Állapotfelmérés BMI: (body mass index) Testsúly (kg-ban)
Testmagasság (m2 – ben) Pl.: ha egy hölgy 1,72 m magas és 63 kg, akkor a következőképpen számolunk a BMI alapján: 63 1,72 x 1, = 21,29
7
A kiszámított értékek alapján:
között: a testsúly normális között: a szervezet túltáplált FOGYNIA KELL (hamarosan a rossz táplálkozásával összefüggő következmények léphetnek fel, pl.: cukorbetegség, magas vérnyomás, köszvény, zsíranyagcserezavarok, érelmeszesedés, viszértágulás, vese- és epekő, izületi gyulladás, és felbukkan az infarktus fenyegető réme is, balesetek!!) 30 fölött: azonnal diétázni kell 1,72 m kg BMI: 25 1,72 m kg BMI: 28 1,72 m kg BMI: 32
8
Férfiak esetében az ideális testsúly =
Korábban alkalmazták az ideális testtömeg meghatározására a Broca, illetve a módosított Broca indexet. Férfiak esetében az ideális testsúly = (cm-ben kifejezett testmagasság-100) -10 % Nők esetében az ideális testsúly = (cm-ben kifejezett testmagasság-100) -15 %
9
Felnőttek ideális testsúlya:
Felnőttek ideális testsúlya: magasság minimum férfi nő átlag férfi nő maximum 1,48 1,50 1,54 1,58 1,64 1,68 1,72 1,76 1,80 1,84 1,88 42 43 44 65 67 71 46,5 47,0 49,5 55, ,3 59, ,4 61, ,1 65, ,3 68, ,0 71,0 74,2 77,6 54 55 58 80 84 88
10
Alapanyagcsere kiszámítása
Alapanyagcsere kiszámítása Nőknél: x testsúly kg Férfiaknál: x testsúly kg Túlsúly, ill. elhízás esetén nagyon fontos ismernünk a kiindulási testsúlyt. Ismernünk kell a jelenlegi kalóriabevitelt (Étkezési napló !) Ehhez képest: kcal/nap = - 0,5 kg/hét = - 2,0 kg/hónap = kg/fél év Fogyókúrázó nő energiaigénye: kcal Fogyókúrázó férfi energiaigénye: kcal
11
Az első lépés természetesen az energiaszükséglet kiszámítása.
A túlsúly étrendi kezelésében akkor lehetünk a legeredményesebbek, ha az általános alapelvek alkalmazása mellett megpróbáljuk azokat - a lehetőségeken belül - egyénre szabottá tenni. Az első lépés természetesen az energiaszükséglet kiszámítása.
12
A napi kalóriaszükségletet befolyásoló tényezők
A napi kalóriaszükségletet befolyásoló tényezők alapanyagcsere fizikai aktivitás testmagasság jelenlegi testtömeg életkor nem
13
A diéta célja testtömeg csökkentése az elért testtömeg megtartása
A diéta célja testtömeg csökkentése az elért testtömeg megtartása a testtömeg csökkentést, majd megtartást biztosító nyersanyag-kiválasztás és konyhatechnológiai ismeretek megszerzése, alkalmazása
14
A diétával szemben támasztott követelmények
A diétával szemben támasztott követelmények a test zsírtartalmának csökkenésével együtt ne csökkenjen a zsírmentes testtömeg a testtömeg csökkenése ne járjon együtt anyagcserezavar kialakulásával a diéta mellett ne jelentkezzen kifejezetten éhségérzet biztosítsa a megfelelő tápanyagellátást A dián akciógombok segítségével készült el a térkép. Az akciógombok közötti vonalak összekötők. Ha átrendezzük az összekötővel rendelkező objektumokat, az összekötők nem válnak el az objektumtól, hanem velük együtt mozognak. További ismertetést az alábbi szavak keresésével találhatunk a súgóban: Akciógombok Összekötők
15
A diéta összeállításának menete
az elhízás mértékének megállapítása az ideális testtömeg meghatározása az alapanyagcsere kiszámítása az energiaszükséglet, a tápanyag-szükséglet megállapítása megfelelő étkezési ritmus kialakítása
16
1200 kcal energiatartalmú mintaétrend
R: csirkemellsonka, retek, fekete kenyér T: gyümölcs, dexi 1 db E: paradicsomleves, párolt marhaszelet,csőben sült brokkoli U: kefír V: főtt tojás, franciasaláta (öntet: joghurt+só+citromlé+mustár) R: körözött, uborka, bakonyi barna kenyér T: gyümölcs, korpovit keksz 1,5 dkg E: csirkesült, kelkáposztafőzelék U: kockasajt, retek, dexi 1 db V: natur sertésmáj, párolt sárgarépa, párolt karfiol, f.kenyér R: köményes sajt, újhagyma, korpás zsemle T: gyümölcssaláta, dexi 1 db E: rostonsült hal, petrezselymes burgonya, uborkasaláta U: 2 dl tej V: rakott káposzta 1. nap 2. nap 3. nap
17
MENNYIT ? együnk ? Alapanyagok: Korlátlanul fogyaszthatóak:
Felvágottak: 4 dkg (pl: párizsi, zala, pulykajava, cs.mell sonka) Sertéskaraj, marhahús: 7 dkg nyersen Hal: 10 dkg nyersen Csirke: 15 dkg csonttal, bőre nélkül (cs. mellből 8 dkg) Túró: 8 dkg (reggeli, vacsora) Trappista sajt: 4 dkg (reszelve többet mutat) Kenyérfélék: 5 dkg/étkezés (teljes kiőrlésű legyen) Rizs: 6 dkg nyersen (keverhető: gombával, brokkolival,…) Burgonya: 20 dkg/étkezés Zöldborsó: 20 dkg/étkezés Kukorica: 20 dkg/étkezés Korlátlanul fogyaszthatóak: A nyersen ehető zöldségek (pl.: retek, hagyma, uborka, paprika, paradicsom, cékla, karalábé, sárgarépa……)
18
Diabetes mellitus A cukorbetegség komplex anyagcserezavar, ahol a szénhidrát-anyagcsere zavara dominál. A betegség oka az abszolút vagy relatív inzulinhiány. A hasnyálmirigy inzulintermelő képessége csökken, vagy megszűnik; avagy a sejtek hiányosan reagálnak az inzulin vércukorcsökkentő hatására.
19
A diabetes felosztása 1-es típusú (IDDM) klasszikus
lassan kialakuló autoimmun forma (LADA) 2-es típusú (NIDDM) primer hyperlipidaemiahoz csatlakozó ifjúkori, nem inzulindependens (MODY) gesztációs diabetes hiánytáplálkozáshoz társuló diabetes
20
Néhány diabetes-szel kapcsolatos alapfogalom
emelkedett éhomi vércukor-szint (IFG) csökkent glükóztolerancia (IGT) glükózintolerancia
21
Az étrendi kezelés célja
a testtömeg normalizálása és megtartása a vércukorértékeket tartósan a normális értékekhez legközelebb eső tartományban tartani
22
A diéta főbb szempontjai
a cukorbeteg étrendjének energia-tartalma a beteg tápláltsági állapotához és fizikai aktivitásához igazodjon a cukorbetegnek nem kell speciális diétát tartania a diabeteses étrend nem szénhidrát-szegény, hanem szénhidrátgazdag minden étkezésnek megfelelő mennyiségű szénhidrátot kell tartalmaznia
23
Táplálkozási piramis
24
Az étrend tápanyag-összetétele
Az anyagcserebetegségek dietotherápiájában fontos táplálkozási ajánlás, hogy az energiát adó tápanyagok megfelelő arányban legyenek jelen a napi táplálékban. Ez annyit jelent, hogy a táplálékkal bevitt energia %-át fehérjéből, 30 %-át zsírból, %-át szénhidrátból kell fedezni.
25
FEHÉRJÉK fő építőköveink
(tej, tejtermékek, hús, húskészítmények, tojás) fő építőköveink szerepet játszanak pl.: az izomműködésben, sejtfelépítésben 1 g/testsúlykg válogatni kell a zsírtartalom szerint
26
ZSÍROK állati eredetű zsírok és növényi olajok összefoglaló neve
2000 kcal 30 %-a: 600 kcal (ez ? g zsiradék?) ha: 1 g zsír elégetésekor 9,3 kcal energia keletkezik, akkor : a 600 kcal= 64 g = 6,4 dkg zsiradék alapanyag-válogatás! (rejtett zsír: húsok, tejtermékek, felvágott) 1 dl kefír = 65 kcal dkg gépsonka = 160kcal 1 dl tejföl = 200 kcal dkg sz.kolbász = 360 kcal 1 dl tejszín = 290 kcal dkg téliszalámi = 520 kcal Tévhit: „olajjal főzök, sütök, mégsem fogyok”
27
Ajánlott zsírsavbeviteli arányok
Megnevezés Ajánlott zsírsavbeviteli arányok telített zsírsav egyszeresen telítetlen zsírsav többszörösen telítetlen zsírsavak 10 en% 12 en% 6 – 8 en% Esszenciális zsírsavak közül: (a kívánatos arány 5 :1) Linolsav (n-6) en% Linolénsav (n-3) ,2 en%
28
ZSÍRADÉKOK ENERGIATARTALMA (10 dkg-ra):
Sertészsír kcal Étolaj kcal Rama marg kcal Vaj kcal ÉDESIPARI TERMÉKEK ENERGIATARTALMA Cukor kcal Glukonon kcal Fruktóz kcal Csokoládé kcal Diab csoki kcal (átlag) (átlag) Nápolyi kcal Diab.nápolyi500 kcal
29
ÉTELKÉSZÍTÉSI TECHNOLÓGIÁKAT alkalmazni, melyekkel megvalósítható
Próbáljunk meg olyan ÉTELKÉSZÍTÉSI TECHNOLÓGIÁKAT alkalmazni, melyekkel megvalósítható a minimális zsírbevitel !! pl.:grillsütő teflonedények, teflontepsik jénai tálak sütőpapírok sütőben sült húsok, vagdaltak római tál pároló szekrények stb.
30
Zsírszegény konyhatechnológia
31
Bővebben a szénhidrátokról 1.
32
Bővebben a szénhidrátokról 2.
33
Glikemiás-index Glikemiás-indexen azt értjük, hogy az adott étel vércukorszintet emelő hatása milyen arányú a szőlőcukor vércukorszintet emelő hatásához képest – ezt %-ban fejezzük ki.
34
A glikemiás-indexet növeli:
a növények sejtfalát sértő, ezáltal az enzimeknek könnyebben hozzáférést biztosító hatások (pl. pelyhesítés, intenzív főzés, aprítás, turmixolás, reszelés) a szénhidrátok vizes oldatban történő bevitele (üdítőital, limonádé)
35
A glikemiás-indexet csökkenti:
nagy amilóztartalom rövid ideig tartó hőközlés magas élelmirost-tartalom egyidejűleg fogyasztott fehérje és zsiradék A cukorbetegeknek célszerű kerülniük a nagy glikemiás-indexű élelmiszereket, s előnyben részesíteni a kis glikemiás-indexű élelmiszerek fogyasztását.
36
A túlsúly különösen káros a diabeteses betegeknél
A túlsúly különösen káros a diabeteses betegeknél. A cukorbetegek számára megfelelő étrendhez nélkülözhetetlen: annak ismerete, hogy a különféle táplálékok és az elfogyasztott étel mennyisége miként hat a vércukor-szintre a megfelelő ételek kiválasztása a rendszeres, kellő időben történő étkezés
37
Az 1-es típusú diabeteseseknél – normál testsúly esetén - arra van szükség, hogy a ténylegesen elfogyasztott élelmiszerhez igazítsák az adagolt inzulin mennyiségét. A 2-es típusú diabetes fellépésekor a legtöbb ember súlyfelesleggel rendelkezik. A 2-es típusú diabetes kezelésének leghatékonyabb módja a testsúlyfeleslegtől való megszabadulás.
38
1 g fehérje = 4 kcal energia
Az élelmianyagok mennyiségének kiszámításához ismerni kell az egyes tápanyagok élettani haszonértékét, vagyis azt az energiamennyiséget ami g fehérje, 1 g szénhidrát vagy 1 g zsír szervezetben való elégésekor keletkezik. 1 g szénhidrát = 4 kcal energia 1 g fehérje = 4 kcal energia 1 g zsír = 9 kcal energia
39
A gyakorlatban célszerű az étrend energia- és szénhidráttartalmát megadni, e kettőből ugyanis már következik a fehérje és zsírtartalom is. Önmagában, csak a szénhidrát-tartalom előírása a beteget félre-vezetheti, mert amiben nincs szénhidrát, abból korlátozás nélkül fog fogyasztani, ezzel túllépi a számára javasolt energiabeviteli határt.
40
Az étrend energia-, szénhidrát és zsírtartalma közötti összefüggés
kcal Szénhidrát g Zsír 1000 125 33 1400 175 47 1600 200 53 1800 225 60
41
Hiperlipoproteinaemiák
alapfogalmak: koleszterin triglicerid VLDL LDL HDL
42
Egészséges embereknél
Koleszterin-szegény diétában napi 300 mg/nap koleszterin bevitel a célkitűzés. 200 mg/nap az ajánlott mennyiség.
43
A koleszterinszegény diéta alapelvei
a telített zsírsav fogyasztásának csökkentése a telítetlen zsírsavak növelése a koleszterin bevitel csökkentése a diétás rost fogyasztás növelése
44
A koleszterin diéta célja
a testsúly normalizálása a dohányzás elhagyása magas vérnyomás rendezése táplálkozás–életmód–életvitel megváltoztatása a betegség különböző típusaihoz alkalmazkodva, a megemelkedett szérum-koleszterin (LDL) és/vagy szérum triglicerid- (VLDL, kilomikron) szint csökken-tése, valamint a HDL-szint növelése
45
Rost definíció 1. A diétás (élelmi) rost az ehető növényi részeknek vagy analóg szénhidrátoknak az a része, amely ellenáll az emésztésnek és az emberi vékonybélben való abszorpciónak, s teljesen vagy részlegesen fermentálódik a vastag-bélben. A diétás (élelmi) rostot poli-szacharidok, oligoszacharidok, lignin és a hozzájuk kapcsolódó növényi anyagok összessége alkotja.
46
Rost definíció 2. A diétás (élelmi) rost kedvező fiziológiai hatásokat fejt ki: elősegíti a jó bélműködést, és/vagy hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, és/vagy hozzájárul a vér glükózszintjének csökkentéséhez." AACC: The definition of dietary fiber. Report of the Dietary Fiber Definition Committee, 1-39, Mosonyi Új diéta 2002./2
47
Ajánlott rostfogyasztás
Egészséges ember számára: g /nap Terápiás céllal: g/nap
48
Élelmi rostok fajtái vízben oldódó élelmi rostok (pektin, hemicellulóz, inulin, növényi gumik) vízben nem oldható élelmi rostok (cellulóz, lignin)
49
Legfontosabb diétás rost források
Legfontosabb diétás rost források cellulóz: zöldségfélék, korpák, hüvelyesek, teljes kiőrlésű lisztek, gyümölcsök héja pektin: birsalma, alma, málna, ribizli, cseresznye, szőlő, sárga- répa hemicellulóz: magok külső héja, fás szövetek inulin: csicsóka lignin: fás szövetek
50
A rost élettani hatásai
Diabetesben: 5 – 15 g rost étkezésenként - késlelteti a glükózfelszívódást - növeli az inzulinérzékenységet, növekszik az inzulinreceptorok száma - a vércukorszint az étkezést követően kevésbé emelkedik, a szérum inzulinszintje csökken, javul a glükóztolerancia - a cukorbeteg állapota javul, csökken az inzulinszükséglet, a szövődmények kialakulása elmarad, vagy elhúzódik
51
Emelkedett szérumkoleszterin – szint esetén:
Napi 5-6 g oldható rost már 5 – 10 % -al csökkenti a szérumkoleszterinszintet (ezt napi 0,5 – 1 kg friss zöldség, főzelék, gyümölcs elfogyasztása biztosítja) Hatásmechanizmus: A rostok megkötik a béllumenbe ürülő koleszterint, az epesavakat. - Akadályozzák a zsírfelszívódást. - Az élelmi rostokból szintetizálódó rövid szénláncú zsírsavak gátolják a koleszterin- szintézist.
52
A rostfogyasztás előnyei túlsúly esetén:
A hosszabb rágási idő és lassúbb gyomorürülés fokozzák a teltségérzetet. Megnövelik a széklet tömegét, fokozzák a bélmozgást, gyorsítják a kiürülést. A rostdús diéta alacsony zsírtartalma is hozzájárul a kívánt mértékű kisebb energia- bevitel fenntartásához.
53
Hypertónia Magasvérnyomás betegségről beszélünk,
ha a mért érték meghaladja a 140/90 Hgmm-es értéket. A diéta célja: a vérnyomás csökkentése és normális szinten tartása a táplálkozással befolyásolható rizikófaktorok (elhízás, emelkedett vérzsír-szint, magas sófogyasztás - sóérzékenység esetén), valamint a hiányos K-, Mg-, Ca-bevitel korrigálása a szövődmények megelőzése
54
FOLYADÉK, FOLYADÉK …..! Minimum : 2,5 l / nap
Ha nincs megfelelő mennyiségű folyadék, a rostok a nedvességet a bélfalból fogják elvonni, ez pedig a székrekedés kialakulását segíti elő.
55
A nyersanyag-kiválasztás szempontjai
Húsok, húskészítmények Ajánlott Nem ajánlott sovány sertés, marha, -hal, -pulyka, - borjú, csirke (bőre nélkül) zsírdús húsrészek (dagadó, oldalas) zsírdús húskészítmények (kolbász), belsőségek (máj, vese, velő)
56
A nyersanyag-kiválasztás szempontjai
Tej, tejtermékek Ajánlott Nem ajánlott zsírszegény tejföl, natur joghurt, kefír, sovány sajtok (Tolna, Medve) tejszín, tejföl 20%-os, krémsajtok, tejszínes joghurtok, zsírban gazdag sajtok (Ementáli, Trappista), napi max. ½ l tejnél többet fogyasztani
57
A nyersanyag-kiválasztás szempontjai
Zöldségfélék Ajánlott Nem ajánlott a diétás rostban gazdag zöldségfélék, szárazhüvelyesek mérve - számolva
58
A nyersanyag-kiválasztás szempontjai
Gyümölcsök Ajánlott Nem ajánlott diabeteses étrendbe illeszthetőek mérve - számolva konzerv és aszalt gyümölcsök, szirupos befőttek, banán, szőlő
59
A nyersanyag-kiválasztás szempontjai
Kenyerek, gabonatermékek Ajánlott Nem ajánlott teljes kiőrlésű, korpával dúsított, rozsos, magvas kenyerek, ízesítés nélküli gabona-pelyhek, zab ill. búzakorpa, durum tészták fehér lisztből készült kenyerek, tészták
60
A nyersanyag-kiválasztás szempontjai
Zsiradékok Ajánlott Nem ajánlott növényi eredetű zsiradékok, csökkentett zsírtartalmú (light) termékek állati eredetű zsiradékok
61
A nyersanyag-kiválasztás szempontjai
Italok Ajánlott Nem ajánlott energiát nem tartalmazó folyadékok cukrozott italok, alkohol
62
Javasolt konyhatechnikai módszerek
lazítás rosttal dúsítás zsírszegény sütési módok gőzölés párolás
63
A diétás élelmiszerek megítélése
mesterséges édesítőszerek szaharin ciklamát aszpartam aceszulfám-K cukorhelyettesítő anyagok fruktóz szorbit
64
Mediterrán étrend 1. növényi eredetű élelmiszereken alapul
nagy mennyiségű gabonaféle, rizs friss zöldség és gyümölcs fogyasztás kevés állati eredetű, főleg hal, baromfi, sajtok fogyasztása a jellemző olívaolaj használata gyakori az olasz és a spanyol tészták alapanyaga általában durumbúza
65
Mediterrán étrend 2. - a legnépszerűbb zöldségfélék étrend-jükben: cukkini, padlizsán, zöld-, sárga-, pirospaprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma, articsóka, spárga - legnépszerűbb gyümölcsök: dinnye, narancs, barackok, eper, szilva, meggy, cseresznye
69
Divat-diéták Gyümölcs diéta Fehérje diéta Testkontroll Zsírdús diéta
Szénhidrátdús diéta
70
Zsírdús diéták Pontdiéta Atkins-féle diéta Mayo-étrend
koleszterinszintet emeli, érelmeszesedésre hajlamosít Pontdiéta Atkins-féle diéta Mayo-étrend
71
Fehérje diéták Hollywood-diéta: koleszterinben gazdag, alapanyagcsere csökkenéssel jár Rotációs diéta: alapanyagcsere csökkenéssel jár Túródiéta: vashiányhoz vezet
72
Szénhidrátdús diéták Pretkin-féle diéta Rizsdiéta Schrott-kúra
egyhangú, fehérje-, vitaminhiányos
73
Gyümölcsdiéták Alma-kúra Szőlő-kúra Ananász-kúra tápanyaghiányos
74
Testkontroll (Fit for Life)
délelőtt: gyümölcs ebédre: gyümölcs és zöldség vacsorára: zöldség és keményítő tartalmú vagy állati eredetű élelmiszer vacsora után legalább 3 órával: gyümölcs Olajos magvak, kenyér, gabonamagvak megengedhetőek ebédre vagy vacsorára. A hús fogyasztása megengedett, de a szerzők nem részesítik előnyben.
75
ma már a klinikai gyakorlatban nem jellemző ennek alkalmazása
Koplalás ma már a klinikai gyakorlatban nem jellemző ennek alkalmazása
76
ÜZENET A diéta nemcsak lemondás, megszorítás, önsanyargatás, hanem:
DIETETIKUS vezetése mellett lehet: - élmény - életminőséget javító tényező
77
KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET !
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.