Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ez művészet?! Ez tudomány!? Ez kórélettan?!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ez művészet?! Ez tudomány!? Ez kórélettan?!"— Előadás másolata:

1 Ez művészet?! Ez tudomány!? Ez kórélettan?!
Művészetben, Tudományban és Kórélettanban Kedves Testvéreim!  Szerda esti boldog órákra gyűltünk össze, hogy elmélkedjünk és megtisztuljunk a szellem, a tudomány és művészet, de leginkább a kórélettan lélekfrissítő, melengető élménye által.  Hogy miközben háború van a nagyvilágban és Isten sírja reszket a szent honban, mi: Együtt legyünk és közösen elmélkedjünk, gondolkozzunk, Szabadra engedjük asszociációinkat, képzeletünket, Megérezzük a tudomány vonzerejét, a tapasztalás-gondolkodás semmivel össze nem vethető , felszabadító élményét Medúzák Ez művészet?! Ez tudomány!? Ez kórélettan?! Ez „”kémiai Nobel díj, 2008” (Tsien, Chalfie, Shimomura): zöld fluoreszkáló fehérjék!

2 A XXI. századunk a tudomány százada !
Nanaopeptides kill HIV Imaging Hubble telescope Large Hadron Collider –higgs bozon Mi a tudomány, a művészet és a kórélettan segítségével a mennyben járunk.

3 XXI. sz.:”Háború van most a nagy világban, Isten sírja reszket a szent honban!”

4 Miért kell, miért fontos e kurzus?!
Nem elég Anatómiát, Biokémiát, Élettant, Geometriát, Statikát, Statisztikát, Informatikát stb., érteni, megtanulni! Ennél több kell! Ez az oktatási paletta bővítése Gondolkozásmód közvetlen-közvetett befolyásolása Empátiás készség növelése Emberi kapcsolatok segítése! Tudomány, Művészet, Alkotás, Oktatás, Egészség, Hangok, Színek, Formák, Mozgás, Betegség, Gyógyítás elválaszthatatlanok, Összefüggő bonyolult hálózat - Nagy egység! Ez Maga az Élet! Melyet mindnyájunknak folyamatosan tanulnunk kell! Erre a tanfolyamra az érdeklődőket várjuk és nem a kredit pont vadászokat! A tanfolyam szellemiségével ütközik mindenfajta tisztességtelen viselkedés!

5 2017/2018 tanév, I. félév A népművészet ma: A dalolás gyógyító ereje a néphagyományban és napjainkban (Lovász Irén, énekes) A népművészet – várható élettartam  (bevezető Rosivall L) Krízeskezelés vakon (Székely András, SE) Út a lélektől a lélekig (bevezető Rosivall László) Lelkiismeret és emberismeret Teller Ede konfliktusaiban (Lovas Rezső, DE) Los Alamos titkos nyelve (bevezető Rosivall László) Számítógépek jelentősége és jövője az egészségügyben (Szócska Miklós, SE) A személyre szabott medicina, bevezető (Rosivall László) Gépek jelentősége a képalkotásban és az intervencióban – a jövő orvostudománya (Hüttl Kálmán, SE) Robotok vagy orvosok? (bevezető Rosivall László) Oktatás, kutatás, egészségügy a nagyvilágban a közgazdász szemével (Csath Magdolna egyetemi tanár) Közérdek, közhaszon (bevezető Rosivall László) A nyelv titkai. Látható és láthatatlan kommunikáció (Balázs Géza) „Hol van a szó művészi hatalma?” (bevezető Rosivall L) Mi hajtja az életet? Nem lineáris kémiai dinamikai rendszerek távol az egyensúlytól (Noszticzius Zoltán, BME) Az egyensúlyozás művészete – vagy az őrültek kihívása  (bevezető Rosivall László)    Információ biztonság, vírusfertőzések (Bencsáth Boldizsár, BME) „Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek” (bevezető Rosivall László) A gravitációs hullámok bizonyítása és jelentősége (Horváth Dezső, DE) A gravitáció a kórélettanász szemével (bevezető Rosivall L Fenntartható-e a fejlődés – egy közgazda szemével (Baritz Sarolta Laura, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola) Kinek a fejlődését tartsuk fent? (bevezető Rosivall László) Az Állatkert: történelmétől a tudományos jelentőségéig (Persányi Miklós, Főv. Állatkert) „Állati kapcsolatok” (bevezető Rosivall László) Festészet: az ecsettől a témákig, sőt azon túl (Aknay János festőművész - beszélgetés) A festészet munka vagy élvezet? (bevezető Rosivall László)

6 2016/2017 tanév, II. félév Bevezető: Hogyan és mikor született a zene? Rosivall László A zene, mint X-dimenzió. – Egy épülő zeneház filozófiájáról és koncepciójáról Előadást tart élő zenével: Batta András (Zeneművészeti Egyetem) Bevezető: A művész öngyilkossága, az öngyilkosság művészete, Rosivall László Kedélybetegség, öngyilkosság és kreativitás Előadás: Rihmer Zoltán (SE) Bevezető: „A szép öregkor arany legendája igaz-e még”, Rosivall Az öregedés tudománya, művészete Előadás: Boga Báint, (MGGT) Bevezető: A valóságtól az absztrakción át az irracionalizmusig, Rosivall László Művészet és anatómia, a racionális és az irracionális viszonya a képzőművészetben Előadás: Kőnig Frigyes (MKE) Bevezető: Művészeti alkotás folyamata, Rosivall László A szobrász-tanúságtétel Előadás/beszélgetés: Kő Pál Kossuth-díjas szobrász, Rosivall L  Bevezető: Zene – élettan, kórélettan, Rosivall László Zeneterápia az orvoslásban Előadás: Kollár János (SE) Bevezető: Alkotás – Befogadás, Rosivall László Neuroesztétika (a műtárgy befogadás neurobiológiája)- egy új határterületi tudomány Előadás: Nagy Zoltán (SE) Bevezető, Városi zöldségek, haszna, kára, pszichológiája, Rosivall László Kertek, parkok, s mindenféle zöldek a gyógyítás és egészségmegőrzés szolgálatában Előadás: Mezősné, Szilágyi Kinga, (SzIE) Bevezető: Hová ül a kutya és hová a medikus? Rosivall L Az épített környezet pszichológiája Előadás: Dúll Andrea (ELTE, BME) Bevezető: Alkotás – Teremtés; Tiszta szívből alkotunk, vagy tiszta agyból, Rosivall László A művészi alkotás neuroanatómiája. Agyi folyamatok vizualizálása Előadás: Palkovits Miklós (SE) Bevezető: Behálózás – egyéni stratégia, művészet vagy tudomány, Rosivall László Hálózati orvostudomány Előadás: Szegedy Balázs (MTA KI)

7 2016/2017 tanév, I. félév Bevezető: Az egyensúlyozás művészete, Prof. Dr. Rosivall László Kavicsoktól a Gömböcig, Gömböctől a kavicsokig - egy tudományos felismerés anatómiája Előadás: Prof. Dr. Domokos Gábor (BME) Bevezető: Ki a tudós, ki az, aki csak mondja, vagy, akiről csak később derül ki, Prof. Dr. Rosivall László Normálisak-e a tudósok? Kutatók személyiség vonásai Előadás: Prof. Dr. Tringer László, (SE) Bevezető: Mesterség, életforma vagy a mozgás általánossága, Prof. Dr. Rosivall László Tánc, mozgás, kultúra – terápia Előadás: Dr. Lázár Imre (SE) Bevezető: Az emberi viselkedés változatlansága és tükre, Prof. Dr. Rosivall László Shakespeare és Thomas Mann kórélettana Előadás: Prof. Dr. Lente Gábor (DEOEC) Bevezető: A képzőművészet régészete, Prof. Dr. Rosivall László Betegségek, diagnózisok képzőművészeti alkotásokból Előadás: Prof. Dr. Szabó László (SE) Bevezető: Tudományos eredmények, fejlődés és a mindennapi orvoslás, Prof. Dr. Rosivall László „Orvost csak hírből ismer" - Az egészséghez és betegséghez való viszony a modernizáció folyamatában  Előadás: Dr. Fónagy Zoltán (MTA KI) Bevezető: Fraktál analízis, Prof. Dr. Rosivall László Szimmetria: bizonyosság és hiánya Előadás: Prof. Dr. Hargittai István (BME) Bevezető: Álmoskönyv – művészet – tudomány, Prof. Dr. Rosivall László Hallucinációktól a rémálmokig - betegség vagy normális, őrültség vagy művészet jele Előadás: Dr. Bódizs Róbert (SE) Bevezető: A robotoké a jövő!? Prof. Dr. Rosivall László Művészet, matematika és mesterséges intelligencia Előadás: Dr. Szegedy Balázs (MTA KI) Bevezető: A fertőzések legyőzik az emberiséget – vagy fordítva?! Prof. Dr. Rosivall László Az univerzális seb fertőtlenítőszer, rezisztencia kialakulás lehetősége nélkül – a méret szelektivitás elmélete Előadás: Prof. Dr. Nosztíczius Zoltán (BME) Bevezető: „S a nép, az istenadta nép, Ha oly boldog-e rajt’ Mint akarom, s mint a barom, Melyet igába hajt?” Prof. Dr. Rosivall László Civilek a pályán Előadás: Prof. Dr. Rosivall László (SE) Bevezető: Makogástól a nemzettudatig, Prof. Dr. Rosivall László Lehet-e értelmes beszéd agy nélkül? Előadás: Dr. Váradi Tamás (MTA Nyelvtudományi Intézet)

8 2015/2016-os tanév, II. félév Bevezető: Művészeti alkotás folyamata, Rosivall László Tudomány, oktatás, művészet Előadás: Rosivall László, Feledy Balázs (SE) Élettanú réztábla kép sorozat helyszíni megtekintése, megbeszélése Madarassy István Bevezető: Hogyan és mikor született a zene? Rosivall László A csönd és a hang – zene Előadást tart élő zenével: Batta András (Zeneművészeti E) Bevezető: Hová ül a kutya és hová a medikus? Rosivall L Az épített környezet pszichológiája Előadás: Dúll Andrea (ELTE, BME) Bevezető: Alkotás transzformációs láncolata, Rosivall László A képzőművészet jelene, jövője és hatása az emberre. Ki a művész, és ki az, aki csak gondolja? Előadás: Szurcsik József (MKE) Bevezető: De hol van a lélek és annak élet- és kórélettana? Rosivall László Motiváció, érzelem, etoszféra Előadás: Monos Emil (SE) Vers: Mécs Károly Kóros személyiségvonások és a művészi tevékenység (Előadás: Tringer László (SE) Bevezető: Színek jelentősége az emberek életében, Rosivall L A látástól az élményig. A színek és hatásuk az életműködésre. Formák, absztrakció Előadás: Kovács Ilona (PPKE), Szelényi Károly (Magyar Képek)  Bevezető: Hol van a szó művészi hatalma? Rosivall László Az írás és olvasás művészete és hatása az emberre Előadás: Csépe Valéria (MTA-KK) Thomas Mann halálos betegeinek ágya mellett Előadás: Schiller Róbert (MTA EK) Bevezető: Alkotás - lélektan, élettan, kórélettan, Rosivall Fejezetek az alkotáslélektanból Előadás: Túry Ferenc (SE) Bevezető: Zene – élettan, kórélettan, Rosivall László Zeneterápia az orvoslásban Előadás: Kollár János (SE) Bevezető: A valóságtól az absztrakción át az irracionalizmusig, Rosivall László Művészet és anatómia, a racionális és az irracionális viszonya a képzőművészetben Előadás: Kőnig Frigyes (MKE) Bevezető: Alkotás – Befogadás, Rosivall László Neuroesztétika (a műtárgy befogadás neurobiológiája)-egy új határterületi tudomány Előadás: Nagy Zoltán, (SE) Bevezető: Alkotás – Teremtés; Tiszta szívből alkotunk, vagy tiszta agyból, Rosivall László A művészi alkotás neuroanatómiája. Agyi folyamatok vizualizálása (16:30-17:30) Előadás: Palkovits Miklós (SE)

9 A vallás mindennapi szükséglet?
Tudomány és Művészet Kórélettana Választható kreditpontos graduális és posztgraduális tantárgy 2017/2018. II. félév A vallás mindennapi szükséglet? Prof. Dr. Rosivall László Semmelweis Egyetem, Kórélettani Intézet Elméleti és Transzlációs Orvostudományi Doktori Iskola Nemzetközi Nephrológiai Kutató és Képző Központ Teheráni Orvostudományi Egyetem

10 Esendő a születő Emberiség! Születik és bármikor meghalhat
ismeretlen okok miatt! Minden érthetetlen, minden kiszámíthatatlan! Pedig rend és kiszámíthatóság nélkül nincs tervezett élet és fejlődés!

11 Az emberiség történetének kezdete óta voltak/vannak:
Csodák: a születés/élet, az erdők/virágok, a nap/hold, a csillagok és a szivárvány! Félelmetes események: viharok, földrengések, áradások, cunámik, betegségek, járványok! Egy példa: Pestis járvány 1330-as években Kelet- vagy Közép-Ázsiában, bolhában tenyésző baktérium Yersina pestis megfertőzte az embert. Kb. 20 év alatt Ázsia, Európa, Afrika: áldoztok száma kb. 100 millió Firenze lakossága 100-ről 50 ezerre csökkent

12 Az emberiség kezdete óta fontos, állandó kérdések:
Mi az ember? Mi az élet? Mi a születés? Mi a halál? Ki teremt, ki irányít, mit irányít és hogyan és miért, ki ítélkezik? Mit higgyünk, miben bízzunk és mit reméljünk?

13 A közösségnek vallása van
Az embernek hite van A közösségnek vallása van Vallásnak hirdetői, képviselői: sámánoktól a papokig A képviselők összetartoznak, elkülönülnek szervezetet alakítanak Egy értelmiségi példa: Bartók Béla katolikus keresztény családba született és vallásos, felnőttként ateista, majd unitárius

14 Magyarázata a magyarázhatatlannak?
Mi a hit/a vallás? Magyarázata a magyarázhatatlannak? Az ember lelkében meglévő sajátosság? Hogyan alakul ki a vallás? A vallás egyidős az emberrel? A vallás egyidős a gondolkozással? A vallás a tudatlanságból ered? A vallás a tudásból ered? Az élet megmagyarázhatatlan, de mindenképpen magyarázatot követelő örömteli/félelmetes események sora!

15 Jók/rosszak, egyedüliek/társaságiak,
Isten(ek) Jók/rosszak, egyedüliek/társaságiak, láthatók/láthatatlanok örökkévalók, emberformájuk, növényszerűek vagy állatformájúak, szellemek, valahol/mindenütt! Sokfélék, de mégis hasonlók az egymástól távol eső földrajzi területeken is

16 Jó és rossz, erkölcsösség és erkölcstelenség, végső felelőségre vonás
Megválaszolásuk nélkülözhetetlen Halottak megítélése Osiris előtt az alvilágban Thébában talált papirusz, mely a halottak könyvének egy példánya Berlini Múzeum

17 Hit és vallás születése/oka?!
Kell a magyarázat Kell a megnyugtatás Kell a remény Kell az erkölcs, büntetés és elismerés Kell a közösségi élmény, összetartozás Célt ad a céltalanságban Hitet ad a hitetlenségben Reményt ad a reménytelenségben Tehát vallás nélkül nehéz élni, ki mer élni?!

18 ezen belül: Római katolikus - 16,99%
A legnagyobb vallások a Földön (a táblázat felső becsléseket tartalmaz): Forrás: The World Factbook 2008., International Journal For Religious Freedom Vol 5. Vallás százalék (1970) százalék (2007) százalék (2010) Keresztény 33,2% 33,32% 32,8% ezen belül: Római katolikus - 16,99% ezen belül: Protestáns 5,78% ezen belül: Ortodox 3,53% ezen belül: Anglikán 1,25% Muzulmán 15,6% 21,01% 22,5% Hindu 12,5% 13,26% 13,8% Buddhista 6,4% 5,84% 7,2% Szikh 0,3% 0,35% Judaizmus (zsidó) 0,4% 0,23% 0,2% Bahái 0,1% 0,12% egyéb vallás 12,3% 11,78% 11,7% nem vallásos 19,2% 11,77% 11,8% ateista 2,32%

19 A világ vallásai területi elhelyezkedés (államhatárok) szerint
Egy-egy területen a domináns vallás(ok) van(nak) jelölve

20 Nagy kérdések! Vallási türelem: január 6-i tordai országgyűlés, vallási türelem és lelkiismereti szabadság törvénye – mindenütt érvényesül? Vallás és politikai hatalom elkülönűl? - Ma is van államvallás (pl.: Iráni Iszlám Köztársaság) - A vallásosok száma nő vagy csökken? - A vallás történelmi kategória vagy az ember inherens része?

21 Híres istenhívő tudósok
Fraund Tamás, Vizi E. Szilveszter, Szentágothai János Nicolai Copernicus, Johannes Kepler, Isaac Newton, André Marie Ampere, William Kelvin, később Lord Thomson, Ernest Rutherford, , Nobel-díj (fizika), 1908 Paul Sabatier, , Nobel-díj (kémia), 1912 Erwin Schoedinger, , Nobel díj (fizika), 1933

22 Alfred Adler (1870–1937) osztrák pszichiáter, aki szerint Isten pszichológiai projekció, ám mint ilyen hasznos Jeremy Bentham (1748–1832) brit jogász, filozófus és társadalomreformer, az utilitarizmus megalapítója Albert Camus (1913–1960) francia filozófus és író, az egzisztencializmus kiemelkedõ alakja Auguste Comte (1798–1857) francia filozófus, akit a szociológia megteremtõjének tekintenek Denis Diderot (1713–1784) francia filozófus, az elsõ enciklopédia szerzõje és szerkesztõje Ludwig Andreas Feuerbach (1804–1872) német filozófus, aki feltételezte, hogy Isten csupán az emberek saját legjobb tulajdonságainak kivetítése Sigmund Freud (1856–1939)osztrák neurológus, a pszichoanalízis atyja, aki úgy vélte hogy az Istenben való hit, a biológiai apától való tudatalatti félelembõl ered Primo Levi (1919–1987) olasz író és kémikus, Auschwitz túlélõje Karl Marx (1818–1883) német filozófus, szociológus, kögazdász, újságíró és forradalmár, a Marxizmus alapítója Henry Louis Mencken (gyakori írásmóddal "H. L. Mencken") (1880–1956) amerikai szerkesztõ, újságíró és társadalomkritikus John Stuart Mill (1806–1873) brit filozófus és közgazdász, liberális gondolkodó, az utilitarizmus szószólója Madalyn Murray O'Hair (1919–1995) amerikai militáns ateista, az American Atheists szervezet megalapítója, az egyház és állam szétválasztásának aktív képviselõje Julien Offray de La Mettrie (1709–1751) francia orvos és filozófus, a felvilágosodás egyik legkorábbi materialista írója Periyar (1879–1973) indiai racionalista, szabadságharcos és a kasztrendszert ellenzõ aktivista Karl Popper (1902–1994) osztrák születésû brit tudományfilozófus, aki szerint a kísérleti falszifikáció választja el a tudományos módszert a tudománytalantól. Ayn Rand (1905–1982) amerikai író és filozófus, a objektivizmus megalapítója. Arthur Schopenhauer (1788–1860) filozófus Carl Sagan csillagász (1934–1996) a tudományos ismeretterjesztés nagy alakja Bertrand Russell, (1872–1970) filozófus Albert Einstein fizikus Friedrich Nietzsche (1844–1900) német filozófus További ateisták: Douglas Noël Adams, író (1952–2001) Woody Allen, rendezõ, színész, író (1935) Isaac Asimov, író (1920–1992) Peter William Atkins, vegyész, író Alain de Benoist, francia politikus (Új Jobboldal) Luis Buñuel, spanyol filmrendezõ ( ) Marie Curie, kétszeres Nobel–díjas természettudós (1867–1934) Daniel C. Dennett, filozófus (1942) Jared M. Diamond, biológus (1937) Ludwig Feuerbach, (1804–1872) filozófus Richard Feynman, amerikai, Nobel–díjas fizikus (1918–1988) Stephen Hawking, fizikus (1942) Aldous Huxley, író (1894–1963) George Christopher Williams, biológus (1926) Oliver Stone, fimrendezõ (1946–) Mark Twain (1835–1910), író Thomas Alva Edison (1847–1931) – amerikai feltaláló Bill Gates (1955–) – amerikai üzletember és vállalatalapító Microsoft James Randi (1928–) amerikai bûvész, illuzionista. Jelenleg a nemzetközi szkeptikus mozgalom egyik aktivistája is. David Suzuki (1936–) – kanadai genetikus és gondolkozó George Bernard Shaw – ír irodalmi Nobel-díjas író, kritikus (1856–1950) Ernest Hemingway (1899–1961) amerikai regényíró Híres ateisták

23 Hogyan látják a tudósok?!
Kozmológia és vallás - Világ keletkezése: ősrobbanás és teremtés Kutatási területe A CPT-szimmetria kísérleti ellenőrzése antiproton-atomokon A GRID-technika alkalmazása a részecskefizikában Új részecskék keresése nagyenergiájú proton-proton ütközésekben Prof. Dr. Horváth Dezső Fizikus, MTA rendes tagja

24 Szervezeti tagságok Részecskefizikai Tudományos Bizottság (szavazati jogú tag) AKT Matematikai és Természettudományi Szakbizottság Eötvös Loránd Fizika Társulat Fizikai Szemle Magyar CERN Bizottság Magyar Grid Kompetencia Központ European Committee for Future Accelerators European Particle Physics Outreach Group International Advisory Board of European HEP Conferences Díjak Széchenyi-díj: 2012 Akadémiai Díj (Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége): 2009 Selényi Pál-díj (Eötvös Loránd Fizikai Társulat): 1989 Jánossy Lajos díj (Eötvös Loránd Fizikai Társulat): 1981 JINR Dubna kísérleti 1. Díj: 1979 Intézeti Díj (KFKI): 1973

25 Tudománymetriai adatok
10 válogatott közlemény idézettsége 888 összes tudományos közleményének száma: 2046 - monográfiák és szakkönyvek száma melyben fejezetet/részt írt: 10 külföldön megjelent tudományos közleményei: 864 hazai kiadású idegen nyelvű közleményei: 19 összes tudományos közleményének és alkotásainak független idézettsége:


Letölteni ppt "Ez művészet?! Ez tudomány!? Ez kórélettan?!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések