Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kóbor Ervin, 10. hét Programozási alapismeretek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kóbor Ervin, 10. hét Programozási alapismeretek"— Előadás másolata:

1 Kóbor Ervin, 10. hét Programozási alapismeretek
Sorozatok, képletek Kóbor Ervin, 10. hét Programozási alapismeretek

2 Sorozatok Számtani, mértani Egyéb Emlékezzünk a keresésre, eldöntésre
Itt is számos segédváltozó használatával idézhetünk elő egy helyes sorozatot Fel kell mérni, milyen változóknak hogyan kell módosulniuk a sorozat számítása során.

3 Példák Vegyük a1 = 9 kezdőértékkel egy számtani sorozatot. d = +5. Adjuk meg a11-et. Adjuk meg a sorozat Σa11-et. Vegyünk egy mértani sorozatot a1 = 8 kezdőértékkel. q = 2. Adjuk meg a sorozat 5. tagját! Mivel ekvivalens ez? A sorozat kvóciense q = a1. Mivel ekvivalens ez? A sorozat kvóciense: n^4. Hogyan valósítjuk meg?

4 Lehetséges módszerek Egy fix váltózó lesz q vagy d. Ezen sosem változtatunk. Egy másik változóban iterációnként nő/csökken az érték. Azt, hogy a? –ről beszélünk, a ciklusváltozónk fogja megmondani. Ha a feladat megkívánja, létrehozunk egy függvényt, ami egy esetleges bonyolultabb lépést megcsinál helyettünk. Ez persze eddig is így volt. Tartsuk szemelőtt a sorozatoknál ( és persze minden várhatóan nagy kimenetű programkörnél ), hogy ne fussunk ki a maximum ábrázolható számokból. #include <limits.h> -ban definiálva vannak a maximum értékek, pl.: INT_MAX, CHAR_MAX. Ezeket integer változóknak átadva kinyerhetjük, mennyi a maximum értéke a változóinknak.

5 Képletek hatékonnyá tétele
A rekurzív faktoriális számolásra emlékszünk. Írjuk meg, majd számoljuk ki a következőt: 90!/80! Rájöhetünk, hogy tudunk egyszerűsíteni: 10! Ez már azért könnyebben ábrázolható.


Letölteni ppt "Kóbor Ervin, 10. hét Programozási alapismeretek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések