Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Étkezési szokások az ókori Egyiptomban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Étkezési szokások az ókori Egyiptomban"— Előadás másolata:

1 Étkezési szokások az ókori Egyiptomban

2 Az ókori Egyiptom elhelyezkedése

3 Gyümölcsök legnépszerűbb a datolya volt
termesztettek még: fügét, gránátalmát, szőlőt, dinnyét és barackot a gyümölcsöket általában aszalták, szárították általában desszert gyanánt fogyasztották

4 A méz antiszeptikus hatása miatt már ősidők óta használták
fejlett méhészkedés ők háziasították a méheket édesítőszerként is használták

5 Zöldségek legelterjedtebb a hagyma volt
termesztettek még: borsót, lencsét, salátát, retket és uborkát majdnem minden nap ettek néhány félét gyógyszerekben is felhasználtak

6 Gabonafélék a legjellemzőbb a búza, a tönköly és az árpa volt
a gabonát a földön és kövek között őrölték a gabonából durva lisztet állítottak elő a durva lisztből további eljárásokkal finom(abb) lisztet készítettek

7 A kenyér 16 féle kenyeret ismertek
a szegények és a gazdagok körében is elterjedt étel 16 féle kenyeret ismertek földön őrölték a lisztet→kosz került bele külön „pékségekben” sütötték

8 A sör mindenki ezt itta hasonlított a most is (elsősorban Szudánban) alkalmazott eljáráshoz 8 féle sört ismertek korsókból szervírozták

9 A liszt ¼ ének összekeverése vízzel→Napra A liszt ¾ ének megsütése
Gabona durvára őrlése A liszt ¼ ének összekeverése vízzel→Napra A liszt ¾ ének megsütése A megsült és az erjedt liszt összekeverése A massza felöntése sörrel és vízzel Erjesztés A kész sör leszűrése Korsóba öntés és a korsó lezárása

10 A bor fejlett borkészítési eljárás
kevésbé elterjedt, csak ünnepekkor fejlett borkészítési eljárás lakomákon, összejöveteleken fogyasztották ismerték a vörös- és fehérbort is

11 A tej tehenet, kecskét és juhot tartottak
a fejést követően a tejet gyorsan elfogyasztották könnyen megerjedt véletlenszerűen feltalált tejtermékek pl. sajt, vaj

12 Húsfélék továbbá: borjú, ökör, kacsa, liba, galamb és gólya
leggyakrabban fogyasztott húsétel a tehén és a juh volt továbbá: borjú, ökör, kacsa, liba, galamb és gólya nem szívesen fogyasztottak disznóhúst a húst tartósították

13 Hal gyakori étel volt az előkelő rétegek egy része és a papság tisztátalannak tartotta tartósították elfogyasztás előtt diéta céljából is fogyasztották

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Étkezési szokások az ókori Egyiptomban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések